Probioticele, micile aliațe ale sănătății. Beneficii și sursele lor naturale

CE SUNT PROBIOTICELE?

Probioticele sunt bacterii benefice care trăiesc în tractul nostru digestiv și care aduc numeroase beneficii pentru sănătatea noastră

Aceste bacterii ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și la întărirea sistemului imunitar. De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că probioticele pot avea un impact pozitiv asupra unor afecțiuni digestive precum diareea, constipația și sindromul de colon iritabil. De asemenea, ele pot ajuta și la prevenirea infecțiilor urinare și a infecțiilor vaginale.

Beneficiile probioticelor pentru sistemul digestiv și imunitate

Probioticele pot fi găsite într-o varietate de alimente și suplimente. Unele dintre cele mai comune surse de probiotice includ iaurturi fermentate, murături, kefir, varză murată și brânzeturi. De asemenea, ele pot fi administrate sub formă de capsule sau pulberi.

Beneficiile consumului de probiotice sunt numeroase. Ele ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos, prin stimularea producției de celule imunitare și reducerea inflamațiilor. De asemenea, probioticele pot ajuta la reducerea simptomelor sindromului de colon iritabil, precum balonare, diaree sau constipație. Ele pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea absorbției nutrienților și a digestiei, promovând astfel o sănătate generală și o funcționare optimă a sistemului digestiv.

Echilibru sănătos al bacteriilor din intestin

Un alt beneficiu important al probioticelor este capacitatea lor de a promova un echilibru sănătos al bacteriilor din intestin. O mulțime de bacterii bune trăiesc în sistemul nostru digestiv și ajută la menținerea unui mediu sănătos. Cu toate acestea, stilul de viață modern, alimentația necorespunzătoare și utilizarea excesivă a medicamentelor pot perturba acest echilibru și pot duce la creșterea bacteriilor dăunătoare. Probioticele pot ajuta la restabilirea acestui echilibru prin înmulțirea bacteriilor benefice și inhibarea creșterii celor dăunătoare.

Este important să menționăm că nu toate probioticele sunt la fel și că fiecare tip de bacterie are efecte specifice asupra sănătății noastre. De aceea, este recomandat să se consulte un medic sau un specialist înainte de a începe un supliment cu probiotice, pentru a alege varianta potrivită în funcție de nevoile individuale.

Probioticele sunt microorganisme benefice care pot aduce numeroase beneficii sănătății noastre. Ele pot ajuta la menținerea unui sistem imunitar și digestiv sănătos, promovând un echilibru optim al bacteriilor din intestin. Consumul regulat de alimente bogate în probiotice sau administrarea de suplimente pot fi opțiuni eficiente pentru a beneficia de proprietățile acestor microorganisme. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să se consulte un specialist înainte de a începe un tratament cu probiotice pentru a obține cele mai bune rezultate.

Aceste bacterii ajută la echilibrarea florei intestinale

Sistemul digestiv este unul dintre principalele beneficiari ale probioticelor. Aceste bacterii ajută la echilibrarea florei intestinale și la menținerea unui tranzit intestinal regulat. Ele contribuie la descompunerea alimentelor și la absorbția nutrienților esențiali. De asemenea, probioticele pot ajuta la reducerea simptomelor asociate cu tulburările digestive, cum ar fi diareea, balonarea sau constipația.

În plus, probioticele au un rol important în îmbunătățirea sistemului imunitar. Ele stimulează producția de anticorpi și fortifică barierele naturale ale corpului împotriva infecțiilor. De asemenea, aceste bacterii pot ajuta la reducerea inflamațiilor și la prevenirea apariției unor probleme de sănătate precum alergiile sau bolile autoimune.

Un alt beneficiu important al probioticelor este susținerea sănătății mentale. Se pare că există o conexiune strânsă între sistemul nervos și sistemul digestiv, iar probioticele pot influența echilibrul acestora. Studiile arată că administrarea probioticelor poate reduce simptomele depresiei și anxietății și poate îmbunătăți starea de spirit.

Pentru a beneficia de aceste beneficii, este important să consumăm probiotice în mod regulat. Alimentele fermentate sunt o sursă naturală de probiotice și pot fi introduse în dieta noastră zilnică. De asemenea, suplimentele alimentare cu probiotice pot fi o opțiune eficientă, mai ales în cazul persoanelor care au dificultăți în a obține aceste bacterii prin alimentație.

Unde se găsesc probioticele: alimente și suplimente recomandate

Aceste „bacterii bune” au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, inclusiv îmbunătățirea digestiei, întărirea sistemului imunitar și susținerea sănătății mintale.

1. Iaurtul:

Este una dintre cele mai populare surse de probiotice. Asigurați-vă că alegeți un iaurt care conține culturi active de bacterii, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium.

2. Kefir:

Acesta este un produs lactat fermentat, similar cu iaurtul, dar cu o consistență mai lichidă. Kefirul conține o varietate de bacterii și drojdii benefice.

3. Murăturile:

Legumele fermentate, cum ar fi castraveții murați sau varza acră, sunt o sursă excelentă de probiotice. Asigurați-vă că nu sunt pasteurizate, deoarece acest proces poate distruge bacteriile benefice.

4. Kimchi:

Este un aliment tradițional coreean, făcut prin fermentarea legumelor, cum ar fi varza și ridichea. Este bogat în probiotice și are și o aromă picantă delicioasă.

5. Kombucha:

Acesta este un ceai fermentat, obținut prin fermentarea unei mixturi de ceai și zahăr cu ajutorul unei culturi simbiotice de bacterii și drojdii. Kombucha poate fi găsită în diverse arome și este o sursă excelentă de probiotice.

Pe lângă alimente, probioticele pot fi administrate și sub formă de suplimente. Acestea pot fi disponibile sub formă de capsule, tablete sau pulberi și pot conține o varietate de tulpini de bacterii benefice. Este important să citiți eticheta și să alegeți un supliment care conține culturi vii și active de probiotice.

Atunci când alegeți un supliment probiotic, este recomandat să consultați un specialist în domeniul sănătății, cum ar fi un medic sau un dietetician, deoarece aceștia vă pot ajuta să identificați nevoile specifice ale organismului vostru și să alegeți un produs potrivit.

Probioticele pot fi găsite într-o varietate de alimente fermentate și pot fi administrate și sub formă de suplimente.

Miere naturală cu vitamine Mega Vit&Min

Probioticele sunt microorganisme vii, care au rol extrem de important pentru sănătatea organismului.

Denumite și bacterii vii și drojdii, probioticele au cel mai mare impact asupra sistemului digestiv.

Organismul este plin de bacterii, atât bune, cât și rele.

 • Probioticele sunt adesea numite bacterii „bune” sau „de ajutor”, deoarece te ajută să-ți menții intestinul sănătos.

Deși oamenii consideră adesea bacteriile și alte microorganisme drept „germeni” nocivi, de fapt, sunt de mare ajutor.

Unele bacterii ajută la digerarea alimentelor, la distrugerea celulelor cauzatoare de boli sau produc vitamine.

Multe dintre microorganismele din produsele probiotice sunt identice sau similare cu cele ale microorganismelor care trăiesc, în mod natural, în corpul nostru.

Sursele cele mai mari de probiotice sunt găsite în iaurt și alte alimente fermentate, suplimente alimentare și, chiar, produse de înfrumusețare.


Citește și:  Ce multivitamine sunt esențiale pentru psihic?


Cum funcționează probioticele?

Cercetătorii încearcă să-și dea seama exact cum funcționează probioticele. Ceea ce se știe acum este că probioticele te pot menține sănătos:

 • Când pierzi bacteriile „bune” din organism, după ce iei antibiotice, de exemplu, probioticele ajută la înlocuirea lor.
 • Mențin echilibrul de bacteriile „bune” și „rele” pentru ca organismul să funcționeze așa cum trebuie.

Însă, probioticele pot avea o varietate de efecte în organism și diferite probiotice pot acționa în moduri diferite.

Asigurând organismului probiotice, îl ajuți să mențină o comunitate sănătoasă de microorganisme. Sau să ajute comunitatea de microorganisme existente deja, să revină la o stare sănătoasă, după ce a fost deranjată.

Ce tipuri de bacterii se găsesc în probiotice? Probiotice beneficii

Probioticele pot conține o varietate de microorganisme. Multe tipuri de bacterii sunt clasificate ca probiotice.

Toate au beneficii diferite, însă majoritatea provin din două grupuri.

 • Lactobacillus –  poate fi cel mai frecvent întâlnit probiotic.
 • Bifidobacterium – se găsește în unele produse lactate.

Este tipul pe care o îl vei găsi în iaurturi și alte alimente fermentate.

Poate ajuta diferite tulpini să prevină sau vindece diareea și poate ajuta persoanele care nu pot digera lactoza (zahărul din lapte).

Poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil (IBS) și alte afecțiuni ale intestinului.

Saccharomyces boulardii este, de asemenea, un alt tip, o drojdie găsită în probiotice. Se pare că ajută la combaterea diareei și a altor probleme digestive.

Diferite tipuri de probiotice pot avea efecte diferite.

prebiotice vs probiotice

Prebioticele sunt la fel ca probioticele?

Nu, prebioticele nu sunt la fel ca probioticele.

Prebioticele sunt componente alimentare nedigestibile, care stimulează selectiv creșterea sau activitatea microorganismelor dezirabile.

Atât prebioticele, cât și probioticele sunt importante pentru sănătatea umană.

Însă, joacă roluri diferite:

 • Probiotice: bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente. Ele pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate.
 • Prebiotice: substanțe ce provin din tipuri de carbohidrati (în mare parte fibre) pe care oamenii nu le pot digera. Bacteriile benefice din intestinul tău consumă această fibră.

Bacteriile intestinale, denumite colectiv flora intestinală sau microbiota intestinală, îndeplinesc multe funcții importante în organism.

Consumul unor cantități echilibrate de probiotice și prebiotice poate ajuta la asigurarea echilibrului corect al acestor bacterii. Ceea ce ar trebui să-ți îmbunătățească sănătatea.

Întâlnim, de asemenea, și sinbioticele, produse care combină probioticele și prebioticele.

Cât de eficiente sunt probioticele în afecțiunile de sănătate?

S-au făcut multe cercetări cu privire la probiotice, însă mai sunt multe de descoperit și de învățat.

Ceea ce se știe deja este faptul că probioticele sunt utile, sigure și chiar necesare pentru diverse afecțiuni de sănătate.

Acestea au arătat o promisiune pentru o varietate de scopuri de sănătate, inclusiv:

 • prevenirea diareei asociate cu antibiotice (inclusiv diareea cauzată de Clostridium difficile),
 • prevenirea enterocolitei necrozantă și sepsisului, la sugarii prematuri,
 • tratamentul colicilor infantili,
 • tratamentul bolilor parodontale,
 • inducerea sau menținerea remisiunii în colita ulcerativă.

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, încă nu se știe exact care probiotice sunt utile și care nu.

De asemenea, cât de multe probiotice ar trebui să ia persoanele sau cine ar putea beneficia cel mai mult.

Chiar și pentru condițiile care au fost studiate cel mai mult, cercetătorii continuă să lucreze pentru a găsi răspunsurile exacte la aceste întrebări.


Citește și: Gata! Acum poti beneficia de slabire fara dieta


Care sunt beneficiile oferite de probiotice?

6 Motive să consumi probiotice

Nu toate probiotice sunt la fel. Tulpinile diferite ale bacteriilor au efecte diferite.

De exemplu, o tulpină poate lupta împotriva organismelor cauzatoare de cavități în gurile noastre și nu este nevoie să ajungă în intestin.

Cercetările sunt promițătoare. Beneficiile probioticelor au fost observate în tratamentul sau prevenirea multor afecțiuni și boli.

1. Probioticele în afecțiunile gastrointestinale:

 • antibiotice asociate diareei,
 • infectare cu Clostridium difficile,
 • constipație,
 • boli intestinale inflamatorii,
 • sindromul colonului iritabil,
 • colici la sugari,
 • enterocolita necrozantă,
 • carii, boli periodontale (afecțiuni gingivale),
 • diaree,
 • colită ulceroasă,
 • Boala Crohn
 • ulcere,
 • infecții vaginale,
 • infecții ale tractului urinar,
 • eczema la copii.
 • acnee,
 • encefalopatie hepatică,
 • infecții respiratorii superioare.

2. Probioticele pot ameliora alergiile:

 • rinita alergică (febra fanului),
 • astm,
 • dermatita atopică,
 • prevenirea altor alergii.

Apasă aici pentru GASTRO-COLON

GASTRO COLON FIBRE ALIMENTARE


3. Probioticele și sănătatea intestinelor

Probioticele sunt esențiale în sănătatea sistemului digestiv.

Cel mai bun caz pentru terapia probiotică a fost tratarea diareei.

Studiile controlate au arătat că Lactobacillus GG poate scurta cursul diareei infecțioase la sugari și copii (dar nu și la adulți).

Deși studiile sunt limitate și datele sunt inconsistente, două recenzii mari, luate împreună, sugerează că probioticele reduc diareea asociată antibioticelor cu 60%, în comparație cu placebo.

Mai frecventă decât diareea este problema opusă – constipația.

Într-o căutare de studii privind beneficiile probioticelor în tratarea constipației, cercetătorii au descoperit că probioticele au încetinit „timpul de tranzit intestinal” cu 12 ore.

De asemenea, au crescut numărul de mișcări intestinale săptămânale și au ajutat la înmuierea scaunelor.

Terapia probiotică poate ajuta, de asemenea, persoanele cu boala Crohn (un rezultat al sistemului imunitar care atacă un virus inofensiv, bacterii sau alimente, în intestin) și sindromul de colon iritabil.

Rezultatele studiilor clinice sunt mixte.

Câteva studii mici sugerează că anumite probiotice pot ajuta la menținerea remisiei colitei ulcerative și la prevenirea recidivei bolii Crohn și a reapariției puchitei (o complicație a intervenției chirurgicale pentru tratarea colitei ulcerative).

Deoarece aceste tulburări sunt atât de frustrante de tratat, multe persoane încearcă probioticele înainte de toate.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla care tulpini funcționează cel mai bine și în ce condiții.

Infografic bacterii - probioticele

4. Impactul asupra sănătății digestive

Probioticele sunt cercetate pe scară largă pentru efectele lor asupra sănătății digestive.

Dovezile puternice sugerează că suplimentele cu probiotice pot ajuta la vindecarea diareei asociate cu antibiotice.

Când oamenii iau antibiotice, în special pentru perioade lungi de timp, adesea se confruntă cu diaree – chiar mult după ce infecția a fost eradicată.

Acest lucru se datorează faptului că antibioticele ucid multe dintre bacteriile naturale din intestinul tău. Ceea ce modifică echilibrul intestinal și permite bacteriilor dăunătoare să prospere.

Probioticele combat, de asemenea, sindromul intestinului iritabil (IBS), o afecțiune digestivă comună, reducând gazele, balonare, constipație, diaree și alte simptome.

Mai mult, probioticele pot lupta împotriva infecțiilor cu Helicobacter pylori, care sunt unul dintre principalii factori ai ulcerului și cancerului de stomac.

Dacă în prezent ai probleme digestive pe care pare că nu poți să le învingi, un supliment probiotic poate fi ceva de luat în considerare.

Deși ar fi bine să te gândești mai întâi la consultarea medicului.

5. Probioticele și sănătatea vaginală

Probioticele pot fi, de asemenea, extrem de utile în menținerea sănătății urogenitale.

Ca și tractul intestinal, vaginul este un ecosistem fin echilibrat, dominat de tulpinile Lactobacilli care îl fac, în mod normal, prea acid pentru supraviețuirea microorganismelor dăunătoare.

Însă acest ecosistem poate fi afectat de un număr de factori, inclusiv antibiotice, spermicide și anticonceptionale.

Tratamentul probiotic care restabilește echilibrul microflorei poate fi util pentru astfel de probleme urogenitale feminine comune, cum ar fi vaginoza bacteriană și infecția tractului urinar.

Iaurtul este des folosit pentru a trata infecțiile vaginale recurente, un remediu „popular” pentru care știința medicală oferă un sprijin limitat.

Administrarea orală și vaginală a Lactobacililor poate ajuta în tratamentul vaginozei bacteriene.

Vaginoza trebuie tratată, deoarece creează un risc pentru complicații legate de sarcină și boala inflamatorie pelvină.

Este studiat tratamentul probiotic al infecțiilor tractului urinar.

Probioticele sunt considerate în general sigure – sunt deja prezente într-un sistem digestiv normal – deși există un risc teoretic pentru persoanele cu funcție imunitară afectată.

Asigură-te că ingredientele sunt clar marcate pe etichetă și cunoscute pentru tine.


Citește și: Pierdere greutate versus pierdere grăsime – cum te ajută proteina pentru femei?


6. Impactul probioticelor asupra pierderii în greutate

Oamenii care sunt obezi au bacterii intestinale diferite de cele care sunt slabe.

Interesant, sunt studii care indica faptul ca transplanturi de materii fecale de la animale slabe, pot face animalele obeze să  pierdă în greutate.

Prin urmare, mulți oameni de știință cred că bacteriile intestinale sunt importante în determinarea greutății corporale.

Deși este nevoie de mai multe cercetări, unele tulpini probiotice par să ajute scăderea în greutate.

Într-un studiu efectuat la 210 persoane cu obezitate centrală, care se caracterizează prin exces de grăsime pe burtă, administrarea de  probiotic Lactobacillus gasseri zilnic, timp de 12 săptămâni, a dus la o pierdere de 8,5% din grăsimea din burtă.


Apasă aici pentru Pachetul Body Line Slim

SCAPI DE BURTA FARA MISCARE

Când participanții au încetat să mai ia probiotic, au pus grăsimea pe burtă înapoi, în patru săptămâni.

Dovada sugerează  că Lactobacillus rhamnosus și Bifidobacterium lactis pot ajuta la pierderea în greutate și prevenirea obezității.

Deși acest lucru are nevoie de mai multe cercetări.

În schimb, unele studii efectuate pe animale demonstrează că alte tulpini de probiotice ar putea duce la creșterea în greutate, nu la pierdere.

Probioticele pot fi dăunătoare?

Probioticele au un istoric extins de utilizare aparent sigură, în special la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, puține studii au analizat în detaliu siguranța probioticelor, astfel încât nu există informații solide despre frecvența și gravitatea efectelor secundare.

 • Riscul de efecte dăunătoare cauzate de probiotice este mai mare la persoanele cu boli grave sau cu sistemele imunitare compromise.

Când probioticele sunt luate în considerare pentru persoanele cu risc ridicat, cum ar fi sugarii prematuri sau pacienții grav bolnavi, riscurile potențiale ale probioticelor trebuie cântărite cu atenție, împotriva beneficiilor lor.

 • Printre posibilele efecte nocive ale probioticelor se numără infecțiile.
 • S-a raportat că unele produse probiotice conțin microorganisme, altele decât cele enumerate pe etichetă.

Producerea de substanțe nocive de către microorganismele probiotice și transferul genelor de rezistență la antibiotice.

În unele cazuri, acești contaminanți pot prezenta riscuri grave pentru sănătate.

Pe lângă studiile menționate anterior asupra interacțiunilor dieta-microbiome în tractul digestiv, subiecte recente mai includ:

 • Mecanismele prin care probioticele pot ajuta la reducerea pierderii osoase postmenopauză.
 • Probioticele inginerești pentru a sintetiza substanțele naturale pentru cercetarea microbiom-creier.
 • Mecanismele prin care anumite probiotice poate ameliora durerea pelvină cronică.
 • Efectele unei tulpini specifice de Bifidobacterium supra modificărilor producției de acizi grași cu lanț scurt în intestin, care pot juca un rol în diareea asociată antibioticelor.

alimente ce conțin probioticele

Alimente bogate în probiotice

 • Iaurt

Iaurtul este una dintre cele mai bune surse de probiotice, conține bacterii prietenoase care îți pot îmbunătăți sănătatea.

Este obținut din lapte care a fost fermentat de bacterii prietenoase, în principal bacterii cu acid lactic și bifidobacterii.

Consumul  iaurtului este asociat cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății oaselor.

 • De asemenea, este benefic pentru persoanele cu hipertensiune arterială.
 • La copii, iaurtul poate ajuta la reducerea diareei cauzate de antibiotice.
 • Poate ajuta chiar la ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil (IBS).
 •  Kefir

În plus, iaurtul poate fi potrivit pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile transformă o parte din lactoză în acid lactic, motiv pentru care iaurtul are gust acru.

Cu toate acestea, reține că nu toate iaurturile conțin probiotice vii. În unele cazuri, bacteriile vii au fost ucise în timpul procesării.

Din acest motiv, asigură-te că alegi iaurt ce conține culturi active sau vii.

De asemenea, asigură-te că citești întotdeauna eticheta produsului, înainte de a îl cumpăra.

Chiar dacă este etichetat cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, acesta poate fi încărcat cu cantități mari de adaos de zahăr. Kefirul este o băutură fermentată cu lapte probiotic.

Se face prin adăugarea de boabe de kefir în laptele de vacă sau de capră.

Boabele de kefir nu sunt boabe de cereale, ci mai degrabă culturi de bacterii și drojdii cu acid lactic care arată ca și conopida.

Cuvântul kefir provine de la cuvântul turcesc keyif, care înseamnă „a te simți bine” după ce ai mâncat.

Într-adevăr, kefirul a fost legat de diverse beneficii pentru sănătate:

 •   poate îmbunătăți sănătatea oaselor,
  • ajută la unele probleme digestive,

protejează împotriva infecțiilor.

În timp ce iaurtul este probabil cel mai cunoscut aliment probiotic din dieta occidentală, kefirul este de fapt o sursă mai bună.

 • Kefirul conține mai multe tulpini majore de bacterii și drojdie prietenoase, ceea ce îl face un probiotic divers și puternic.

Precum iaurtul, kefirul este în general bine tolerat de persoanele care sunt intolerante la lactoză.


Citește și:Garantează-ți sănătatea digestivă prin consumul de fibre alimentare?


 • Kombucha

Kombucha este o băutură fermentată, populară pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Pentru a face kombucha, ceaiul îndulcit sau negru este fermentat cu o colonie simbiotică de bacterii și drojdie.

Kombucha devine carbonatată după fermentare, motiv pentru care băutura este aromată.

Se consumă în multe părți ale lumii, în special în Asia. Efectele potențiale asupra sănătății ale ingredientului kombucha, încă se studiază. Deoarece kombucha este fermentată cu bacterii și drojdie, se consideră că are beneficii pentru sănătate, legate de proprietățile sale probiotice.

alimente ce conțin probioticele
 • Murăturile

 • Murăturile sunt reprezentate de diverse legume care au fost murate într-o soluție de apă și sare. Acestea sunt lăsate să fermenteze pentru o anumită perioadă de timp, folosindu-și propriile bacterii cu acid lactic prezent în mod natural. Acest proces le face acre.

Murăturile sunt o mare sursă de bacterii probiotice sănătoase, care pot îmbunătăți sănătatea digestivă.

Sunt sărace în calorii și o sursă bună de vitamina K, un nutrient esențial pentru coagularea sângelui.

Reține că murăturile tind, de asemenea, să fie ridicate în sodiu.

Este important de menționat că murăturile făcute cu oțet, nu conțin probiotice vii.


Citește și: Sprijină funcționarea normală a digestiei, printr-un detoxifiant dietetic ce conține fibre alimentare


 • Unele tipuri de brânză

  Deși majoritatea tipurilor de brânză sunt fermentate, aceasta nu înseamnă că toate conțin probiotice.

Prin urmare, este important să se caute culturi vii și active pe etichetele produselor.

Bacteriile bune supraviețuiesc procesului de îmbătrânire în unele brânzeturi, inclusiv Gouda, mozzarella, cheddar și cottage. Brânză este foarte nutritivă și o sursă foarte bună de proteine.

De asemenea, este bogată în vitamine și minerale importante, inclusiv calciu, vitamina B12, fosfor și seleniu.

Consumul moderat de produsele lactate, cum ar fi brânza, pot reduce chiar riscul de boli de inimă și osteoporoză.

probioticele - capsule

Suplimente ce conțin probiotice

Majoritatea probioticelor sunt găsite sub formă de suplimente alimentare.

Însă nu toate sunt supuse procesului de testare și aprobare, ca în cazul medicamentelor.

Producătorii sunt responsabili să se asigure că oferă siguranță, înainte de a le comercializa și că orice afirmație făcută pe etichetă este adevărată.

Dar nu există nicio garanție că tipurile de bacterii enumerate pe o etichetă sunt eficiente pentru starea pentru care le iei.

Beneficiile pentru sănătate ale probioticelor sunt specifice tulpinii. Și nu toate tulpinile sunt neapărat utile, așa că este bine să consulți un medic care este familiarizat cu probioticele, pentru a discuta despre opțiuni.

Probioticele, atât din alimente, cât și din suplimente, pot avea efecte puternice asupra sănătății.

Bacteriile au o reputație de a provoca boli.

Dovezi științifice sugerează că poți trata și chiar preveni unele boli, cu alimente și suplimente care conțin anumite tipuri de bacterii vii – probiotice.


Citește în continuare

Aminoacizii esențiali PLATINIUM AMINO 6700, beneficii pentru sănătate și un aspect fizic armonios

Aminoacizii esențiali sunt molecule organice indispensabile pentru buna funcționare a organismului uman. Aceștia nu pot [...]

Aminoacizii esențiali Amino 6700 și funcționarea optimă a organismului

Aminoacizii esențiali sunt compuși organici necesari pentru funcționarea optimă a organismului. Aceștia sunt considerați esențiali [...]

Carbohidrații și Kilo Mass Liquid 5 Carbo Plus. Secretul pentru creștere musculară, performanță și recuperare rapidă

Carbohidrații sunt un nutrient esențial pentru femeile care își doresc să își crească masa musculară, [...]

Carbohidrați Kilo Mass Liquid Carbo Plus +, pentru creștere musculară, performanță și recuperare

Carbohidrații sunt unul dintre cei trei macronutrienți principali necesari organismului uman, alături de proteine și [...]

Creatina 1000 mg, suplimentul numărul unu pentru îmbunătățirea performanței în sala de sport

Creatina este un supliment popular în rândul sportivilor și celor pasionați de fitness, recunoscut pentru [...]

Creatina 1000 mg, beneficiile pentru performanța sportivă

Creatina este unul dintre cele mai populare suplimente folosite de sportivi pentru îmbunătățirea performanței fizice. [...]

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *