Tot ce trebuie să știi despre gluten, inclusiv ce alimente îl conțin

alimente gluten free

Glutenul este o proteină complexă găsită în cerealele precum grâul, secara și orzul. Aceasta conferă elasticitatea și consistența pâinii și a altor produse de patiserie

Cu toate acestea, poate fi problematic pentru un număr de persoane, în special pentru cele care suferă de boala celiacă.

Tot ce trebuie să știi despre gluten

Boala celiacă este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă propriile celule ale intestinului subțire atunci când este consumat. Aceasta poate duce la simptome neplăcute precum dureri abdominale, diaree, balonare și oboseală. În timp, boala celiacă poate afecta absorbția nutrienților și poate duce la complicații grave.

Sensibilitatea este o afecțiune în care persoanele prezintă simptome similare cu cele ale bolii celiace, dar fără să aibă aceleași leziuni intestinale. Simptomele pot include dureri abdominale, diaree, balonare, oboseală, dureri de cap și erupții cutanate. Deși sensibilitatea nu este o afecțiune autoimună, poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții persoanelor afectate.

Pentru persoanele care suferă de boala celiacă sau de sensibilitate, evitarea consumului este esențială pentru a preveni simptomele și complicațiile asociate. Acest lucru implică lecturarea atentă a etichetelor alimentare și evitarea alimentelor care conțin grâu, orz, secară și alte cereale.

Există acum o varietate tot mai mare de produse

Din fericire, există acum o varietate tot mai mare de produse disponibile pe piață. Acestea includ pâine, paste, biscuiți și chiar bere, care sunt fabricate folosind făină de orez, făină de porumb sau alte alternative fără. Cu toate acestea, este important să fie atenți la produsele care sunt etichetate ca „fără”, deoarece pot conține urme sau pot fi procesate într-un mediu care conține.

Pe lângă produsele alimentare, poate fi ascuns într-o varietate de alte produse, cum ar fi medicamentele, cosmeticele și chiar în unele tipuri de lipici. Prin urmare, persoanele care suferă de boala celiacă sau de sensibilitate trebuie să fie foarte atente și să verifice întotdeauna etichetele acestor produse.

Beneficii, riscuri și recomandări

Dieta a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani. Aceasta se bazează pe eliminarea totală din alimentație și este destinată persoanelor care suferă de intoleranță sau de boala celiacă.

Glutenul este o proteină găsită în grâu, secară și orz și poate provoca reacții adverse la persoanele care nu o pot digera corect. Pentru aceste persoane, consumul poate provoca inflamații în intestinul subțire, deteriorarea vilozităților intestinale și o absorbție inadecvată a nutrienților.

Beneficiile dietei

Beneficiile dietei pentru persoanele sensibile sau intolerante sunt multiple. Eliminarea alimentație poate reduce simptomele neplăcute precum balonarea, diareea, greața, durerile abdominale și flatulența. De asemenea, poate contribui la ameliorarea stării generale de sănătate și la întărirea sistemului imunitar.

Cu toate acestea, dieta poate prezenta și riscuri dacă nu este urmată corect. Eliminarea din alimentație poate duce la deficit de fibre, vitamine și minerale, dacă nu se ia în considerare o alimentație echilibrată și diversificată. De asemenea, unele produse fără pot conține cantități mari de zahăr sau grăsimi, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății.

Pentru a urma o dietă în mod corect, persoanele sensibile sau intolerante trebuie să acorde o atenție deosebită etichetelor alimentelor și să evite produsele care conțin grâu, secară, orz și alte ingrediente. Este important să se aleagă alimente naturale și sănătoase, cum ar fi fructele, legumele, carne, peștele, ouăle și produsele lactate neprocesate.

De asemenea, există și alternative fără pentru multe alimente obișnuite, cum ar fi pâinea, paste, cerealele și biscuiții. Acestea pot fi realizate din făină de orez, porumb, cartofi, quinoa sau hrișcă. Este important să se verifice întotdeauna eticheta produselor și să se asigure că acestea sunt certificate ca fiind fără.

10 alimente comune

Există o serie de alimente comune care conțin o proteină găsită în grâu, secară și orz. Pentru persoanele cu intoleranță sau boala celiacă, consumul acestor alimente poate provoca simptome neplăcute și afecta sănătatea pe termen lung. Însă, evitarea acestor alimente poate fi o provocare, deoarece se găsește în multe produse procesate și în unele alimente neașteptate.

1. Pâine și produse de patiserie

Majoritatea pâinii și a produselor de patiserie sunt făcute din făină de grâu. Înlocuirea acestora cu pâine sau cu produse de patiserie fără poate fi o opțiune.

2. Paste

Majoritatea pastelor sunt făcute din făină de grâu, dar există și opțiuni fără, cum ar fi pastele din orez, porumb sau quinoa.

3. Cereale

Multe cereale de mic dejun, deoarece sunt făcute din grâu, orz sau secară. Verificați eticheta.

4. Biscuiți și prăjituri

Majoritatea biscuiților și prăjiturilor conțin această proteină din cauza utilizării făinei de grâu.

5. Pizza

Blatul de pizza conține în mod obișnuit această proteină.

6. Bere și băuturi alcoolice

Multe beri și alte băuturi alcoolice sunt făcute din grâu sau orz. Optați pentru băuturi cum ar fi vinul sau lichiorul.

7. Sosuri și dressing-uri

Multe sosuri și dressing-uri, cum ar fi sosul de soia sau sosul Worcestershire, pot conține această proteină. Citiți eticheta și căutați opțiuni fără.

8. Supă și bulion

Multe supă și bulionuri pot fi făcute cu făină sau cu adaosuri de orz. Verificați eticheta sau pregătiți supa de la zero.

9. Sosurile pentru salate

Multe sosuri pentru salate, cum ar fi maioneza sau sosul de ranch, pot conține.

10. Mezeluri și produse procesate

Multe mezeluri și produse procesate, cum ar fi cârnații și hamburgerii din comerț. Verificați eticheta și căutați produse fără.

Cum să identifici alimentele

Dacă suferi de boala celiacă sau ai intoleranță, este esențial să înveți cum să identifici alimentele care nu conțin și să le integrezi în alimentația ta zilnică.

Pentru a evita consumul, este important să citim cu atenție etichetele alimentelor și să fim conștienți de ingrediente care pot conține gluten ascuns.

Citește etichetele

Începe prin a citi cu atenție etichetele alimentelor și caută cuvinte precum „gluten”, „grâu”, „secară”, „orz” sau „malț”. Acestea sunt ingrediente care pot indica conținutul produsului. În plus, unele produse pot avea etichete care menționează în mod clar că sunt „fără” sau „potrivite pentru persoanele cu boala celiacă”.

Alege alimente naturale

Alimentele naturale precum fructele, legumele, carnea, peștele și ouăle snu conțin. Evită alimentele procesate și pregătește-ți mesele acasă pentru a avea control total asupra ingredientelor folosite.

Verifică certificările „fără gluten”

Unele produse au certificări speciale care atestă faptul că sunt fără. Căută simboluri precum „GF” (Gluten-Free) sau „Certificat fără” pe ambalaje. Aceste certificate sunt acordate de organizații care verifică și certifică produsele care nu conțin, oferindu-ți încrederea că produsul este sigur de consumat.

Experimentează cu alternative

Există o varietate de alternative pentru alimentele obișnuite care conțin. De exemplu, poți încerca pâinefăcută din făină de orez, tapioca sau amarant. Înlocuiește pastele din grâu cu paste din făină de orez sau quinoa. Există chiar și alternative pentru bere și produse de patiserie.

Fii atent la contaminare încrucișată:

Chiar și alimentele care nu conțin în mod natural pot fi contaminate în timpul procesului de producție sau de preparare. Asigură-te că eviți contaminatea încrucișată prin utilizarea uneltelor de gătit separate, a suprafețelor curate și prin evitarea încrucișării alimentelor în timpul preparării lor.

Proteine Masă Musculară rapidă M.M.A 33

Dietele fără gluten devin din ce în ce mai populare, în special datorită conștientizării tot mai mari a intoleranței multor persoane la gluten.

Acest lucru a dus la o creștere rapidă a opțiunilor alimentare fără gluten.

Produsele fără gluten au transformat dietele extraordinar de dificile de urmat, într-unele mult mai simple și mult mai accesibile.

Ce este glutenul, ce alimente îl conțin și cum se manifestă intoleranța, vei afla citind în continuare.

alimente ce nu contin gluten

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină care poate fi găsită în mod natural în anumite boabe de cereale, cum ar fi grâu, secară și orz.

 • Oferă o varietate de beneficii culinare funcționale și este responsabil pentru textura moale, masticabilă, care este caracteristică multor alimente, pe bază de cereale, care conțin gluten.

Când sunt încălzite, proteinele din gluten formează o rețea elastică care poate întinde și captura gazele, permițând dospirea sau creșterea optimă și menținerea umidității în pâine, paste și alte produse similare.

Datorită acestor proprietăți fizice unice, este utilizat frecvent ca aditiv, pentru a îmbunătăți textura și a promova retenția de umiditate într-o varietate de alimente procesate.

Dietele fără gluten sunt mai frecvente ca niciodată, însă acesta nu prezintă un risc pentru sănătate pentru majoritatea persoanelor.

Consumul său este extrem de limitat pentru persoanele care sunt alergice sau au boală celiacă. În acest caz, pot apărea simptome precum oboseală, greață și vărsături, pierderea în greutate, dureri abdominale, balonare și gaze, diaree, constipație și altele.

Singurul tratament al bolii celiace este o dietă fără gluten, pe tot parcursul vieții.

retete gluten free

Alimente care conțin gluten

Glutenul poate fi găsit într-o varietate de alimente întregi și procesate, inclusiv:

 • Boabe: grâu integral, tărâțe de grâu, orz, secară, germeni de grâu, grâu crăpat, mir (o încrucișare între grâu și secară);
 • Produse prelucrate pe bază de cereale: biscuiți, pâine, pesmet, paste, tăiței care conțin grâu, fursecuri, produse de patiserie;
 • Alte alimente și băuturi: malț de orz, oțet de malț, sos de soia, anumite sosuri pentru salate, sosuri îngroșate cu făină, bulion, anumite amestecuri de condimente, chipsuri aromate, bere, anumite tipuri de vin.

Deoarece este adesea utilizat în producția de alimente ca agent de îngroșare sau stabilizator, nu este întotdeauna clar dacă un anumit aliment îl conține.

Mulți producători de produse alimentare folosesc aceleași echipamente de preparare atât pentru alimente cu gluten, cât și pentru cele fără.

Astfel, chiar dacă un aliment este inerent fără gluten, acesta ar putea fi contaminat în timpul procesării.

Dacă urmezi o dietă strictă fără gluten și nu ești sigur cu privire la conținutul unui anumit aliment, verifică pachetul pentru o etichetă fără gluten sau contactează producătorul înainte de a îl achiziționa.

diete fara gluten ovaz

Ovăz

Când vine vorba de diete fără gluten, ovăzul este un pic misterios.

Una dintre problemele principale cu ovăzul este că acesta este transportat și procesat frecvent cu aceleași echipamente ca și grâul.

Acest lucru duce la o contaminare pe scară largă cu gluten a ovăzului, chiar dacă pe eticheta produsului nu se menționează grâu sau gluten.

Totuși, este ușor să găsești ovăz certificat și etichetat fără gluten.

 • Ovăzul fără gluten este doar ovăz obișnuit care a fost procesat folosind echipamente și facilități care nu conțin contaminare cu gluten.

Cu toate acestea, unii experți susțin că nu există ovăz fără gluten – chiar dacă sunt etichetați ca atare.

Ovăzul conține o proteină numită avenină, care este structural foarte asemănătoare cu proteinele din gluten.

Cercetările timpurii sugerează că, în cazuri rare, un procent mic de persoane cu intoleranță la gluten, poate experimenta o reacție similară datorită conținutului de avenină.

Marea majoritate a dovezilor actuale sugerează că majoritatea persoanelor cu intoleranță la gluten pot tolera ovăz fără gluten, fără probleme.

De fapt, ovăzul necontaminat este adesea încurajat pentru dietele fără gluten datorită sursei bogate de fibre și substanțe nutritive esențiale.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine modul în care avenina din ovăz afectează digestia și funcția imună la persoanele cu intoleranță la gluten.

Dacă bănuiești că ai putea fi intolerant la ovăz, consultă medicul.

eticheta gluten free

Anumite afecțiuni medicale pot necesita o dietă fără gluten

Deși glutenul este sigur pentru majoritatea oamenilor, anumite afecțiuni medicale necesită o dietă fără gluten ca parte a protocolului de tratament.

Boala celiaca

Boala celiacă este o afecțiune autoimună gravă în care sistemul imunitar al unei persoane atacă celulele intestinului subțire atunci când ingeră gluten.

Este una dintre cele mai bine cercetate cauze de intoleranță la gluten și se estimează că afectează aproximativ 1% din populația globală.

Ca multe alte afecțiuni autoimune, cauza exactă a bolii celiace rămâne neclară, dar există dovezi puternice ale unei componente genetice.

Tratamentele medicamentoase pentru boala celiacă sunt în prezent cercetate, dar cel mai larg acceptat și utilizat tratament este o dietă strictă fără gluten.

Sensibilitate non-celiacă la gluten

Sensibilitatea la gluten non-celiacă descrie mai multe simptome negative care se rezolvă atunci când glutenul este eliminat din dietele persoanelor care nu au un test pozitiv pentru boala celiacă sau alergia la grâu.

În acest moment, se știe foarte puțin despre această sensibilitate, dar tratamentul actual include aderarea la o dietă fără gluten.

Alergie la grâu

O alergie la grâu nu este o adevărată intoleranță la gluten, ci o afecțiune strâns legată.

De fapt, alergiile la grâu sunt o intoleranță la grâu în sine, nu doar la proteina din gluten.  Astfel, cineva cu alergie la grâu trebuie să evite grâul, dar poate consuma în siguranță gluten din surse care nu sunt de grâu, cum ar fi orz sau secară.

Mulți oameni care au o alergie la grâu ajung să urmeze o dietă în mare parte fără gluten, deoarece cele două ingrediente sunt atât de strâns legate și coexistă în multe dintre aceleași alimente.

Produse panificatie fara gluten

Simptome frecvente ale intoleranței la gluten

Simptomele intoleranței la gluten se pot manifesta foarte diferit în funcție de persoană.

Simptomele posibile care pot fi cauzate de intoleranță la gluten sunt vaste și nu întotdeauna intuitive.

De fapt, unii oameni nu au deloc simptome evidente. Acesta este un motiv major pentru care afecțiuni precum boala celiacă sau sensibilitatea non-celiacă sunt adesea netratate sau diagnosticate greșit.

Simptomele intoleranței la gluten pot include:

 • Probleme digestive: diaree, balonare, dureri abdominale, constipație, inflamație a țesutului digestiv
 • Probleme ale pielii: erupții cutanate, eczeme, inflamații ale pielii
 • Probleme neurologice: confuzie, oboseală, anxietate, amorțeală, depresie, lipsă de concentrare, dificultăți de vorbire.
 • Altele: pierderea în greutate, deficiențe de nutrienți, funcția imună diminuată, osteoporoză, dureri de cap, anemie.

Dacă bănuiești că ai intoleranță la gluten sub orice formă, ar trebui să te adresezi medicului, înainte de a încerca să elimini glutenul din dieta ta.

Unele proceduri de testare pentru anumite afecțiuni legate de gluten, cum ar fi boala celiacă, pot da rezultate inexacte dacă respecți deja o dietă strictă fără gluten.

Mai mult, anumite simptome care pot părea intoleranță la gluten ar putea fi o reacție la altceva.

Astfel, cea mai bună abordare este de a discuta simptomele cu un expert, înainte de a încerca să tratezi.

Cereale si produse panificatie fara gluten

Alimente restricționate

O mulțime de alimente pot conține grâu, secară și orz restricționate. Înainte de a cumpăra produse, verifică etichetele acestora pentru a găsi componentele care conțin gluten.

Astfel de alimente includ:

 • Pâine, prăjituri și plăcinte
 • Cereale
 • Paste
 • Biscuiți
 • O parte din acoperirea alimentelor
 • Sosuri asezonare
 • Bere
 • Bomboane
 • Crutoane
 • Cartofi pai
 • Produse din malț
Plan de mese fara gluten timp de 7 zile

Plan de mese fără gluten timp de 7 zile

Atunci când alegi și cumperi alimente pentru o masă, te rugăm să te asiguri că ingredientele sunt lipsite de gluten, verificând etichetele acestora.

Luni 

 • Mic dejun: terci de orez cu fructe de pădure, pâine de porumb, ceai sau cafea.
 • Prânz: supa de spanac, piept de pui copt, 2-3 cartofi copti, salata de legume.
 • Cina: terci de mei cu nuci, iaurt grecesc.

Marţi

 • Mic dejun: brânză de vaci cu fructe, pâine de orez cu miere, ceai.
 • Prânz: supa de pui, salata de legume.
 • Gustare: portocale și câteva bucăți de ciocolată amară.
 • Cina: somon prăjit cu cartofi, roșii și salată de spanac, ceai de plante.

Miercuri

 • Mic dejun: omletă cu brânză, pâine prăjită de porumb cu gem, cafea sau ceai.
 • Prânz: orez fiert cu piept de pui, salată de legume, ceai.
 • Cina: caserolă de făină de orez cu brânză, două mere.

Joi

 • Mic dejun: salată de morcovi și nuci, condimentată cu ulei de măsline, o bucată de brânză, ceai sau cafea.
 • Prânz: supă de legume, fasole în sos de roșii, ceai verde.
 • Gustare: mere coapte, nuci.
 • Cina: peste pește cu cartofi, salată verde, ceai de plante.

Vineri

 • Mic dejun: fulgi de porumb cu iaurt și fructe, ceai.
 • Prânz: supă de pește, paste fără gluten cu fructe de mare, ceai.
 • Cina: hrișcă fiartă cu piept de pui copt, ceai de mușețel.

Sâmbătă

 • Mic dejun: clătite de hrișcă cu miere și fructe de pădure, iaurt.
 • Prânz: orez fiert cu pui, ceai verde.
 • Gustare: două mere, nuci.
 • Cină: tocană de legume și ciuperci, pește la cuptor, ceai.

Duminică

 • Mic dejun: brânză de vaci cu fructe de pădure, prăjituri cu orez, ceai sau cafea.
 • Prânz: pește prăjit, hrișcă fiartă, ceai.
 • Cină: pui la cuptor, salată de legume, iaurt.
Tot ce trebuie sa stii despre gluten, inclusiv ce alimente il contin

Glutenul – bun sau rău?

Dietele fără gluten sunt mai populare ca oricând, dar există adesea confuzie cu privire la ce este glutenul și când ar trebui eliminat.

Glutenul se referă la o varietate de proteine ​​care se găsesc în mod natural în cerealele, precum grâul, orzul și secara.

Nu există nimic în mod inerent nesănătos în ceea ce privește glutenul, dar persoanele cu anumite afecțiuni medicale precum boala celiacă, sensibilitatea la gluten non-celiacă sau alergia la grâu ar trebui să o evite, deoarece poate provoca reacții adverse grave.

Simptomele intoleranței la gluten sunt largi și pot include probleme digestive, piele inflamată și probleme neurologice.

Înainte de a începe să urmezi o dietă fără gluten, consultă nutriționistul sau dieteticianul.

Citește în continuare:

Nutriție

Top 10 alimente zero calorii. Poți mânca oricât, fără să te îngrași

Când vine vorba de scăderea în greutate și de gestionarea greutății, știm cu toții cât [...]

2 Comments

Citește mai mult...

Sănătate

5 Cauze care provoacă intoleranta alimentara

Intoleranța alimentară, cunoscută și sub denumirea de hipersensibilitate alimentară imediată sau hipersensibilitate alimentară nealergică, se [...]

1 Comment

Citește mai mult...

Diete și rețete de slăbit

Dieta Dukan. Pierdere rapidă în greutate, principii, etape și rezultate impresionante

Pierderea rapidă în greutate poate fi ceva dificil de realizat. Dieta Dukan susține că produce [...]

1 Comment

Citește mai mult...

Nutriție Sănătate

Probioticele, micile aliațe ale sănătății. Beneficii și sursele lor naturale

Probioticele sunt bacterii benefice care trăiesc în tractul nostru digestiv și care aduc numeroase beneficii [...]

Citește mai mult...

Diete și rețete de slăbit Nutriție

Asocierea alimentelor. 7 Combinații de alimente care te sprijină în procesul de slăbire

Alegerea alimentelor cu puține calorii și o densitate de energie scăzută te poate ajuta să [...]

Citește mai mult...

Sănătate

Top 11 beneficii oferite de coenzima Q10

Coenzima Q10 | Coenzima Q10, cunoscută și sub denumirea de CoQ10, este un compus care [...]

Citește mai mult...
-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

One thought on “Tot ce trebuie să știi despre gluten, inclusiv ce alimente îl conțin

 1. Pingback: Seminte de chia pentru slabit. Plus alte beneficii importante pentru sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *