Colesterolul mărit. De la impactul asupra sănătății, până la soluții eficiente de control

Tot ce trebuie să știi despre colesterol mărit

Colesterolul mărit este o problemă de sănătate care preocupă tot mai multe persoane în ziua de astăzi. Deși este adesea asociat cu boli grave cum ar fi afecțiunile cardiovasculare, mulți oameni nu înțeleg cu adevărat ce este colesterolul și cum poate afecta sănătatea noastră

Este esențial să fim conștienți de impactul pe care colesterolul mărit îl poate avea asupra sănătății noastre și să luăm măsuri proactive pentru a-l controla.

Cuprins ascunde

Colesterolul mări. Cum afectează sănătatea

Colesterolul este o substanță grasă, cunoscută sub denumirea de lipidă, ce se găsește în toate celulele corpului nostru. Este produs atât de organismul nostru, cât și introdus în corp prin alimentație.

Chiar dacă este adesea asociat cu ceva negativ, colesterolul este, de fapt, esențial pentru funcționarea normală a organismului. El joacă un rol important în producerea hormonilor, în digestie și în formarea membranelor celulare.

Există două tipuri principale de colesterol

Colesterolul LDL (cunoscut și sub numele de „colesterolul rău”) și colesterolul HDL (denumit și „colesterolul bun”).

Colesterolul LDL

Colesterolul LDL este considerat dăunător pentru sănătatea noastră, deoarece poate duce la acumularea de plăci de aterom pe pereții arterelor, ceea ce crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Colesterolul HD

Pe de altă parte, colesterolul HDL are un efect protector, deoarece ajută la eliminarea excesului de colesterol din organism.

Colesterolul mărit

Colesterolul mărit, cunoscut și sub numele de hipercolesterolemie, reprezintă un nivel ridicat de colesterol în sânge. Acesta poate fi rezultatul unei combinații între factori genetici și stilul de viață nesănătos, cum ar fi alimentația bogată în grăsimi saturate și trans și sedentarismul.

Printre simptomele colesterolului mărit se numără apariția xantelasmelor (depuneri de colesterol sub forma unor mici umflături galbene pe pleoape), xantoamelor (noduli de colesterol sub pielă) sau xantomatozei (depuneri de colesterol în tendoane).

Pentru a preveni sau trata colesterolul mărit, este important să adoptăm un stil de viață sănătos. Astfel, alimentația ar trebui să fie bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, precum cele din pește și uleiul de măsline. De asemenea, este esențial să evităm alimentele bogate în grăsimi saturate și trans, precum carnea grasă, produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi și alimentele prăjite sau procesate.

Pe lângă alimentație, activitatea fizică regulată și renunțarea la fumat sunt alte aspecte importante în menținerea unui nivel sănătos de colesterol. De asemenea, în cazul în care modificările stilului de viață nu sunt suficiente, medicul poate recomanda administrarea de medicamente pentru reducerea colesterolului.

Factori de risc pentru colesterolul mărit și cum îl putem controla

Colesterolul mărit este o afecțiune comună și periculoasă care poate duce la diverse probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare și accidentul vascular cerebral. Există o serie de factori de risc care pot contribui la creșterea nivelului de colesterol în sânge, iar înțelegerea acestora poate fi crucială în prevenirea și controlul acestei afecțiuni.

Alimentația nesănătoasă

Unul dintre principalii factori de risc pentru colesterolul mărit este alimentația nesănătoasă. Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans poate duce la creșterea nivelului de colesterol în sânge. Astfel, alimente precum carnea roșie, produsele lactate grase, alimentele prăjite și produsele de patiserie ar trebui consumate cu moderație pentru a menține un nivel sănătos de colesterol.

Sedentarismul și lipsa de exercițiu fizic

În plus, sedentarismul și lipsa de exercițiu fizic regulat sunt alți factori de risc importanți pentru colesterolul mărit. Activitatea fizică ajută la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL) și la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL). Prin urmare, este recomandat să faci cel puțin 30 de minute de exercițiu moderat în fiecare zi pentru a menține un nivel sănătos de colesterol.

Obezitatea

O altă cauză a colesterolului mărit poate fi obezitatea. Persoanele supraponderale sau obeze au adesea niveluri mai mari de colesterol în sânge, deoarece excesul de grăsime în organism poate afecta metabolismul colesterolului. Prin urmare, menținerea unei greutăți sănătoase prin intermediul unei alimentații echilibrate și a exercițiilor fizice regulate poate contribui semnificativ la controlul nivelului de colesterol.

Vârsta și predispoziția genetică

Există și factori de risc pe care nu-i putem controla, cum ar fi vârsta și predispoziția genetică. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de colesterol în sânge poate crește treptat. De asemenea, dacă avem un istoric familial de colesterol mărit, suntem mai predispuși să dezvoltăm această afecțiune. În aceste cazuri, este important să fim conștienți de aceste factori de risc și să luăm măsuri suplimentare pentru a controla nivelul de colesterol.

Pentru a controla colesterolul mărit, este esențial să adoptăm un stil de viață sănătos. În primul rând, trebuie să facem schimbări în alimentație, reducând consumul de grăsimi saturate și trans și înlocuindu-le cu grăsimi sănătoase, cum ar fi cele din uleiurile vegetale și peștele gras. În plus, trebuie să ne asigurăm că dieta noastră este bogată în fibre, care pot contribui la scăderea nivelului de colesterol.

Pe lângă alimentație, exercițiile fizice regulate joacă un rol crucial în controlul colesterolului. Activități precum mersul pe jos, alergarea, înotul sau ciclismul pot ajuta la creșterea nivelului de colesterol bun și la scăderea nivelului de colesterol rău. Este recomandat să facem cel puțin 150 de minute de exercițiu moderat sau 75 de minute de exercițiu intens pe săptămână.

În unele cazuri, schimbările în stilul de viață pot să nu fie suficiente pentru a controla nivelul de colesterol mărit. În astfel de situații, medicul poate recomanda administrarea de medicamente care să ajute la scăderea nivelului de colesterol. Este important să consultăm întotdeauna un specialist înainte de a începe orice tratament pentru colesterolul mărit.

Alimentația și exercițiile fizice în gestionarea colesterolului mărit

Alimentația și exercițiile fizice joacă un rol crucial în gestionarea nivelului de colesterol mărit. Adoptarea unui stil de viață sănătos și a unor alegeri alimentare corecte poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL).

O dietă echilibrată și sănătoasă este esențială în scăderea nivelului de colesterol mărit. Este important să se evite alimentele bogate în grăsimi saturate și trans, deoarece acestea pot crește nivelul de colesterol LDL. În schimb, se recomandă consumul de alimente bogate în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, nucile și semințele.

Fibrele solubile sunt, de asemenea, benefice în scăderea nivelului de colesterol. Acestea pot fi găsite în alimente precum ovăzul, fasolea, mazărea și fructele și legumele proaspete. Consumul regulat al acestor alimente poate ajuta la reducerea absorbției colesterolului în sânge.

Pe lângă alimentație, exercițiile fizice regulate joacă un rol important în gestionarea colesterolului mărit. Exercițiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, înotul sau ciclismul, pot ajuta la creșterea nivelului de colesterol HDL, cunoscut și sub numele de colesterol bun. De asemenea, aceste exerciții fizice pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL și la scăderea în greutate, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare.

Se recomandă efectuarea a cel puțin 30 de minute de exercițiu fizic de intensitate moderată până la intensă în fiecare zi sau de cel puțin 150 de minute pe săptămână. Este important să găsiți activități fizice care vă plac și să le includeți în rutina zilnică.

Tratamente și medicamente pentru reducerea colesterolului mărit

Când vine vorba de colesterolul mărit, există mai multe opțiuni de tratament și medicamente disponibile pentru a-l reduce și a menține nivelurile sănătoase. Înainte de a începe orice tratament, este important să discuți cu medicul tău pentru a determina cea mai potrivită opțiune pentru tine, în funcție de nivelul de colesterol și alte factori de sănătate.

Schimbarea stilului de viață:

În multe cazuri, modificările stilului de viață pot ajuta la reducerea colesterolului mărit. Aceste schimbări pot include:

 • Adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, bogate în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe. De asemenea, evitarea alimentelor procesate și a celor bogate în grăsimi saturate și trans poate fi benefică.
 • Menținerea unei greutăți sănătoase prin exerciții regulate și controlul aportului caloric.
 • Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool.
 • Gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația.

Statine:

Statine sunt cel mai frecvent prescrise medicamente pentru reducerea colesterolului mărit. Acestea ajută la scăderea producției de colesterol în ficat și pot reduce riscul de boli cardiovasculare. Este important să respecți cu strictețe doza prescrisă și să discuți cu medicul despre eventualele efecte secundare.

Ezetimibă:

Ezetimiba este un alt medicament prescris pentru reducerea colesterolului. Acesta acționează prin blocarea absorției colesterolului în intestin, reducând astfel nivelurile din sânge. Poate fi utilizat singur sau în combinație cu statinele.

4. Acidul nicotinic:

Acidul nicotinic, sau niacina, este un alt medicament utilizat pentru reducerea colesterolului mărit. Acesta ajută la creșterea nivelului de colesterol HDL (colesterolul bun) și la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul rău). Cu toate acestea, utilizarea sa poate fi limitată de efectele secundare, cum ar fi înroșirea și senzația de căldură a pielii.

5. Fibrat:

Fibratele sunt medicamente utilizate pentru reducerea trigliceridelor și a colesterolului LDL, precum și pentru creșterea nivelului de colesterol HDL. Acestea pot fi utilizate și în combinație cu alte medicamente, cum ar fi statinele, pentru a obține un control mai bun al colesterolului.

Este important să menționăm că tratamentele și medicamentele pentru reducerea colesterolului mărit pot avea diferite efecte secundare și pot interacționa cu alte medicamente pe care le iei. De aceea, este vital să consulți întotdeauna medicul înainte de a începe orice tratament și să respecți cu strictețe recomandările sale.

Colesterolul și alimentația sănătoasă

Ceea ce mâncăm are un impact asupra nivelului de colesterol și poate contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire. Specialiștii recomandă să urmăm un model alimentar sănătos, ceea ce înseamnă să consumăm o mare varietate de alimente proaspete și neprocesate și să limităm alimentele foarte procesate, inclusiv mâncarea la pachet, produsele de patiserie, ciocolata, chipsurile, acadelele și băuturile zaharoase.

 • multe legume, fructe și cereale integrale;
 • o varietate de alimente sănătoase bogate în proteine (în special pește și fructe de mare), leguminoase (cum ar fi fasolea și lintea), nuci și semințe. Cantități mai mici de ouă și carne de pasăre (carne slabă) pot fi incluse într-un model alimentar sănătos. Dacă alegem carnea roșie, trebuie să ne asigurăm că este slabă și să ne limităm să o mâncăm de 1-3 ori pe săptămână;
 • laptele, iaurtul și brânza fără aromă. Dacă ne confruntăm cu un nivel ridicat de colesterol (LDL) ar trebui să alegem sortimente cu conținut redus de grăsimi;
 • grăsimi și uleiuri sănătoase. Alegem nucile, semințele, avocado, măslinele și uleiurile lor pentru gătit;
 • ierburi și condimente pentru a aromatiza alimentele, în loc de sare.

Acest mod de alimentație este bogat în mod natural în fibre, ceea ce este o veste bună, deoarece un aport ridicat de fibre alimentare poate reduce nivelul colesterolului rău din sânge.

Aminoacizi esentiali – Amino 6700 Body Line

Tot ce trebuie să știi despre colesterol mărit

Ce este colesterolul?

Colesterolul este un tip de lipide; o substanță cerată, asemănătoare grăsimilor, pe care ficatul tău o produce în mod natural.

Este vital pentru formarea membranelor celulare, a anumitor hormoni și a vitaminei D.

Colesterolul nu se dizolvă în apă, deci nu poate călători singur prin sânge. Pentru a ajuta la transportul colesterolului, ficatul produce lipoproteine.

 • Lipoproteinele sunt particule obținute din grăsimi și proteine. Ele transportă colesterolul și trigliceridele (un alt tip de lipide), prin fluxul sanguin.

Cele două forme majore ​​sunt:

 • lipoproteinele cu densitate mică (LDL),
 • lipoproteinele cu densitate mare (HDL).

Dacă sângele conține prea mult colesterol LDL (colesterol transportat de lipoproteine ​​cu densitate mică), este cunoscut sub numele de colesterol mărit.

Atunci când este lăsat netratat, colesterolul ridicat poate duce la multe probleme de sănătate, inclusiv infarct sau accident vascular cerebral.

Colesterolul ridicat de obicei nu provoacă simptome. De aceea, este important să îți verifici în mod regulat nivelul de colesterol. Niveluri de colesterol

Citește și: Cum te ajută acizii grași să controlezi colesterolul
Colesterol mărit

Colesterolul LDL sau „colesterolul rău”

Lipoproteina cu densitate scăzută (LDL) este adesea numită „colesterol rău”.

 • Aceasta transportă colesterolul spre artere. Dacă nivelul colesterolului LDL este prea mare, acesta se poate acumula pe pereții arterelor.

Acumularea este, de asemenea, cunoscută sub numele de placă de colesterol. Această placă poate îngusta arterele, poate limita fluxul sanguin și poate crește riscul cheagurilor de sânge.

Dacă un cheag de sânge blochează o arteră din inimă sau creier, poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Colesterolul HDL sau „colesterolul bun”

Lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) sunt numite și „colesterol bun”.

 • Ajută la returnarea colesterolului LDL în ficat, pentru a fi îndepărtat din corp. Acest lucru ajută la prevenirea formării plăcii de colesterol, în arterele tale.

Când ai niveluri sănătoase de colesterol HDL, acesta te poate ajuta să reduci riscul de formare a cheagurilor de sânge, a bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.

Colesterol mărit - Trigliceridele - un alt tip de lipide

Trigliceridele – un alt tip de lipide

Trigliceridele sunt un alt tip de lipide. Și sunt diferite de colesterol.

În timp ce corpul tău folosește colesterolul pentru a construi celule și anumiți hormoni, el folosește trigliceridele, ca sursă de energie.

Când mănânci mai multe calorii decât poate folosi corpul tău imediat, acesta transformă acele calorii în trigliceride. Stochează trigliceridele în celulele adipoase.

De asemenea, folosește lipoproteine ​​pentru a circula trigliceridele prin fluxul sanguin.

Dacă mănânci în mod regulat mai multe calorii decât poate folosi corpul tău, nivelul trigliceridelor poate crește.

Acest lucru poate crește riscul de apariție a mai multor probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral.

Medicul tău poate utiliza un simplu test de sânge pentru a măsura nivelul trigliceridelor, precum și nivelul colesterolului.  Nivelul trigliceridelor

Cum afectează nivelul de colesterol mărit

Verificarea nivelului de colesterol mărit

Dacă ai vârsta de 20 de ani sau mai mult, Asociația pentru Sănătatea Inimii  recomandă verificarea nivelului de colesterol cel puțin o dată la patru până la șase ani.

Dacă ai antecedente de colesterol ridicat sau alți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, este recomandat să îți testezi mai des nivelul de colesterol.

Medicul tău poate utiliza un panou lipidic pentru a măsura nivelul colesterolului total, precum și nivelul colesterolului LDL, HDL și trigliceridelor.

Nivelul total de colesterol este cantitatea totală de colesterol din sânge. Include colesterolul LDL și HDL.

Dacă nivelul colesterolului total sau al colesterolului LDL este prea mare, medicul va diagnostica colesterol mărit.

Colesterolul ridicat este deosebit de periculos atunci când nivelul LDL este prea mare și nivelul HDL este prea scăzut.

Sfaturi pentru a evita colesterol mărit

 • Acordă atenție grăsimilor saturate și trans de pe etichetele alimentelor, precum și zaharurilor adăugate. Cu cât consumi mai puține dintre acestea, cu atât mai bine.

Nu mai mult de 10% din caloriile zilnice ar trebui să provină fie din grăsimi saturate, fie din zaharuri adăugate.

 • Nu îți face griji dacă mănânci suficient colesterol. Corpul tău produce suficient, chiar dacă îl consumi sau nu.
 • Mănâncă grăsimi mai sănătoase, nesaturate.

Încercă să înlocuiești untul cu ulei de măsline extravirgin la gătit, cumpără carne slabă și alege gustări precum nuci și semințe, în loc de cartofi prăjiți sau gustări procesate.

Tot ce trebuie să știi despre colesterol mărit

Instrucțiuni recente pentru nivelurile normale de colesterol

Corpul are nevoie de colesterol pentru a funcționa corect, inclusiv de LDL.

Însă, dacă nivelul LDL este prea ridicat, îți poate crește riscul de probleme grave de sănătate.

În 2013, s-au dezvoltat Colegiul American de Cardiologi (ACC) și Asociația Americană a Inimii (AHA) cu noi linii directoare pentru tratamentul colesterolului ridicat.

Înainte de această modificare, medicii gestionau colesterolul pe baza cifrelor dintr-o diagramă a nivelului de colesterol.

Medicul măsura nivelul colesterolului total, HDL și LDL. Apoi, decide dacă să prescrie un medicament care scade colesterolul, în funcție de modul în care numerele tale arată, comparativ cu cifrele din grafic.

Conform noilor linii directoare, pe lângă nivelurile de colesterol, recomandările de tratament iau în considerare și alți factori de risc, precum bolile de inimă.

Acești factori de risc includ și diabetul și riscul estimat pe 10 ani, pentru un eveniment cardiac, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Deci, nivelul colesterolului „normal” depinde de faptul dacă ai alți factori de risc, pentru bolile de inimă.

Aceste noi linii directoare recomandă faptul că, dacă nu ai factori de risc pentru bolile de inimă, medicul trebuie să îți prescrie un tratament, dacă LDL este mai mare de 189 mg / dL.

Pentru a afla care sunt recomandările personale privind colesterolul, discută cu medicul tău.

Simptome colesterol mărit

Simptome de colesterol mărit

În majoritatea cazurilor, colesterolul ridicat este o problemă „silențioasă”. De obicei, nu provoacă niciun simptom.

Mulți oameni nici nu își dau seama că au colesterol mărit până când nu dezvoltă complicații grave, cum ar fi un infarct sau un accident vascular cerebral.

De aceea, verificările de rutină a colesterolului, este important.

Cauzele colesterolului ridicat

Consumul de prea multe alimente bogate în colesterol, grăsimi saturate și grăsimi trans poate crește riscul de a dezvolta colesterol mărit.

Alți factori ai stilului de viață pot contribui, de asemenea, la creșterea nivelului de colesterol. Acești factori includ inactivitatea și fumatul.

Genetica, de asemenea, poate afecta și mări șansele de a dezvolta colesterol ridicat. Genele sunt transmise de la părinți la copii.

Anumite gene își instruiesc corpul cu privire la modul de procesare a colesterolului și a grăsimilor.

 • Dacă părinții tăi au colesterol mărit, ai un risc mai mare să îl dezvolți și tu.

În cazuri rare, hipercolesterolemie familială provoacă în timp colesterol mărit.

Această tulburare genetică împiedică corpul tău să elimine LDL.

In conformitate cu Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman, majoritatea adulților cu această afecțiune au niveluri totale de colesterol peste 300 mg / dl și niveluri de LDL peste 200 mg / dL.

Alte condiții de sănătate, cum ar fi diabet și hipotiroidism, poate crește, de asemenea, riscul de a dezvolta colesterol ridicat și complicații asociate.

Tot ce trebuie să știi despre colesterol mărit

Factori de risc pentru colesterolul ridicat

Este posibil să ai un risc mai mare de a dezvolta colesterol ridicat dacă:

 • ești supraponderal sau obez,
 • mînânci o dietă nesănătoasă,
 • nu faci exerciții fizice în mod regulat,
 • folosești produse din tutun,
 • ai antecedente familiale de colesterol ridicat,
 • ai diabet zaharat, boli de rinichi sau hipotiroidism.

Persoanele de toate vârstele, sexele și etniile, pot avea colesterol ridicat.

Complicații ale colesterolului ridicat

Dacă nu este tratat, colesterolul ridicat poate cauza acumularea plăcii în arterele tale.

În timp, această placă îți poate îngusta arterele. Această condiție este cunoscută sub numele de ateroscleroza.

 • Ateroscleroza este o afecțiune gravă. Poate limita fluxul de sânge prin artere.

De asemenea, poate crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge periculoase.

Ateroscleroza poate duce la multe complicații care pun viața în pericol, cum ar fi:

 • accident vascular cerebral,
 • atac de cord,
 • angină (durere în piept),
 • tensiune arterială crescută,
 • boală vasculară periferică,
 •  boală cronică de rinichi.

Colesterolul ridicat poate crea, de asemenea, un dezechilibru biliar, crescând riscul de calculi biliari.

Tot ce trebuie să știi despre colesterol mărit

Cum să diagnostici colesterol mărit

Pentru a îți măsura nivelul colesterolului, medicul va utiliza un simplu test de sânge.

 • Este cunoscut sub numele de panou lipidic. Îl pot folosi pentru a îți evalua nivelul de colesterol total, colesterol LDL, colesterol HDL și trigliceride.

Pentru a efectua acest test, medicul sau alt profesionist din domeniul sănătății, va preleva un eșantion din sânge. Vor trimite acest eșantion la un laborator pentru analiză. Când rezultatele testelor vor fi disponibile, acestea te vor informa dacă nivelul colesterolului sau al trigliceridelor este prea mare.

Pentru a te pregăti pentru acest test, medicul îți poate cere să eviți să mănânci sau să bei ceva, cu cel puțin 12 ore înainte.

Cum să scazi colesterolul ridicat

Dacă ai colesterol mărit, medicul îți poate recomanda modificări ale stilului de viață, pentru a ajuta la scăderea acestuia.

De exemplu, poate recomanda modificări ale dietei, obiceiurilor de exerciții fizice sau alte aspecte ale rutinei zilnice.

Dacă fumezi, cel mai probabil vei fi sfătuit să renunți.

Medicul îți poate prescrie, de asemenea, medicamente sau alte tratamente, pentru a ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

În unele cazuri, te poate îndruma către un specialist, pentru mai multă îngrijire.

Scăderea colesterolului prin dietă

Pentru a te ajuta să atingi și să menții niveluri sănătoase de colesterol, sunt recomandate modificări ale dietei.

De exemplu, poți să:

 • limitezi consumul de alimente bogate în colesterol, grăsimi saturate și grăsimi trans,
 • alege surse slabe de proteine, cum ar fi pui, pește și leguminoase,
 • mănâncă o mare varietate de alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale,
 • optează pentru alimente coapte, fierte, aburite, la grătar, în loc de alimente prăjite,
 • evită mâncarea de tip fast food și mâncarea nesănătoasă.

Alimentele care au un conținut ridicat de colesterol, grăsimile saturate sau grăsimile trans includ:

 • carnea roșie, carnea de organe, gălbenușurile de ou și produsele lactate bogate în grăsimi,
 • alimente procesate cu unt de cacao, ulei de palmier sau ulei de cocos,
 • alimente prăjite, cum ar fi chipsuri de cartofi și crispy de pui,
 • anumite produse de patiserie, cum ar fi unele fursecuri și brioșe.

Consumul de pește și alte alimente care conțin acizi grași Omega-3 pot ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de LDL.

De exemplu, somonul, macroul și heringul sunt surse bogate de Omega 3 la pret de producator. Nucile, migdalele, semințele de in măcinate și avocado conțin, de asemenea, Omega-3.

Citește și: Cum să elimini riscul de îngrășare, fără efort
Tot ce trebuie să știi despre colesterol mărit - alimente care cresc colesterolul

Ce alimente cu conținut ridicat de colesterol trebuie să eviți

Colesterolul alimentar se găsește în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și lactatele.

Pentru a ajuta la tratarea colesterolului ridicat, limitează aportul de alimente cu conținut ridicat de colesterol.

De exemplu, următoarele produse conțin niveluri ridicate de colesterol:

 • bucăți grase de carne roșie,
 • ficat și alte tipuri de organe,
 • ouă, în special gălbenușuri,
 • produse lactate bogate în grăsimi, cum ar fi brânză, lapte, înghețată și unt cu conținut ridicat de grăsimi.

În funcție de recomandările medicului, s-ar putea să poți mânca unele dintre aceste alimente cu moderație.

Medicamente pentru colesterol mărit

În unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente pentru a te ajuta să reduci nivelul colesterolului.

Statinele sunt medicamentele cele mai frecvent prescrise pentru colesterolul ridicat. Îți blochează ficatul să producă mai mult colesterol.

Medicul poate prescrie, insă, și alte medicamente pentru colesterol ridicat.

Unele produse conțin o combinație de medicamente pentru a ajuta la scăderea absorbției corpului de colesterol din alimente și la reducerea producției de colesterol din ficat.

Tot ce trebuie să știi despre colesterol mărit - alimente bune pentru colesterol

Cum să scazi colesterolul în mod natural

În unele cazuri, este posibil să poți reduce nivelul colesterolului, fără a lua medicamente.

De exemplu, poate fi suficient să mănânci o dietă hrănitoare, să faci mișcare regulată și să eviți fumatul.

Unele cercetări susțin, de asemenea, că anumite suplimente pe bază de plante și nutriționale, pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

De exemplu, s-au făcut astfel de afirmații cu privire la:

 • usturoi,
 • pește gras,
 • suplimente cu fibre,
 • uleiuri vegetale,
 • alimente fortificate cu steroli și stanoli,
 • tărâțe de ovăz, găsite în fulgi de ovăz și ovăz integral,
 • mere, struguri, capsuni, citrice.
 • semințe de in,
 • soia.

Cu toate acestea, nivelul dovezilor care susțin aceste afirmații variază.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă pot ajuta la tratarea acestei afecțiuni.

Discută întotdeauna cu medicul înainte de a lua orice suplimente pe bază de plante sau nutriționale.

În unele cazuri, acestea ar putea interacționa cu alte medicamente pe care le administrezi.

Cum se previne colesterolul ridicat

Factorii genetici de risc pentru colesterolul ridicat nu pot fi controlați.

Cu toate acestea, factorii stilului de viață pot fi gestionați.

Pentru a îți reduce riscul de a dezvolta colesterol ridicat:

 • Mănâncă o dietă hrănitoare, cu conținut scăzut de colesterol și grăsimi animale și bogat în fibre.
 • Evită consumul excesiv de alcool.
 • Menține o greutate sănătoasă.
 • Fă sport regulat.
 • Nu fuma.

De asemenea, trebuie să urmezi recomandările medicului pentru screening-ul de rutină al colesterolului.

Dacă ești predispus riscului de colesterol ridicat sau de boli coronariene, cel mai probabil este nevoie să testezi, în mod regulat, nivelul de colesterol.

MAGAZIN SUPLIMENTE NUTRITIVE

-30%
129 lei 90 lei
-30%

CITEȘTE PE BLOG

Vitamina D, beneficii, alimente bogate în vitamina „soarelui” și importanța sa în menținerea sănătății

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine pentru sănătatea noastră, având un rol [...]

Durerile de spate. Cauzele, tratamentele și metodele de prevenție eficiente

Durerile de spate reprezintă o problemă de sănătate extrem de comună în ziua de azi, [...]

1 Comment

5 Cauze care provoacă intoleranta alimentara

Intoleranța alimentară, cunoscută și sub denumirea de hipersensibilitate alimentară imediată sau hipersensibilitate alimentară nealergică, se [...]

1 Comment

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

One thought on “Colesterolul mărit. De la impactul asupra sănătății, până la soluții eficiente de control

 1. Pingback: Masă musculară slabă - Cum să crești masă musculară slabă, prin dietă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *