Vitamina K, importanță vitală și rol esențial în menținerea funcționării optime a organismului

Vitamina K

Vitamina K este adesea neglijată atunci când vorbim despre sănătatea noastră, însă are un rol esențial în menținerea funcționării optime a organismului. Deși nu este la fel de cunoscută ca alte vitamine, precum vitamina C sau vitamina D, vitamina K are multiple beneficii pentru sănătatea noastră

De asemenea, vitamina K joacă un rol important în metabolismul oaselor, contribuind la sinteza proteinelor necesare pentru structura și rezistența acestora.

Vitamina K este esențială pentru sănătatea oaselor

Vitamina K este o vitamină esențială pentru menținerea sănătății oaselor și coagulării sângelui. Aceasta este implicată în procesul de formare a factorilor de coagulare ai sângelui, care sunt responsabili de oprirea sângerărilor.

Unul dintre principalele beneficii ale vitaminei este promovarea coagulării sângelui. Atunci când avem o leziune sau o rană, vitamina este esențială pentru formarea cheagului de sânge care oprește sângerarea. Fără suficientă vitamină, procesul de coagulare poate fi afectat și sângerarea poate fi prelungită sau chiar dificil de oprit.

Pe lângă rolul său în coagularea sângelui, vitamina K este de asemenea esențială pentru sănătatea oaselor. Oasele noastre sunt alcătuite în principal din calciu, dar este necesară pentru a asigura că acest calciu este depus corespunzător și eficient în oase.

Vitamina K activează proteinele osteocalcin și matrix Gla, care sunt implicate în procesul de mineralizare a oaselor. Prin urmare, deficiențele pot duce la oase slabe și fragile, crescând riscul de fracturi și osteoporoză.

Cele mai bogate surse naturale de vitamina K

Alimente vegetale: crucifere, kale, spanacul, frunzele de nap, varza de Bruxelles, broccoli, sparanghelul, salata verde, varza murată, boabele de soia, murăturile, dovleacul, semințele de pin, afinele, fasolea verde, prunele, kiwi, uleiul de boabe de soia, avocado, mazărea verde, pătrunjelul, frunzele de sfeclă.

Alimente de origine animală: ficatul de vită, cotletul de porc, carnea de pui, pasta din ficat de gâscă, brânzeturile tari/solide, brânzeturile moi, baconul, carnea de vită tocată, ficatul de porc, pieptul de rață, rinichii de vită, ficatul de pui, gălbenușul, brânza cheddar, brânza cu mucegai albastru, laptele integral, untul, smântâna.

Alte categorii de produse: ceaiul verde, germenii de grâu, soia, boabele de muștar, frunzele de păpădie

Beneficii

Rolul esenţial al vitaminelor K se manifestă asupra sistemului de coagulare a sângelui. VEste o vitamină esențială liposolibilă, care joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor și a inimii. Ea este una dintre principalele vitamine implicate în mineralizarea oaselor și în coagularea sângelui. În plus, ea ajută la menținerea funcționării creierului, la menținerea unui metabolism optim și poate proteja împotriva cancerului.

Datorită acțiunilor sale, are efecte benefice în:

  • homeostazia coagulării, reducând riscul de hemoragii gastrointestinale, epistaxis, sângerări gingivale
  • procesul de mineralizare și formare osoasă, reducând riscul de fracturi
  • previne riscul de calcificare vasculară la nivelul leziunilor ateromatoase, reducând incidența complicațiilor aterosclerotice

Tipuri

Există trei forme: K1 (filoquinona), K2 (menaquinona) și K3 (menadiona). Toate cele 3 forme ale sale contribuie la metabolismul calciului în organism.

Vitamina K1 facilitează transportul calciului în sânge, contribuind la coagularea sănătoasă a sângelui.

O acțiune similară are și vitamina K3, aceasta fiind o formă de sinteză a vitaminei K1. Vitamina K3 este administrată nou-născuților în primele zile de viață, o categorie deosebit de expusă la deficitul de vitamina K. Laptele matern este sărac în această vitamină, iar pentru a evita sângerările intracraniene se recomandă administrarea unei doze imediat după naștere.

În absența vitaminelor K si D, calciul nu este folosit în mod eficient de organism, situație în care acesta poate fi transformat în calculi renali și poate fi asociat anumitor afecțiuni cardiovasculare (depuneri în interiorul vaselor de sânge).

Vitamina K joacă un rol esențial în menținerea sănătății corpului

De la coagularea sângelui la sănătatea oaselor, acest nutrient are multiple beneficii pentru organism. Asigurarea unui aport adecvat de vitamina K prin alimentație este esențială pentru menținerea sănătății generale.

Suplimente pentru slabit cu proteine si arzatoare de grasimi – Body Line Slim reprezintă o soluție în atingerea scopului de a slăbi repede, ușor și sănătos.

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *