Dieta Dukan este o dietă bogată în proteine și cu un conținut scăzut de carbohidrați, care este împărțită în patru faze
Dieta Dukan a fost creată de Dr. Pierre Dukan, un medic generalist francez, specializat în gestionarea greutății.
Dieta Dukan, folosită de Kate Middleton și Jennifer Lopez
Pentru celebrități, a arăta într-un anumit fel face parte din munca lor. Cât de mulți actori primesc roluri, iar cântăreții se pregătesc adesea pentru turnee ajungând într-o formă mai bună cu ajutorul dietelor.
Dieta Dukan a fost folosită și de celebrități și nume mari, precum Kate Middleton și cântăreața și actrița Jennifer Lopez
Dukan a creat dieta în anii 1970, inspirat de un pacient cu obezitate care spunea că poate renunța să mai mănânce orice aliment pentru a slăbi, cu excepția cărnii.
După ce i-a văzut pe mulți dintre pacienții săi experimentând rezultate impresionante de scădere în greutate cu dieta sa, Dukan a publicat „The Dukan Diet” în 2000.
Dieta Dukan împărtășește unele caracteristici ale dietei Stillman, bogate în proteine și sărace în carbohidrați, împreună cu dieta Atkins.
Dieta Dukan este un plan de pierdere în greutate care este împărțit în patru faze, prin care se pot pierde kilograme în plus, rapid și fără înfometare.
Dieta Dukan și nivelul de efort
Dieta Dukan necesită un nivel ridicat de efort. Este extrem de restrictivă, mai ales în fazele anterioare ale programului și necesită luarea unui supliment zilnic.
De asemenea, este necesar să fie urmărit progresul prin mai multe faze ale programului.
Fazele incipiente ale dietei sunt extrem de sărace în carbohidrați, la fel ca dieta keto. Cu toate acestea, keto permite cantități mai mari de grăsimi, legume fără amidon și fructe cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fructele de pădure. Cu alte cuvinte, keto oferă puțin mai multă flexibilitate atunci când vine vorba de alimentele care pot fi consumate.
Fazele ulterioare ale dietei Dukan oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește tipurile de alimente care pot fi consumate, dar există încă o serie de reguli stricte de urmat.
Dieta Dukan permite anumite restricții și preferințe alimentare
Dieta Dukan permite anumite restricții și preferințe alimentare, cum ar fi mâncarea fără gluten sau fără lactate. Pot fi alese alimente din listele aprobate pentru fiecare fază care se potrivesc preferințelor dietetice.
Cu toate acestea, dieta poate fi dificilă pentru persoanele care urmează un plan alimentar vegetarian sau vegan, deoarece limitează alimente precum cerealele, fasolea și fructele.
Fazele dietei Dukan
Dieta Dukan începe prin calcularea greutății obiective – numită greutatea „adevărată” – pe baza vârstei, a istoricului de pierdere în greutate și a altor factori.
Dieta Dukan este împărțită în două faze de slăbire și două faze de întreținere.
Faza de atac (1–7 zile): Se începe dieta mâncând nelimitat proteine slabe plus 1,5 linguri de tărâțe de ovăz pe zi.
Faza alternativă (1-12 luni): Se alternează proteinele slabe într-o zi și legume fără amidon în următoarea, plus 2 linguri de tărâțe de ovăz în fiecare zi.
Faza de consolidare (5 zile pentru fiecare kilogram pierdut în fazele 1 și 2): Proteine slabe și legume nelimitate, niște carbohidrați și grăsimi, o zi de proteine slabe pe săptămână, 2,5 linguri de tărâțe de ovăz pe zi.
Faza de stabilizare (nedefinită): Se urmează instrucțiunile fazei de consolidare, dar se pot schimba regulile atât timp cât greutatea rămâne stabilă. Tărâțele de ovaz sunt crescute la 3 linguri pe zi.
Lista alimentelor din dieta Dukan
Fiecare fază a dietei Dukan are propriul său model alimentar.
Faza de atac
Faza de atac se bazează în primul rând pe alimente bogate în proteine, plus câteva suplimente care oferă calorii minime:
- carne slabă de vită, vițel, căprioară, bizon și alt vânat
- carne slabă de porc
- carne de pasăre fara piele
- ficat, rinichi și limbă
- pește și crustacee (toate tipurile)
- ouă
- produse lactate fără grăsimi, cum ar fi laptele, iaurtul, brânza de vaci și ricotta
- tofu și tempeh
- seitan, un înlocuitor de carne făcut din gluten de grâu
- cel puțin 6,3 căni (1,5 litri) de apă pe zi (obligatoriu)
- 1,5 linguri (9 grame) de tărâțe de ovăz zilnic (obligatoriu)
- îndulcitori artificiali nelimitați, tăiței shirataki și gelatină dietetică
- cantități mici de suc de lămâie și murături
- 1 linguriță (5 ml) de ulei pe zi pentru ungerea tăvilor
Faza alternativă
Această fază alternează între 2 zile.
În prima zi, există restricții la alimente din faza de atac. În ziua a doua, sunt permise alimente în faza de atac plus următoarele legume:
- spanac, varză, salată verde și alte legume cu frunze verzi
- broccoli, conopidă, varză și varză de Bruxelles
- ardei gras
- sparanghel
- anghinare
- vânătă
- castraveți
- țelină
- roșii
- ciuperci
- fasole verde
- ceapă, praz și eșalotă
- dovleac
- napi
- 1 porție de morcovi sau sfeclă pe zi
- 2 linguri (12 grame) de tărâțe de ovăz zilnic (obligatoriu)
Nu sunt permise alte legume sau fructe. În afară de 1 linguriță (5 ml) de ulei în sosurile pentru salată sau pentru uns, nu trebuie adăugată grăsime.
Faza de consolidare
În această fază, se pot amesteca și potrivi oricare dintre alimentele din fazele de atac și alternativă, împreună cu următoarele:
- Fructe: o porție de fructe pe zi, cum ar fi 1 cană (100 de grame) de fructe de pădure sau pepene galben tocat; un măr mediu, portocală, pară, piersică sau nectarină; sau două kiwi, prune sau caise
- Pâine: două felii de pâine integrală pe zi, cu o cantitate mică de unt redus de grăsime sau tartinat
- Brânză: o porție de brânză (40 de grame) pe zi
- Amidon: 1-2 porții de amidon pe săptămână, cum ar fi 225 grame de paste și alte cereale, porumb, fasole, leguminoase, orez sau cartofi
- Carne: friptură de miel, porc sau șuncă de 1-2 ori pe săptămână
- Mese de sărbătoare: două „mese de sărbătoare” pe săptămână, inclusiv un aperitiv, un fel principal, un desert și un pahar de vin
- Masa cu proteine: o zi cu proteine pure pe săptămână, unde sunt permise doar alimentele din faza de atac
- Tărâțe de ovăz: 2,5 linguri (15 grame) de tărâțe de ovăz zilnic (obligatoriu)
Faza de stabilizare
Faza de stabilizare este faza finală a dietei Dukan. Este vorba despre menținerea îmbunătățirilor obținute în fazele anterioare.
Niciun aliment nu este strict interzis, dar există câteva principii de urmat:
- Se utilizează faza de consolidare drept cadru de bază pentru planificarea meselor.
- Se continuă o masă cu proteine pure în fiecare săptămână.
- Nu se merge cu liftul sau scara rulantă când se pot urca scările.
- Tărâțe de ovaz – se iau 3 linguri (17,5 grame) în fiecare zi.
Exemple de planuri de masă
Faza de atac
Mic dejun
- brânză de vaci fără grăsime cu 1,5 linguri (9 grame) de tărâțe de ovăz, scorțișoară și înlocuitor de zahăr
- cafea sau ceai cu lapte degresat și înlocuitor de zahăr
- apă
Masa de prânz
- friptură de pui
- tăiței shirataki gătiți în buillon
- gelatină dietetică
- ceai cu gheață
Cină
- friptură slabă sau creveți
- gelatină dietetică
- cafea sau ceai decofeinizat cu lapte degresat și înlocuitor de zahăr
- apă
Faza alternativă
Mic dejun
- trei ouă omletă
- roșii foliate
- cafea cu lapte degresat și înlocuitor de zahăr
- apă
Masa de prânz
- pui la grătar pe verdeață amestecată cu vinegretă cu conținut scăzut de grăsime
- Iaurt grecesc, 2 linguri (12 grame) de tărâțe de ovăz și înlocuitor de zahăr
- ceai cu gheață
Cină
- file de somon copt
- broccoli si conopidă
- gelatină dietetică
- cafea decofeinizată cu lapte degresat și înlocuitor de zahăr
- apă
Faza de consolidare
Mic dejun
- omletă făcută cu trei ouă, 40 de grame de brânză și spanac
- cafea cu lapte degresat și înlocuitor de zahăr
- apă
Masa de prânz
- sandvici cu curcan pe două felii de pâine integral
- 1/2 cană (81 de grame) de brânză de vaci cu 2 linguri (12 grame) de tărâțe de ovăz, scorțișoară și înlocuitor de zahăr
- ceai cu gheață
Cină
- carne de porc rotisat
- dovlecel la grătar
- 1 măr mediu
- cafea decofeinizată cu lapte degresat și înlocuitor de zahăr
- apă
Beneficiile dietei Dukan
- Pierdere rapidă în greutate
- Fără efect de yo-yo (odată ce se începe dieta, kilogramele în plus nu vor reveni atât timp cât este menținut un stil de viață sănătos)
- Nu e necesară contorizarea caloriilor
- Ajută la îmbunătățirea stilului de viață
- Aduce un aport de energie pe parcursul zilei
Fat Burner X10 poate veni în ajutorul persoanelor care își doresc să scadă în greutate. Prin formula complet nouă, Fat Burner X10 oferă rezultate vizibile încă de la prima utilizare
Dezavantajele dietei Dukan
- Pentru a menține rezultatele dietei Dukan, este necesar să se rămână în faza a patra pe toată durata vieții
- Nu este recomandată copiilor, diabeticilor sau persoanelor cu colesterolul ridicat
- Nu toată lumea poate tolera deficitul de carbohidrați
Pingback: Glutenul Pare Să Fie în Aproape Orice. Ce Este și De Unde Vine X10