Proteina din zer – ghid complet

Proteina din zer. Ce sunt proteinele din zer? Tipuri de proteina din zer. Proteina din zer beneficii. Proteina din zer efecte secundare.

Proteina din zer este printre cele mai populare ingrediente din suplimentele dedicate nutritiei sportive.

Precum si unul dintre primele recomandate celor pasionati de sport si performanta sau celor care incearca sa-si construiasca masa musculara si sa-si accelereze recuperarea.

Ce trebuie sa stii acum este ca nu toate pulberile proteice din zer sunt create la fel. De fapt, acestea pot varia foarte mult, de la un brand la altul.

Vom vorbi in acest articol despre diferitele tipuri de prafuri proteice din zer (whey powder). Care sunt beneficiile lor si cum sa decizi care dintre ele este cea mai potrivita alegere pentru nevoile tale.

Ce este proteina din zer?

Proteina din zer este una dintre cele doua feluri de proteine ce se gasesc in lapte, cazeina fiind al doilea.

Zerul este produsul secundar, apos rezultat in urma procesului de fabricare a branzei. Produsul lichid rezultat este colectat, prelucrat si deshidratat, fiind transformat intr-o exceptionala pulbere care este utilizata pentru a face pudra proteica.

Zerul reprezinta 20% din totalul de proteine continut in lapte, in timp ce cazeina, restul de 80% .

Atat cazeina, cat si zerul sunt extrem de bune surse de proteine, deoarece includ toti aminoacizii (EAA) cruciali, necesari la sinteza proteinelor musculare.


Citeste si:

Proteine pentru masa musculara – Definire


In timp ce majoritatea persoanelor acorda importanta doar la continutul de ptoteine din zer , realitatea este ca zerul mai contine si alti numerosi compusi utili incluzand:

  • Beta-lactoglobulina
  • Alpha-lactalbumina
  • Albumina serica bovina
  • Imunoglobuline.

Care sunt diferitele tipuri de proteine ​​din zer?

Dupa cum am specificat la inceput, nu toate pulberile proteice din zer sunt create la fel.

De fapt, exista 3 forme principale de pudra proteica din zer pe care le veti descoperi incluse in suplimente.

Forma si cantitatea este determinata de catre producatorul de suplimente.

Cu asta in minte, sa vorbim despre cele 3 tipuri distincte de proteine din zer, pe care le vei descoperi pe piata.


ce sunt proteinele din zer

CUMPARA ACUM


Concentrat de proteina ​​din zer (WPC)

Concentratul de proteine ​​din zer (WPC) este cel mai utilizat pe scara larga si forma de zer cea mai putin rafinata.

Ca atare, are costul cel mai mic pentru cumparator, ceea ce poate fi un lucru excelent.

 Dificultatea cu concentratul proteic din zer este ca exista un nivel ridicat de variabilitate a concentratiei.

Concentratele din zer au voie sa varieze in continutul de proteine intre 35% proteine/masa ( WPC-35) pana la 89% proteine (WPC-89) .

WPC este cea mai putin rafinata forma de zer si in plus ofera cea mai larga gama de valori.

Concentratul proteic tipic variaza intre 35% si 89% proteine ​​din zer.

Diferenta ramasa este acoperita de un amestec de carbohidrati (lactoza) si grasimi din lapte.

Prin urmare, daca suplimentul achizitionat contine pudra proteica 80%, vei obtine 80 de grame de proteine pe 100/grame de pulbere. Cu 20 de grame carbohidrati si grasimi combinate.

Si aici se afla problema concentratul din zer – lipsa standardizarii.

Producatorii de suplimente nu sunt obligati sa includa pe lista de ingrediente afisate pe etichete ce cantitate de concentrat proteic ​​din zer folosesc. Prin urmare doar unii din ei specifica aceste informatii.

Iti poti da seama ca ai cumparat un produs cu valori scazute de concentrat proteic daca experimentezi anumite simptome. Acestea ar putea fi balonare, flatulenta, etc. , datorita  continutului excesiv de lactoza continut de zerul concentrat (WPC).


proteine din zer

CUMPARA ACUM


Izolat proteic din zer

Izolatul proteic din zer se obtine printr-un proces de filtrare mai amanuntit si este considerat de multi „cea mai pura“ forma de proteine din zer.

 Motivul pentru care este considerat asa este faptul ca izolatul proteic din zer (WPI) trebuie sa incorporeaza 90% sau mai bine de continutul proteic.

Ceea ce inseamna ca proteina din zer ofera o cantitate inalta de proteine, cu putin sau deloc glucide, grasimi sau lactoza.

Izolatul de proteine ​​din zer este praful proteic din zer ideal pentru persoanele care sunt intolerante la lactoza.

Deoarece izolatul proteic din zer are un pas in plus in rafinare, poate exista  posibilitatea (functie de tehnicile de filtrare utilizate) de a pierde o serie de compusi care stimuleaza imunitatea care se gasesc in mod natural în zer.

Pentru cei care cauta ca un izolat de proteina din zer sa pastreaze cat mai multi compusi ce sustin santatea, cautati izolatii proteici din zer cu filtrare la rece.


Citeste si:

Suplimente pentru incepatori


Proteina din zer hidrolizat

Proteina din zerul hidrolizat (WPH) este cea mai rafinata forma de zer si totodata cea mai scumpa.

Proteina din zer hidrolizata este creata folosind tratarea izolatului proteic din zer cu un set de enzime chimice care „digereaza în prealabil” (deterioreaza) legaturile peptidice care unesc lanturile de proteine.

Acestea creeaza o pulbere de proteine care se digera rapid si nu contine in realitate carbohidrati, zaharuri din lapte (lactoza) sau grasimi.

După cum am mentionat mai sus, aceasta adaugare a enzimelor chimice, modul de procesare si de fabricatie creste costurile.

Aceste adaugari mai fac si altceva – adaugarea chimica lasa un gust mai putin placut, chimic.

Pe langa gustul inferior, hidrolizatul proteic tinde sa aiba consistenta subtire, din cauza deficitul de grasimi si carbohidrati.

Ani de zile, culturistii au considerat ca este necesar sa foloseasca proteine ​​din zer hidrolizat, imediat dupa antrenamen. Acest lucru s-a dovedit eficient pentru o asimilare rapida de proteine ​​si aminoacizi in fluxul sanguin.

Cu toate acestea, studiile arata ca exista putine sau chiar nici o diferenta in absorbtia de aminoacizi intre proteina din zer, proteina din zer hidrolizata si chiar proteina din cazeina (proteina cu o digestie extrem de lenta).

proteina din zer efecte secundare

Proteina ​​din zer – amestecuri

Pe langa sursele singulare de pudre proteice ​​din zer (concentrat, izolat sau hidrolizat), puteti de asemenea descoperi amestecuri de proteine ​​din zer.

Acestea pot contine un amestec de unu, doua sau toate cele trei tipuri de proteine din zer.

Amestecurile de proteine ​​din zer sunt de obicei create de producatorii de suplimente cu scopul de a realiza balanta ideala dintre  gust ,textura, pret si consistenta.

Concentratul de proteina din zer ofera un gust placut si concentratie. In acelasi timp izolatul poate furniza un continut excesiv de proteine si stadii scazute de lactoza.

Problema amestecurilor de proteine ​​(asa cum se intampla si in cazul concentratelor de zer) este aceea ca, in calitate de client, nu ai nici o idee despre cat de multe proteine contine aceasta pulbere .

Unii producatori listeaza cantitatile de proteine folosite in amestecul sau, dar majoritatea nu.

ce sunt proteinele din zer

Care sunt avantajele proteinei din zer?

Proteina din zer beneficii

Proteina din zer nu este doar cea mai utilizata in suplimentele alimentare de pe piata, este de asemenea unul dintre cele mai studiate produse.

Cercetarile au dovedit ca suplimentarea cu proteine ​​din zer este benefica. Pentru cei care incearca sa-si construiasca masa musculara, sa adauge rezistenta sau sa piarda in greutate.

Un studiu din 2017 prin intermediul Societatii Internationale de Sport Nutrition, a concluzionat ca:

  • Atunci cand este combinata cu o dieta hiperenergetica si un antrenament de rezistenta, suplimentarea cu proteine ​​poate favoriza cresterea zonei transversale a muschiului scheletului si a masei corpului slab.
  • Atunci cand este combinata cu un program de antrenament de rezistenta si o dieta hipoenergetica, un aport zilnic crescut de proteine ​ poate promova pierderi mai mari de masa de grasime si imbunatatiri generale mai mari in compozitia corporala.

Suplimentarea cu proteine din zer imbunatateste rezultatele a ceea ce poate fi obtinut cu un regim alimentar corect si exercitii fizice.

Proteina din zer este biodisponibila, potrivind (si poate depasind), biodisponibilitatea proteinei de ou, supranumita de multi drept proteina umana „ideala” a naturii.

Proteina din zer este, de asemenea, o sursa completa de proteine ​​bogate in aminoacizi cu catena ramificata (BCAA). Acestia sunt importanti pentru sustinerea cresterii musculare si prevenirea descompunerii musculare (catabolism) in timpul activitatii fizice intense.

Mai mult, proteina din zer contine, de asemenea, o serie de fractiuni care pot afecta pozitiv sistemul imunitar. Si este, de asemenea, bogata in cisteina, un aminoacid care sustine producerea de glutation.

Glutationul este un antioxidant incredibil de puternic care ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea oxidativa.

Articol scris si cu ajutorul doctorului nutritionist Serban Damian.


Citeste si:


One thought on “Proteina din zer – ghid complet

  1. Pingback: Intoleranța alimentară - ce este și cum o putem evita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *