Insulina. Ce este și ce trebuie să știi despre ea

Cat de importanta este insulina pentru diabet

Insulina este un hormon esențial în organismul uman, având un rol crucial în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Această substanță este produsă de pancreas și acționează ca un cheie în deschiderea celulelor pentru a permite intrarea glucozei, cea mai importantă sursă de energie pentru organism

Mecanismul prin care acționează în organism este complex și implică multiple etape. După ce este secretată de pancreas, insulina se leagă de receptorii specifici de la nivelul celulelor, determinând astfel transportul glucozei din sânge în interiorul acestora. Acest proces este vital pentru menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge și pentru asigurarea funcționării corecte a organismului.

Insulina joacă un rol crucial în menținerea unui nivel normal al glicemiei

Pentru persoanele cu diabet zaharat, insulina joacă un rol crucial în menținerea unui nivel normal al glicemiei. În cazul acestora, pancreasul nu produce suficientă insulină sau organismul nu răspunde adecvat la acțiunea acesteia.

Astfel, administrarea de insulină prin injecții sau prin intermediul unui dispozitiv de administrare subcutanată devine esențială pentru a regla nivelul zahărului din sânge și a preveni complicațiile asociate diabetului.

Există diferite tipuri de insulină disponibile pe piață, iar dozarea și modul de administrare variază în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane. Este important ca administrarea insulinei să fie făcută în conformitate cu indicațiile medicului și să se respecte recomandările privind alimentația și activitatea fizică.

Rolul în reglarea nivelului de zahăr din sânge

Insulina este produsă de pancreas, mai precis de celulele beta din insulele Langerhans. Ea are un rol crucial în reglarea nivelului de zahăr din sânge, deoarece ajută la absorbția și utilizarea glucozei de către celulele din organism.

Atunci când mâncăm, nivelul de zahăr din sânge crește deoarece alimentele pe care le consumăm sunt descompuse în glucoză. Această glucoză este eliberată în sânge și transportată către diferite celule din corp pentru a fi utilizată ca sursă de energie. Cu toate acestea, celulele nu pot absorbi glucoza în mod direct din sânge.

Rolul insulinei este de a facilita absorbția glucozei prin permiterea acesteia să intre în celule. Ea acționează ca o cheie care deschide ușa celulelor, permițând astfel glucozei să intre în interiorul lor. De asemenea, stimulează celulele musculare și hepatice să stocheze glucoza sub formă de glicogen, care poate fi utilizat ulterior ca rezervă de energie.

Nivelul de zahăr din sânge este reglat în mod constant de către organism, astfel încât să rămână în limitele normale. Atunci când nivelul de zahăr din sânge crește, pancreasul eliberează insulină pentru a reduce acest nivel. Insulina determină celulele să preia glucoza din sânge și să o utilizeze ca sursă de energie. În același timp, inhibă eliberarea de glucoză din ficat, ceea ce contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Dacă organismul nu produce suficientă insulină sau nu utilizează eficient insulina produsă, poate rezulta o afecțiune numită diabet. În diabet, nivelul de zahăr din sânge este ridicat din cauza incapacității organismului de a regla adecvat acest nivel. Persoanele cu diabet trebuie să administreze insulina prin injecții sau prin intermediul unui dispozitiv numit pompă de insulină pentru a menține nivelul de zahăr din sânge în limite normale.

Joacă un rol crucial în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ea permite celulelor să preia glucoza și să o utilizeze ca sursă de energie, contribuind astfel la menținerea unui nivel normal de zahăr în sânge. În cazul în care producția sau utilizarea insulinei este afectată, poate apărea diabetul, o afecțiune care necesită administrarea externă a insulinei pentru a menține controlul asupra nivelului de zahăr din sânge.

Mecanismul de acțiune al insulinei în organismul uman

Mecanismul de acțiune al insulinei este complex și implică mai mulți pași. În primul rând, insulina se leagă de receptorii specifici de pe suprafața celulelor țintă. Acești receptori sunt localizați în principal în membrana celulelor musculare și adipoase. După legarea insulinei de receptorii săi, se activează o serie de reacții în interiorul celulei.

Stimularea absorbției glucozei în celule

Una dintre principalele acțiuni ale insulinei este stimularea absorbției glucozei în celule. Ea acționează asupra unui transportor de glucoză, numit GLUT4, care se găsește în membrana celulelor musculare și adipoase. Determină translocarea acestui transportor la suprafața celulară, permițând astfel intrarea glucozei în celulă.

Odată ce glucoza a intrat în celulă, stimulează și procesul de glicoliză, în care glucoza este descompusă pentru a obține energie. Favorizează și sinteza de glicogen, care este o formă de stocare a glucozei în ficat și mușchi. Astfel, ajută la menținerea unui nivel optim de glucoză în sânge și la asigurarea unei surse constante de energie pentru organism.

Stimulează sinteza de proteine și inhibă procesul de degradare proteică

Pe lângă aceste acțiuni legate de reglarea glucozei mai are și alte efecte importante în organism. Ea stimulează sinteza de proteine și inhibă procesul de degradare proteică, contribuind astfel la creșterea și regenerarea țesuturilor. De asemenea, favorizează stocarea grăsimilor în țesutul adipos și inhibă procesul de descompunere a grăsimilor, ceea ce duce la acumularea de grăsimi în celulele adipoase.

În cazul persoanelor cu diabet, mecanismul de acțiune al insulinei poate fi afectat. În diabetul de tip 1, pancreasul nu mai produce suficientă insulină, iar în diabetul de tip 2, celulele devin rezistente la acțiunea insulinei. Aceste probleme duc la creșterea nivelului de glucoză în sânge și la apariția unor complicații pe termen lung.

Joacă un rol esențial în reglarea nivelului de glucoză din sânge și în asigurarea unei surse constante de energie pentru organism. Mecanismul de acțiune al insulinei implică legarea la receptorii specifici, stimularea absorbției glucozei în celule, glicoliza și sinteza de glicogen. În cazul diabetului, mecanismul de acțiune al insulinei poate fi afectat, ceea ce necesită administrarea de insulină exogenă pentru a menține nivelul de glucoză în limite normale.

Importanța insulinei pentru persoanele cu diabet zaharat

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 nu produc suficientă insulină în mod natural, iar cele cu diabet zaharat de tip 2 nu o utilizează eficient. În ambele cazuri, nivelul de zahăr din sânge crește, ceea ce poate duce la complicații grave de sănătate.

Pentru a controla nivelul de zahăr din sânge, persoanele cu diabet zaharat trebuie să își administreze insulină prin injecții sau prin intermediul unei pompe de insulină. Ajută la transferul glucozei din sânge în celulele organismului, unde este utilizată ca sursă de energie. Prin urmare, administrarea menține nivelul de zahăr din sânge în limite normale și previne complicațiile asociate diabetului.

Importanța insulinei pentru persoanele cu diabet zaharat este crucială. Lipsa sau utilizarea inadecvată a insulinei poate duce la hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr în sânge), care poate deteriora organele vitale precum rinichii, ochii și sistemul nervos. De asemenea, hiperglicemia netratată poate duce la complicații acute, cum ar fi cetoacidoza diabetică, o afecțiune periculoasă care poate pune viața în pericol.

administrarea incorectă a insulinei poate duce la hipoglicemie

Pe de altă parte, administrarea incorectă a insulinei poate duce la hipoglicemie (nivel scăzut de zahăr în sânge), care poate provoca simptome neplăcute precum amețeală, slăbiciune, transpirații și chiar pierderea conștienței. Hipoglicemia severă poate fi foarte periculoasă și necesită intervenție medicală imediată.

Prin urmare, înțelegerea insulinei și modul corect de administrare a acesteia este esențială pentru persoanele cu diabet zaharat. Este important să se respecte indicațiile medicului și să se efectueze teste regulate ale nivelului de zahăr din sânge pentru a se asigura că doza este adecvată. De asemenea, persoanele cu diabet zaharat ar trebui să învețe să recunoască semnele de hipoglicemie și să știe cum să reacționeze în cazul în care apar.

Tipuri, dozare și administrare corectă

Există mai multe tipuri disponibile pe piață, diferențiate prin viteza de acțiune și durata de efect.

1. Rapidă:

Acționează rapid, de obicei în aproximativ 15 minute de la administrare și are o durată de efect de aproximativ 2-4 ore. Este utilizată pentru a controla nivelurile ridicate de zahăr din sânge în urma meselor.

2. Intermediară:

Acționează mai lent decât insulina rapidă și are o durată de efect mai lungă, de aproximativ 4-12 ore. Este utilizată pentru a menține nivelurile de zahăr în sânge în timpul nopții sau între mese.

3. Cu acțiune prelungită:

Acționează treptat și constant pe parcursul unei perioade de 24 de ore. Este utilizată pentru a menține nivelurile de zahăr în sânge stabile pe tot parcursul zilei.

4. Mixtă:

Este o combinație între insulină rapidă și intermediară sau cu acțiune prelungită. Este utilizată pentru a controla nivelurile de zahăr în sânge în timpul meselor și pentru a menține o acoperire suficientă pe parcursul întregii zile.

Dozarea corectă a insulinei este esențială pentru a obține un control adecvat al diabetului. Aceasta poate varia în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane și de nivelul de zahăr din sânge. Medicul endocrinolog va stabili doza optimă pentru fiecare pacient, pe baza analizelor de laborator și a altor factori relevanți.

Administrarea corectă a insulinei este, de asemenea, importantă pentru a asigura eficacitatea tratamentului. Poate fi administrată prin injectare subcutanată cu ajutorul unui stilou cu insulină sau a unei seringi, sau prin intermediul unei pompe de insulină. Este esențial să se respecte instrucțiunile medicului și să se utilizeze tehnica corectă de administrare pentru a minimiza riscul de infecții sau de alte complicații.

Pentru a evita fluctuațiile bruste ale nivelului de zahăr din sânge, este important să se respecte un program regulat de administrare a insulinei și să se monitorizeze constant nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, este recomandat să se evite omiterea dozelor și să se respecte recomandările cu privire la alimentație și exerciții fizice.

Accelerarea Metabolismului cu Pachet Arzătoare de Grăsimi Premium

Ce este și cât de importantă este insulina?

Insulina este un hormon produs de pancreas, o glandă situată în spatele stomacului.

 • Aceasta permite corpului tău să utilizeze glucoza pentru energie.

Glucoza este un tip de zahăr găsit în mulți carbohidrați.

După masă sau gustare, tractul digestiv descompune carbohidrații și îi transformă în glucoză.

Glucoza este apoi absorbită în fluxul sanguin prin mucoasa din intestinul subțire.

Odată ce glucoza este în fluxul sanguin, insulina determină celulele din tot organismul să absoarbă zahărul și să-l folosească pentru energie.

Te ajută, de asemenea, să îți echilibrezi nivelul glicemiei.

 • Când există prea multă glucoză în fluxul sanguin, insulina semnalează corpul pentru a stoca excesul în ficat.

Glucoza stocată nu este eliberată până nu scade nivelul glicemiei, cum ar fi între mese sau când corpul tău este stresat sau are nevoie de un plus de energie.

Insulina - importanta in boala de diabet
Citește și: Ce supliment natural oferă beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv diabet și nu știai

Cât de importantă este insulina pentru diabet?

Diabetul apare atunci când corpul tău nu folosește insulina în mod corespunzător sau nu produce suficient.

Există două tipuri principale de diabet: tipul 1 și tipul 2.

Diabetul de tip 1

Este un tip de boală autoimună. Acestea sunt boli care fac ca organismul să se atace singur.

Dacă ai diabet de tip 1, corpul tău nu poate produce insulină. Acest lucru se datorează faptului că sistemul tău imunitar a distrus toate celulele producătoare de insulină, din pancreas.

Această boală este mai frecvent diagnosticată la tineri, deși se poate dezvolta și la vârsta adultă.

Diabetul de tip 2

Înseamnă că organismul a devenit rezistent la efectele insulinei. Asta înseamnă că acesta are nevoie de mai multă insulină, pentru a obține aceleași efecte.

 • Prin urmare, supraproduce insulina pentru a păstra nivelurile glicemiei normale.

Cu toate acestea, după mulți ani de supraproducție, celulele producătoare de din pancreas se ard.

Diabetul de tip 2 afectează persoanele de orice vârstă, dar de obicei se dezvoltă mai târziu în viață.

Insulina ca tratament pentru diabet

Injecțiile cu insulină pot ajuta la tratarea ambelor tipuri de diabet.

Insulina injectată acționează ca un înlocuitor sau un supliment la insulina organismului.

 • Persoanele cu diabet de tip 1 nu pot produce insulină, deci trebuie să injecteze insulină pentru a-și controla nivelul glicemiei.
 • Multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 își pot gestiona nivelul glicemiei prin modificări ale stilului de viață și medicamente orale.

Cu toate acestea, dacă aceste tratamente nu ajută la controlul nivelului de glucoză, persoanele cu această afecțiune pot avea nevoie și de insulină pentru a-și controla nivelul de glucoză din sânge.

Insulina tipuri de diabet

Tipuri de tratamente cu insulină

Toate tipurile de insulină produc același efect.

Acestea imită creșterile și scăderile naturale ale nivelului din organism, în timpul zilei.

Componența tipurilor diferite afectează cât de repede și cât timp funcționează.

 • Insulină cu acțiune rapidă: acest tip de insulină începe să funcționeze la aproximativ 15 minute după injectare. Efectele sale pot dura între trei și patru ore. Este adesea folosit înainte de masă.
 • Insulină cu acțiune scurtă: injectați această insulină înainte de masă. Începe să funcționeze la 30 până la 60 de minute după injectare și durează cinci până la opt ore.
 • Insulină cu acțiune intermediară: Acest tip de insulină începe să funcționeze în una până la două ore după injectare, iar efectele sale pot dura 14 până la 16 ore.
 • Insulină cu acțiune îndelungată: Este posibil ca această insulină să nu înceapă să funcționeze decât după aproximativ două ore de la injectarea acesteia. Efectele sale pot dura până la 24 de ore sau mai mult.
Insulina - tratament prin injectii

Administrare și dozare

Nu poți lua insulină pe cale orală. Trebuie injectată cu o seringă, stilou glucagon sau pompă de insulină. Tipul de injecție pe care îl utilizezi, se va baza pe preferințele personale, nevoile de sănătate și acoperirea asigurării.

Medicul îți va arăta cum să îți faci injecțiile. Se poate injecta sub piele, în multe părți diferite ale corpului, cum ar fi:

 • coapse,
 • fese,
 • brațele superioare,
 • abdomenul.

Nu injecta insulina la centimetri de buric, deoarece corpul tău nu o va absorbi la fel de bine.

Ar trebui să modifici locul injecțiilor pentru a preveni îngroșarea pielii de la expunerea constantă la insulină.

Utilizarea insulinei variază în funcție de persoană, în funcție de nivelul glicemiei și obiectivele de gestionare a diabetului.

Medicul îți poate indica să îți administrați insulină cu 60 de minute înainte de masă sau chiar înainte de a mânca.

Cantitatea de care ai nevoie zilnic depinde de factori precum dieta, nivelul de activitate fizică și severitatea diabetului.

Unii oameni au nevoie doar de o singură injecție pe zi. Alții au nevoie de trei sau patru.

De asemenea, medicul îți poate cere să utilizezi atât insulină cu acțiune rapidă, cât și insulină cu acțiune lungă.

Insulina -rezistenta la insulina
Citește și: Cum reduci pofta de mâncare, astfel încât să mănânci mai puține calorii, pe parcursul unei zile?

Reacții la insulină

Hipoglicemia sau nivelurile de glucoză din sânge prea scăzute se pot întâmpla uneori când iei insulină. Aceasta se numește reacție la insulină.

Dacă faci exerciții fizice prea multe sau nu mănânci suficient, nivelul de glucoză poate scădea prea jos și poate declanșa o reacție la insulină.

Trebuie să echilibrezi insulina pe care o primești din mâncare sau calorii.

Simptomele reacțiilor la insulină includ:

 • oboseală,
 • incapacitate de a vorbi,
 • transpirație,
 • confuzie,
 • pierderea conștiinței,
 • convulsii,
 • convulsii musculare,
 • piele palidă.

Tratament

Pentru a opri efectele unei reacții la insulină, poartă în permanență cel puțin 15 grame de carbohidrați cu acțiune rapidă. Sunt aproximativ egal cu oricare dintre următoarele:

 • 1/2 ceașcă de suc nedietetic,
 • 1/2 ceașcă de suc de fructe,
 • 5 bomboane,
 • 2 linguri de stafide.

De asemenea, vorbește cu medicul despre un stilou special numit stilou glucagon. Poate ajuta la rezolvarea unei reacții la insulină.

Discută cu medicul tău

Folosită corespunzător, insulina te ajută să îți menții nivelul glicemiei într-un interval sănătos.

 • Nivelurile sănătoase ale glicemiei contribuie la reducerea riscului de complicații ale diabetului, cum ar fi orbirea și pierderea membrelor.

Este important să îți monitorizezi în mod regulat nivelul glicemiei, dacă ai diabet.

De asemenea, ar trebui să faci modificări ale stilului de viață pentru a preveni creșterea nivelului de glucoză din sânge.

Și discută cu medicul tău despre modalități de a face tratamentul cu insulină, cât mai eficient posibil.  Surse

GĂSEȘTI ÎN MAGAZINUL NOSTRU DE SUPLIMENTE NUTRITIVE

-12%
Prețul inițial a fost: 158 lei.Prețul curent este: 139 lei.
-24%
Prețul inițial a fost: 169 lei.Prețul curent este: 129 lei.

Citește pe blog

Berberina, un supliment natural cu multiple beneficii pentru sănătate și alternativă promițătoare la medicamentele clasice

Berberina – un supliment puternic cu multe beneficii. Unul dintre cele mai eficiente suplimente naturale [...]

Curățarea colonului. Metode eficiente și naturale pentru o sănătate optimă

De ce este necesar să menții un colon curat? Irigarea colonului nu sună plăcut, însă [...]

Colesterolul mărit. De la impactul asupra sănătății, până la soluții eficiente de control

Când ai niveluri sănătoase de colesterol HDL, acesta te poate ajuta să reduci riscul de [...]

1 Comment

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *