Diabetul și scăderea în greutate, factorul cheie în lupta cu boala! Ce mâncăm și cum ne ajutăm organismul când suferim de această afecțiune

Cadru în care se află mai multe elemente specifice diabetului, alimente, medicamente și injecții

Scăderea în greutate reprezintă factorul cheie în lupta cu diabetul. Indiferent de vârstă, această afecțiune este din ce în ce mai prezentă atât la femei, cât și la bărbați

Pentru a câștiga lupta cu boala și pentru a ne trata de diabet este foarte important cum combatem și cum ne vindecăm de această afecțiune

Ce este diabetul și cum a afectat populația de-a lungul timpului

Diabetul este o boală cronică care apare fie atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, fie atunci când organismul nu poate folosi eficient insulina pe care o produce.

Insulina este un hormon care reglează glicemia. Hiperglicemia, numită și creșterea glicemiei sau creșterea zahărului din sânge este un efect comun al diabetului necontrolat și duce în timp la leziuni grave ale sistemelor organismului, în special ale nervilor și vaselor de sânge.

Potrivit unei statistici, în 2014, 8,5% dintre adulții cu vârsta de 18 ani și peste aveau diabet. În 2019, diabetul a fost cauza directă a 1,5 milioane de decese și 48% din toate decesele cauzate de diabet au avut loc înainte de vârsta de 70 de ani. Alte 460 000 de decese cu boli renale au fost cauzate de diabet, iar glicemia crescută cauzează aproximativ 20% din decesele cardiovasculare.

Între 2000 și 2019, a existat o creștere cu 3% a ratelor de mortalitate standardizate în funcție de vârstă din cauza diabetului. În țările cu venituri medii inferioare, rata mortalității din cauza diabetului a crescut cu 13%.

În schimb, probabilitatea de a muri din cauza uneia dintre cele patru boli principale netransmisibile (boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice sau diabet) între 30 și 70 de ani a scăzut cu 22% la nivel global între 2000 și 2019.

Diabetul. Simptome

Simptomele diabetului pot apărea brusc. În diabetul de tip 2, simptomele pot fi ușoare și pot dura mulți ani pentru a fi observate. Simptomele diabetului includ:

  1. Sete
  2. Nevoia de a urina mai des decât de obicei
  3. Vedere neclară
  4. Senzație de oboseală
  5. Pierderea în greutate neintenţionată

În timp, diabetul poate deteriora vasele de sânge din inimă, ochi, rinichi și nervi.

Persoanele cu diabet au un risc mai mare de probleme de sănătate, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral și insuficiență renală.

Diabetul poate provoca pierderea permanentă a vederii prin deteriorarea vaselor de sânge din ochi.

Mulți oameni cu diabet dezvoltă probleme cu picioarele din cauza leziunilor nervoase și a fluxului sanguin slab. Acest lucru poate provoca ulcere la picioare și poate duce la amputare.

Tipuri de diabet

Există mai multe tipuri de diabet, iar cele mai comune forme includ:

Diabetul de tip 1:

Acest tip de diabet este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă și distruge celulele producătoare de insulină din pancreas din motive necunoscute. Până la 10% dintre persoanele care au diabet au tipul 1. Este de obicei diagnosticată la copii și adulți tineri, dar se poate dezvolta la orice vârstă.

Diabet de tip 2:

Cu acest tip, corpul persoanelor bolnave nu produce suficientă insulină și/sau celulele corpului nu răspund normal la insulină (rezistență la insulină). Acesta este cel mai frecvent tip de diabet. Afectează în principal adulții, dar o pot avea și copiii.

Prediabet:

Acest tip este stadiul înainte de diabetul de tip 2. Nivelurile de glucoză din sânge sunt mai mari decât cele normale, dar nu sunt suficient de ridicate pentru a fi diagnosticat oficial cu diabet de tip 2.

Diabetul gestațional:

Acest tip se dezvoltă la unele persoane în timpul sarcinii. Diabetul gestațional dispare de obicei după sarcină. Cu toate acestea, dacă o persoană are diabet gestațional, există un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Alte tipuri de diabet:

Diabet zaharat de tip 3c:

Această formă de diabet apare atunci când pancreasul suferă leziuni (altele decât daune autoimune), care îi afectează capacitatea de a produce insulină. Pancreatita, cancerul pancreatic, fibroza chistică și hemocromatoza pot duce la deteriorarea pancreasului care cauzează diabet. Îndepărtarea pancreasului (pancreatectomie) are ca rezultat și tipul 3c.

Diabetul autoimun latent la adulți (LADA):

Ca și diabetul de tip 1, LADA rezultă și dintr-o reacție autoimună, dar se dezvoltă mult mai lent decât tipul 1. Persoanele diagnosticate cu LADA au, de obicei, peste 30 de ani.

Diabetul cu debut la maturitate al tinerilor (MODY):

MODY, numit și diabet monogenic, apare din cauza unei mutații genetice moștenite care afectează modul în care corpul produce și utilizează insulina. În prezent, există peste 10 tipuri diferite de MODY și afectează până la 5% dintre persoanele cu diabet și se desfășoară de obicei în familii.

Diabetul neonatal:

Aceasta este o formă rară de diabet care apare în primele șase luni de viață. Este, de asemenea, o formă de diabet monogenic. Aproximativ 50% dintre bebelușii cu diabet zaharat neonatal au forma pe tot parcursul vieții numită diabet zaharat neonatal permanent. Pentru cealaltă jumătate, afecțiunea dispare în câteva luni de la debut, dar poate reveni mai târziu în viață. Acesta se numește diabet zaharat tranzitoriu neonatal.

Diabet fragil:

Diabetul fragil este o formă de diabet de tip 1 care este marcată de episoade frecvente și severe de niveluri ridicate și scăzute ale zahărului din sânge. Această instabilitate duce adesea la spitalizare. În cazuri rare, un transplant de pancreas poate fi necesar pentru a trata definitiv diabetul fragil.

Care este cauza diabetului

Prea multă glucoză care circulă în sânge provoacă diabet, indiferent de tip. Cu toate acestea, motivul pentru care nivelurile de glucoză din sânge sunt ridicate diferă în funcție de tipul de diabet.

Rezistența la insulină:

Diabetul de tip 2 rezultă în principal din rezistența la insulină. Rezistența la insulină apare atunci când celulele din mușchi, grăsime și ficat nu răspund așa cum ar trebui la insulină. Mai mulți factori și condiții contribuie la diferite grade de rezistență la insulină, inclusiv obezitatea, lipsa activității fizice, dieta, dezechilibrele hormonale, genetica și anumite medicamente.

Boală autoimună:

Diabetul de tip 1 și LADA apar atunci când sistemul imunitar atacă celulele producătoare de insulină din pancreas.

Dezechilibre hormonale:

În timpul sarcinii, placenta eliberează hormoni care provoacă rezistență la insulină. Puteți dezvolta diabet gestațional dacă pancreasul nu poate produce suficientă insulină pentru a depăși rezistența la insulină. Alte afecțiuni legate de hormoni, cum ar fi acromegalia și sindromul Cushing, pot provoca, de asemenea, diabet de tip 2.

Leziuni pancreatice:

Leziunile fizice ale pancreasului – din cauza unei afecțiuni, intervenții chirurgicale sau leziuni – pot afecta capacitatea acestuia de a produce insulină, ducând la diabet de tip 3c.

Mutații genetice:

Anumite mutații genetice pot cauza MODY și diabet neonatal. Utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente poate duce, de asemenea, la diabet de tip 2, inclusiv medicamente pentru HIV/SIDA și corticosteroizi.

Cele mai bune și cele mai rele alimente pentru diabetici

Alegerile alimentare contează foarte mult atunci când aveți diabet. Unele sunt mai bune decât altele, însă nimic nu este complet interzis.

Lista de alimente recomandate pentru diabetici:

• Tăiței din făină integrală sau făină de orez, orez integral, sălbatic, brun sau roșu

• Pâine integrală, de preferință de secară sau din făină hipoglucidică, preparată acasă, din ingredientele tradiționale: făină integrală, drojdie, sare, apă, fără adaosurile pâinii din comerț (conservanți, sucuri de fructoză sau caramel, amelioratori, afânători, coloranți etc.) sau eventual cu adaos de semințe crude și tărâțe

• Cereale integrale, cât mai bogate în fibre, tip granola neîndulcite, musli, de preferință, în versiunile integrale (în cantități moderate)

• Andive, castraveți, broccoli, dovlecei, fasole verde, morcovi, ceapă, chives, usturoi verde, frunzele verzi de salată (năsturel, valeriană, iceberg, leurdă, pătrunjel, mărar, oregano, mentă, rozmarin, busuioc)

• Mere, pere, portocale, papaya, avocado, pepene galben, pepene verde, căpșuni, fructe de pădure, prune – toate acestea consumate crude

• Leguminoase –  năut, linte, mazăre, quinoa (consumate fierte)

• Nuci și migdale

• Ulei de măsline extravirgin

• Avocado

• Semințe chia

• Iaurt grecesc, sana sau kefir – bogate în probiotice – esențiale pentru sănătatea colonului diabeticilor. Pentru că aceștia evită zaharurile, esențiale pentru hrănirea coloniilor microbiomului, este important aportul de noi probiotice.

• Carne slabă

• Ouă

Ce proteine trebuie să mănânce persoanele care au diabet

Din punct de vedere al aportului proteic care va trebui să-l completeze pe cel de carbohidrați, cele mai indicate alimente sunt:

• Lapte, brânzeturi slabe  (caș, urdă, ricotta, mozzarela proaspătă, iaurt, kefir, sana, versiunile degresate și cât mai naturale, fără adaosuri de dulceață, zahăr etc.);

• Carne slabă, cum ar fi carnea de pui și curcan fără piele, peștele (macrou, ton, somon sălbatic), fructe de mare

• Ouă

• Leguminoase

• Nuci și alune

Aceste alimente permise în diabetul zaharat ar trebui să fie incluse în dietă în porții adaptate fiecărui diabetic, în funcție de recomandările medicului. Monitorizarea și controlul dietei în raport cu administrarea medicamentelor pentru pacienții cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 trebuie conduse de către medicul nutriționist, în funcție de medicamentele utilizate și în funcție de frecvența administrării acestora.

Ce alimente nu au voie să consume persoanele care au diabet

Alimentele care nu sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat sunt:

• zahăr, miere, gem, marmeladă, dulceață (decât dacă sunt sortimente fără zahăr);

• produse de cofetărie și patiserie;

• bomboane de ciocolată, dropsuri cu zahăr, înghețată;

• fructe în sirop, fructe uscate, fructe confiate;

• sucuri și alte băuturi care conțin zahăr;

• băuturi alcoolice dulci: lichioruri, cremă de whisky etc.

Diabeticii ar trebui să citească întotdeauna etichetele produselor ambalate, pentru că uneori aportul suplimentar de zahăr poate fi prezent sub alte denumiri, precum glucoză, xilitoză, fructoză, maltoză sau zahăr invertit.

Alimente pentru diabeticii hipertensivi

Pacienții diabetici care sunt și hipertensivi ar trebui să evite în plus alimentele sărate sau cofeinizate, cum ar fi:

• biscuiți sau crackers cu sare, chipsuri și alte snacks-uri sărate;

• unt sărat sau semi-sărat, brânzeturi sărate (telemea veche, parmezan, cașcavaluri afumate și sărate etc.);

• alune, nuci, diverse semințe prăjite în sare;

• maioneză, ketchup și alte sosuri gata preparate;

• măsline murate, conserve cu sare;

• cârnați, afumături, pește sărat și afumat;

• sosuri și ciorbe concentrate, supe la plic;

• alimente semipreparate sau gata preparate, de la supermarket;

• cafea, ceai negru și ceai verde;

• băuturi energizante.

Alimente recomandate pentru regimul alimentar al diabeticilor, împărțite pe grupe importante

Un medic nutriționist poate ajuta pacientul diabetic să creeze un plan pentru dietă, care să țină cont de obiectivele de tratament, dar și de gusturile, preferințele și de stilul de viață al persoanei. Este necesar să se consume carbohidrați buni, alimente bogate în fibre, pește și carne slabă și grăsimi nesaturate.

Exemple de carbohidrați buni:

• fructele

• legumele

• cerealele integrale

• leguminoasele

• produsele lactate degresate

Alimente bogate în fibre, care moderează modul în care corpul diabeticului digeră și care ajută la controlul glicemiei:

• legumele

• fructele

• nucile (fructele cu coajă lemnoasă): migdale, nucile braziliene, caju, alunele de pădure, nucile de macadamia, nuci pecan, fisticul, nucile românești

• leguminoasele

• cereale integrale

Pește bogat în substanțe benefice pentru inimă (se recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână):

• somon

• macrou

• ton

• sardine.

Acestea sunt exemple de pește bogat în acizi grași Omega 3, care ajută la prevenirea bolilor de inimă. Se va evita consumul de pește prăjit și peștele cu o concentrație mare de mercur (de exemplu, rechin sau pește spadă), preferându-se tipuri de pește care provin de la adâncimi mari.

Grăsimile bune (alimente care conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care pot să ajute la scăderea valorii colesterolului):

• avocado

• nuci

• ulei de măsline, ulei de arahide, ulei de rapiță, ulei de măsline.

Uleiurile trebuie consumate cu moderație, pentru că sunt totuși grăsimi, deci sunt bogate în calorii.

Scăderea în greutate, factorul cheie în lupta cu diabetul

În lupta cu diabetul, cel mai important aspect este reprezentat de scăderea în greutate. Astfel, Fat Burner X10 poate veni în ajutorul persoanelor care își doresc să scadă în greutate. Prin formula complet nouă, Fat Burner X10 oferă rezultate vizibile încă de la prima utilizare

-25%
-50%
-50%
-25%
-25%
-25%
-33%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *