Suplimente nutritive pentru culturism. Beneficii, riscuri și ghidul complet al performanței

Culturismul este o activitate fizică intensă, care implică o alimentație adecvată și o nutriție corectă pentru a obține rezultatele dorite

În acest sens, suplimentele nutritive pentru culturism au devenit tot mai populare în rândul sportivilor, oferindu-le nutrienții și substanțele esențiale pentru a-și îmbunătăți performanța și rezultatele. Cu toate acestea, există și riscuri asociate utilizării suplimentelor nutritive, care trebuie luate în considerare.

Beneficiile și riscurile suplimentelor nutritive în culturism”

Suplimentele nutritive sunt o parte esențială a culturismului modern, fiind considerate de mulți sportivi ca un instrument util pentru a-și atinge obiectivele de dezvoltare musculară și performanță. Cu toate acestea, beneficiile și riscurile asociate cu aceste produse nu sunt întotdeauna înțelese în mod corect sau evaluate în mod corespunzător.

Beneficiile suplimentelor nutritive în culturism sunt variate și pot include creșterea masei musculare, scăderea grăsimii corporale, îmbunătățirea performanței și recuperarea mai rapidă după antrenamente intense. Aceste produse pot furniza nutrienții necesari pentru a susține creșterea musculară și pot completa dieta sportivilor care nu reușesc să obțină toți nutrienții necesari prin alimentație.

Unul dintre cele mai populare suplimente nutritive folosite în culturism este proteina. Proteina este esențială pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor musculare, iar consumul adecvat de proteine poate sprijini creșterea musculară și recuperarea musculară după antrenamente. Suplimentele proteice pot fi o opțiune convenabilă și eficientă pentru a asigura aportul adecvat de proteine în dietă.

Gainer Masa Musculara rapida M.M.A 33 – Body Line

În plus, suplimentele nutritive pentru culturism pot conține și alți nutrienți precum aminoacizii, creatina, beta-alanina și multe altele. Acești compuși pot ajuta la îmbunătățirea performanței sportive, creșterea forței și rezistenței musculare, precum și la reducerea timpului de recuperare.

Există și riscuri asociate cu utilizarea suplimentelor nutritive în culturism

Unul dintre aceste riscuri este reprezentat de faptul că multe produse de pe piață nu sunt reglementate în mod adecvat și pot conține substanțe interzise sau contaminanți nocivi. De asemenea, utilizarea excesivă sau incorectă a suplimentelor nutritive poate avea efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi tulburări digestive, probleme renale sau hepatice, dezechilibre hormonale și probleme cardiace.

Este important ca sportivii care utilizează suplimente nutritive să fie informați și să-și aleagă produsele cu atenție. Este recomandat să se consulte cu un specialist în nutriție sau un medic pentru a obține sfaturi și recomandări personalizate în funcție de nevoile și obiectivele individuale.

Suplimentele nutritive pot fi un instrument util în culturism pentru a sprijini creșterea musculară, performanța și recuperarea. Cu toate acestea, este important să se înțeleagă beneficiile și riscurile asociate cu aceste produse și să se utilizeze în mod responsabil și informaț.

Suplimente nutritive esențiale pentru sportivii de culturism

Suplimentele nutritive reprezintă o componentă importantă în rutina de antrenament a sportivilor de culturism. Acestea pot fi de ajutor în creșterea masei musculare, în recuperarea mai rapidă după antrenamente intense și în susținerea nivelului optim de energie. Cu toate acestea, este important să înțelegem că suplimentele nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrată și un program de antrenament bine structurat.

Proteina din zer:

Acesta este unul dintre cele mai populare și eficiente suplimente nutritive pentru culturism. Proteina din zer este ușor de digerat și asimilat de organism, având un conținut ridicat de aminoacizi esențiali. Aceasta ajută la creșterea și regenerarea țesutului muscular, susține procesul de recuperare și contribuie la menținerea masei musculare.

BCAA (aminoacizi cu catenă ramificată):

Acești aminoacizi esențiali (leucină, izoleucină și valină) sunt esențiali pentru sinteza proteinelor și stimulează creșterea musculară. De asemenea, BCAA-urile pot fi folosite ca sursă de energie în timpul antrenamentelor intense și ajută la reducerea oboselii musculare.

Creatina:

Creatina este un supliment foarte popular în rândul sportivilor de culturism, deoarece ajută la creșterea forței și masei musculare. Aceasta contribuie la reîncărcarea rapidă a adenozin trifosfatului (ATP), care este sursa de energie pentru contracția musculară. Prin urmare, creatina poate spori performanțele sportive și poate susține antrenamentele intense.

Beta-alanina:

Acest supliment nutritiv ajută la creșterea capacității de rezistență musculară. Beta-alanina este un precursor al carnosinei, un compus care ajută la menținerea pH-ului optim în mușchi, prevenind astfel apariția oboselii musculare.

Oxidul nitric:

Suplimentele cu oxid nitric pot îmbunătăți fluxul de sânge și transportul oxigenului și nutrienților către mușchi. Prin urmare, acestea pot spori performanțele sportive și pot susține creșterea musculară.

L-carnitina:

L-carnitina este un aminoacid care ajută la arderea grăsimilor și la transformarea lor în energie. Acest supliment este adesea utilizat de sportivii de culturism în perioadele de definire musculară și în timpul programelor de slăbire.

Acidul alfa-lipoic:

Acest antioxidant puternic poate ajuta la protejarea celulelor musculare de stresul oxidativ și poate susține procesul de regenerare musculară. De asemenea, acidul alfa-lipoic poate spori sensibilitatea la insulină și poate contribui la controlul nivelului de glucoză din sânge.

Vitamine și minerale:

Pentru o sănătate optimă și o funcționare eficientă a organismului, sportivii de culturism ar trebui să se asigure că primesc suficiente vitamine și minerale prin intermediul alimentației sau prin suplimente nutritive. Vitaminele și mineralele esențiale pot ajuta la susținerea sistemului imunitar, a sănătății oaselor și a metabolismului.

Suplimentele nutritive nu ar trebui să înlocuiască o alimentație echilibrată

Suplimentele nutritive pentru performanță în culturism sunt o componentă esențială a regimului de antrenament al oricărui culturist serios. Aceste produse sunt concepute pentru a sprijini și îmbunătăți performanța fizică, creșterea musculară și recuperarea rapidă.

Este important să menționăm că suplimentele nutritive nu ar trebui să înlocuiască o alimentație echilibrată și un antrenament adecvat. Acestea trebuie să fie utilizate în cadrul unui stil de viață sănătos și în consultare cu un specialist în nutriție sau un antrenor personal.

Suplimentele nutritive pentru performanță în culturism pot juca un rol important în atingerea obiectivelor tale de fitness. Cu toate acestea, este esențial să înțelegi scopul și modul corect de utilizare a fiecărui supliment înainte de a le integra în regimul tău de antrenament.

Suplimente Culturism 40% proteine – Best Pack BODY LINE

Multi dintre cei care fac parte din acest mediu imens si in continua dezvoltare al fitness-ului, stiu cu ce se “mananca” aceste suplimente si care este importanta lor.

Insa sunt multi si cei care sunt prost informati si inca adreseaza intrebari de genul ” O sa imi atarne pielea dupa ce nu mai consum proteina?” sau ” Suplimentele nutritive sunt un fel de steroizi, dar mai slab dozate?”.

Bun. Hai sa vedem cum e treaba cu aceste suplimente nutritive pentru culturism.

Incerc sa fiu cat mai natural si explicit, astfel sa inteleaga si cei care vor sa se apuce de acest sport sau cei care abia au intrat intr-o sala de fitness.

In primul rand, trebuie sa precizez ca in orice sport, baza este alimentatia: fara o alimentatie bine pusa la punct, rezultatele dorite de tine nu vor aparea si in scurt timp vei fi dezamagit si vei da vina pe suplimente.

Suplimentele pentru culturism nu inlocuiesc o masa, ci o suplimenteaza.

Ca si sportivi, avem nevoie de o cantitate mai mare de nutrienti fata de persoanele sedentare si este greu sa le luam doar din alimentatie. Aici intervin suplimentele: pentru a ajunge mai rapid la anumite rezultate dorite, apelam la ele.

suplimente nutritive pentru culturism

Cum iti alegi suplimentele?

Iti alegi suplimentele in functie de scopul avut; sunt unele pe care le poti folosi pentru cresterea performantei si altele pentru accelerarea arderii grasimii cum ar fi extractele din plante, carnitina etc.

In continuare, o sa enumar principalele suplimente pentru culturism:

1. Proteina din zer

Proteinele din zer sunt, de departe, cele mai eficiente surse pe care le avem la dispozitie: ca sa poti construi masa musculara ai nevoie de proteine.

De ce proteina din zer? Deoarece acest supliment este bogat si in aminoacizi, este usor de digerat si are absorptie foarte rapida.

In zer se gaseste aminoacidul leucina, un aminoacid cu lanturi speciale, considerat a fi cheia care trasforma sinteza proteinelor musculare.

Trebuie sa ii dai corpului caramizile necesare pentru a construi tesut muscular, aceste “caramizi” se gasesc in proteina din zer. Cantitatea optima de proteine pentru cresterea masei musculare este in jur de 2g/kg.

Beneficiile proteinei din zer sunt urmatoarele:

 • absorptie rapida.
 • contribuie la mentinerea si cresterea masei musculare fara grasime.
 • este o cale usoara de a-ti creste aportul de proteine necesar pentru recuperare si refacerea tesuturilor.
 • contine foarte putini carbohidrati, deci este ideala pentru cei care au tendinta sa se ingrase.

In functie de alimentatia ta, vei stabili cat si de cate ori pe zi vei folosi acest supliment. Proteina din zer este unul din cele mai importante suplimente nutritive pentru culturism.

proteina din zer pentru culturism

PLATINIUM PURE WPC – proteina din zer de top

Cum am spus mai sus, ai nevoie de aproximativ 2g/kg de proteine, deci cu doua shake-uri de proteina ar trebui sa iti atingi gramele necesare (iti faci calcule): un shake il iei imediat dupa antrenament, iar celalalt oricand ai posibilitatea.

In zilele in care nu mergi la sala, le iei in orice moment al zilei, dar ai grija ca la sfarsitul zilei sa-ti asiguri numarul de proteine. Ai nevoie de acestea si in zilele de pauza, deoarece atunci se reface corpul si creste tesutul muscular.

Muschii trebuie stimulati prin antrenamente cu greutati, nu o sa vezi nici o crestere in masa musculara, daca tu nu te antrenezi, iar daca te antrenezi eficient, dar nu iti asiguri proteinele necesare, este imposibil sa cresti.

2. Creatina

Creatina este cel mai analizat si testat supliment pentru cresterea performantei, este o molecula naturala formata din atomi de carbon, oxigen, hidrogen si azot si se stocheaza in muschi.

Se gaseste si in alimente, precum peste, vanat etc. Insa cantitatea din alimente este prea mica si ai nevoie de portii uriase ca sa iti asiguri efectul dorit.

Exista multe versiuni ale creatinei, dar cea Monohidrat este cel mai des folosita si cea mai eficienta.

Nu ai nevoie de alte vaiante, te uiti sa fie creapure si aia e, daca este si micornizata, atunci este si mai bine deoarece este mai usor de consumat.

Diferite studii au aratat ca creatina poate reduce nivelul de miostatina si chiar poate stimula conversia testosteronului in dihidrotestosteron care este mai puternic.

Creatina monohidrata este utila tuturor sportivilor si oricui vrea sa isi mareasca viteza, forta si masa musculara.

creatina monohidrata

PLATINIUM PURE CREATINE – Creatina monohidrata Creapure

Odata ajunsa in muschi, creatina aduce cu ea apa si creste nivelul de ATP (Adenozin trifosfat – sursa principala de energie a muschilor), in acest mod o sa ai o forta mai mare, creste numarul de repetari si greutatile pe bara, ceea ce inseamna castig in masa musculara.

Trebuie sa consumi constant 5g pe zi , pe o perioada de timp, ca sa observi rezultate. In zilele de antrenament o poti lua in shake-ul de dupa antrenament, deoarece se absoarbe mai bine, iar in zilele de pauza o poti lua oricand cu multa apa, important este sa iei cele 5g in fiecare zi.

Este indicat sa consumi multa apa, 3-3.5 litri pe zi, deoarece creatina retine apa in muschi si daca nu esti hidratat suficient pot aparea balonari sau crampe.

Creatina Creapure este deasemenea unul din cele mai importante suplimente nutritive pentru culturism.

3. Omega 3 in suplimente nutritive pentru culturism

Bun. Am ajuns la acizii grasi esentiali – Omega 3 – ce se gasesc in peste ( EPA si DHA), crustacee, nuci, seminte de chia, uleiuri vegetale (in, canepa, soia).

Acizii grasi Omega 3 sunt esentiali, deoarece nu pot fi sintetizati de corp si trebuie consumati din exterior.

Este un supliment de baza si este important sa iti iei grasimile sanatoase.

omega 3 6 9

Platinium Omega 3 6 9 – sursa de acizi grasi esentiali

Beneficiile suplimentarii cu Omega 3 sunt multe si tin de sanatate in general:

 • intareste sistemul imunitar.
 • imbunatesteste aspectul parului si pielii.
 • are proprietati anti-inflamatorii.
 • sustine cresterea musculara.
 • regleaza secretia hormonilor.
 • mentine sanatatea vaselor de sange si a inimii.

Este recomandat sa iei zilnic Omega 3, cate 4-5 grame de acizi grasi EPA si DHA (in functie de cat EPA si DHA contine o capsula, vei stabili cate capsule iei pe zi).

4. Multivitamine si Minerale

Nu trebuie neglijate. In primul rand acestea sunt esentiale pentru organism, atat la nivel fizic, cat si psihic.

Daca organismul tau nu este alimentat cu multivitamine si minerale (se gasesc in legume si fructe), progresele tale pot fi serios afectate.

Multivitamine si Minerale fac parte din categoria micronutrientilor si sunt esentiale in dieta oricarui sportiv.

Lipsa unor vitamine si minerale poate afecta capacitatea de recuperare a sistemului nervos, in urma solicitarii acestuia in timpul antrenamentelor cu greutati.

Un aport optim de multivitamine face diferenta intre antrenamentele energice si cele fara chef.

Dupa antrenamente intense, corpul tau va folosi vitamine si minerale in procesele de recuperare si reconstructie.

cele mai bune vitamine pentru culturism

Platinium Mega Vit & Min – Cele mai bune vitamine si minerale

Efectele suplimentarii cu acesti micronutrienti sunt:

 • eliminarea starii de oboseala,
 • recuperare mai rapida dupa antrenamente,
 • stare generala mai buna,
 • capacitate de efort imbunatatita.

5. Glutamina

Glutamina este un aminoacid important, atat pentru sistemul digestiv, cat si in procesul de recuperare musculara.

Ajuta la umplerea rezerveror de glicogen, ofera beneficii in sinteza proteinelor, ofera rezistenta si creste imunitatea.

Tesutul muscular are nevoie de azot, iar glutamina este unul dintre cei mai buni furnizori.

Se recomanda folosirea a 8-10 g de L- Glutamina pe zi, preferabil dupa antrenament.

Glutamina restaureaza nu numai sanatatea tesutului muscular, dar si a sistemului imunitar, asigurand o refacere mai rapida a organismului.

Glutamina nu este cel mai important supliment, dar este cel mai ambundent aminoacid din suplimente nutritive pentru culturism.

6. Pre-workout

Aici voi preciza cateva ingrediente folosite pentru un pre-workout de calitate. Daca ai nevoie de un boost de energie si forta, un pre-workout bine dozat te va ajuta cu siguranta.

Ca si beneficii ale preworkout-ului avem:

 • putere de concetrare marita.
 • rezistenta si forta marite.
 • nu o sa te mai simti obosit dupa primul exercitiu.
 • randament mai bun.

Acesta se consuma cu 15-20 de minute inainte de antrenament, iar doza este in functie de corpul tau si de cat de des folosesti acel pre-workout.

Sa revenim la ingredientele folosite intr-un pre-workout: cofeina, beta-alanina, creatina si citrulina sunt de baza cand vine vorba de bautura de dinainte de un antrenament.

super pump - pre workout

SPP – Super Power Pump – Pre Workout

Performanta
✔ Forta
Anduranta

Beta-alanina – suplimente nutritive pentru culturism

Este un supliment care te ajuta sa te antrenezi mai intens; suplimentarea cu beta -alanina este o modalitate mai eficienta de a construi niveluri de carnosin muscular, decat suplimentele cu carnosina in sine.

Mentinand niveluri ridicate de carnosina prin suplimentele cu beta-alanina, poti intarzia aciditatea si acumularea hidrogenului care rezulta de aici, ceea ce duce la amanarea oboselii.

Beneficiile cheie sunt:

 • randament mai bun la antrenament,
 • reducerea oboseli,
 • anduranta ridicata.

Doza de beta-alanina este de 3g inainte de antrenament. O sa precizez ca vei simti furnicaturi peste tot, dar sa nu te sperii, este o reactie normala a corpului. Dupa cateva utilizari, aceasta mancarime usoara va disparea treptat.

Citrulina – Suplimentarea cu citrulina malate creste cantitatea de munca efectuata in timpul antrenamentului de forta si poate diminua durerea musculara.

Studiile au aratat ca 8 grame de citrulina administrate inainte de antrenament, au dus la o imbunatatire semnificativa a numarului de repetari, au marit performanta si recuperarea.

L- Citrulina folosita sub forma de supliment este convertita in rinichi in L-Arginina care la randul ei este trasformata in oxid nitric, de aici si efectul sau vasodilatator. Deci consumul de citrulina va duce la un nivel mai mare de arginina in sange.

In concluzie, suplimentarea cu citrulina aduce beneficii cand vine vorba de performantele sportive si ajuta la recuperarea musculara, iar prin efectul sau vasodilatator, iti va oferi o pompare mult mai buna.

Cofeina din suplimente nutritive pentru culturism

Este componenta esentiala a tuturor suplimentelor luate inainte de antrenament, studiile sugereaza ca limitele de cofeina sustin efortul, imbunatateste concentrarea si ajuta la recuperare.

Acestea ar fi suplimentele de baza, in functie de geneticul fiecaruia, de dieta lui.

Pot sa ajute si alte suplimente, ca de exemplu cele ce contin aminoacizii BCAA ( leucina in special), dar despre asta am discutat la proteina din zer (care contine leucina) si cele pentru articulatii (condroitina si glucozamina), asta doar in cazul in care ai probleme cu articulatiile. 🙂

Am sa inchei acest articol in aceeasi nota cum am inceput: Nu lua in considerare afirmatii care vin de obicei de la cei din afara sportului, prost informati sau neinformati, afirmatii precum: ”Iti distrugi ficatul, bagi in tine chimicale sau nu o sa mai ai randament sexual…” Din contra, unele suplimente (citrulina, extractele din plante etc) duc la o viata sexuala mai buna.

In primul rand, cand spui suplimente, spui o gama foarte larga de produse. Cea mai mare dezinformare este ca suplimentele nutritive pentru culturism sunt confundate cu steroizii (alt subiect, alta mancare de peste).

Folosirea suplimentelor in cantitatile recomandate nu au nici un efect negativ, dimpotriva, imbunatatesc starea de sanatate prin aportul de nutrienti adusi.

Acestea fiind spuse, va recomand sa faceti o evaluare a corpului si a alimentatiei voastre si sa vedeti de ce suplimente aveti nevoie pentru a avea o evolutie constanta si armonioasa.

Numai bine! 🙂

PS: Va astept la antrenamente!

HORGHIDAN REMUS-ADRIAN – Instructor Body Line Gym Iasi

Pentru antrenamente si alte sfaturi ma puteti gasi aici: si

Gasesti in magazinul nostru:

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *