Beta Alanina

beta alanina Body Line

Beta alanina este un aminoacid neesential, care se gaseste in mod natural in organism sau in alimente.

Consumata oral, sub forma de supliment, produce rezultate care ii entuziasmeaza pe cercetatori si face orice culturist sa se dea peste cap de bucurie. De fapt, face fericit pe oricine isi ia in serios antrenamentele si vrea sa devina mai mare, mai definit si mai puternic.

Cum actioneaza beta alanina?

Cand beta alanina intra in celula musculara, se intampla ceea ce numim limitarea ratei de sinteza a carnosinei.

Ce este carnosina? Este o dipeptida gasita mai ales in fibrele musculare cu raspuns rapid, a carei principala functie, in ceea ce ne priveste pe noi, este de a actiona ca un tampon pentru ionii de hidrogen.

Daca reduci actiunea ionilor de hidrogen, previi scaderea nivelului PH-ului in muschi. Aceasta scadere da arsura musculara simtita in timpul antrenamentelor, care duce la oboseala si la terminarea setului. Asa ca un PH stabil duce la o performanta mai buna.
Pe scurt, mai multa carnosina previne scaderea PH-ului. Astfel, poti face mai multe repetari, rezista la o intensitate mai mare sau pur si simplu folosi greutati mai mari.

alaninaAsadar, de ce sa nu dublezi carnosina?

In primul rand, carnosina nu se absorbe prea bine. Cand este ingerata si apoi digerata, doar o mica cantitate ramane intreaga, dar si aceea vine cu unele probleme. Carnosina intacta este hidrolizata in histidina si beta alanina, care sunt absorbite de muschii scheletici si acolo sunt transformate la loc in carnosina. Asa ca este mai logic sa iei direct beta alanina!

S-a demonstrat ca antrenamentul de tip HIT (de mare intensitate) duce la cresterea nivelelor de carnosina, la indivizii neantrenati. S-a observat o legatura intre carnosina si performanta in ceea ce priveste antrenamentele de mare intensitate –  cu cat exista mai multa carnosina cu atat poti face sport mai eficient.
Dar iata ce este cu adevarat interesant: s-a descoperit si ca la sportivii antrenati sau la orice persoana cu o pregatire fizica buna, nivelele de carnosina nu pot fii crescute decat prin suplimentarea cu beta-alanina, nu prin antrenamente.

Cu alte cuvinte, pe masura ce te antrenezi si progresezi, nivelele de carnosina vor ajunge la un plafon si vor stagna. Din acest punct doar suplimentarea cu beta alanina va putea sa le mai ridice, antrenamentul singur nu va reusi.

Cat de bine functioneaza beta-alanina?

Acum ca stim, ca este mai bine fizic dar si financiar sa luam beta alanina in loc de carnosina, sa aruncam o privire asupra unui studiu. In primul rand trebuie sa stim daca beta alanina ajuta cu adevarat la ridicarea nivelelor de carnosina,  cat de repede si eficient.

Intr-un studiu, s-a vazut ca suplimentarea cu 6-8 grame de beta alanina pe zi, timp de 4 saptamani, a dus la o crestere a carnosinei cu 64%. Dupa 10 saptamani, nivelele au ajuns la 80%. Interesant este ca aceasta crestere a carnosinei a avut loc in toate tipurile de fibre musculare (I, IIa si
IIb). Asta demonstreaza ca in urma suplimentarii cu beta alanina beneficiaza orice tip de sportiv, indiferent de specificul sportului practicat.

Sunt si unele studii care au aratat ca in ceea ce priveste cresterea capacitatii de antrenament (intarzaierea oboselii) beta alanina este mai eficienta si decat creatina.

beta alaninaConcluzii asupra beta-alaninei

Se poate concluziona din cele de mai sus ca beta alanina poate fi unul din cele mai versatile suplimente descoperite pana acum – indiferent de ce sport practici. Este o cale simpla spre succes.

Luand beta alanina putem deveni mai puternici, mai rapizi si putem avea o anduranta mai mare. Putem ridica greutati mai mari, pentru mai multe repetari, se poate creste in masa musculara si arde grasimile, in acelasi timp.
Asadar, suplimentele pe baza de beta alanina, sunt obligatorii pentru oricine isi doreste cresterea performantelor, indiferent in ce sport.

Pro Nutrition va pune la dispozitie urmatoarele produse pe baza de beta alanina:

In Iasi, gasiti aceste suplimente nutritive la magazinul Body Line, str. A. Panu, nr. 56 (intre Moldova Center si Orange Shop).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *