Vitamina D, beneficii, alimente bogate în vitamina „soarelui” și importanța sa în menținerea sănătății

vitamina-d-imagine reprezentativa

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine pentru sănătatea noastră, având un rol esențial în funcționarea organismului

Beneficiile acestei vitamine sunt numeroase și variate, iar alimentele bogate în vitamina D pot asigura un aport optim pentru organism.

Rolul esențial al vitaminei D

Unul dintre cele mai importante beneficii ale vitaminei D este legat de sănătatea oaselor. Aceasta ajută la menținerea nivelului optim de calciu în sânge, ceea ce previne pierderea masei osoase și reduce riscul de osteoporoză și fracturi. De asemenea, contribuie la formarea și întărirea oaselor, fiind esențială în perioada de creștere a copiilor.

Rol important în funcționarea sistemului imunitar

Pe lângă beneficiile pentru sistemul osos, are și un rol important în funcționarea sistemului imunitar. Studiile arată că aceasta poate stimula producția de celule albe din sânge, care sunt responsabile pentru combaterea infecțiilor și a bolilor.

De asemenea, poate reduce inflamația și poate îmbunătăți răspunsul imunitar al organismului.

Sănătatea cardiovasculară

Un alt beneficiu al vitaminei D este legat de sănătatea cardiovasculară. Cercetările arată că un nivel adecvat de vitamina D în organism poate reduce riscul de boli cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială și boala coronariană. De asemenea, poate ajuta la menținerea unui nivel optim de colesterol și poate reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Pentru a beneficia de toate aceste efecte pozitive ale vitaminei D, este important să ne asigurăm că avem un nivel adecvat de această vitamină în organism. Una dintre cele mai bune surse este expunerea la soare. Razele solare stimulează producția în piele, iar doar câteva minute de expunere pe zi pot asigura necesarul zilnic.

Alimente naturale pentru un aport optim

Este esențială pentru sănătatea noastră, jucând un rol crucial în absorbția calciului și menținerea sănătății oaselor. Deși cel mai bun mod de a obține este prin expunerea la soare, există și unele alimente care pot fi incluse în dieta noastră pentru a ne asigura un aport optim.

1. Peștele gras:

Peștele gras cum ar fi somonul, sardinele, macroul și tonul sunt surse excelente. Acestea conțin cantități ridicate de vitamina D, în special somonul sălbatic. O porție de 100 de grame de somon sălbatic conține aproximativ 988 UI (unități internaționale) de vitamină.

2. Uleiul de pește:

Uleiul de pește este un supliment popular, care poate fi luat sub formă de capsule sau lichid. Este o opțiune excelentă pentru persoanele care nu consumă pește sau nu pot obține suficientă vitamină din alte surse alimentare. Uleiul de pește furnizează, în medie, 400-1000 UI de vitamină per porție.

3. Ouă:

Ouăle sunt o altă sursă naturală de vitamina D. În special, gălbenușul de ou conține vitamina D. Se estimează că un ou mare conține aproximativ 41 UI de vitamina D. Este important de menționat că vitamina D se găsește doar în gălbenuș, nu și în albuș.

4. Ciupercile:

Anumite ciuperci, cum ar fi ciupercile albe. Ciupercile crescute în lumina soarelui sau cele expuse la ultraviolete în timpul creșterii conțin cea mai mare cantitate de vitamina D. 100 de grame de ciuperci albe pot furniza până la 270 UI de vitamina D.

5. Lactate fortificate:

Unele produse lactate, cum ar fi laptele, iaurtul și brânza, sunt adesea fortificate cu vitamina D pentru a asigura un aport suficient. Este important să citiți eticheta produselor lactate pentru a verifica conținutul.

Acestea sunt doar câteva dintre sursele alimentare bogate. Este important să menționăm că, în unele cazuri, sursele alimentare nu pot furniza suficientă vitamină pentru a satisface necesarul zilnic. De aceea, expunerea la soare rămâne cea mai bună metodă de a obține vitamina.

Deficiența de vitamina D și consecințele asupra sănătății

Deficiența de vitamina D este o problemă comună în societatea modernă și poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Este esențială pentru absorbția și utilizarea calciului și fosforului în organism, ceea ce este crucial pentru menținerea sănătății oaselor și a dinților.

De asemenea, joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar și în reglarea nivelului de insulină în organism. Prin urmare, deficiența poate duce la probleme de sănătate grave.

Slăbiciunea musculară și oase fragile

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale deficienței este slăbiciunea musculară și oase fragile. Lipsa vitaminei D poate contribui la apariția osteoporozei și a fracturilor la vârstă înaintată.

De asemenea, deficiența poate afecta sistemul imunitar, crescând riscul de infecții și boli autoimune, precum diabetul de tip 1 și scleroza multiplă.

Studiile au arătat, de asemenea, o legătură între deficiența de vitamina D și riscul crescut de cancer, boli cardiovasculare și depresie.

Pentru a preveni și corecta deficiența este important să ne expunem la soare în mod regulat. Este produsă în piele în urma expunerii la razele ultraviolete ale soarelui.

Pentru a obține suficientă vitamina D, este recomandat să petrecem aproximativ 10-15 minute pe zi în soare, în timpul orelor de vârf, când razele UVB sunt mai puternice. Este important de menționat că expunerea excesivă la soare poate crește riscul de cancer de piele, așa că trebuie să evităm expunerea prelungită fără protecție solară.

Deficiența de poate avea consecințe serioase asupra sănătății noastre, de la probleme osoase și musculare până la risc crescut de boli grave.

Pentru a preveni și corecta această problemă, trebuie să ne expunem la soare în mod regulat și să ne asigurăm o alimentație echilibrată. În cazul în care nu putem obține suficientă vitamină D din surse naturale, este recomandat să consultăm un specialist și să luăm în considerare suplimentele alimentare.

Pure POWER Woman – plicuri potență femei

Vitamina D, denumită și ”vitamina soarelui”, este o vitamină solubilă în grăsimi, ce ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat, din organism.

Acești nutrienți sunt necesari pentru a menține sănătoase oasele,  a dinților și a mușchilor.

Este prezentă în mod natural în foarte puține alimente, adăugată altora și disponibilă ca supliment alimentar.

De asemenea, este produs endogen – atunci când razele ultraviolete din lumina soarelui ating pielea, declanșează sinteza de vitamina D.

vitamina d

Care este rolul Vitaminei D?

Promovează absorbția calciului și menține concentrații serice adecvate de calciu și fosfat, pentru a permite mineralizarea normală a oaselor și pentru a preveni tetania hipocalcemică.

De asemenea, este necesară pentru creșterea și remodelarea oaselor.

 • Deficiența duce la oase subțiri, fragile.
 • Suficiența previne rahitismul la copii și osteomalacia la adulți.

Împreună cu calciul, vitamina soarelui ajută, de asemenea, la protejarea adulților în vârstă, de osteoporoză. Alte roluri în organism includ:

 • modularea creșterii celulare,
 • funcția neuromusculară și imunitară,
 • reducerea inflamației.

Multe gene codifică proteine care reglează proliferarea celulară, diferențierea și apoptoza  și sunt modulate, în parte, de vitamina D3.


Citește și: Cum poți obține un corp de invidiat cu proteina pentru femei?


Câte tipuri există?

Vitamina D, obținută din expunerea la soare, alimente și suplimente, este biologic inertă și trebuie să fie supusă în organism, la două hidroxilări (reacții chimice), pentru activare.

Există două tipuri majore:

 • Vitamina D3 (colecalciferol) este tipul produs în organism, ca răspuns la expunerea la razele ultraviolete ale soarelui,
 • Vitamina D2 (ergocalciferol) este sintetizată în plante.

Ambele tipuri trebuie transformate în ficat și rinichi, în forma activă, pentru a fi utilizate de organism.

Vitamina D se obține prin expunerea la soare

Majoritatea oamenilor își îndeplinesc o mare parte din nevoile lor de vitamina D, prin expunerea la soare.

Explicația științifică spune că radiațiile ultraviolete B (UVB), cu lungimea de undă de 290-320 nanometri, pătrund în pielea descoperită și transformă 7-dehidrocolesterolul cutanat în previtamina D3, care la rândul său devine vitamina D3 .

Sezonul, ora zilei, durata zilei, acoperirea cu nori, smogul, conținutul de melanină a pielii și protecția solară sunt printre factorii care afectează expunerea la radiații UV și sinteza de vitaminaD.

Latitudinea geografică nu prezice, în mod constant, nivelurile vitaminei.

Există oportunități de formare a acesteia (și depozitarea în ficat și grăsime) prin expunerea la lumina soarelui, în lunile de primăvară, de vară și de toamnă.

În latitudinile nordice, acoperirea completă a norului reduce energia UV cu 50%; umbra (inclusiv cea produsă de poluarea severă) o reduce cu 60% .

Radiațiile UVB nu penetrează sticla, astfel încât expunerea la soare din interior, printr-o fereastră, nu duce la producerea vitaminei D.

Cremele solare cu un factor de protecție solară (SPF) de 8 sau mai mult, par să blocheze razele UV producătoare.

Deși, în practică, oamenii nu aplică cantități suficiente, nu acoperă toată pielea expusă la soare sau nu aplică în mod regulat protecția solară.

Prin urmare, pielea probabil sintetizează această vitamină, chiar și atunci când este ”protejată” de protecție solară, așa cum se aplică de obicei.

Factorii care afectează expunerea la radiații UV și cercetările de până acum privind cantitatea de expunere la soare necesară pentru menținerea nivelului adecvat, fac dificilă furnizarea de orientări generale.

Care este timpul de expunere la soare?

Unii cercetători au sugerat, de exemplu, că aproximativ 5-30 de minute de expunere la soare între orele 10 AM și 15 PM, cel puțin de două ori pe săptămână, duc de obicei la o sinteză suficientă de vitamina D.

Expunere față, brațe, picioare sau spate, fără protecție solară.

Și utilizarea moderată a paturilor de bronzare comerciale (solare), care emit 2% –6% radiații UVB este, de asemenea, eficientă.

Persoanele cu expunere limitată la soare trebuie să includă surse alimentare, în dieta lor sau să ia un supliment pentru a atinge nivelurile de aport recomandate.

În ciuda importanței soarelui pentru sinteza vitaminei, este prudent să se limiteze expunerea pielii la lumina solară și radiațiile UV.

Radiația UV este un cancerigen responsabil pentru majoritatea estimărilor de cancer de piele.

De asemenea,expunerile îndelungate la razele UV sunt, în mare măsură, responsabile pentru uscarea pielii, asociate vârstei și alte modificări cosmetice.

Experții în Dermatologie recomandă luarea de măsuri fotoprotectoare, inclusiv utilizarea de protecție solară, ori de câte ori ești expus la soare.

vitamina d

Care sunt beneficiile vitaminei D?

 • asistă la promovarea oaselor și a dinților sănătoși,
 • susține sănătatea sistemului imunitar, a creierului și a sistemului nervos,
 • reglează nivelurile de insulină și este suport în managementul diabetului,
 • susține funcția pulmonară și sănătatea cardiovasculară,
 • influențează expresia genelor implicate în dezvoltarea cancerului.

BENEFICIILE VITAMINE D3:

1. Oase sănătoase

Vitamina soarelui joacă un rol semnificativ în reglementarea calciu și menținerea nivelului de fosfor în sânge. Acești factori sunt esențiali pentru menținerea oaselor sănătoase.

Oamenii au nevoie de această vitamină pentru a permite intestinelor să stimuleze și să absoarbă calciu și să recupereze calciul pe care altfel rinichii l-ar excreta.

Deficitul acestei vitamine, la copii poate provoca rahitism, ceea ce duce la un aspect sever înclinat din cauza înmuierii oaselor.

În mod similar, la adulți, deficiența se manifestă ca osteomalacie sau înmuierea oaselor.

 • Osteomalacia duce la o densitate osoasă slabă și slăbiciune musculară.

De asemenea, o deficiență de vitaminaD3 poate duce la un risc crescut de osteoporoză timpurie.

 • Osteoporoza este cel mai adesea asociată cu aporturi inadecvate de calciu, însă vitamina D insuficientă contribuie la osteoporoză prin reducerea absorbției calciului.

Apasa aici pentru Cele mai bune arzatoare de grasimi

pachet pentru sanatatea articulatiilor


2. Reduce riscul de gripă

O revizuire a cercetărilor existente, a sugerat că vitamina are un efect protector împotriva virusului gripal, datorită faptului că susține și întărește sistemul imunitar.

Sistemul imunitar lucrează pentru a ține boala la distanță.

Recunoaște și combate bacteriile potențial dăunătoare, virusurile, ciupercile și paraziții.

Dacă ești imunocompetent (ai un sistem imunitar care funcționează corect) corpul tău este capabil să răspundă rapid și eficient la agenții infecțioși, împiedicându-i să provoace boli grave sau prelungite.

3. Copii sănătoși

Deficitul are legături cu hipertensiune arterială la copii.

Un studiu din 2018 a descoperit o posibilă legătură între nivelurile scăzute și rigiditatea în pereții arteriali ai copiilor.

Alt studiu sugerează că dovezile obținute, indică o legătură între expunerea scăzută la vitaminaD și un risc crescut de sensibilizare alergică.

Un exemplu în acest sens sunt copiii care trăiesc mai aproape de ecuator și au rate mai mici de internare la spital pentru alergii, precum și mai puține prescripții medicamentoase.

De asemenea, aceștia sunt mai puțin susceptibile să aibă o alergie la arahide.

Studiile au arătat că și aportul de ouă este important. Ouăle sunt o sursă comună timpurie.

Copiii care au început să mănânce ouă, după 6 luni, aveau mai multe șanse să dezvolte alergii alimentare decât la copiii cu vârsta cuprinsă între 4-6 luni.

Mai mult, vitamina D3 poate spori efectele antiinflamatorii ale glucocorticoizilor.

Acest beneficiu îl face potențial util ca și o terapie de sprijin pentru persoanele cu steroizi rezistenți la astm.

4. Sarcina sănătoasă

Cercetările sugerează că femeile însărcinate care au deficiență de vitamina D, pot avea un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie și naștere prematură.

De asemenea, medicii asociază statutul slab de vitaminaD cu diabetul gestațional și vaginoză bacteriană, la gravide.

Este important de reținut faptul că cercetătorii au asociat niveluri ridicate de vitamina D din timpul sarcinii, cu un risc crescut de alergie alimentară la copil, în primii 2 ani de viață.


Citește și: FAT BURNER X10


5. Combate boala

În plus față de beneficiile sale principale, cercetările sugerează că vitamina D poate juca și un rol în:

 • reducerea riscului de scleroză multiplă,
 • diminuează șansa de a dezvolta boli de inimă,
 • contribuie la reducerea probabilității de a dezvolta gripa.

6. Reduce depresia

Cercetările au arătat că vitamina soarelui (D) ar putea juca un rol important în reglarea stării de spirit și eliminarea depresiei.

Într-una studiu, oamenii de știință au descoperit că persoanele cu depresie, care au primit suplimente de vitamina D, au arătat o îmbunătățire a simptomelor lor.

Într-un alt studiu al persoanelor cu fibromialgia, cercetătorii au descoperit că deficiența de vitamina soarelui era mai frecventă la cei care se confruntau și cu anxietate și depresie.  


Apasa aici pentru Pachetul BODY LINE SLIM

Body Line Slim slabire


7. Vitamina D ajută în pierderea în greutate

într-unul studiu, s-a evidențiat faptul că persoanele care au luat un supliment zilnic de calciu și vitamina D au reușit să piardă mai mult în greutate, decât subiecții care au luat un supliment placebo.

 • Deoarece vitamina D și calciul suplimentar, au un efect de suprimare a apetitului.

Încercă să adăugi suplimente de vitaminaD în dieta ta, dacă încerci să slăbești.

Poți găsi o selecție excelentă de suplimente, pe piață. In alt studiu, persoanele supraponderale care au luat un supliment de vitamina D zilnic și-au îmbunătățit markerii de risc ai bolilor cardiace.

vitamina d

Alimente bogate în vitamina D

Nevoile nutriționale trebuie îndeplinite în principal din alimente.

Alimentele sub formă densă de nutrienți, conțin vitamine și minerale esențiale, de asemenea fibre dietetice și alte substanțe naturale care pot avea efecte pozitive asupra sănătății.

În unele cazuri, alimentele fortificate și suplimentele alimentare pot fi utile pentru furnizarea unuia sau mai multor nutrienți care altfel pot fi consumate în cantități mai puțin recomandate.

Puține alimente conțin vitaminaD3 în mod natural. Din această cauză, unele alimente sunt fortificate, prin adăugarea vitaminei.

Alimentele care conțin vitamina D includ:

 • somon,
 • sardine,
 • gălbenuș de ou,
 • creveți,
 • lapte (fortificat),
 • iaurt (fortificat),
 • suc de portocale (fortificate).

Poate fi greu să obții suficientă vitamina D în fiecare zi, prin expunerea la soare și consum de alimente singure.

Prin urmare, suplimentele de vitamina D3, pot fi de mare ajutor.


Citește și: FAT BURNER X10


Cât de mult ai nevoie de vitamina D?

Au existat unele controverse cu privire la cantitatea de vitamina D necesară pentru o funcționare sănătoasă.

Cercetări recente indică faptul că ai nevoie de mai multă vitamina D decât se credea cândva.

 • Nivelurile serice normale din sânge variază între 50 și 100 de micrograme pe decilitru. În funcție de nivelul de sânge, poate fi nevoie de mai multă vitamina D.

Institutul de Științe Alimentare și Agricole raportează noi recomandări bazate pe unități internaționale (UI) pe zi.

 • UI-urile sunt un tip standard de măsurare pentru medicamente și vitamine.
 • UI-urile îi ajută pe experți să determine doza, toxicitatea și deficiența, recomandate pentru fiecare persoană.

Un UI nu este același pentru fiecare tip de vitamină. Un IU este determinat de cât de mult dintr-o substanță produce un efect în corpul tău.

Unitățile internaționale (UI) recomandate, pe zi,  pentru vitamina D sunt:

 • copii și adolescenți: 600 UI
 • adulți până la vârsta de 70 de ani: 600 UI
 • adulți peste 70 de ani: 800 UI
 • femei însărcinate sau care alăptează: 600 UI

De ce apare deficiența de vitamina D?

Deși organismul poate crea vitamina D, poate apărea o deficiență din mai multe motive. Cauzele deficienței:

 • Tipul de piele

De exemplu, pielea mai închisă poate reduce capacitatea organismului de a absorbi razele ultraviolete B (UVB) de la soare.

Absorbtia luminii solare este esențială pentru ca pielea să producă vitamina D.

 • Protecție solară

O protecție solară cu un factor de protecție (SPF) de 30, poate reduce capacitatea organismului de a sintetiza vitamina cu 95% sau mai mult.

Acoperirea pielii, în totalitate, cu îmbrăcăminte poate inhiba și producția de vitamina D.

 • Locație geografică

Persoanele care locuiesc în latitudinile nordice sau în zone cu o poluare ridicată, lucrează în ture de noapte sau petrec mult timp în casă, ar trebui să urmărească consumul de vitamina D din surse alimentare sau suplimente, ori de câte ori este posibil.

 • Alăptarea

Sugarii care sunt alăptați exclusiv, au nevoie de un supliment de vitamina D3, mai ales dacă au pielea închisă la culoare sau au o expunere minimă la soare.

Experții din Pediatrie recomandă ca toți sugarii alăptați să primeasca 400 de unități internaționale (UI), pe zi, de vitamina D.

Deși suplimentele nu au efecte adverse, este bine să obții necesarul de vitamine sau minerale din surse naturale, acolo unde este posibil.


Apasa aici pentru MEGA VIT&MIN

vitamine si minerale Mega Vit & Min Body Line

Care sunt simptomele deficienței de vitamina D?

Simptomele deficienței pot include:

 • boală sau infecție obișnuită,
 • oboseală,
 • dureri de spate,
 • indispoziție,
 • vindecare greoaie a rănilor,
 • pierdere de păr,
 • dureri musculare.

Dacă deficitul de vitamina soarelui continuă pentru perioade îndelungate, poate duce la complicații, cum ar fi:

 • afecțiuni cardiovasculare,
 • probleme autoimune,
 • boli neurologice,
 • infecții,
 • complicații ale sarcinii,
 • anumite tipuri de cancer, în special sân, prostată și colon.

suplimente capsule de vitamina d

Cât de importante sunt suplimentele de vitamina D?

Suplimentele de vitamine D sunt disponibile sub formă de capsule, gumă, comprimate lichide sau masticabile. Uleiul de ficat de cod este încă utilizat. În suplimente sau în alimente îmbogățite, putem întâlni două feluri:

 • Vitamina D2
 • Vitamina D3

Vitamina D3 (colecalciferol) este forma preferată, datorită utilizării mai bune de către organism.

În plus, față de suplimentele unice, multivitaminele și suplimentele de calciu furnizează vitamina D, dar cantitatea variază foarte mult, deci este important să citești etichetele.

Persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană ar trebui să verifice sursa de vitamina D din alimentele și suplimentele fortificate.

În timp ce vitamina D3 este considerată pe scară largă forma cea mai bine utilizată, vitamina D3 este adesea provenită de la animale, în timp ce vitamina D2 provine din surse vegetale.

De asemenea, siguranța suplimentelor la femeile însărcinate, la mamele care alăptează, la copii și la cei cu afecțiuni medicale sau care iau medicamente are nevoie de sfatul medicului.

Poți obține sfaturi despre utilizarea suplimentelor, despre nevoia în vedere utilizării suplimentelor de vitamina D, discutând mai întâi cu medicul.

Auto-tratarea unei afecțiuni și evitarea sau întârzierea îngrijirii standard poate avea consecințe grave.

Prin urmare, Vitamina D are multe funcții importante.

 • Poate că cele mai importante sunt reglarea absorbției calciului și a fosforului și facilitarea funcționării normale a sistemului imunitar.

Obținerea unei cantități suficiente de vitamina D este importantă pentru creșterea normală și dezvoltarea oaselor și a dinților, precum și pentru îmbunătățirea rezistenței la anumite boli.

banner slabire v2
Vitamina D vă poate reduce riscul de COVID-19?

Stim ca lipsa vitaminei D nu ajuta organismul in niciun fel.
Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi care joacă un număr de roluri critice în corpul dumneavoastră. Acest nutrient este deosebit de important pentru sănătatea sistemului imunitar, lăsând mulți oameni să se întrebe dacă suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de a contracta noul coronavirus care cauzează. COVID-19.

În timp ce antivirale precum Paxlovid sunt promițătoare ca tratamentt pentru COVID-19, măsurile preventive, cum ar fi distanțarea fizică și igiena adecvată, vă pot proteja de contractarea virusului.

De asemenea, unele cercetări arată că un nivel sănătos de vitamina D vă poate ajuta să vă mențineți sistemul imunitar sănătos și vă poate proteja împotriva bolilor respiratorii în general. articolul explică modul în care vitamina D afectează sănătatea imunitară și modul în care suplimentarea cu acest nutrient poate ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor respiratorii. Vitamina D este necesară pentru buna funcționare a sistemul tau imunitar — care este prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor și bolilor. Această vitamină joacă un rol critic în promovarea răspunsului imunitar.

Are atât proprietăți antiinflamatoare, cât și imunoreglatoare și este crucială pentru activarea apărării sistemului imunitar (1).Este cunoscută că vitamina D îmbunătățește funcția celulelor imune, inclusiv celulele T și macrofagele, care vă protejează corpul împotriva agenților patogeni (2).De fapt, vitamina este atât de importantă pentru funcția imunitară încât nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu o susceptibilitate crescută la infecții, boli și tulburări legate de imunitate (3).

De exemplu, nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de boli respiratorii, inclusiv tuberculoză, astm și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), precum și infecții respiratorii virale și bacteriene (4, 5, 6, 7).Ce mai mult, deficit de vitamina D a fost asociat cu scăderea funcției pulmonare, care poate afecta capacitatea organismului dumneavoastră de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii (8, 9).

RezumatVitamina D este esențială pentru funcția imunitară. O deficiență a acestui nutrient poate compromite răspunsul imunitar și poate crește riscul de infecție și boală.

Puține studii au investigat efectul suplimentelor de vitamina D sau al deficitului de vitamina D asupra riscului de contractare COVID 19. Cu toate acestea, studiile au arătat că deficiența de vitamina D poate dăuna funcției imunitare și poate crește riscul de a dezvolta boli respiratorii (10).

În plus, unele studii au indicat că suplimentele de vitamina D pot îmbunătăți răspunsul imunitar și pot proteja împotriva infecție respiratorie în ansamblu.O analiză recentă care a inclus 11.321 de persoane din 14 țări a demonstrat că suplimentele cu vitamina D a scăzut riscul de infecții respiratorii acute (IRA) atât la cei care aveau niveluri deficitare, cât și adecvate de vitamina D.

În general, studiul a arătat că suplimentele de vitamina D a redus riscul de a dezvolta cel puțin o IRA cu 12%. Efectul protector a fost cel mai puternic la cei cu niveluri scăzute de vitamina D (11). În plus, revizuirea a constatat că suplimentele de vitamina D au fost cele mai eficiente în protejarea împotriva IRA atunci când sunt luate zilnic sau săptămânal în doze mici și mai puțin eficiente atunci când sunt luate în doze mai mari, la distanță mare (12).

Suplimente de vitamina D De asemenea, s-a demonstrat că reduc mortalitatea la adulții în vârstă, care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta boli respiratorii precum COVID-19 (13). În plus, deficiența de vitamina D este cunoscută pentru a îmbunătăți un proces cunoscut sub numele de „furtuna de citokine” (14).Citokinele sunt proteine ​​care fac parte integrantă din sistemul imunitar.

Ele pot avea atât efecte proinflamatorii, cât și antiinflamatorii și joacă roluri importante, ajutând la protejarea împotriva infecțiilor și bolilor (15, 16Cu toate acestea, citokinele pot induce, de asemenea, leziuni tisulare în anumite circumstanțe. O furtună de citokine se referă la eliberarea necontrolată de citokine proinflamatorii care are loc ca răspuns la infecție sau la alți factori.

Această eliberare dereglată și excesivă de citokine duce la leziuni tisulare severe și îmbunătățește progresia și severitatea bolii (17). De fapt, este o cauză majoră a insuficienței multiple de organe și a sindromului de detresă respiratorie acută (ARDS), precum și un factor important în progresia și severitatea COVID-19 (17).

De exemplu, s-a demonstrat că pacienții cu cazuri severe de COVID-19 eliberează un număr mare de citokine, în special interleukina-1 (IL-1) și interleukina-6 (IL-6) (18).Deficitul de vitamina D a fost asociat cu funcția imunitară redusă și poate spori furtuna de citokine. Ca atare, cercetătorii postulează că o deficiență de vitamina D3 poate crește riscul de complicații severe ale COVID-19, precum și că suplimentarea cu vitamina D poate reduce complicațiile legate de furtunile de citokine și inflamația necontrolată la persoanele cu COVID-19 (19, 20).

În prezent, mai multe studii clinice investighează efectele suplimentării cu vitamina D (la doze de până la 200.000 UI) la persoanele cu COVID-19 (19, 21Deși cercetările în acest domeniu sunt în desfășurare, este important să înțelegeți că administrarea de suplimente de vitamina D singură nu vă poate proteja de dezvoltarea COVID-19.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere că mulți oameni au deficit de vitamina D, în special persoanele în vârstă care sunt cel mai expuse riscului de a dezvolta complicații grave legate de COVID-19 (22).

Din aceste motive, este o idee bună să solicitați furnizorului dumneavoastră de asistență medicală să vă testeze nivelul de vitamina D pentru a determina dacă aveți o deficiență a acestui nutrient important. Acest lucru este deosebit de important în timpul lunilor de iarnă.

În funcție de nivelul sângelui, suplimentați cu 1.000–4.000 UI de vitamina D pe zi este de obicei suficient pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, cei cu niveluri scăzute din sânge vor necesita adesea doze mult mai mari pentru a-și crește nivelul la un interval optim (23Deși recomandările cu privire la ceea ce constituie un nivel optim de vitamina D variază, cei mai mulți experți sunt de acord că nivelurile optime de vitamina D se situează între 30-60 ng/mL (75-150 nmol/L) (24, 25).

Rezumat Deși cercetările continuă, dovezile că suplimentele de vitamina D reduc riscul de a dezvolta COVID-19 sunt încă limitate. A avea niveluri sănătoase de vitamina D poate îmbunătăți sănătatea imunitară și poate fi de ajutor persoanelor cu COVID-19.

Ce se intampla cand este lipsa de vitamina D in organism.

Lipsa vitamine D pentru barbati este foarte grava. Pe langa oboseala si suparari, lipsa testosteronului va duce la partide de amor ratate. Vezi 36H Potent ca si ajutor de urgenta.

Vitamina D joacă multe roluri importante în corpul tău, inclusiv promovarea sănătății sistemului tău imunitar. Cercetarile stiintifice sugereaza ca suplimentarea cu vitamina D poate proteja impotriva infectiilor respiratorii, in special in randul celor care au deficit de vitamina. Cercetări recente indică faptul că nivelurile suficiente de vitamina D pot ajuta persoanele cu COVID-19 să evite efectele adverse. Cu toate acestea, nu știm dacă administrarea de suplimente de vitamina D reduce riscul de a dezvolta COVID-19 ca urmare a contractării coronavirusului. Discutați cu medicul dumneavoastră despre suplimentarea cu vitamina D pentru a vă îmbunătăți răspunsul imunitar general. Fa in asa fel incat sa nu ai lipsa sau carenta de vitamina D.Source link


Citește în continuare

Aminoacizii esențiali PLATINIUM AMINO 6700, beneficii pentru sănătate și un aspect fizic armonios

Aminoacizii esențiali sunt molecule organice indispensabile pentru buna funcționare a organismului uman. Aceștia nu pot [...]

Aminoacizii esențiali Amino 6700 și funcționarea optimă a organismului

Aminoacizii esențiali sunt compuși organici necesari pentru funcționarea optimă a organismului. Aceștia sunt considerați esențiali [...]

Carbohidrații și Kilo Mass Liquid 5 Carbo Plus. Secretul pentru creștere musculară, performanță și recuperare rapidă

Carbohidrații sunt un nutrient esențial pentru femeile care își doresc să își crească masa musculară, [...]

Carbohidrați Kilo Mass Liquid Carbo Plus +, pentru creștere musculară, performanță și recuperare

Carbohidrații sunt unul dintre cei trei macronutrienți principali necesari organismului uman, alături de proteine și [...]

Creatina 1000 mg, suplimentul numărul unu pentru îmbunătățirea performanței în sala de sport

Creatina este un supliment popular în rândul sportivilor și celor pasionați de fitness, recunoscut pentru [...]

Creatina 1000 mg, beneficiile pentru performanța sportivă

Creatina este unul dintre cele mai populare suplimente folosite de sportivi pentru îmbunătățirea performanței fizice. [...]

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *