Vitamina D, beneficiile pentru sănătate și rolul său esential în menținerea funcționării optime a organismului și a sistemului imunitar

Vitamina D

Vitamina D a fost recunoscută de-a lungul timpului ca fiind esențială pentru sănătatea generală. Această vitamină joacă un rol crucial în menținerea funcționării optime a organismului și a sistemului imunitar

Vitamina D este un nutrient esențial pentru menținerea sănătății. Rolul său este extrem de important, deoarece această vitamină are un impact semnificativ asupra multor funcții și procese din organism.

Rolul esențial al vitaminei D în menținerea sănătății

Unul dintre cele mai cunoscute roluri ale vitaminei D este acela de a sprijini absorbția calciului și a fosforului în organism. Aceasta este esențială pentru menținerea sănătății oaselor și a dinților noștri. De asemenea, ajută la reglarea nivelului de calciu din sânge și la asigurarea unei structuri osoase puternice și sănătoase.

Vitamina D joacă un rol important și în susținerea sistemului imunitar. Studiile au arătat că un nivel optim poate ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii, cum ar fi gripa sau răceala comună. De asemenea, are un efect antiinflamator, ceea ce poate contribui la scăderea riscului de apariție a unor boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul.

Rolul vitaminei D nu se limitează doar la sistemul osos și imunitar

 Aceasta este implicată și în funcționarea sistemului muscular și nervos. Deficiența poate duce la apariția unor afecțiuni precum slăbiciune musculară, crampe sau chiar depresie.

Un alt aspect important al vitaminei D este legat de sănătatea cardiovasculară. Numeroase studii au arătat că un nivel suficient de vitamina D poate ajuta la scăderea riscului de boli cardiovasculare, precum hipertensiunea arterială sau boala coronariană. Contribuie la menținerea elasticității vaselor de sânge și la reglarea tensiunii arteriale.

Pentru a beneficia de toate aceste efecte benefice, este esențial să avem un nivel adecvat de vitamina D în organism. Sursele principale sunt expunerea la soare și consumul alimentelor bogate în vitamina D, precum peștele gras (somon, ton, sardine), ouăle sau produsele lactate fortificate.

Care sunt principalele surse de vitamina D

Organismul primește vitamina D naturală din surse alimentare, în urma expunerii la soare sau prin intermediul suplimentelor alimentare. Uneori, se practică suplimentarea în alimente (de pildă, în cerealele pentru micul dejun).

Cea mai importantă sursă este considerată carnea de pește grasă (păstrăv, somon, ton și macrou) și uleiul de ficat de pește. Dieta animalului influențează cantitatea din țesuturile sale. Ficatul de vită, gălbenușul și brânza au un conținut redus. Unele ciuperci conțin cantități variabile de vitamina D2.

În cifre, o lingură de ulei de cod conține în jur de 1360 UI, un ou conține doar 44 UI, ciupercile conțin aproximativ 4 UI/100g.

Vitamina D și expunerea la soare

Deși există oameni care își asigură cel puțin o parte a necesarului de vitamină prin expunerea la soare, anotimpul, momentul din zi în care are loc expunerea, durata acesteia, norii și smogul, cremele de protecție solară și cantitatea de melanină a pielii sunt tot atâția factori care influențează procesul endogen de sinteză a vitaminei D.

Persoanele în vârstă și cele cu pielea mai închisă la culoare au o capacitate redusă de sinteză a vitaminei D, ca urmare a expunerii la soare. Luând în calcul toate aceste variabile, este imposibil de formulat o rețetă universală privind expunerea la soare, în vederea prevenirii deficitului.

Tipuri de vitamina D

Există mai multe tipuri de vitamină cele cuprinse între D1 şi D5, precum şi D12. Două dintre acestea sunt esenţiale pentru menținerea stării de sănătate: D2 şi D3.

D2

D2 este cunoscută şi ca ergocalciferol şi se poate găsi în diverse vegetale sau ţesuturi ale animalelor. Substanţa numită ergosterol este cea care ajuta la obţinerea acestei vitamine.

D3

D3 este cea care se sintetizează în organism la contactul cu soarele. Aceasta se obţine prin expunerea la razele UV, când substanţa 7-dehidrocolesterol devine vitamina D3. Există şi în alimentele de proveniență animală, caz în care mai este cunoscută şi sub numele de colecalciferol.

Fie că ne referim la D2 sau D3, ambele se pot procura şi din alimente, dar şi din suplimente alimentare disponibile în farmacia online.

Beneficii

Pielea poate produce în mod natural această vitamină, iar soarele are o contribuţie esenţială în acest sens. Atunci când te expui la soare, exceptând perioadele caniculare, pielea transforma provitaminele în calciferoli. Aceştia ajung sub formă de esteri şi acizi graşi care se depozitează în ţesuturi şi organe.

De asemenea, sprijină organismul atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.

Beneficiile pe care le oferă:

Întărirea imunităţii

Alături de alte vitamine şi minerale, poate contribui la întărirea imunităţii. Are rol în potenţarea modului de acţionare a vitaminelor A şi C în organism. Totodată, sprijină buna funcţionare a unor glande precum tiroida, paratiroida şi hipofiza.

Reducerea riscului de a dezvolta unele afecţiuni

Poate fi eficientă în lupta pentru reducerea riscului de a dezvolta afecţiuni precum osteoporoza, rahitismul, scleroza în plagi, boli inflamatorii intestinale, artrită reumatoidă.

Reglarea ritmului cardiac

Poate contribui la normalizarea funcţiei neuromusculare şi la reglarea ritmului cardiac, scăzând, în acest mod, riscul de a face atac de cord sau hipertensiune arterială. Deşi nivelul scăzut a fost asociat cu risc crescut de boli de inima nu se ştie încă dacă vitamina D poate indica problemele de sănătate apărute pe fondul unor boli cronice.

Buna funcţionare a creierului

Vitamina D este de ajutor în procesul de formare şi dezvoltare a creierului, precum şi în buna să funcţionare. În acelaşi timp se pare că ar putea contribui la reducerea depresiei şi la obţinerea unei stări generale de bine.

Pierderea în greutate

Vitamina D este importantă pentru organism şi poate oferi ajutor chiar şi pentru pierderea în greutate şi menţinerea mai apoi a unei greutăţi considerate optime. Unele persoane supraponderale ar putea să se confrunte cu niveluri scăzute ale vitaminei D în organism.

Diminuarea riscului de deces prematur

Studiile realizate până în prezent au demonstrat că există o relaţie între aportul de vitamine şi nutrienţi din corp pentru buna funcţionare a sistemelor şi organelor şi moartea prematură. Deficiențele de vitamine pot determina apariţia unor boli cronice grave care pot conduce la deces.

Administrarea unor doze regulate participanţilor la studii a arătat că astfel se diminuează riscul de dezvoltare a bolilor sau a unor afecţiuni care pot determina deces prematur. Deşi sunt necesare analize amănunţite în acest sens, deficitul de vitamina D trebuie prevenit pentru că riscul de deces prematur să fie diminuat.

Ajutor în lupta cu cancerul

Poate inhiba dezvoltarea tumorilor şi ar putea oferi sprijin în ceea ce priveşte încetinirea sau chiar stoparea creşterii tumorilor existente, inclusiv cele de la sân, ovare, colon, prostată sau creier.

Cauzele deficitului

Nu beneficiezi de expunere la soare

Lipsa expunerii îndeajuns de mari la soare este cauza principală care duce la deficit. Organismul tău ar putea produce o cantitate redusă din aceasta când petreci mult timp în locuinţă.

Poate există carențe de vitamină şi dacă în zona în care locuieşti nivelul de poluare este mare, dacă utilizezi produse cu protecţie solară sau dacă locuieşti într-un oraş cu blocuri înalte. În aceste situaţii este important să beneficiezi de un aport de vitamine din alte surse.

O dietă slabă în alimente ce conţin vitamina D

Cu toate că principala cauză ce duce la deficit este lipsa expunerii la soare este posibil şi că dieta săracă în alimente ce conţin vitamina D să contribuie la carență. Adoptarea unei diete echilibrate oferă ajutorul necesar organismului.

Organismul nu poate absorbi corect vitamina D

O probleme de absorbţie cu care te poţi confrunta poate să te împiedice să sintetizezi corect vitamina D de care ai nevoie de la soare sau din alimentele bogate în aceasta, de aceea medicul poate să îţi prescrie suplimente alimentare.

Mai sunt şi alte cauze ale incapacităţii organismului de a obţine necesarul de vitamină. Uneori ficatul sau rinichii nu pot transforma vitamina D în forma sa activă, alteori poate fi vorba de administrarea unor medicamente care interferează cu capacitatea corpului de a converti sau de a absorbi vitamina D.

Factori biologici şi condiţii medicale

Înaintarea în vârstă presupune şi dezvoltarea problemelor legate de cantitatea de pigment din piele sau de melanina, aşadar poate să apară în aceste condiţii deficienţa.

Fibroză chistică, boala Crohn sau boala celiacă sunt afecţiuni care pot împiedica intestinele să absoarbă suficientă vitamină, mai ales dacă boala nu este tratată.

Obezitatea este asociată cu un nivel scăzut de vitamina D în organism, celulele grase menţin vitamina izolată nu o eliberează, aşadar persoanele care se confruntă cu obezitate au nevoie de suplimente alimentare pentru a înregistra un nivel normal în corp.

Vitamina D joacă un rol esențial în menținerea sănătății noastre. De la susținerea sistemului osos și imunitar până la protejarea sănătății cardiovasculară, vitamina D este un nutrient esențial pe care trebuie să îl luăm în considerare pentru a ne menține sănătatea optimă.

În unele cazuri, poate fi dificil să obținem suficientă vitamina D. De aceea, este recomandată suplimentarea, mai ales în perioadele în care expunerea la soare este redusă, cum ar fi iarnă sau în cazul persoanelor care trăiesc în zone cu climat mai rece și mai puțin însorit.

De asemenea, Proteină pentru femei – THERMOGENIC PROTEIN – Proteine pentru slăbit. Înlocuitor de mese, este un aarzător de grăsimi super eficient, accelerează ratele metabolice, controlează pofta de mâncare și crește consumul de calorii.

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *