Berberina, un supliment natural cu multiple beneficii pentru sănătate și alternativă promițătoare la medicamentele clasice

Berberina - un supliment puternic cu multe beneficii

Berberina, un compus natural ce se găsește în plante precum rădăcina de coptis și cortexul de phellodendron, devine tot mai popular în rândul persoanelor preocupate de sănătatea lor. Acest supliment a fost studiat intens și s-a dovedit a avea multiple beneficii pentru sănătate

Berberina este un compus natural care poate fi găsit în diverse plante, precum coada-șoricelului și rădăcina de coptis. Acest supliment a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani datorită multiplelor beneficii pe care le aduce sănătății.

Berberina, un supliment natural cu multiple beneficii pentru sănătate

Berberina este recunoscută pentru capacitatea sa de a reduce nivelurile de glucoză din sânge. Studiile au arătat că acest compus poate rivaliza cu eficacitatea medicamentelor utilizate în tratamentul diabetului de tip 2. Prin stabilizarea nivelurilor de glucoză din sânge, berberina poate ajuta la prevenirea și controlul diabetului.

Pe lângă efectele sale asupra glucozei din sânge, berberina are și proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Aceste proprietăți pot ajuta la reducerea inflamației în corp și la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. Prin urmare, acest supliment poate fi benefic în prevenirea și tratarea afecțiunilor inflamatorii, precum artrita și bolile cardiovasculare.

Un alt beneficiu important al berberinei este capacitatea sa de a scădea nivelul de colesterol din sânge. Studiile au arătat că acest compus poate reduce atât nivelul colesterolului total, cât și nivelul colesterolului LDL (colesterolul “rău”). Prin urmare, berberina poate juca un rol crucial în prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

De asemenea, berberina a demonstrat efecte pozitive asupra pierderii în greutate. Acest supliment poate ajuta la accelerarea metabolismului și la reducerea apetitului, ceea ce poate duce la scăderea în greutate. De asemenea, berberina poate spori sensibilitatea la insulină, ceea ce poate ajuta la controlul greutății și la prevenirea obezității.

Pe lângă aceste beneficii, berberina mai poate fi utilizată și în tratarea afecțiunilor digestive, precum sindromul de colon iritabil și boala inflamatorie intestinală. De asemenea, acest supliment poate ajuta la îmbunătățirea funcției hepatice și la protejarea ficatului împotriva daunelor.

Berberina este un supliment puternic, cu multiple beneficii pentru sănătate. De la reglarea nivelului de glucoză în sânge și reducerea colesterolului, până la sprijinirea pierderii în greutate și tratarea afecțiunilor digestive, acest compus natural poate juca un rol important în menținerea sănătății generale. Cu toate acestea, este important să consulți întotdeauna un specialist înainte de a începe utilizarea acestui supliment pentru a te asigura că este potrivit pentru tine și că nu interferează cu alte medicamente sau condiții de sănătate.

Beneficii pentru inimă, digestie și controlul glicemiei

Berberina este un supliment natural care a câștigat popularitate în ultimii ani datorită multiplelor sale beneficii pentru sănătate. Această substanță activă se găsește în plante precum Berberis vulgaris, Coptis chinensis și Hydrastis canadensis.

1. Beneficii pentru inimă:

Studiile au demonstrat că berberina poate avea un efect benefic asupra sănătății inimii. Aceasta poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, prevenind astfel formarea plăcilor de aterom. De asemenea, berberina poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și inflamației, ameliorând astfel riscul de afecțiuni cardiovasculare.

2. Beneficii pentru digestie:

Berberina poate fi utilă în tratarea anumitor afecțiuni digestive. Aceasta poate ajuta la reducerea inflamației și a spasmelelor intestinale, fiind eficientă în ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil. De asemenea, berberina poate stimula secreția de bilă și poate îmbunătăți digestia, contribuind la o mai bună absorbție a nutrienților.

3. Controlul glicemiei:

Printre cele mai cunoscute beneficii ale berberinei se numără capacitatea sa de a ajuta la controlul glicemiei. Aceasta poate fi utilă în tratamentul diabetului de tip 2, deoarece poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină. De asemenea, berberina poate contribui la scăderea greutății corporale și a grăsimii abdominale, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele supraponderale sau obeze.

Este important de menționat că berberina poate interacționa cu anumite medicamente și poate avea efecte secundare în anumite situații. Prin urmare, este recomandat să consulți un specialist înainte de a începe administrarea acestui supliment.

Un aliat eficient în lupta împotriva inflamațiilor și a infecțiilor

Berberina este un supliment natural care a câștigat popularitate în ultimii ani, datorită multiplelor beneficii pe care le oferă sănătății noastre. Această substanță se găsește în diverse plante, precum rădăcina de coptis, rădăcina de ghintură sau coaja de arbore de aur. De-a lungul timpului, berberina a fost utilizată în medicina tradițională chineză și ayurvedică pentru tratarea unor afecțiuni precum diabetul, infecțiile bacteriene, problemele gastrointestinale și inflamațiile.

Berberina a demonstrat un puternic efect antiinflamator în numeroase studii. Aceasta acționează prin inhibarea unor enzime și molecule implicate în procesul inflamator, precum factorul nuclear kappa B (NF-kB) și interleukinele proinflamatorii. Prin reducerea nivelului acestor substanțe, berberina poate ajuta la diminuarea inflamației și la ameliorarea simptomelor asociate cu afecțiunile inflamatorii.

Pe lângă efectul său antiinflamator, berberina a fost studiată și pentru proprietățile sale antibacteriene și antivirale. Această substanță poate ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene, precum cele cauzate de Escherichia coli sau Staphylococcus aureus, și poate inhiba replicarea unor virusuri, precum cel al hepatitei B sau herpes simplex. De asemenea, berberina a demonstrat și efecte antifungice, fiind eficientă în tratarea infecțiilor fungice, precum Candida albicans.

Un alt aspect important de menționat este faptul că berberina poate avea un efect benefic asupra sistemului imunitar. Aceasta poate stimula producția de celule albe, responsabile de combaterea infecțiilor, și poate crește activitatea macrofagelor, care sunt implicate în eliminarea bacteriilor și a altor patogeni. Prin urmare, consumul de berberina poate sprijini sistemul nostru imunitar în lupta împotriva infecțiilor.

O alternativă promițătoare la medicamentele clasice în tratarea afecțiunilor cronice

Cercetările științifice au adus la lumină și alte beneficii ale berberinei, care o pot face o alternativă promițătoare la medicamentele clasice în tratarea afecțiunilor cronice.

1. Controlul nivelului de zahăr din sânge

Berberina s-a dovedit a fi eficientă în controlul nivelului de zahăr din sânge, fiind utilă în tratamentul diabetului de tip 2. Studiile au arătat că acest compus poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, stimulând astfel absorbția zahărului din sânge în celule. De asemenea, berberina poate reduce producția de glucoză în ficat și poate inhiba enzima alfa-glucosidază, responsabilă de descompunerea carbohidraților în zahăr.

2. Reducerea nivelului de colesterol și trigliceride

Un alt beneficiu al berberinei este capacitatea sa de a reduce nivelul de colesterol și trigliceride din sânge. Studiile au arătat că acest compus poate inhiba sinteza de colesterol în ficat și poate crește eliminarea acestuia prin bila. De asemenea, berberina poate să reducă nivelul de trigliceride prin inhibarea unei enzime numite acil-CoA:colesterol aciltransferazăă (ACAT).

3. Controlul tensiunii arteriale

Berberina poate fi de ajutor și în controlul tensiunii arteriale, fiind utilă în prevenirea hipertensiunii arteriale. Studiile au arătat că acest compus poate relaxa vasele de sânge și poate reduce rezistența vasculară, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale.

4. Alternativă promițătoare la medicamentele clasice în tratarea afecțiunilor cronice

Datorită efectelor sale benefice asupra nivelului de zahăr din sânge, colesterolului, trigliceridelor și tensiunii arteriale, berberina poate fi o alternativă promițătoare la medicamentele clasice în tratarea afecțiunilor cronice precum diabetul de tip 2, dislipidemia și hipertensiunea arterială.

De asemenea, berberina a demonstrat și proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii, fiind utilă în tratarea infecțiilor și a proceselor inflamatorii din organism.

Cu toate acestea, înainte de a utiliza berberina ca supliment în tratamentul unei afecțiuni cronice, este important să consulți un medic sau un specialist în domeniu, deoarece acesta poate să ofere sfaturi personalizate și să evalueze interacțiunile cu alte medicamente pe care le iei deja.

DetoX10 Line – detoxifierea organismului

Berberina – un supliment puternic cu multe beneficii

Unul dintre cele mai eficiente suplimente naturale disponibile, berberina afectează corpul la nivel molecular și are beneficii impresionante pentru sănătate.

S-a demonstrat că berberina scade glicemia, provoacă pierderea în greutate și îmbunătățește sănătatea inimii, pentru a numi doar câteva dintre beneficii.

Este unul dintre puținele suplimente dovedite a fi la fel de eficiente ca un medicament farmaceutic.

Berberina - un supliment puternic cu multe beneficii

Ce este Berberina?

Berberina este un compus bioactiv care poate fi extras din mai multe plante diferite, inclusiv dintr-un grup de arbuști numit Berberis.

Din punct de vedere tehnic, aparține unei clase de compuși numiți alcaloizi. Are o culoare galbenă și a fost adesea folosită, ca vopsea.

Berberina are o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională chineză, unde a fost folosită pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Acum, știința modernă a confirmat că are berberina are beneficii impresionante pentru mai multe probleme de sănătate.

Pachet SUPLIMENTE PENTRU REGIM DIABET

Ajută în controlul diabetului zaharat. Conține proteine, Omega 3, vitamine și minerale – toate indispensabile bolii și care susțin ținerea sub control a acesteia 

APASĂ AICI PENTRU SUPLIMENTE PENTRU DIABET

Cum funcționeazã berberina?

Berberina a fost testată până acum, în sute de studii diferite.

S-a dovedit că are efecte puternice asupra multor sisteme biologice diferite 

După ce ai ingerat berberină, aceasta este preluată de organism și transportată în sânge. Apoi se deplasează în celulele corpului.

În interiorul celulelor, se leagă de mai multe „ținte moleculare” diferite și își schimbă funcția. Acest lucru este similar cu modul în care funcționează medicamentele farmaceutice.

Nu vom intra în prea multe detalii aici, deoarece mecanismele biologice sunt complicate și diverse.

Cu toate acestea, una dintre acțiunile principale ale berberinei este activarea unei enzime în interiorul celulelor numită Proteina kinază activată cu AMP (AMPK).

Această enzimă este uneori denumită „întrerupător principal metabolic”. 

Se găsește în celulele diferitelor organe, inclusiv în creier, mușchi, rinichi, inimă și ficat. Această enzimă joacă un rol major în reglarea metabolismului. 

Berberina afectează, de asemenea, alte molecule din interiorul celulelor și poate afecta chiar și ce gene sunt activate sau dezactivate.

Berberina afectează corpul la nivel molecular și are o varietate de funcții în interiorul celulelor. Una dintre funcțiile principale este activarea unei enzime importante numită AMPK, care reglează metabolismul.

berberina regleaza nivelul zaharului in sange

Berberina cauzează o reducere majoră a nivelului zahărului din sânge

Diabetul de tip 2 este o boală gravă care a devenit incredibil de frecventă în ultimele decenii, provocând milioane de decese în fiecare an.

 • Se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr din sânge (glucoză), fie cauzate de rezistența la insulină, fie de lipsa insulinei.

În timp, nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot deteriora țesuturile și organele corpului, ducând la diverse probleme de sănătate și o durată de viață scurtată.

Multe studii arată că berberina poate reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Se pare că funcționează prin mecanisme multiple diferite:

 • Scade rezistența la insulină, reducând glicemia și hormonul insulină devine mai eficient.
 • Crește glicoliza, ajutând organismul să descompună zaharurile din celule.
 • Scade producția de zahăr în ficat.
 • Încetinește descompunerea carbohidraților din intestin.
 • Crește numărul de bacterii benefice din intestin.

Numeroase studii dovedesc eficiența barberinei

Într-un studiu efectuat pe 116 pacienți cu diabet zaharat, 1 gram de berberină pe zi, a scăzut zahărul din sânge la repaus alimentar cu 20%, de la 7,0 la 5,6 mmol / L (126 până la 101 mg / dL) sau de la nivel diabetic la nivel normal. 

De asemenea, a scăzut hemoglobina A1c cu 12% (un marker pentru nivelul glicemiei pe termen lung), și de asemenea a dus la îmbunătățirea lipidelor în sânge, afectând colesterol si trigliceride.

Potrivit unei analize mare de 14 studii, berberina este eficace ca medicament oral pentru diabet, incluzând metformina, glipizida și rosiglitazonă.

Funcţionează foarte bine cu modificarea stilului  de viață, și are de asemenea reacții adverse atunci când este administrată cu alte medicamente de scădere a zahărului din sânge.

Dacă te uiți la discuții pe forumuri online, vei vedea mulți oameni care aveau nivel ridicat de zaharuri în sânge și care literalmente au normalizat acest aspect doar prin luarea acestui supliment.

Lucrurile astea funcționează într-adevăr, atât în ​​studii, cât și în lumea reală.

Concluzie: Berberina este foarte eficientă în scăderea glicemiei și a HbA1c, care sunt crescute la persoanele cu diabet.

Funcționează la fel de bine ca și unele medicamente farmaceutice.

Citește și: Cum poți preveni și chiar ține sub control diabetul zaharat

Berberina te poate ajuta să slăbești

berberina

Berberina poate fi eficientă și ca supliment de slăbit.

Până acum, două studii au examinat efectele asupra greutății corporale.

Într-un studiu de 12 săptămâni la persoanele obeze, 500 mg de berberină administrată de trei ori pe zi, au cauzat în medie aproximativ 5 kilograme de scădere în greutate.

Participanții au pierdut, de asemenea, 3,6% din grăsimea corporală. 

Un alt studiu mai impresionant a fost realizat la 37 de bărbați și femei cu sindrom metabolic. Acest studiu a continuat timp de 3 luni, iar participanții au luat 300 mg, de 3 ori pe zi.

Participanții au scăzut nivelurile indicelui de masă corporală (IMC) de la 31,5 la 27,4 sau de la obezi la supraponderali, în doar 3 luni.

De asemenea, au pierdut grăsimea abdominală și au îmbunătățit numeroși markeri de sănătate.

Cercetătorii consideră că pierderea în greutate este cauzată de funcționarea îmbunătățită a hormonilor de reglare a grăsimilor, cum ar fi insulina, adiponectina și leptina.

 • Berberina pare, de asemenea, să inhibe creșterea celulelor adipoase la nivel molecular. 

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectele de scădere în greutate ale berberinei.

Citește și: Cum poți accelera metabolismul, pentru a arde grăsimile

Berberina scade colesterolul și poate reduce riscul de boli de inimă

berberina scade colesterolul rau

Boala de inimă este în prezent cea mai frecventă cauză de deces prematur din lume.

Mulți factori care pot fi măsurați în sânge sunt asociați cu un risc crescut de boli de inimă.

Se pare că berberina îmbunătățește mulți dintre acești factori.

Potrivit unei analize a 11 studii, poate:

 • Reduce colesterolul total cu 0,61 mmol / L (24 mg / dL).
 • Reduce colesterol LDL cu 0,65 mmol / L (25 mg / dL).
 • Trigliceridele sanguine mai mici cu 0,50 mmol / L (44 mg / dL).
 • Crește colesterolul HDL cu 0,05 mmol / L (2 mg / dL).

De asemenea, s-a demonstrat că scade apolipoproteina B cu 13-15%, care este un factor de risc foarte important.

Potrivit unor studii, berberina acționează prin inhibarea unei enzime numite PCSK9. Acest lucru duce la eliminarea mai multor LDL din fluxul sanguin.

Reține că diabetul, nivelurile ridicate de zahăr din sânge și obezitatea sunt, de asemenea, factori majori de risc pentru bolile de inimă, care par să fie îmbunătățite cu acest supliment – barberina.

Având în vedere efectele benefice asupra tuturor acestor factori de risc, se pare că berberina ar putea reduce drastic riscul bolilor de inimă.

berberina capsule

Alte beneficii pentru sănătate

Berberina poate avea, de asemenea, numeroase alte beneficii asupra sănătății:

 • Depresie: Studiile la șobolani arată că poate ajuta la combaterea depresiei.
 • Cancer: Studiile cu eprubete și animale au arătat că poate reduce creșterea și răspândirea diferitelor tipuri de cancer.
 • Antioxidant și anti- inflamator: S-a demonstrat că are efecte puternice antioxidante și antiinflamatorii în unele studii.
 • Infecții: S-a dovedit că poate combate microorganismele dăunătoare, inclusiv bacterii, viruși, ciuperci și paraziți.
 • Ficatul gras: Poate reduce acumularea de grăsimi în ficat , care ar trebui să ajute la protejarea împotriva bolii hepatice grase nealcoolice.
 • Insuficiență cardiacă: un studiu a arătat că a îmbunătățit drastic simptomele și a redus riscul de deces la pacienții cu insuficiență cardiacă. 

Multe dintre aceste beneficii necesită mai multe cercetări înainte de a putea face recomandări ferme, însă dovezile actuale sunt foarte promițătoare.

Concluzie: Studiile preliminare arată că berberina poate avea beneficii împotriva depresiei, cancerului, infecțiilor, ficatului gras și insuficienței cardiace.

De asemenea, are efecte antioxidante și antiinflamatoare puternice.

Citește și: Ce este bun pentru ficat mărit?

Berberina – doze și efecte secundare

Multe dintre studiile citate în articol au folosit dozaje în intervalul de 900 până la 1500 mg pe zi.

Este obișnuit să iei 500 mg, de 3 ori pe zi, înainte de mese (în total 1500 mg pe zi).

Berberina are un timp de înjumătățire de câteva ore, deci este necesar să își răspândești doza de mai multe ori pe zi, pentru a obține niveluri sanguine stabile.

Dacă suferi de o afecțiune sau iei orice medicament, atunci se recomandă să discuți cu medicul, înainte de a lua berberină.

 • Acest lucru este deosebit de important, dacă iei în prezent medicamente pentru scăderea zahărului din sânge.

În general, berberina are un profil de siguranță remarcabil.

Principalele efecte secundare sunt legate de digestie, și există unele rapoarte de crampe, diaree, flatulență, constipație și dureri de stomac.

O recomandare comună de dozare este 500 mg, de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese.

Berberina poate provoca reacții adverse digestive la unii oameni.

berberina beneficii

 

Ce să ții minte despre berberina?

Berberina este unul dintre foarte puținele suplimente care sunt la fel de eficace ca un drog.

 • Are efecte puternice asupra diferitelor aspecte ale sănătății, în special controlul glicemiei.

Persoanele care beneficiază cel mai mult, sunt persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și sindrom metabolic.

 • Poate fi utilă și ca protecție generală împotriva bolilor cronice, precum și ca supliment anti-îmbătrânire.

Dacă utilizezi suplimente, atunci berberina poate fi unul dintre cele mai importante și merită a-l include în arsenalul tău.

Poate fi administrată timp îndelungat, pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Te-ar mai putea interesa:

-4%
Prețul inițial a fost: 363 lei.Prețul curent este: 349 lei.
-12%
Prețul inițial a fost: 158 lei.Prețul curent este: 139 lei.

CITESTE PE BLOG

Top 11 beneficii oferite de coenzima Q10

Coenzima Q10 | Coenzima Q10, cunoscută și sub denumirea de CoQ10, este un compus care [...]

Vitamina D, beneficii, alimente bogate în vitamina „soarelui” și importanța sa în menținerea sănătății

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine pentru sănătatea noastră, având un rol [...]

Probioticele, micile aliațe ale sănătății. Beneficii și sursele lor naturale

Probioticele sunt bacterii benefice care trăiesc în tractul nostru digestiv și care aduc numeroase beneficii [...]

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *