Steroizii, subiectul fierbinte și controversat. Impactul lor asupra organismului

steroizii 1

Notă!

Body Line nu susține consumul de steroizi sau achiziționarea acestora. Scopul acestui articol este strict informativ!

Steroizii sunt substanțe chimice care sunt utilizate în mod frecvent în medicină pentru a trata diverse afecțiuni

Aceștia sunt similari cu hormonii steroizi naturali produși de către glandele suprarenale și gonade. Cu toate acestea, în ultimii ani, steroizii au devenit subiectul unor dezbateri aprinse în ceea ce privește utilizarea lor în sport și culturism.

Cuprins ascunde

Steroizii, ce sunt și cum acționează asupra organismului

Acțiunea steroizilor asupra organismului poate fi înțeleasă prin modul în care aceștia interacționează cu receptorii specifici din celule. Steroizii pot fi clasificați în două categorii principale: corticosteroizi și steroizi anabolizanți.

Corticosteroizii

Corticosteroizii sunt substanțe antiinflamatorii și imunosupresoare, utilizate în tratamentul afecțiunilor inflamatorii și autoimune. Aceștia acționează prin reducerea inflamației și inhibarea sistemului imunitar. Corticosteroizii sunt prescriși în cazuri de astm, alergii, artrită, lupus și diverse boli de piele.

Exemple de steroizi corticosteroizi

 • Prednison
 • Dexametazonă
 • Betametazonă
 • Hidrocortizon
 • Triamcinolon

Steroizii anabolizanți

Pe de altă parte, steroizii anabolizanți sunt utilizați în principal în sport și culturism pentru a spori performanța și a crește masa musculară. Aceștia acționează prin creșterea sintezei proteice și reducerea timpului de refacere a mușchilor. Utilizarea acestor substanțe în sport este însă controversată și interzisă de majoritatea organizațiilor sportive, din cauza efectelor secundare grave asupra sănătății.

Exemple de steroizi anabolizanți

 • Testosteronul
 • Nandrolon
 • Oxandrolon
 • Trenbolon
 • Metandienonă (Dianabol)

Sterozii androgenici

Sterozii androgenici au efecte predominante asupra caracteristicilor sexuale masculine. Acești steroizi sunt utilizați terapeutic pentru tratarea unor afecțiuni legate de nivelurile scăzute de hormoni androgeni, dar sunt, de asemenea, utilizați în mod abuziv în încercarea de a îmbunătăți performanța sportivă.

Exemple de steroizi androgenici includ

 • Dihidrotestosteron
 • Mesterolon
 • Metenolon

Steroizii anabolizanți pot provoca și numeroase efecte secundare

Pe lângă efectele benefice, steroizii anabolizanți pot provoca și numeroase efecte secundare. Printre acestea se numără:

 • acneea,
 • chelirea prematură,
 • creșterea tensiunii arteriale,
 • disfuncții hepatice,
 • modificări ale nivelului de colesterol,
 • probleme cardiace
 • tulburări de comportament.
 • utilizarea abuzivă pe termen lung a steroizilor anabolizanți poate duce chiar la dependență.

Este important de menționat că utilizarea steroizilor anabolizanți în scopuri recreative sau neautorizate este ilegală și poate avea consecințe grave asupra sănătății. Este recomandat să se evite utilizarea acestor substanțe fără prescripție medicală și supraveghere adecvată.

Ssteroizii sunt substanțe chimice cu acțiune complexă asupra organismului uman. Utilizați în mod adecvat și sub supraveghere medicală, aceștia pot fi beneficii în tratamentul unor afecțiuni. Cu toate acestea, utilizarea abuzivă a steroizilor anabolizanți poate avea consecințe grave asupra sănătății și trebuie evitată.

Utilizarea steroizilor în sport și culturism este un subiect controversat

Utilizarea steroizilor în sport și culturism este un subiect controversat și dezbătut intens în comunitatea sportivă și medicală. Aceste substanțe, cunoscute și sub denumirea de anabolizanți, sunt hormoni sintetici care imită acțiunea testosteronului în organism.

Steroizii anabolici au fost inițial dezvoltați pentru a trata afecțiuni medicale precum pierderea musculară, întârzierea pubertății și osteoporoza. Cu toate acestea, în ultimele decenii, aceștia au fost utilizați în mod abuziv de sportivi și culturiști pentru a-și îmbunătăți performanțele și pentru a obține rezultate mai bune în ceea ce privește masa musculară și forța.

Efectele pozitive ale utilizării steroizilor

Efectele pozitive ale utilizării steroizilor în sport și culturism sunt legate în principal de creșterea masei musculare și a forței. Aceste substanțe stimulează sinteza proteinelor și promovează retentia de azot în celulele musculare, ceea ce duce la o creștere a masei musculare și la o recuperare mai rapidă după antrenamente intense. De asemenea, steroizii anabolici pot îmbunătăți rezistența și performanța sportivilor, permițându-le să se antreneze mai intens și să obțină rezultate mai bune.

Efecte secundare și riscuri

Cu toate acestea, utilizarea steroizilor în sport și culturism vine cu numeroase efecte secundare și riscuri pentru sănătate.

Supresia producției naturale de testosteron:

Atunci când se utilizează steroizi, organismul încetează să mai producă testosteron în mod natural. Aceasta duce la o dependență de steroizi pentru menținerea nivelului hormonal adecvat.

Probleme cardiovasculare:

Utilizarea steroizilor poate crește riscul de boli cardiovasculare precum hipertensiunea arterială, ateroscleroza și accidentele vasculare cerebrale. Steroizii pot afecta nivelurile de colesterol, crescând nivelul de colesterol LDL (rău) și reducând nivelul de colesterol HDL (bun).

Tulburări hormonale și probleme de fertilitate:

Steroizii pot perturba echilibrul hormonal în organism, ducând la probleme precum ginecomastia (creșterea țesutului mamar la bărbați), acneea, creșterea părului facial și corporal la femei, atrofia testiculară și scăderea producției de spermatozoizi.

Efecte psihologice și comportamentale:

Utilizatorii de steroizi pot prezenta schimbări de dispoziție, iritabilitate, agresivitate și chiar tulburări de comportament precum comportamentul violent sau impulsiv.

Alte efecte secundare:

Utilizarea steroizilor poate avea și alte efecte secundare precum acnee severă, căderea părului, creșterea prostatei, afectarea ficatului și rinichilor, precum și creșterea riscului de dezvoltare a cancerului.

Este important de menționat că utilizarea steroizilor în sport și culturism este interzisă de către majoritatea organizațiilor sportive și poate duce la descalificarea sportivilor. În plus, utilizarea abuzivă și necontrolată a acestor substanțe poate avea consecințe grave asupra sănătății, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Este recomandat ca sportivii și culturiștii să opteze pentru metode naturale de îmbunătățire a performanțelor și să consulte întotdeauna un specialist înainte de a lua decizia de a utiliza steroizi.

Riscurile asociate consumului de steroizi

Afectarea sistemului cardiovascular

Unul dintre cele mai mari riscuri asociate consumului de steroizi este afectarea sistemului cardiovascular. Steroizii anabolizanți pot crește nivelul de colesterol „rău” (LDL) și pot scădea nivelul de colesterol „bun” (HDL), ceea ce crește riscul de boli cardiovasculare, precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral. De asemenea, aceștia pot crește tensiunea arterială și pot provoca hipertrofia ventriculului stâng al inimii, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă.

Afectarea sistemului endocrin

Un alt risc major asociat consumului de steroizi este afectarea sistemului endocrin. Steroizii anabolizanți pot suprima producția naturală de hormoni sexuali, cum ar fi testosteronul, și pot duce la disfuncții hormonale. Aceasta poate provoca atât tulburări ale funcției reproductive, cum ar fi scăderea fertilității și disfuncția erectilă, cât și modificări ale comportamentului și ale stării de spirit, precum agresivitatea excesivă și depresia.

Efecte negative asupra ficatului

De asemenea, consumul de steroizi poate avea efecte negative asupra ficatului. Steroizii anabolizanți pot provoca hepatotoxicitate, ceea ce înseamnă că pot afecta structura și funcția ficatului. Aceasta poate duce la apariția icterului, a hepatitei și a cancerului de ficat.

De asemenea, este crucial să ne informăm în mod corespunzător cu privire la riscurile asociate consumului de steroizi și să ne conștientizăm de consecințele pe termen lung ale utilizării lor. Este important să înțelegem că rezultatele rapide și performanța fizică nu pot compensa riscul asupra sănătății noastre.

Steroizii: de ce ar trebui evitați

Steroizii au fost subiectul multor dezbateri în lumea sportului și a sănătății, iar în acest articol vom explora motivele pentru care aceștia nu sunt considerați buni pentru organismul nostru. Deși pot oferi rezultate rapide și impresionante în ceea ce privește creșterea masei musculare sau îmbunătățirea performanțelor fizice, steroizii vin la pachet cu numeroase efecte nocive și riscuri pentru sănătate

Sistemul hormonal poate fi, de asemenea, afectat în mod negativ de utilizarea steroizilor. Aceste substanțe pot perturba echilibrul hormonal și pot duce la apariția unor efecte secundare nedorite. Printre acestea se numără creșterea masei musculare, dar și apariția acneei, căderea părului, modificări ale vocii sau chiar infertilitatea.

Impact negativ asupra sistemului imunitar

Nu în ultimul rând, steroizii pot avea un impact negativ asupra sistemului imunitar. Aceste substanțe pot slăbi sistemul imunitar și pot face organismul mai vulnerabil în fața infecțiilor și bolilor. Acest lucru poate duce la apariția unor complicații grave și poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții.

Efectele nocive ale acestor substanțe asupra ficatului, sistemului cardiovascular, sistemului hormonal și sistemului imunitar sunt prea mari pentru a fi ignorate. Este important să ne concentrăm pe metodele naturale de a ne menține sănătatea și să evităm utilizarea steroizilor pentru a preveni apariția unor complicații serioase.

De ce steroizii nu sunt recomandați pentru îmbunătățirea performanțelor fizice

Unul dintre principalele motive pentru care steroizii nu sunt recomandați pentru îmbunătățirea performanțelor fizice este că aceștia pot provoca numeroase efecte secundare neplăcute. De exemplu, utilizarea pe termen lung a steroizilor poate duce la atrofia testiculară și scăderea producției de testosteron natural în organism.

Acest lucru poate duce la probleme de fertilitate și disfuncție sexuală. De asemenea, steroizii pot afecta negativ funcția ficatului, provocând hepatită sau chiar ciroză.

Dezvoltarea unei dependențe psihologice și fizice

Un alt aspect important de luat în considerare este că utilizarea abuzivă a steroizilor poate duce la dezvoltarea unei dependențe psihologice și fizice. Persoanele care utilizează steroizi în mod abuziv pot deveni dependente de aceste substanțe pentru a-și menține performanțele fizice și pentru a-și menține aspectul muscular. Acest lucru poate duce la probleme psihologice, cum ar fi depresia, iritabilitatea sau chiar agresivitatea excesivă.

Pot afecta negativ dezvoltarea adolescenților

Un alt aspect important de menționat este că utilizarea abuzivă a steroizilor poate afecta negativ dezvoltarea adolescenților. Aceștia se află într-o perioadă de creștere și dezvoltare, iar utilizarea steroizilor poate interfera cu acest proces natural.

Utilizarea timpurie și abuzivă a steroizilor poate determina închiderea prematură a plăcilor de creștere, ceea ce poate duce la înălțime redusă sau deformări osoase.

Căi de administrare:

Există numeroase căi de administrare pentru steroizii sintetici cu valoare terapeutică, printre care:

Calea orală

Calea orală de administrare a steroizilor prin:

 • tablete, capsule sau siropuri
 • este cea mai convenabilă pentru pacienți și cea mai des utilizată. Steroizii orali sunt disponibili numai pe bază de rețetă.

Pulverizat în nas

Spray-urile nazale cu steroizi sunt medicamente care pot fi pulverizate în nas pentru a ameliora simptomele alergiei. Sunt disponibile la ghișeu sau pe bază de rețetă.

Calea de nebulizare

Steroizii administrați printr-un nebulizator furnizează medicament în plămâni. Spre deosebire de steroizii orali, steroizii inhalatori acționează mai repede. Acestea ajută la prevenirea apariției astmului și sunt prescrise ca medicament de control pe termen lung.

Injecții

Injecțiile cu steroizi pot ajuta la atenuarea durerii și inflamației localizate. De exemplu, acestea pot fi injectate direct în articulații pentru a trata osteoartrita – o boală degenerativă a articulațiilor.

Calea transdermică

Corticosteroizii topici sunt medicamente care pot fi aplicate direct pe piele pentru a ameliora inflamația și iritația cauzate de afecțiuni ale pielii cum ar fi psoriazisul, dermatita sau eczema. Sunt disponibile în diferite puteri și forme, inclusiv creme, loțiuni, geluri și benzi.

Utilizare

Corticosteroizii asigură un debut imediat al acțiunii, făcându-i eficienți în tratarea simptomelor bruște și severe.

De exemplu, pot controla eficient reacțiile alergice. În plus, ele pot inhiba sistemul imunitar, făcându-le utile în tratarea bolilor autoimune.

Afecțiuni care pot fi tratate cu corticosteroizi:

 • Astm
 • Boală pulmonară obstructivă cronică
 • Psoriazis
 • Leucemie
 • Limfom
 • Colită ulceroasă
 • Boala Crohn
 • Artrita reumatoidă
 • Tuberculoză
 • Boala Addison

Rețetele de steroizi se fac pe bază individuală. Înainte de a decide dacă steroizii sunt tratamentul adecvat, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală va lua în considerare factori precum:

 • Vârsta și activitatea fizică
 • Natura și amploarea stării dumneavoastră
 • Alte afecțiuni medicale semnificative
 • Alte medicamente pe care le luați
 • Existența sau absența unui tratament alternativ

Întrebări frecvente despre ce sunt steroizii

Care sunt efectele steroizilor asupra corpului

Abuzul de steroizi anabolizanți poate duce la afecțiuni grave sau permanente de sănătate, cum ar fi insuficiență sau probleme renale, tumori și leziuni hepatice, hipertensiune arterială, inimă mărită și modificări ale colesterolului din sânge. Acestea pot crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, chiar și la adulții tineri.

Ce fel de medicamente sunt steroizii

Steroizii includ corticosteroizi, cum ar fi prednison, cortizon și hidrocortizon. Toate sunt esențiale pentru tratarea a numeroase afecțiuni, inclusiv astmul, boala inflamatorie intestinală și erupțiile cutanate.

Care sunt efectele secundare care vin la pachet cu steroizii

Unii utilizatori de steroizi spun căîi face să se simtă puternici și energici. Dar steroizii pot provoca, de asemenea, iritabilitate, agresivitate, anxietate, paranoia, simptome maniacale și schimbări de dispoziție, mai ales atunci când sunt administrați în doze mari.

Care sunt tipurile majore de steroizi

Există trei tipuri majore de steroizi: steroizi orali, steroizi topici și spray-uri nazale.

Care sunt cele cinci efecte adverse comune ale steroizilor

Cele mai frecvente cinci efecte secundare ale steroizilor sunt:

 • Creșterea apetitului
 • Creșterea în greutate
 • Vedere încețoșată
 • Modificări ale dispoziției
 • Slăbiciune musculară

Tratarea dependenței de steroizi

Unele persoane care au căutat ajutor în ceea ce privește adicția de steroizi mărturisesc că terapia comportamentală a fost de mare ajutor. Însă este nevoie de cercetări mai ample pentru a identifica cele mai eficiente opțiuni de tratament.

În cazurile de adicție severă, cosumatorilor li s-au prescris medicamente pentru tratarea simptomele neplăcute cauzate de starea de sevraj. De exemplu, medicii au prescris antidepresive pentru a trata depresia și analgezice pentru a trata durerile de cap, musculare și durerile articulare. Alte medicamente au fost folosite pentru a trata disfuncțiile hormonale.

Tratamentul este un proces pe termen lung și necesită maximă dedicare din partea persoanei care a devenit dependentă.

Impactul steroizilor asupra performanței sportive și sănătății este un subiect complex și important. Deși aceste substanțe pot îmbunătăți performanța sportivilor, utilizarea lor poate avea consecințe grave asupra sănătății și poate distorsiona spiritul competiției sportive. Este esențial ca sportivii să se informeze și să înțeleagă riscurile asociate cu utilizarea steroizilor anabolizanți și să se concentreze pe obținerea succesului prin metode corecte și sustenabile.

Înlocuitor de Steroizi – Testo Booster – Body Line

-25%
-50%
-50%
-25%
-51%
-25%
-79%

% REDUCERE - GARANTIE SCURTA %

Tricou fitness Body Line

80 lei 25 lei
-25%

One thought on “Steroizii, subiectul fierbinte și controversat. Impactul lor asupra organismului

 1. Pingback: Winstrol, Un Steroid Cu Acțiune Rapidă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×