Ce este glutenul și de unde vine. Există o mulțime de discuții în privința evitării glutenului, dar oare este acest ingredient comun cu adevărat rău?

gluten

Glutenul pare să fie în aproape orice, de la pâine, paste și bere la produse cosmetice și suplimente nutritive. Glutenul este o proteină găsită în planta de grâu și în alte cereale

Glutenul este natural, dar poate fi extras, concentrat și adăugat în alimente și alte produse pentru a adăuga proteine, textură și aromă. De asemenea, funcționează ca un agent de legare pentru a ține împreună alimentele procesate și a le da formă.

De unde vine glutenul?

Pe lângă grâu, glutenul provine și din secară, orz și triticale (o încrucișare între secară și orz). Uneori este în ovăz, dar numai pentru că este posibil ca ovăzul să fi fost procesat cu alte alimente care conțin gluten. Ovăzul în sine nu conține gluten.

Este glutenul rău?

Există multă confuzie cu privire la faptul că glutenul este un aliment rău. Glutenul nu este în mod inerent rău pentru majoritatea oamenilor.

Glutenul în sine, în special glutenul care se găsește în cerealele integrale, nu este rău pentru oamenii sănătoși. Cu toate acestea, boabele precum grâul sunt adesea îndepărtate pentru a face alimente procesate, cum ar fi biscuiți și chipsuri de cartofi. Aceste produse rafinate se aseamănă foarte puțin cu planta de grâu, care este de fapt foarte hrănitoare și au tendința de a conține lucruri precum făină albă de orez și amidon, dar nu cereale integrale.

Mulți oameni care adoptă o dietă fără gluten, dar încă mănâncă alimente procesate, continuă să aibă o creștere în greutate, variații ale zahărului din sânge și alte probleme de sănătate. Deci, nu glutenul din alimente cauzează problemele de sănătate, ci sodiul, zahărul și alți aditivi din alimentele procesate.

Cine ar trebui să evite glutenul?

  • Persoanele care au boala celiacă, o boală autoimună care provoacă leziuni ale intestinului subțire.
  • Sensibilitatea la gluten non-celiacă (intoleranță la gluten), care este iritația gastrointestinală cauzată de gluten la persoanele care nu au boala celiacă.
  • Alergia la grâu, dar nu la toate cerealele sau la glutenul în sine.
  • Ataxia glutenului, o tulburare neurologică autoimună rară care determină corpul să atace părți ale creierului ca răspuns la gluten.

Glutenul poate fi găsit în multe tipuri de alimente

Grâu

Grâul se găsește în mod obișnuit în:

  • pâine
  • produse de patiserie
  • ciorbe
  • paste
  • cereale
  • sosuri
  • sosuri pentru salate

Orz

Orzul se găsește frecvent în:

  • malț (făină de malț de orz, lapte și milkshake-uri de malț, extract de malț, sirop de malț, aromă de malț, oțet de malț)
  • colorant alimentar
  • ciorbe
  • bere
  • drojdie de bere

Secară

Secara se găsește frecvent în:

  • pâine de secară
  • bere de secară
  • cereale

Alte cereale

Triticale

Triticale este un bob mai nou, cultivat special pentru a avea o calitate similară cu grâul, fiind în același timp tolerant la o varietate de condiții de creștere, cum ar fi secara. Poate fi găsit în:

  • pâine
  • paste
  • cereale

Ovăz

Ovăzul poate adăuga diversitate și oferă multe beneficii nutriționale unei diete fără gluten. Experții medicali ai Fundației pentru boala celiacă recomandă numai ovăzul etichetat fără gluten, deoarece contactul încrucișat poate apărea atunci când ovăzul este cultivat alături de grâu, orz sau secară.

Pacienții care consumă ovăz din orice sursă se pot plânge de simptome. Ovăzul are o proteină numită avenina, care este similară cu glutenul. Unii oameni cu boala celiacă au un răspuns imun la avenin, precum și la gluten.

Ovăzul conține și alte substanțe care pot provoca o reacție pentru unele persoane cu sau fără boală celiacă. Reacțiile la fibre sau carbohidrați fermentabili dintr-un produs care conține ovăz nu sunt de obicei reacții imune, dar pot provoca disconfort.

Alimente fără gluten și dieta fără gluten

Cel mai rentabil și sănătos mod de a urma dieta fără gluten este să căutarea acestor grupe de alimente fără gluten în mod natural, care includ:

  • Fructe
  • Legume
  • Carne si pasăre
  • Pește si fructe de mare
  • Lactate
  • Fasole, leguminoase și nuci
  • Iarba de grâu pură și iarba de orz nu conțin gluten, dar există gluten în semințe. Dacă nu sunt recoltate sau procesate corect, există riscul contaminării cu gluten.

Alimente naturale fără gluten

Următoarele cereale, leguminoase, semințe și alte alimente bogate în amidon sunt în mod natural fără gluten:

  • Fasole
  • Chia
  • Porumb
  • In
  • Ovăz fără gluten
  • Făinuri de nuci
  • Cartof
  • Quinoa
  • Orez
  • Soia
  • Tapioca

Înlocuitori fără gluten

Multe produse care conțin de obicei gluten au alternative care sunt disponibile pe scară largă în majoritatea magazinelor alimentare, ceea ce face aderarea la dieta fără gluten mult mai ușoară.

Multe produse disponibile comercial sunt etichetate „fără gluten”, dar vor exista unele care nu sunt, de aceea este importantă citirea corectă a etichetei. De asemenea, este important să ne amintim că „fără grâu” nu înseamnă neapărat „fără gluten”.

De regulă, produsele tradiționale din grâu, cum ar fi pastele, pâine, biscuiți și alte produse de copt, nu sunt fără gluten. Cu toate acestea, există multe opțiuni fără gluten disponibile care folosesc făinuri și cereale alternative.

Cereale

Multe cereale conțin gluten sau ingrediente pe bază de grâu, dar există unele care nu. Fulgii de porumb și cerealele de orez umflat pot conține aromă de malț sau extract care conține gluten.

Ovăz

Ovăzul este adesea recoltat și procesat cu același echipament care este folosit pentru grâu și, prin urmare, este ușor contaminat. Cercetările indică faptul că ovăzul pur, necontaminat, consumat cu moderație (până la ½ cană de ovăz uscat pe zi) este tolerat de majoritatea persoanelor cu boală celiacă. Unii oameni cu boala celiacă au o reacție imună la avenina din ovăz, o proteină asemănătoare glutenului, și ar trebui să evite orice ovăz, chiar și pe cel etichetat fără gluten.

Supe și sosuri

Supele și sosurile sunt cele mai mari surse de gluten ascuns, deoarece multe companii folosesc grâul ca agent de îngroșare. Este întotdeauna o idee bună să fie citită eticheta oricărei supe și oricărui sos pre-preparat sau conservat, acordând o atenție deosebită celor care sunt pe bază de smântână.

Legume şi fructe

Fructele și legumele proaspete și congelate sunt în mod natural fără gluten. Cartofii congelați ambalați nu sunt întotdeauna fără gluten, iar etichetele trebuie citite cu atenție.

Băuturi

Majoritatea băuturilor sunt fără gluten, inclusiv sucuri.. Vinul este în general considerat fără gluten conform standardului FDA. Potrivit Centrului pentru Boli Celiace de la Universitatea din Chicago, este puțin probabil ca vinurile fermentate în butoaie căptușite cu pastă de grâu să conțină suficient gluten pentru a provoca o reacție.

Cu toate acestea, unele tipuri de vin, cum ar fi cele cu adăugare de culoare sau aromă, cum ar fi vinurile de desert, precum și cele făcute din malț de orz, cum ar fi răcitoarele de vin îmbuteliate, conțin o cantitate nesigură de gluten pentru persoanele cu boală celiacă. Pentru acestea, consumatorii ar trebui să verifice eticheta, iar dacă au dubii, să contacteze compania.

Băuturile alcoolice, inclusiv băuturile alcoolice tari/lichiorurile distilate/cidrurile tari sunt, de asemenea, fără gluten. Bera și băuturile din malț și oțet de malț care sunt făcute din cereale care conțin gluten nu sunt distilate și, prin urmare, nu sunt fără gluten.

Riscurile unei diete fără gluten

Glutenul se găsește în mod natural în multe alimente nutritive, inclusiv în cereale integrale precum grâul, orzul și secara. Între timp, unele produse alimentare procesate, fără gluten, nu sunt îmbogățite cu vitamine și minerale. Ca atare, urmând o dietă fără gluten care nu are diversitate ar putea crește riscul de deficiențe în folat, riboflavină, niacină și fier. Dietele fără gluten tind, de asemenea, să fie mai scăzute în fibre, care joacă un rol important în sănătatea și regularitatea digestivă.

Succesul cu o dietă fără gluten se reduce la verificarea de două ori a ingredientelor pe etichetă, deoarece alimentele care conțin gluten vor fi etichetate ca atare.

Se recomandă păstrarea unui jurnal, în primele luni de dietă fără gluten, pentru a putea stabili mai ușor care sunt alimentele permise, respectiv cele interzise și de asemenea, notarea lăgăturii între tipul de aliment consumat și simptomele aparute.

De asemenea, pentru o dietă completă, sunt necesare suplimentele. Acestea pot oferi un rezultat eficient încă din primele zile ale utilizării.

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *