Tipurile somatice. Ectomorf, Mezomorf și Endomorf. Caracteristici și diferențe

Tipul somatic ectomorf - barbat slab ectomorf - suplimente ingrasare

Tipurile somatice ectomorf, mezomorf și endomorf sunt categorii care descriu diferite caracteristici ale compoziției corporale și metabolismului uman

Atunci când vorbim despre diverse tipuri de corpuri și trăsături fizice, este important să înțelegem că fiecare individ are o constituție unică. Unii oameni pot fi mai înalți, alții mai scunzi, unii mai slabi, iar alții mai plinuți.

Caracteristici și trăsături ale tipului somatic ectomorf

Tipul somatic se referă la structura și forma corpului uman. Există trei tipuri somatice principale: ectomorf, mezomorf și endomorf. Fiecare tip are caracteristici și trăsături distincte, care influențează metabolismul, distribuția țesutului adipos și dezvoltarea musculară a individului.

Tipul somatic ectomorf este caracterizat de o structură subțire, cu oase și articulații lungi și un metabolism rapid. Persoanele ectomorfe sunt adesea înalte, cu umeri înguști și șolduri înguste. Acestea au de obicei o masă musculară redusă și un procent scăzut de grăsime corporală.

Un alt aspect al tipului somatic ectomorf este reprezentat de dificultatea de a câștiga în greutate sau de a dezvolta masă musculară. Din cauza metabolismului rapid, acești indivizi ard calorii mai repede decât cei din celelalte tipuri somatice. Astfel, aceștia pot avea dificultăți în a câștiga în greutate, chiar și atunci când încearcă să mănânce în exces și să facă exerciții fizice.

Aspectul fizic al persoanelor ectomorfe este adesea asociat cu o siluetă zveltă și o aparență „firavă”. Aceștia au adesea oase subțiri, articulații pronunțate și un aspect delicat. Mușchii lor pot fi slab dezvoltați și pot avea dificultăți în construirea masei musculare.

În ceea ce privește dieta și antrenamentul fizic, persoanele ectomorfe pot beneficia de o alimentație bogată în calorii și proteine, pentru a sprijini dezvoltarea musculară. De asemenea, antrenamentele de forță și rezistență pot ajuta la dezvoltarea masei musculare și a forței.

Tipul somatic ectomorf este caracterizat de o structură subțire, cu oase și articulații lungi, un metabolism rapid și dificultate în câștigul în greutate și dezvoltarea musculară. Persoanele ectomorfe pot beneficia de o alimentație bogată în calorii și proteine și de antrenamentele de forță pentru a sprijini dezvoltarea musculară.

Mezomorf – tipul somatic al sportivilor de performanță

Mezomorfii sunt considerați a fi norocoșii genetici ai sportului, având un tip somatic care le conferă abilități fizice superioare în diferite discipline sportive. Acești indivizi sunt bine echilibrați din punct de vedere al compoziției corporale, având o dezvoltare musculară puternică și o structură osoasă densă.

Caracteristicile fizice ale mezomorfilor includ umeri late, un trunchi puternic și un procent scăzut de grăsime corporală. Aceștia sunt predispuși să construiască masă musculară și să-și dezvolte forța rapid și eficient. De asemenea, au un metabolism accelerat, ceea ce le permite să ardă rapid caloriile și să mențină un nivel scăzut de grăsime corporală.

Datorită acestei structuri corporale, mezomorfii excel în disciplinele care necesită putere, viteză și agilitate. Aceștia se evidențiază în sporturi precum culturismul, halterele, sprintul, gimnastica și alte sporturi care implică un nivel ridicat de forță și coordonare.

Mezomorfii au capacitatea de a câștiga masa musculară

Mezomorfii au capacitatea de a câștiga masa musculară și de a-și dezvolta forța cu relativa ușurință, însă trebuie să fie atenți să nu acumuleze exces de grăsime corporală. Deoarece metabolismul lor este rapid, aceștia arde mai multe calorii în repaus decât persoanele cu alte tipuri somatice. Cu toate acestea, mezomorfii trebuie să fie atenți la alimentație și să mențină un echilibru între antrenament și nutriție pentru a evita acumularea de grăsime corporală nedorită.

Mezomorfii au un tip somatic avantajos în ceea ce privește performanța sportivă. Aceștia au o predispoziție naturală pentru dezvoltarea musculară și forță, ceea ce îi face să se evidențieze în diferite discipline sportive. Cu o abordare echilibrată în ceea ce privește antrenamentul și alimentația, mezomorfii pot atinge performanțe înalte și pot obține rezultate remarcabile în domeniul sportului.

Endomorf – tipul somatic asociat cu îngrășarea ușoară și dificultatea în a slăbi

Endomorfii sunt persoanele care se încadrează în categoria tipului somatic endomorf. Acest tip somatic este asociat cu îngrășarea ușoară și dificultatea în a slăbi. Endomorfii au, în general, un nivel ridicat de grăsime corporală, iar forma corpului lor este caracterizată de o structură mai rotunjită și mai plină.

Unul dintre principalele factori care contribuie la îngrășarea ușoară a endomorfilor este un metabolism mai lent. Corpurile lor tind să stocheze grăsimile în mod eficient și să le ardă mai puțin rapid decât alte tipuri somatice. Din acest motiv, endomorfii pot avea dificultăți în a slăbi și în a-și menține o greutate sănătoasă.

Pentru endomorfi, să slăbească poate fi o provocare

Pentru endomorfi, să slăbească poate fi o provocare, dar nu imposibilă. Cheia este o abordare echilibrată care combină exercițiile fizice regulate și un plan alimentar sănătos. Este important să se aleagă exerciții care stimulează arderea grăsimilor și creșterea masei musculare, cum ar fi antrenamentele cardio și exercițiile de forță.

De asemenea, atenția trebuie acordată și alimentației. Endomorfii ar trebui să opteze pentru o dietă echilibrată, bogată în alimente sănătoase și să evite alimentele procesate și bogate în grăsimi și zaharuri. Este recomandat să se consume alimente bogate în proteine și fibre, care ajută la menținerea senzației de sațietate și la accelerarea metabolismului.

Pe lângă exerciții fizice și alimentație, un alt aspect important pentru endomorfi este gestionarea stresului. Stresul poate contribui la creșterea în greutate și dificultatea în a slăbi. Prin urmare, este important să se identifice și să se gestioneze factorii de stres din viața de zi cu zi, prin tehnici precum meditația, yoga sau alte activități relaxante.

În concluzie, endomorfii sunt persoanele care se încadrează în tipul somatic endomorf și care au tendința de a se îngrășa ușor și de a avea dificultăți în a slăbi. Cu toate acestea, prin adoptarea unei abordări echilibrate care combină exercițiile fizice regulate, un plan alimentar sănătos și gestionarea stresului, endomorfii pot atinge și menține o greutate sănătoasă.

Diferențele dintre tipurile somatice ectomorf, mezomorf și endomorf

Există trei tipuri somatice principale care descriu diferite caracteristici ale compoziției corporale și metabolismului uman: ectomorf, mezomorf și endomorf. Aceste tipuri somatice sunt utilizate pentru a clasifica oamenii în funcție de forma și dimensiunea corpului lor, precum și de felul în care metabolismul lor funcționează.

Ectomorfii sunt caracterizați de o construcție subțire și delicată, cu oase și articulații lungi și subțiri. Acești oameni au tendința de a fi slabi, cu un nivel redus de grăsime corporală și dificultăți în a câștiga în greutate sau a dezvolta masă musculară. Metabolismul lor este adesea rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile mai eficient și au dificultăți în a acumula grăsime. Ectomorfii au, de asemenea, un nivel ridicat de activitate și un sistem nervos excitabil.

Mezomorfii au o construcție musculară bine dezvoltată, cu oase și articulații solide și proporții echilibrate. Acești oameni au tendința de a fi foarte atletici și au ușurință în a câștiga și a pierde în greutate. Metabolismul lor este eficient, ceea ce înseamnă că ard calorii într-un ritm moderat și pot obține masa musculară cu ușurință. Mezomorfii sunt adesea considerați a fi cei mai norocoși din punct de vedere genetic, deoarece au un potențial ridicat de a obține un aspect fizic tonifiat și musculos.

Endomorfii au o construcție mai rotunjită și mai plină, cu oase și articulații mai mari și o tendință de a avea un nivel mai mare de grăsime corporală. Acești oameni au dificultăți în a pierde în greutate și în a câștiga masă musculară, din cauza unui metabolism lent. Endomorfii au adesea un apetit mare și trebuie să fie atenți în ceea ce privește alimentația și activitatea fizică în scopul menținerii unei compoziții corporale sănătoase.

Diferențele dintre aceste tipuri somatice pot fi observate nu numai în aspectul fizic, ci și în modul în care răspund la dietă și exerciții fizice. De exemplu, ectomorfii pot avea dificultăți în a câștiga în greutate și în a dezvolta masă musculară, deci ar trebui să se concentreze pe o dietă bogată în calorii și proteine și pe exerciții de forță. Mezomorfii, pe de altă parte, pot obține rezultate bune prin urmarea unui regim alimentar echilibrat și prin combinarea exercițiilor cardiovasculare cu cele de forță. Endomorfii ar trebui să se concentreze pe o dietă sănătoasă și echilibrată și să facă exerciții regulate pentru a menține un nivel optim de grăsime corporală.

M.M.A 33 Body Line – Mega Gainer pentru Masă Musculară rapidă

Tipul Somatic Ectomorf

Înalt și slab, cu articulații fragile și mijloc subțire. Ectomorfii sunt slabi în mod natural, având un metabolism hiperactiv. Din acest motiv, au probleme cu creșterea în greutate și masă musculară.

tipul somatic ectomorf, mezomorf, endomorf

Ce este tipul somatic ECTOMORF, MEZOMORF și ENDOMORF?

Tipul somatic este un criteriu în clasificarea corpurilor omenești, în funcție de câteva caracteristici evidente: grosimea oaselor, masă musculară, strat adipos.

Clasificarea după tipul somatic nu este singura și nici nu poate încadra perfect.

De aceea, ea trebuie folosită mai mult orientativ, prin evitarea încercării de a încadra pe cineva forțat într-un anumit tip somatic (majoritatea suntem o combinație a celor 3 tipuri – ectomorf, mezomorf, endomorf).

Totodată, tipul somatic trebuie să reflecte anumite caracteristici constante și evidente.

De exemplu, un mezomorf care s-a îngrășat datorită exceselor alimentare, nu este un endomorf.

încadrarea într-unul din cele 3 tipuri somatice nu este o condamnare, ci un element de referință în stabilirea obiectivelor și a planului de antrenament și alimentație/suplimentație.

Există cazuri în care persoane cu o voința deosebită au reușit să-și modifice atât de mult corpul, încât pare că și-au schimbat tipul somatic, adică au devenit din slabi – grași sau din grași – slabi, de exemplu.

tipul somatic ectomorf forma corpului

Tipul somatic Ectomorf

Este omul slab și subțire, cu masă musculară și strat de grăsime reduse, oase subțiri, în genereal longilin.

Metabolismul său rapid face ca acumularea de masă musculară și creștere în greutate, să fie foarte dificile, chiar ți proteinele fiind arse pentru energie. Se pare că și absorbția nutrienților este deficitară.

Ectomorfii au rate metabolice foarte mari, fiind foarte greu pentru ei să acumuleze masa musculara și să câștige în forță.

Aceasta poate fi o situație frustrantă pentru multe persoane – băieți în special, care devin complexați de faptul că sunt prea slabi, ceea ce duce prin a avea o imagine de sine foarte scăzută.

Pentru tipul somatic ectomorf, efortul de a acumula greutate și masă musculară, este similar cu cel depus de un obez pentru a slăbi.

crestere masa musculara

PACHET PENTRU CREȘTEREA MASEI MUSCULARE ÎNCEPĂTORI

Contine suplimente pentru ectomorf crestere musculara:

 • Body Line MATRI-X 81500g – 40% proteine din zer + 44% carbohidrați / 100g produs
 • Pro Nutrition PRO MASS1600g – carbohidrați cu asimilare lentă și rapidă
 • Body Line  MEGA VIT MIN60 capsule – complex de vitamine și minerale
 • Shaker 700 ml – pentru omogenizare pulbere proteine

 Totul la doar 211,00 lei

COMANDĂ ACUM PACHETUL PENTRU CREȘTERE MASĂ MUSCULARĂ

Cum crești în masă musculară? Tipul somatic ectomorf

Din cauza progreselor lente pe care le va face (trebuie să fie conștient de la bun început de asta), ectomorful trebuie să se înarmeze cu răbdare, să evite supraantrenamentul, să-și modeleze cu grijă programele de dietă și antrenament.

Un ectomorf adevărat, considerând că se antrenează corect și se hrănește și se odihnește în consecință, poate să câștige câteva kilograme de mușchi pe an, în perioada cea mai bună, adolescența.

După primele luni de antrenament, câștigurile vor fi mult mai mici decât la început.

Se pot realiza și creșteri în greutate mai mari, dar acestea sunt constituite din grăsime (da, grăsime, oricât ar părea de fantastic). O practică periculoasă pe termen lung, deoarece multe sisteme ale organismului sunt uzate astfel.

Din moment ce principala problemă a ectomorfilor este un mediu hormonal neprielnic, trebuie pus accentul pe:

 • acel stil de antrenament care maximizează secreția de hormoni anabolici în orgainsm,
 • menținerea cât mai mult în faza de hipertrofie, cu greutăți medii și volum mai mare, cu 8-12 repetări pe serie, după părerea unora.

Alții susțin că trebuie antrenate toate tipurile de fibre musculare, indiferent de tipul somatic.

Aceasta presupune perioade de antrenament intense alternate cu perioade mai lejere, sau chiar în timpul aceluiași antrenament, după principiul piramidării.

O abordare diferită au proponenții sistemului de mare intensitate și altele înrudite: seturi puține, repetări puține, antrenamente foarte intense și rare.

Locul unde toată lumea cade de acord este antrenamentul aerobic. Se considera unanim că ectomorfii trebuie să reducă la minim efortul aerobic, ca intensitate și durată.

MMA33- preworkout&masa musculara rapida Banner

ALEGE M.M.A. 33 – MASA MUSCULARA RAPIDA SI KG

Unul dintre cele mai bune gainere și un aliat perfect în dezvoltarea și creșterea masei musculare, fără grăsimi + o super pompare și forță.

Conține 33 de ingrediente active recunoscute pentru creșterea performanței.

Doar 265,00 lei 132,00 lei / 1500g

APASĂ AICI PENTRU CEL MAI COMPLET SUPLIMENT CRESTERE MASA MUSCULARA - m.m.a.33

Program antrenament ectomorf

Antrenamentele de culturism pentru tipul somatic ectomorf, trebuie să fie făcute cu pauze mari între serii și să fie bazate în principal pe mișcări de baza și compuse: genoflexiuni, împins culcat, îndreptări, flotări la paralele.

Aceste exerciții provoacă atât o reacție locală în mușchii solicitați, cât și o reacție sistemică, hormonală.

crestere musculara tipul somatic ectomorf

Trebuie totuși să se efectueze și exerciții de izolare pentru grupe mai mici, brațe, umeri, gambe.

Cheia rămâne varietatea. Încearcă să schimbi ceva la intervale regulate de timp – exercițiile, ordinea exercițiilor etc.

Odihna este foarte importantă. Supraantrenamentul – cel mai mare dușman.

Pentru ectomorfi “mai mult”, NU înseamnă “mai bine”. Din contra.

Evita descurajarea, demotivarea în urma absenței progreselor sau a unor progrese minore. T

ocmai de aceea trebuie să se acorde grijă foarte mare stabilirii unor obiective realiste și a unor planuri flexibile.

 • Inarmează-te cu răbdare și documentează-te atent în privința antrenamentului, alimentației, suplimentelor.
 • Evită copierea programelor de la colegii de sală sau de prin revistele care îți promit creșteri miraculoase în câteva săptămâni. Ele pot fi utile pentru cei care iau steroizi, sunt superdotați genetic sau vin după o perioadă de pauză, când revenirea este mult mai rapidă.

Faptul ca ești tipul somatic ectomorf nu e o condamnare la a fi slab toată viața, ci doar un element atunci când îți alcătuiești programul de antrenament și dieta.

Privește și partea bună a lucrurilor: ești slab, nu ai burtă și cea mai mare parte din oameni (cu excepția părinților care vor să te îngrași :), consideră că arăți bine.

Pe o structură osoasă subțire, mușchii se văd mult mai bine și aspectul general al corpului este mai atletic.

tipul somatic ectomorf antrenament

 

Cum știi că ești tipul somatic ectomorf?

Ectomorf – caracteristici:

 • Slab
 • Articulații mici
 • Brațe și picioare lungi
 • Umeri mici
 • Ușor musculos
 • Piept și fese mici
 • Tesut adipos minim (fără exercitarea sau în urma unei diete slabe în calorii)
 • Pot mânca tot ce își doresc, neexistând pericolul creșterii excesive în greutate
 • Metabolism rapid și eficient
 • Hiperactiv
 • Intâmpină dificultăți în obținerea masei musculare
Pachet Crestere masa musculara incepatori

VREI SĂ TE ÎNGRAȘI?

ALEGE PACHETUL COMPLET DE VITAMINE ȘI PROTEINE PENTRU ÎNGRĂȘAT RAPID. CREȘTI ÎN GREUTATE PRIN MASĂ MUSCULARĂ ȘI NU PRIN ADAOS DE GRĂSIME.

Excelează în îngrășare fără grăsime (dedicat ectomorfilor și oricui își dorește să crească în greutate).

Pachet Suplimente pentru ectomorf ingrasare 

La doar 237,00 lei  211,00 lei

APASĂ AICI PENTRU PACHET VITAMINE PENTRU ÎNGRĂȘARE ȘI CREȘTERE MASĂ MUSCULARĂ

Citește în continuare:

Nutriție Sănătate

Secrete pentru a te îngrășa rapid și sănătos. Ghid complet de alimentație și exerciții

Nu conteaza daca crezi ca mananci mult. Daca aportul caloric mediu este mai mic decat [...]

4 Comments

Citește mai mult

Fitness Nutriție

Top alimente pentru masă musculară rapidă

Alimentația joacă un rol crucial pentru o masă musculară rapidă și eficientă sau să construiești [...]

Citește mai mult

Fitness Nutriție Sănătate

Calculator calorii. Totul despre calorii și gestionarea dietei pentru o sănătate optimă

Sa ai la indemana un tabel calorii este excelent. Iti poti creea propriul meniu, alegand [...]

6 Comments

Citește mai mult

Sănătate

Anxietatea, răspunsul natural al organismului la stres. Cum să scapi de ea prin metode, exerciții și strategii eficiente

Anxietatea este răspunsul natural al organismului la stres. Este un sentiment de teamă sau o [...]

1 Comment

Citește mai mult

Sănătate

Silimarina și protecția esențială a ficatului. Beneficii, rol și acțiune terapeutică

O plantă medicinală veche, silimarina este un remediu pe bază de plante multifuncțional pentru orice. [...]

Citește mai mult

Nutriție

Quinoa, alimentul cu beneficii dovedite pentru sănătate

Quinoa este mai bogată în substanțe nutritive decât majoritatea cerealelor și este adesea comercializată ca [...]

2 Comments

Citește mai mult
-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

3 thoughts on “Tipurile somatice. Ectomorf, Mezomorf și Endomorf. Caracteristici și diferențe

 1. Pingback: Definirea musculara - Cum o poți obține? | BodyLine.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *