Colesterolul rău. Cum ne afectează sănătatea și cum putem preveni bolile cardiovasculare

colesterolul

Colesterolul rău, sau colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate mică), reprezintă o problemă majoră de sănătate în zilele noastre

Nivelul ridicat al colesterolului rău poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre, crescând riscul de boli cardiovasculare și accidente vasculare cerebrale. Așadar, este esențial să înțelegem ce este colesterolul rău și cum acesta afectează sănătatea noastră.

Cuprins ascunde

âCe este colesterolul rău și cum afectează sănătatea

Colesterolul rău, cunoscut și sub denumirea de colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate mică), este o substanță grasă care poate avea un impact negativ asupra sănătății. Acesta este produs în principal de ficat, dar poate fi, de asemenea, introdus în organism prin consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și trans.

Atunci când nivelul de colesterol LDL din organism este ridicat, acesta poate forma depozite grase pe pereții arterelor, ceea ce duce la îngustarea acestora și la reducerea fluxului sanguin. Această afecțiune este cunoscută sub numele de ateroscleroză și poate duce la complicații grave de sănătate, cum ar fi boala coronariană, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă.

Impact negativ asupra sănătății sistemului cardiovascular

Colesterolul rău poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății sistemului cardiovascular. Atunci când arterele se îngustează din cauza depozitelor de colesterol, inima trebuie să pompeze mai mult sânge pentru a asigura un flux adecvat către restul corpului. Această presiune suplimentară asupra inimii poate duce la hipertensiune arterială și poate crește riscul de insuficiență cardiacă.

Nu tot colesterolul rău este dăunător

Deși este important să ne menținem nivelurile de colesterol rău sub control, este important să menționăm și că nu tot colesterolul rău este dăunător. Există, de asemenea, colesterol bun, cunoscut sub denumirea de colesterol HDL (lipoproteine cu densitate ridicată), care ajută la prevenirea acumulării de colesterol pe pereții arterelor. Nivelurile ridicate de colesterol HDL pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.

Pentru a menține nivelul de colesterol rău sub control și pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, este important să adoptăm un stil de viață sănătos. Acest lucru include o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, precum cele din pește și avocado. De asemenea, este important să facem exerciții fizice regulat și să evităm fumatul și consumul excesiv de alcool.

Colesterolul rău poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre, în special asupra sistemului cardiovascular. Pentru a preveni complicațiile grave de sănătate, este esențial să ne menținem nivelurile de colesterol rău sub control prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin monitorizarea regulată a nivelului de colesterol din sânge.

Factori de risc și moduri de a reduce nivelul colesterolului rău

Colesterolul rău, cunoscut și sub numele de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate mică), este o substanță grasă care poate duce la acumularea de depozite de grăsime în artere, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Este important să știm care sunt factorii de risc pentru creșterea nivelului de colesterol rău și ce putem face pentru a-l reduce.

Factorii de risc pentru colesterolul rău

Factorii de risc pentru colesterolul rău includ dieta bogată în grăsimi saturate și grăsimi trans, sedentarismul, fumatul, obezitatea, diabetul și predispoziția genetică. O dietă necorespunzătoare este un factor major în creșterea nivelului de colesterol rău, deoarece alimentele bogate în grăsimi saturate și trans determină organismul să producă mai mult colesterol.

De asemenea, sedentarismul poate duce la creșterea nivelului de colesterol rău și scăderea nivelului de colesterol bun (HDL). Fumatul este un alt factor de risc important, deoarece fumul de tutun poate reduce nivelul de colesterol bun și crește nivelul de colesterol rău. Obezitatea și diabetul sunt, de asemenea, asociate cu niveluri ridicate de colesterol rău.

Pentru a reduce nivelul colesterolului rău, este important să adoptăm un stil de viață sănătos. Primul pas este să facem schimbări în alimentație. Ar trebui să evităm alimentele bogate în grăsimi saturate și trans, cum ar fi carnea grasă, produsele lactate integrale, prăjelile și alimentele procesate. În schimb, ar trebui să optăm pentru alimente sănătoase, cum ar fi fructele și legumele, cerealele integrale, nucile și semințele și proteinele slabe, cum ar fi peștele și leguminoasele.

Exercițiul fizic

Pe lângă alimentație, exercițiul fizic regulat este, de asemenea, esențial pentru reducerea nivelului de colesterol rău și creșterea nivelului de colesterol bun. Exercițiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul sau ciclismul, pot ajuta la arderea grăsimilor și la întărirea sistemului cardiovascular. Este recomandat să facem cel puțin 30 de minute de exercițiu moderat-intens în fiecare zi.

În plus, renunțarea la fumat este un alt pas important pentru a reduce nivelul colesterolului rău și a preveni apariția bolilor de inimă. Fumatul afectează negativ nivelul de colesterol și poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge.

În cazul în care schimbările în stilul de viață nu sunt suficiente pentru a reduce nivelul colesterolului rău, medicul poate recomanda medicamente pentru scăderea colesterolului. Aceste medicamente, cum ar fi statinele, pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău și la creșterea nivelului de colesterol bun. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina ce tratament este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Nivelul ridicat de colesterol rău prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea noastră cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat, putem reduce nivelul de colesterol rău și preveni complicațiile asociate cu acesta. Însă, în cazul în care schimbările în stilul de viață nu sunt suficiente, este important să căutăm sfatul medicului pentru a primi tratamentul adecvat.

Alimente de evitat și alimente recomandate pentru a menține un nivel sănătos de colesterol

Mâncarea joacă un rol esențial în menținerea unui nivel sănătos de colesterol în organism. Există alimente care pot crește nivelul colesterolului rău (LDL) și alimente care pot ajuta la menținerea unui nivel sănătos de colesterol. Iată câteva alimente de evitat și alimente recomandate pentru a menține colesterolul sub control:

Alimente de evitat:

1. Grăsimi saturate:

Alimentele bogate în grăsimi saturate pot crește nivelul colesterolului rău în sânge. Evitați consumul excesiv de carne roșie grasă, produse lactate integrale, unt, untură și alimente prăjite sau prăjite în uleiuri nesănătoase.

2. Grăsimi trans:

Acestea sunt grăsimi artificiale care se găsesc în alimente procesate și fast-food-uri. Consumul de grăsimi trans crește nivelul colesterolului LDL și scade nivelul colesterolului bun (HDL). Evitați alimentele precum biscuiții, prăjiturile, snacks-urile și margarina care conțin grăsimi trans.

3. Alimente bogate în colesterol:

Consumul excesiv de alimente bogate în colesterol poate crește nivelul colesterolului rău în sânge. Evitați consumul excesiv de ouă, creveți, midii și alte alimente cu conținut ridicat de colesterol.

Alimente recomandate:

1. Grăsimi sănătoase:

Optați pentru grăsimi sănătoase, cum ar fi cele din ulei de măsline, ulei de avocado, nuci, semințe și pește gras (cum ar fi somonul și tonul). Aceste grăsimi sănătoase pot ajuta la creșterea nivelului colesterolului bun și la scăderea nivelului colesterolului rău.

2. Fibre solubile:

Alimentele bogate în fibre solubile pot ajuta la scăderea nivelului colesterolului rău. Includeți în dieta dumneavoastră ovăzul, orzul, legumele, fructele și fasolea. Acestea pot ajuta la menținerea unui nivel sănătos de colesterol și la îmbunătățirea sănătății inimii.

3. Proteine slabe:

Optați pentru surse de proteine slabe, cum ar fi puiul fără piele, curcanul, peștele și leguminoasele. Acestea sunt alternative sănătoase la carnea roșie grasă și pot contribui la menținerea unui nivel sănătos de colesterol.

În plus față de alimentele de evitat și alimentele recomandate, este important să mențineți o alimentație echilibrată și să adoptați un stil de viață sănătos. Limitați consumul de zahăr și sare, evitați fumatul și mențineți-vă activi prin exerciții fizice regulate. În combinație cu o dietă adecvată, aceste obiceiuri sănătoase pot contribui la menținerea unui nivel sănătos de colesterol și la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

Impactul colesterolului rău asupra inimii

Impactul colesterolului rău asupra inimii este unul semnificativ. Plăcile de aterom pot provoca ateroscleroză, o afecțiune în care arterele se îngustează și devin rigide. Acest lucru poate duce la apariția anginei pectorale, un tip de durere în piept cauzată de fluxul sanguin redus către inimă. În cazurile mai grave, blocarea totală a unei artere coronare poate cauza un atac de cord.

Pentru a preveni apariția bolilor cardiovasculare și a reduce impactul colesterolului rău asupra inimii, este important să adoptăm măsuri de prevenire și să menținem un stil de viață sănătos.

1. Adoptă o dietă sănătoasă:

Limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL. Înlocuiește aceste alimente cu fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, precum peștele și fasolea.

2. Menține o greutate sănătoasă:

Excesul de greutate poate crește nivelul de colesterol LDL și riscul de boli cardiovasculare. Adoptă un stil de viață activ și echilibrat, care include exerciții fizice regulate și o alimentație echilibrată, pentru a menține o greutate sănătoasă.

3. Renunță la fumat:

Fumatul poate reduce nivelul de colesterol HDL (lipoproteina cu densitate ridicată), cunoscut și sub numele de colesterol bun. Acest lucru crește riscul de acumulare a colesterolului rău în artere și de apariție a bolilor cardiovasculare. Renunță la fumat pentru a-ți proteja inima.

4. Monitorizează-ți nivelul de colesterol:

Este important să îți cunoști nivelul de colesterol, pentru a putea lua măsuri corespunzătoare în prevenirea bolilor cardiovasculare. Consultă medicul în mod regulat și efectuează analize de sânge pentru a verifica nivelul de colesterol LDL și HDL.

5. Medicamentație:

În anumite cazuri, medicul poate recomanda medicamente pentru a controla nivelul de colesterol LDL și a reduce riscul de boli cardiovasculare. Respectă întotdeauna indicațiile medicului și ia medicamentele prescrise conform instrucțiunilor.

Proteină pentru femei – THERMOGENIC PROTEIN – Proteine pentru slabit. Înlocuitor de mese

                Colesterolul este o substanță ceroasă, care face parte din categoria lipidelor. Colesterolul valoric normal. Este asemănătoare grăsimilor pe care ficatul nostru le produce în mod natural. Colesterol bun si colesterolul rau. Este important în formarea anumitor hormoni, membranelor celulare și a vitaminei D.

                Colesterolul poate fi însă introdus în organismul nostru și prin alte moduri, acesta putând fi de asemenea și de origine animală, chiar dacă ficatul produce nivelul de colesterol de care avem nevoie. Acesta nu se amestecă bine cu lichidele așa că este transportat prin lipoproteine.

                Lipoproteinele sunt particule făcute din grăsimi și proteine. Acestea transportă colesterolul și trigliceridele prin sângele nostru.

Ele sunt de 2 feluri: LDL (low density lipoprotein – lipoproteinele cu densitate mică) și HDL (high density lipoprotein – lipoproteinele cu densitate mare).

                Dacă sângele conține în general prea mult colesterolul rau de tip LDL înseamnă că avem colesterolul mărit. Când nu se face nimic în acest sens, apar diferite probleme de sănătate.

Tipuri de colesterol

1.      Colesterolul rău – LDL

LDL este considerat colesterolul „rău” deoarece duce la crearea unor pereți pe arterele noastre. Dacă nivelul este foarte crescut, acesta poate duce la atacuri de inimă sau la accidente vasculare cerebrale.

colesterolul valoric normal

2.      Colesterolul „bun” – HDL

HDL mai este denumit colesterolul „bun” datorită faptului că ajută ca LDL-ul să se întoarcă în ficat, astfel fiind șters din corpul nostru. De asemenea, previne și formarea pereților pe arterele noastre pe care ar putea sa ii creeze LDL-ul.

Cauzele nivelului de colesterol ridicat

                În momentul consumării alimentelor de tip fast-food, riscul de creștere al colesterolului se dezvoltă. Desigur, există și alte cauze în această privință cum ar fi lipsa mișcării sau fumatul.

                Un alt factor este  genetica, pentru că dacă părinții au colesterolul ridicat, sunt șanse mari ca și copii să îl aibă, la fel si diferitele boli, precum diabetul.

Simptome ale colesterolului crescut

                De cele mai multe ori, colesterolul rau crescut este o problemă despre care nu ne dăm seama deoarece nu are simptome propriu-zise. Mulți oameni nu realizează că au colesterolul crescut decât în momentul în care au atacuri de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Colesterolul valoric normal.

                Tocmai de asta, este bine să mergem la medicul nostru pentru a ne monitoriza nivelul colesterolului.

Colesterolul

Factorii de risc ai colesterolului mărit

                Există șanse mult mai mari de a crește colesterolul rău în organism, dacă: mâncați în exces mâncăruri contraindicate, adică bogate în acizi grași, sunteți obez, nu practicați sport regulat, aveți boli precum diabetul sau fumați.
                De asemenea, această substanță nu ține cont de vârstă sau dacă sunteți femeie sau bărbat. Acesta poate crește în orice perioadă a vieții.

Pot apărea complicații? Colesterolul mărit?

Desigur că da. Apar complicațiile de care ne este cel mai teamă, iar pe cât posibil este foarte bine să le evităm.

Cum spuneam, colesterolul rau mărit de tip LDL se depune pe artere, formând pereți.  Acesta, netratat, duce la ateroscleroză.

Ateroscleroza este o afecțiune îngrijorătoare întrucât limitează fluxul de sânge din artere, prin urmare, creste riscul de formare a cheagurilor de sânge. Din cauza acestei afecțiuni, se ajunge la alte complicații precum: infarct, boli vasculare, angină și multe altele.

Cum putem acționa pentru a minimaliza colesterolul?

                Aici recurgem la schimbarea stilului de viață, adică renunțăm la mâncărurile grase și practicăm sport.

1.      Dieta

Alimentația joacă un rol important în viața noastră nu doar din cauza colesterolului, ci în viața de zi cu zi. Însă, pentru a scade nivelul mărit de colesterol, ar fi indicat să consumăm următoarele: alimente care nu conțin grăsimi saturate sau de tip trans, carne (pui, pește), legume, fructe.

Există și câteva produse ce ar trebui să fie evitate: carne roșie și lactatele bogate în grăsimi.

Colesterolul

2.      Sportul

Sportul ar trebui să fie un factor primar pentru un colesterol bun. Cum ajută sportul pentru scăderea colesterolului? Făcând sport, ardem grăsimile care sunt în plus în organismul nostru. Astfel, nivelul colesterolului se va micșora, reușind să ajungă la un nivel normal.

3. Sustinem sanatatea cu Omega 3

Omega 3:

 • contribuie la scaderea colesterolului LDL si trigliceridelor
 • regleaza presiunea arteriala si ritmul cardiac
 • curata vasele de sange de depunerile de grasime.
 • ajuta la preintampinarea bolilor cardio-vasculare
 • adjuvant in convalescenta post-infarct
 • risc cardiovascular scazut
 • accident vascular cerebral eliminat

Omega 3 asigura protectia inimii si a vaselor de sange, ajuta la mentinerea unei concentratii normale a colesterolului, echilibreaza sistemul imunitar avand un rol important in functionarea optima a creierului.

 Omega 6 are efect antiinflamator si influenteaza pozitiv calitatea parului, unghiilor si ajuta la mentinerea balantei hormonale și emotionale.

Omega 9, datorita calitatilor acidului oleic, sprijina sistemul imunitar si mentine sanatatea articulatiilor, reduce riscul aterosclerozei si bolilor cardiovasculare.

Platinium Omega Body Line – aport optim de acizi grasi esentiali!

COMPOZITIE PLATINIUM OMEGA 3 6 9:

 • Ulei de peste: 1730 mg
 • Omega 3: 520 mg
 • Ulei de seminte de in: 630 mg
 • Omega 6: 356 mg
 • Ulei de seminte de floarea soarelui: 620 mg
 • Omega 9: 102 mg
 • Vitamina E: 8,3 mg

Cum prevenim colesterolul ridicat?

                Dacă avem un stil de viață sănătos și practicăm sport, atunci colesterolul nu ar trebui să prezinte o problemă pentru noi, chiar dacă există factori genetici în acest sens.

 Pentru a putea preveni acest impas, care poate duce la mai multe complicații, în cazul în care nu avem un anumit stil moderat, ar trebui să evităm sau să renunțăm la consumul excesiv de alcool și fumat. Acești 2 factori creează probleme din mai multe puncte de vedere din cauza toxinelor pe care le conțin.

Valorile normale ale colesterolului. Colesterolul valoric normal:

1. Valorile colesterolului. Valori la adulți ale colesterolului normal.

 • Valori bune:
  • Colesterol total: sub 200 mg/dl
  • HDL colesterol: 40 mg/dl – colesterol bun
  • LDL colesterol: sub 100 mg/dl
  • Trigliceride: sub 149 mg/dl
 • Valori normale:
  • Colesterol total: 200-239 mg/dl
  • LDL colesterol: 130-159 mg/dl
  • Trigliceride: 150-199 mg/dl
 • Valori crescute:
  • Colesterol total: 240 mg/dl
  • LDL colesterol: 160 mg/dl
  • Trigliceride: 200 mg/dl
 • Valori mici:
  • HDL colesterol: sub 40 mg/dl
  • Mai sus aveti colesterolul valoric normal

Sfaturi utile:

 1. Nu vă îngrijorați dacă mâncați sau nu destule alimente care vă pot mări colesterolul, deoarece cu cât consumăm mai puține, cu atât mai bine deoarece organismul nostru are un nivel normal de colesterol.
 2. Mâncați mai sănătos, pe cât posibil fără grăsimi saturate complet. Încercați să le înlocuiți cu grăsimi nesaturate, mult mai sănătoase pentru organism, în cantități desigur, normale.
 3. Aveți grijă la ce conțin alimentele! Nu vă uitați doar la ce număr de grăsimi conțin ci și la cantitatea de zahăr.
 4. Practicați sport, hidratați-vă cu cât mai multă apă și consumați cât mai multe fructe și legume.
 5. Schimba alimentatia si vei avea un colesterol bun toata viata, mai putina carne de porc, lapte si oua.
 6. A devenit o obisnuinta buna sa se foloseasca o dieta cu shake de proteine.

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *