Dextroza. De ce este considerată zahărul natural din alimente și cum să o incluzi în alimentație

Dextroza imagine articol blog

Dextroza, zahărul natural din alimente, este un ingredient esențial care se regăsește în multe produse pe care le consumăm zilnic. Este un tip de glucoză simplă, care are un gust dulce și este utilizată ca sursă de energie de către organismul nostru

Deși este adesea asociată cu efectele negative ale consumului excesiv de zahăr, dextroza poate oferi și unele beneficii surprinzătoare pentru sănătatea noastră.

Dextroză – Beneficii, utilizări și efecte asupra sănătății

Dextroza, cunoscută și sub denumirea de glucoză, este un tip de zahăr natural prezent în multe alimente pe care le consumăm zilnic. Aceasta este o sursă importantă de energie pentru organismul nostru și joacă un rol crucial în metabolismul carbohidraților.

Este absorbită rapid în sânge și furnizează energie imediată

Beneficiile dextrozei sunt numeroase. Aceasta este absorbită rapid în sânge și furnizează energie imediată, ceea ce o face ideală pentru sportivi sau persoanele care au nevoie de un impuls rapid de energie. Datorită acestui fapt, dextroza este adesea utilizată în băuturile energizante sau în suplimentele alimentare destinate creșterii performanței fizice.

Capacitatea de a restabili nivelul de glicogen din mușchi

Un alt beneficiu al dextrozei este capacitatea sa de a restabili nivelul de glicogen din mușchi după efort fizic intens. Glicogenul este forma de stocare a glucozei în mușchi și este esențial pentru menținerea unei performanțe optime în timpul exercițiilor fizice de lungă durată. Prin consumul de dextroză imediat după antrenament, se poate accelera procesul de refacere a glicogenului și, implicit, de recuperare musculară.

Utilizată în tratamentul hipoglicemiei

Dextroza este, de asemenea, utilizată în tratamentul hipoglicemiei, o afecțiune caracterizată prin scăderea bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Administrată intravenos, dextroza ajută la normalizarea rapidă a nivelului de glucoză în organism.

Consumul excesiv de dextroză poate avea efecte negative asupra sănătății. Datorită faptului că este un tip de zahăr simplu, consumul excesiv de dextroză poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la fluctuații bruste ale acestuia. Acest lucru poate avea consecințe negative asupra metabolismului și poate contribui la apariția diabetului de tip 2.

De asemenea, consumul excesiv de dextroză poate duce la creșterea în greutate și la dezvoltarea dependenței de dulciuri. Fiind un zahăr simplu, dextroza nu oferă prea multe substanțe nutritive, iar consumul excesiv poate duce la creșterea aportului caloric fără a aduce beneficii semnificative organismului.

Dextroza este un zahăr natural prezent în alimente și poate avea beneficii importante pentru organism, în special pentru sportivi sau pentru persoanele care au nevoie de energie rapidă. Cu toate acestea, consumul moderat și echilibrat este esențial pentru a evita efectele negative asupra sănătății. Este întotdeauna recomandat să consultați un specialist înainte de a face schimbări semnificative în alimentație și de a utiliza suplimente alimentare care conțin dextroză.

Ce este și cum se formează în alimente

Cunoscută și sub numele de glucoză, este un tip de zahăr natural care se găsește în multe alimente. Este una dintre cele mai importante surse de energie pentru organism și este utilizată în mod activ de către celulele noastre pentru a funcționa corespunzător.

Dextroza este un monozaharid, ceea ce înseamnă că este o moleculă de zahăr simplă, formată dintr-o singură unitate. Aceasta este denumită și zahăr simplu, deoarece nu necesită nicio descompunere suplimentară înainte de a fi absorbită de organism.

Această formă de glucoză se formează în alimente prin procesul de hidroliză a carbohidraților. Carbohidrații sunt molecule mai complexe, care sunt alcătuite din lanțuri de zaharuri mai mici. Atunci când consumăm alimente care conțin carbohidrați, aceștia sunt descompuse în stomac și intestine în componente mai simple, cum ar fi dextroza.

Procesul de hidroliză este realizat de enzimele digestive, care descompun legăturile chimice dintre zaharurile mai mici, eliberând astfel dextroza în sânge. Aceasta este absorbită rapid de către celulele intestinale și apoi transportată în sânge, unde este distribuită în tot organismul.

DEste prezentă într-o varietate de alimente, în special în cele care conțin carbohidrați. Fructele și legumele, în special cele bogate în amidon, precum cartofii și porumbul, sunt surse bune. De asemenea, lactatele și produsele din cereale conțin cantități semnificative.

Alimentele procesate, cum ar fi băuturile răcoritoare și produsele de patiserie, pot conține de asemenea dextroză, dar în cantități mai mari. Aceasta se datorează faptului că este adesea adăugată ca îndulcitor în aceste produse, deoarece are un gust dulce și este mai ieftină decât alte îndulcitori.

Este important de menționat că este absorbită rapid în sânge și poate crește rapid nivelul de zahăr din sânge. De aceea, persoanele cu diabet trebuie să fie atente la consumul de alimente care conțin dextroză și să monitorizeze nivelul de zahăr din sânge în mod regulat.

Eeste un zahăr natural prezent în multe alimente și este o sursă importantă de energie pentru organism. Se formează prin hidroliză în procesul de descompunere a carbohidraților și este absorbită rapid de către celulele noastre. Cu toate acestea, trebuie avută grijă în cazul consumului excesiv, în special de către persoanele cu diabet.

Rolul în alimentație și cum să o consumi în mod sănătos

Este o sursă importantă de energie pentru organism și joacă un rol esențial în procesul metabolic. Se găsește în mod natural în fructe, legume și miere, dar este, de asemenea, adăugată în multe produse alimentare procesate.

Rolul dextrozei în alimentație este de a furniza energie celulelor noastre. Atunci când consumăm alimente care conțin dextroză, aceasta este descompusă în glucoză în timpul digestiei și eliberată în sânge. Acesta este apoi transportat la celulele noastre, care îl utilizează pentru a produce energie. Glucoza este sursa principală de combustibil pentru creier și mușchi, și este esențială pentru menținerea funcționării normale a corpului nostru.

Consumul excesiv poate avea efecte negative

Cu toate acestea, consumul excesiv poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Consumul excesiv de zaharuri simple poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și poate contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2 și a obezității. De asemenea, poate afecta sănătatea orală, crescând riscul de carii dentare.

Pentru a consuma dextroză în mod sănătos, este important să o facem în cantități moderate și să alegem surse sănătoase. Consumul de fructe proaspete și legume este o modalitate bună de a obține dextroză naturală, în combinație cu alte nutrienți valoroși. Este recomandat să evităm alimentele procesate care conțin aditivi și îndulcitori artificiali, deoarece acestea pot conține cantități mari.

Trebuie consumată cu moderație

Un alt aspect important în consumul sănătos este echilibrul. Precum și alte zaharuri, trebuie consumată cu moderație și în cadrul unei alimentații echilibrate. Este indicat să acordăm atenție porțiilor și să ne asigurăm că obținem și alte nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele, grăsimile sănătoase și fibrele.

Dextroza este un zahăr natural prezent în alimente, care furnizează energie organismului nostru. Consumată în mod sănătos și echilibrat, poate fi benefică pentru sănătatea noastră. Este important să evităm consumul excesiv de zaharuri simple și să optăm pentru surse naturale și sănătoase, cum ar fi fructele și legumele proaspete. Prin urmare, este esențial să fim atenți la alimentația noastră și să ne asigurăm că obținem toți nutrienții de care avem nevoie pentru a ne menține sănătatea optimă.

Proteine Whey protein izolat – Pure WPI 100%

Ce este dextroza?

Gustul dulce pe care îl simți în multe alimente este dat, de cele mai multe ori, de dextroză. 

Dextroza este un zahăr simplu ce face parte din zaharurile naturale, cu digestie rapidă, care este obținut din porumb și este chimic identic cu glucoza și similar cu fructoza.

Este rapid și ușor de digerat.

Dextroza o întâlnești în alimente naturale, cum ar fi porumbul, fructele și mierea.

Datorită compoziției sale moleculare și impactului asupra nivelului de zahăr din sânge, dextrozele obțin scoruri 100 la indicele glicemic, deoarece crește foarte repede nivelul glicemiei.

Comparativ, zaharoza și fructoza au scor 65 și 19 pe scala IG.

Este utilizată adesea în produsele de panificație și în diverse alimente procesate, ca îndulcitor.

Populară și preferată de sportivii de rezistență, care au nevoie de energie constantă și rapidă în timpul antrenamentelor și după, dextroza este ideală pentru refacerea imediată a stocului de energie.

De asemenea, are și utilizări terapeutice, mai ales pentru creșterea glicemiei unei persoane, atunci când aceasta este prea scăzută.

Citește și: Cum poți să ții diabetul sub control. Metodă simplă

dextroză infographic-min

Care sunt beneficiile dextrozei?

Dextroza îți dă energie

Deoarece este un zahăr simplu, organismul o poate folosi rapid pentru energie. Un beneficiu important.

Corpul descompune zaharurile simple foarte repede pentru a le folosi pentru energie.

Din acest motiv, persoanele care fac sport de performanță folosesc dextroza ca supliment post-antrenament pentru a umple depozitele de glicogen.

 • Glicogenul este o formă de glucoză pe care corpul o stochează pentru energie.

Când cineva face un antrenament intens, corpul consumă o mare parte din glicogenul stocat.

Mulți culturiști adaugă tablete sau pulbere de dextroză în apă și o beau după un antrenament pentru a umple acele depozite de glicogen cât mai repede posibil, pentru a ajuta la repararea mușchilor.

În timpul procesului de reparare, mușchii cresc în forță și dimensiune, ambele rezultate esențiale pentru culturiști.

Dacă consumi prea mult zahăr simplu însă, corpul va depozita surplusul ca și grăsime.

În timp ce organismul are nevoie de niște zaharuri simple pentru energie, consumul prea mult poate duce la un risc crescut de:

 • creștere în greutate
 • boli de inimă 
 • diabet
 • acnee și alte probleme ale pielii
 • energie slabă
 • depresie

Chiar și așa, există momente în care utilizarea dextrozei aduce beneficii unei persoane mai mut decât dăunează.

Dextroza în alimente procesate și panificație-min (1)

Ce alimente conțin dextroza?

Dextroza este un zahăr care provine din porumb și, uneori, din alte plante.

Utilizarea sa principală în alimente este ca îndulcitor, în special în produsele de panificație.

Datorită disponibilității sale largi, alimentele ambalate conțin de obicei dextroză.

În afară de îndulcirea alimentelor, poate ajuta și la neutralizarea alimentelor altfel foarte condimentate sau sărate.

De asemenea, unele companii o adaugă anumitor produse pentru a le prelungi durata de valabilitate.

Dextroza în medicina-min

Utilizările terapeutice ale dextrozei

Medicii folosesc dextroza din mai multe motive, inclusiv pentru:

 • a trata rapid glicemia scăzută,
 • a trata deshidratarea,
 • a oferi nutriție în combinație cu aminoacizi și alte substanțe.

Medicii pot recomanda ca o persoană cu diabet sau care este predispusă la episoade de glicemie scăzută, să transporte cu ei comprimate de dextroză.

Aceste tablete se dizolvă rapid atunci când se află în gura unei persoane, permițând corpului să o absoarbă .

Odată ce o persoană cu zahărul din sânge scăzut ia un comprimat de dextroză, zahărul din sânge va reveni rapid la niveluri sănătoase.

Regula de 15 minute

Poți respecta regula de 15 minute atunci când administrezi dextroză ca tratament pentru hipoglicemie (glicemie scăzută).

 • Consumă 15 grame de dextroză și verifică rezultatele după 15 minute folosind un glucometru.
 • Continuă procesul până când nivelul zahărului din sânge crește peste 4 mmo / L.

De asemenea, aceasta poate fi combinată cu multe alte lichide pentru soluții intravenoase.

Se poate combina cu o soluție salină pentru rehidratarea unei persoane deshidratate, de exemplu.

Unele probleme medicale pot face ca o persoană să nu poată mânca sau să nu poată absorbi nutrienții.  Acest lucru poate duce la malnutriție.

În cazurile de subnutriție, medicii pot decide să hrănească o persoană printr-un  tub intravenos.

dextroza după antrenament-min

Cum ajută dextroza după antrenament?

Dextroza este sursă naturală de calorii, densă și ușor de descompus de către organism, pentru energie.

De fiecare dată când te antrenezi, corpul tău folosește glicogenul ca și combustibil. Până la sfârșitul sesiunii, rezervorul de combustibil este aproape gol. Plus ai nevoie de reconstrucția și recuperarea fibrelor musculare.

Dextroza este un zahăr cu digestie extrem de rapidă, care te va ajuta să umplii rezervorul cât mai repede posibil, fiind transportată în tot corpul.

 • Din acest motiv, este deseori utilizată ca supliment nutrițional de către sportivii de performanță și culturiști.

După antrenament, corpul tău are nevoie și de substanțe nutritive pe care să le folosească pentru a începe să-și repare mușchii. 

Dextroza stimulează hormonii care transportă nutrienții.

A atrage nutrienți și combustibil de calitate către mușchi nu este un proces magic care se întâmplă doar pentru că mănânci ceva.

Trebuie să apară o serie de reacții mai mici pentru a folosi alimentele pe care le consumi, a le împărți în „unități” digestibile și a le transporta în afara sistemului digestiv pentru a fi utilizate de către organism.

Ingerarea dextrozei după antrenament crește răspunsul insulinei, un hormon care servește ca sistem de transport pentru nutrienți, ducându-i din fluxul sanguin în mușchi pentru a începe procesul de recuperare și reconstrucție.

Dacă substanțele nutritive din sânge sunt cele care vor construi țesutul muscular, insulina este cea care le transportă în sânge.

Deoarece dextroza este ușor de digerat, crește imediat nivelul glicemiei, provocând o creștere rapidă a insulinei, care transportă nutrienții în fluxul sanguin, pentru un beneficiu aproape instant.

Așadar, aceasta accelerează producția de insulină, ducând nutrienții acolo unde este nevoie, cât mai repede posibil. În timp ce un carbohidrat cu digestie mai lentă îi va duce la mușchi mult mai încet.

După un antrenament, trebuie să începi procesul de reconstrucție cât mai curând posibil, iar dextroza este cea care te ajută să se întâmple asta cât mai repede.

Cel mai simplu mod de a folosi dextroză după antrenament este să o adăugi la un  shake de proteine. ( Alege PURE WPI 100 – Izolat proteic din zer)

 • La aproximativ 30 de grame de proteine din zer, adăugă 45 până la 60 de grame de dextroză.

Astfel poți avea o băutură gustoasă post-antrenament benefică pentru viteza de recuperare și, în cele din urmă, pentru cele mai bune rezultate și performanță.

PLATINIUM PURE 100% WPI – whey protein

Izolat proteic din zer creat pentru a sprijini construirea de masă musculară, definire și recuperare. Contribuie la îmbunătățirea performanțelor la sala de forță.

 

Apasă aici pentru proteine din zer

Care sunt efectele secundare ale dextrozei?

Dextroza este, de obicei, un ingredient sigur, însă are potențiale riscuri și efecte secundare.

Efectele secundare ale utilizării dextrozei în excces includ:

 • umflături
 • respirație rapidă
 • sete excesivă
 • diaree
 • fosfat scăzut în sânge
 • lichid în plămâni
 • magneziu scăzut
 • glicemie ridicată
 • confuzie
 • pierderea conștienței

Persoanele cu anumite afecțiuni precum cele enumerate mai jos, ar trebui să o evite:

 • glicemie ridicată
 • umflarea în brațe și picioare
 • edem pulmonar
 • niveluri scăzute de potasiu în sânge

Un efect secundar al dextrozei este capacitatea sa de a crește nivelul zahărului din sânge peste nivelurile acceptabile – o afecțiune cunoscută sub numele de hiperglicemie.

Persoanele cu diabet trebuie să fie atente atunci când iau dextroză, deoarece ar putea să nu o poată procesa la fel de repede.

dextroza pret

Ce preț are dextroza?

Dextroza este pur și simplu un tip specific de zahăr care determină o creștere mai rapidă a insulinei (și se digeră mai ușor) decât zaharoza (zahărul de masă) și fructoza (zahărul din fructe).

Având în vedere lipsa de informație și, prin urmare, interes în jurul utilizării unui zahăr simplu ca supliment alimentar, dextroza are un preț rezonabil în comparație cu multe alte suplimente disponibile astăzi. 

Așadar, în loc de o listă lungă de ingrediente, cum ar fi compuși artificiali și coloranți, alege unul singur: dextroză.

Citește în continuare:

Insulina. Ce este și ce trebuie să știi despre ea

Insulina este un hormon produs de pancreas, care permite corpului tău să utilizeze glucoza pentru [...]

Colesterolul mărit. De la impactul asupra sănătății, până la soluții eficiente de control

Când ai niveluri sănătoase de colesterol HDL, acesta te poate ajuta să reduci riscul de [...]

1 Comment

Durerile de spate. Cauzele, tratamentele și metodele de prevenție eficiente

Durerile de spate reprezintă o problemă de sănătate extrem de comună în ziua de azi, [...]

1 Comment

5 Cauze care provoacă intoleranta alimentara

Intoleranța alimentară, cunoscută și sub denumirea de hipersensibilitate alimentară imediată sau hipersensibilitate alimentară nealergică, se [...]

1 Comment

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *