Magneziul este cheia unei sănătăți de fier. Beneficiile consumului pentru organismul nostru

Magneziu

Magneziul este un mineral vital pentru buna funcționare a organismului uman. Acesta este implicat în peste 300 de procese metabolice și joacă un rol esențial în menținerea sănătății

Unul dintre beneficiile majore ale consumului de magneziu este susținerea sistemului nervos. Acest mineral ajută la reducerea stresului și anxietății, îmbunătățind astfel calitatea somnului și reducând riscul de depresie.

Magneziul are o influență pozitivă asupra organismului

Pe lângă susținerea sistemului nervos, magneziul are o influență pozitivă și asupra sistemului cardiovascular. Consumul adecvat de magneziu poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

De asemenea, magneziul este esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților. Acesta ajută la absorbția calciului și vitaminei D, contribuind astfel la menținerea densității osoase și prevenirea osteoporozei. Prin urmare, un consum adecvat de magneziu poate ajuta la menținerea unei structuri osoase sănătoase și la prevenirea fracturilor.

Magneziul contribuie la menținerea sănătății musculare

Magneziul contribuie la menținerea sănătății musculare. Acest mineral este implicat în contracția și relaxarea mușchilor, precum și în sinteza proteinelor musculare. Prin urmare, consumul adecvat de magneziu poate sprijini recuperarea musculară după efort fizic intens și poate preveni apariția crampelor musculare.

Nu în ultimul rând, magneziul susține și sistemul imunitar. Acest mineral are un rol important în producerea și activarea celulelor imunitare, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și a bolilor. Consumul adecvat de magneziu poate îmbunătăți rezistența organismului la infecții și poate sprijini procesele de vindecare.

Pentru a beneficia de toate aceste efecte pozitive ale magneziului asupra sănătății noastre, este important să avem o alimentație echilibrată și sănătoasă, bogată în alimente care conțin magneziu. Fructele și legumele, precum spanacul, avocado, bananele sau broccoli, sunt surse excelente de magneziu. De asemenea, semințele și nucile, precum migdalele, semințele de dovleac sau susanul, sunt bogate în magneziu.

Proprietățile magneziului

Una dintre principalele proprietăți ale magneziului este faptul că acționează ca un cofactor sau moleculă de ajutor în reacțiile biochimice efectuate în mod continuu de enzime.

De fapt, magneziul este implicat în peste 600 de reacții în corpul nostru, inclusiv în:

 • Crearea de energie: o proprietate a magneziului este că acest mineral ajută la transformarea alimentelor în energie;
 • Formarea proteinelor: o altă proprietate a magneziului este că ajută la crearea noilor proteine din aminoacizi;
 • Menținerea genelor în stare bună: magneziul ajută la crearea și repararea ADN-ului și ARN-ului;
 • Mișcările mușchilor: magneziul este o parte importantă din contracția și relaxarea mușchilor;
 • Reglarea sistemului nervos: magneziul ajută la reglarea neurotransmițătorilor, care trimit semnalele prin intermediul creierului și al sistemului nervos.

Rolul magneziului în organism

Magneziul îndeplinește foarte multe roluri în organism, începând de la buna funcționare a mușchilor și până la funcționarea metabolismului. Un rol important este legat de faptul că stimulează absorbția mineralelor precum calciul, potasiul, fosforul și sodiul, și a vitaminelor esențiale.

Rolul magneziului în transmiterea semnalelor de la nervi la mușchi

Magneziul îndeplinește un rol important în funcționarea mușchilor și a nervilor, inclusiv în acțiunea mușchiului inimii (miocardului). Să nu uităm că magneziul este un mineral important pentru sănătatea optimă, îndeplinind o paletă vastă de funcții biologice, printre care și activarea mușchilor și a nervilor.

Acest mineral este de ajutor în transmiterea semnalelor de la nervi la mușchi. Totodată, magneziul reglează neurotransmițătorii din organism, care sunt responsabili pentru calmarea corpului și a minții, prin transmiterea semnalelor prin tot sistemul nervos. De aseemenea, ajută la activarea și menținerea funcției nervoase și, totodată, contracarează efectele negative ale excesului de calciu asupra mușchilor și nervilor.

Rolul magneziului în distribuția mineralelor și nutrienților în organism

Este important să menții un echilibru optim între magneziu, calciu, vitamina K2 și vitamina D. Lipsa unui echilibru între acești nutrienți este motivul pentru care suplimentele cu calciu au ajuns să fie asociate cu un risc crescut de infarct miocardic și de accident vascular cerebral (AVC) și motivul pentru care unii oameni se confruntă cu toxicitate cauzată de vitamina D.

Așa că trebuie să reții că dacă iei oricare dintre următoarele: magneziu, calciu, vitamina D3 sau vitamina K2, trebuie să le iei pe toate celelalte în considerare, deoarece toți acești nutrienți funcționează în sinergie. Recomandarea noastră este să nu iei suplimente după ureche, ci doar cu acordul medicului.

Surse de magneziu pentru organism

Aportul suficient de magneziu a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi: un risc mai scăzut de boală cardiovasculară, mai puține migrene, reducerea simptomelor depresiei și îmbunătățirea valorilor tensiunii arteriale și ale glucozei din sânge, cât și îmbunătățirea calității somnului.

Surse de magneziu sunt semințele de dovleac, spanacul fiert, sfecla elvețiană (mangold) fiartă, fasolea neagră boabe fiartă, semințele de in, frunzele de sfeclă fierte, migdalele, ciocolata neagră, avocadoul, tofu (brânza de soia), bananele, varza Kale, unele tipuri de pește gras, precum somonul, macroul și halibutul, lintea, fasolea boabe, năutul, mazărea și boabele de soia, cereale integrale.

Deficitul de magneziu

Nevoia administrării suplimentelor cu magneziu este justificată în cazul persoanelor care suferă de o carență (un deficit) al acestui mineral care ajunge, la un moment dat, să existe în concentrații foarte mici în organism.

Cauze ale deficitului de magneziu

Lipsa de magneziu poate afecta mai ales persoanele vârstnice, dar poate să rezulte și în urma consumului excesiv de alcool, din cauza unor afecțiuni, cum ar fi tulburările gastrointestinale și în urma folosirii anumitor clase de medicamente.

Pierderile renale

Din cauze precum diabetul sau dependența de alcool, rinichii unui pacient vor elimina mai multă urină, iar asta înseamnă că pacientul pierde cantități mai mari de magneziu pe această cale.

Afecțiunile gastrointestinale

Unele afecțiuni gastrointestinale precum boala celiacă, boala Crohn și diareea cronică pot împiedica absorbția magneziului în organism sau pot avea drept rezultat o creștere a pierderilor de magneziu.

Diabetul de tip 2

Concentrațiile prea mari de glucoză în sânge (glicemia mare) pot face ca rinichii pacientului să elimine mai multă urină. Acest lucru cauzează, de asemenea, o pierdere de magneziu.

Aportul insuficient de magneziu

Absorbția magneziului tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă. În plus, vârstnicii mănâncă de obicei mai puține alimente bogate în magneziu, astfel că un deficit poate să apară pe fondul unui aport insuficient al acestui mineral.

Fumatul

Fumatul poate să îți afecteze pofta de mâncare, iar dacă mănânci din ce în ce mai puține alimente, organismul tău va avea parte de tot mai puțini nutrienți. În același timp, fumatul poate reduce absorbția magneziului, tocmai din cauza impactului pe care îl are asupra digestiei.

Stresul

Magneziul este esențial pentru că ajută organismul să funcționeze în mod corespunzător, însă stresul nu face decât să golească rezervele de magneziu.

Alte cauze ale deficitului de magneziu

Lipsa de magneziu este legat de rezistența la insulină, de sindromul metabolic, de cardiopatia ischemică și de osteoporoză. Folosirea diureticelor poate, uneori, să ducă la pierderea unor minerale precum potasiul, calciul și magneziul.

Simptomele deficitului de magneziu

Simptomele deficitului includ:

 • pierderea poftei de mâncare
 • greață și vărsături
 • oboseală și slăbiciune.

Simptomele mai avansate ale deficitului de magneziu includ:

 • senzația de amorțeală și de furnicături în membre
 • crampele musculare
 • crizele convulsive
 • schimbări ale personalității
 • modificări ale ritmului cardiac și spasme ale mușchiului inimii.

Un deficit de magneziu poate provoca și alte simptome semnificative:

 • hipertensiunea și boala cardiovasculară
 • afectarea și deteriorarea rinichilor și ficatului
 • anumite procese deficitare din corp, care pot duce la dureri de cap (migrene), scleroză multiplă, glaucom sau boală Alzheimer
 • deficiențe nutriționale, inclusiv carență de vitamina K, deficit de vitamina B1, de calciu și de potasiu
 • sindromul picioarelor neliniștite
 • agravarea simptomelor sindromului premenstrual
 • tulburări de comportament și schimbări de dispoziție
 • insomnie și alte probleme legate de somn
 • osteoporoză
 • infecții bacteriene sau fungice recurente, din cauza unui sistem imunitar defectuos
 • carii dentare
 • crampe musculare și slăbiciune musculară
 • impotență
 • eclampsie și preeclampsie

Lipsa de magneziu (cunoscută și ca hipomagnezemie) este, de cele mai multe ori, o problemă de sănătate trecută cu vederea. În unele cazuri, deficitul poate fi subdiagnosticat, deoarece semnele evidente ale unei carențe nu apar decât atunci când magneziul ajunge la valori extrem de scăzute.

Consumul adecvat de magneziu este esențial pentru menținerea sănătății. Acest mineral are o multitudine de beneficii, de la susținerea sistemului nervos și cardiovascular, până la menținerea sănătății oaselor și a sistemului imunitar. Prin urmare, este important să includem în dieta noastră alimente bogate în magneziu sau să luăm suplimente, pentru a ne asigura că ne îndeplinim necesarul zilnic de acest mineral vital.

În menținerea sănătății, proteinele joacă un rol foarte important. Astfel, pentru persoanele care vor să piardă în greutate, pachetul Slăbire miere Day&Night Fat Burner X10 + Fat Burner Night, reprezintă soluția ideală.

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *