Care sunt proteinele? Mituri si adevaruri despre proteine.

proteine - suplimente nutritive

Proteinele reprezintă una dintre principalele componente ale organismului uman și au un rol esențial în funcționarea acestuia. Ele sunt formate din lanțuri de aminoacizi legați între ei prin legături peptidice și se găsesc în toate celulele și țesuturile din corp

Unul dintre cele mai importante roluri ale proteinelor este de a acționa ca enzime, adică catalizatori ai reacțiilor chimice care au loc în organism. Enzimele sunt necesare pentru desfășurarea unor procese vitale, cum ar fi digestia alimentelor, sinteza de molecule și reacțiile metabolice. Fără proteine, aceste procese ar fi îngreunate sau chiar imposibile.

Proteinele un rol structural în organism

proteinele 1 1

Ele sunt componente cheie ale țesuturilor și organelor, cum ar fi mușchii, oasele, pielea și părul. Proteinele colagen și elastină, de exemplu, sunt responsabile pentru rezistența și elasticitatea pielii, iar proteinele din mușchi permit mișcarea și contracția acestora.

Un alt rol important al proteinelor este acela de a acționa ca mesageri chimici. Acestea sunt implicate în transmiterea semnalelor dintr-o celulă în alta, facilitând comunicarea între diferitele părți ale organismului. De exemplu, hormonii sunt proteine care controlează funcțiile și procesele fiziologice, cum ar fi creșterea, metabolismul și reproducerea.

Proteinele joacă, de asemenea, un rol important în sistemul imunitar. Ele sunt implicate în apărarea organismului împotriva agenților patogeni, cum ar fi bacteriile și virusurile, prin producerea de anticorpi care le neutralizează și elimină.

Este esențial să obținem suficiente proteine în alimentația noastră pentru a ne asigura buna funcționare a organismului. Sursele bogate de proteine includ carne, pește, ouă, lactate, leguminoase și nuci. Fiecare persoană are nevoie de o cantitate diferită de proteine în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate fizică și alte factori individuali.

Cele mai bune surse de proteine pentru o dietă echilibrată

proteinele 3 1

Proteinele sunt esențiale pentru o alimentație sănătoasă, deoarece acestea joacă un rol crucial în dezvoltarea și regenerarea celulelor, în funcționarea sistemului imunitar și în producerea de energie. Deși multe persoane le asociază proteinele cu carne și produse lactate, există o varietate de alimente în afara acestora care sunt bogate în proteine.

Ouăle:

Sunt o sursă excelentă de proteine și conțin toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie. De asemenea, sunt bogate în vitamina B12 și fier.

Năutul:

Este o leguminoasă care este foarte bogată în proteine și fibre. Poate fi consumat în diverse forme, cum ar fi humusul sau falafelul.

Quinoa:

Este un aliment popular în rândul vegetarianilor și veganilor deoarece este bogat în proteine și conține toți aminoacizii esențiali. De asemenea, este o sursă bună de fibre și minerale precum fierul și magneziul.

Linte:

Este o altă leguminoasă care conține proteine în cantități mari. De asemenea, este bogată în fibre, fier și vitamina B9.

Semințele de chia:

Aceste semințe mici sunt o mare sursă de proteine, fibre și acizi grași omega-3. Pot fi adăugate în diverse preparate, cum ar fi iaurtul sau smoothie-urile.

Tofu:

Este un produs alimentar fabricat din soia și este bogat în proteine. În plus, este o sursă bună de calciu și fier.

Spanacul:

Este o legumă verde bogată în proteine și nutrienți esențiali. De asemenea, este o sursă bună de fier și vitamina C.

Nuci și semințe:

Alunele, caju, migdalele și semințele de dovleac și de floarea-soarelui sunt toate bogate în proteine și grăsimi sănătoase. Acestea pot fi consumate ca gustare sau adăugate în diverse preparate.

Ciupercile:

Sunt o sursă bună de proteine și sunt bogate în vitaminele B și D. Pot fi adăugate în salate, sosuri sau preparate culinare.

Quark:

Este un produs lactat care este bogat în proteine și este o sursă bună de calciu. Poate fi consumat ca atare sau adăugat în diverse preparate.

Alimente bogate în proteine vegetale care merită să fie incluse în dieta ta

proteinele 4 1

Leguminoasele:

Fasolea, lintea, mazărea și năutul sunt surse excelente de proteine vegetale. Aceste alimente sunt, de asemenea, bogate în fibre și nutrienți esențiali precum fierul, magneziul și vitamina B. Adăugarea acestor leguminoase în salate, supe sau mâncăruri îți va asigura o porție sănătoasă de proteine.

Quinoa:

Acest aliment a câștigat popularitate în ultimii ani datorită valorii sale nutritive ridicate. Quinoa este o sursă completă de proteine, ceea ce înseamnă că conține toți aminoacizii esențiali necesari organismului. Poți găti quinoa ca parte a unei salate sau ca garnitură pentru diferite preparate culinare.

Soia:

Soia este o proteină vegetală de calitate superioară și este adesea folosită ca substitut pentru carne în dietele vegetariene sau vegane. Tofu, laptele de soia și tempehul sunt doar câteva exemple de produse din soia care pot fi incluse în alimentația ta pentru a obține proteine de înaltă calitate.

Spirulina:

Această algă verde-albastră este o sursă excelentă de proteine și conține toți aminoacizii esențiali. De asemenea, spirulina este bogată în antioxidanți și nutrienți esențiali precum fierul, magneziul și vitamina B12. Poți adăuga pulbere de spirulină în smoothie-uri sau în alte rețete pentru a beneficia de proprietățile sale nutritive.

Semințele și nucile:

Semințele de in, susan, dovleac, chia și migdalele, caju sau arahidele reprezintă surse bune de proteine vegetale. Acestea pot fi consumate ca atare, adăugate în iaurt sau în diverse preparate de patiserie

Importanța proteinelor animale în alimentație și beneficiile pentru sănătate

proteine

Proteinele animale reprezintă un grup important de nutrienți esențiali pentru organismul uman. Acestea sunt alcătuite din aminoacizi, care sunt molecule de bază ce se găsesc în toate celulele și țesuturile corpului. Proteinele sunt necesare pentru funcționarea normală a organismului, în special pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor, sinteza enzimelor și hormonilor, precum și pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Rolul proteinelor animale în alimentație și sănătate este extrem de important. Acestea furnizează aminoacizii esențiali pe care organismul uman nu îi poate produce singur și trebuie să îi obțină din alimentație. Proteinele animale sunt considerate surse complete de proteine, deoarece conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali într-o proporție optimă pentru a susține funcționarea normală a organismului.

De asemenea, proteinele animale sunt digerate și absorbite mai eficient decât cele vegetale, ceea ce le face o sursă de energie mai rapidă și mai eficientă. Acestea furnizează, de asemenea, o varietate de nutrienți esențiali, cum ar fi fierul, zincul și vitamina B12, care sunt mai greu de obținut din surse vegetale.

Consumul adecvat de proteine animale în dietă este esențial pentru menținerea sănătății. Proteinele ajută la construirea și menținerea masei musculare, la susținerea creșterii și dezvoltării normale a copiilor și adolescenților, precum și la refacerea țesuturilor în caz de leziuni sau boli. De asemenea, acestea contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, la menținerea unei stări de sațietate mai îndelungate și la creșterea metabolismului, ceea ce poate susține pierderea în greutate.

Cu toate aceste beneficii, este important să menționăm că un consum excesiv de proteine animale poate avea și efecte negative asupra sănătății. Un consum excesiv de proteine animale poate duce la creșterea riscului de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate și alte afecțiuni metabolice.

Fibrele și proteinele sunt nutrienți esențiali

În acest sens, includerea în dieta zilnică a alimentelor bogate în fibre și proteine este deosebit de importantă. Fibrele și proteinele sunt nutrienți esențiali pentru funcționarea corectă a organismului și au numeroase beneficii pentru sănătate.

Fibrele sunt componente ale alimentelor care nu sunt digerate de organism, dar care joacă un rol crucial în menținerea sănătății sistemului digestiv. Acestea oferă senzația de sațietate, ajutând astfel la controlul greutății corporale și prevenind supraalimentarea.

De asemenea, fibrele contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, menținându-l în limite normale și prevenind apariția diabetului de tip 2. De asemenea, fibrele ajută la prevenirea constipației și la menținerea unui tranzit intestinal regulat și sănătos.

Pe de altă parte, proteinele sunt elemente fundamentale pentru creșterea și regenerarea țesuturilor, precum și pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. Ele sunt alcătuite din aminoacizi esențiali, pe care organismul nu îi poate produce singur și care trebuie obținuți prin alimentație. Proteinele sunt responsabile de construirea și repararea mușchilor, ligamentelor, tendoanelor și a altor țesuturi, precum și de sinteza hormonilor și a enzimelor.

Cele mai bune proteine recomandate pentru creșterea masei musculare

proteine5

Whey Protein:

Este una dintre cele mai populare și eficiente proteine pentru creșterea masei musculare. Este absorbită rapid de organism și conține aminoacizi esențiali care ajută la refacerea și reconstrucția țesutului muscular.

Casein Protein:

Această proteină este absorbită mai lent decât whey-ul, ceea ce o face ideală pentru a fi consumată înainte de culcare. Caseina oferă un aport constant de aminoacizi organismului pe durata somnului, ajutând la creșterea și recuperarea musculară.

Proteină din carne:

Carnea este o sursă excelentă de proteine și conține aminoacizi esențiali. Proteina din carne poate fi consumată sub formă de carne de pui, carne de vită sau pește și oferă un aport important de nutrienți necesari pentru creșterea masei musculare.

Proteină din ouă:

Ouăle sunt bogate în proteine de înaltă calitate și conțin toți aminoacizii esențiali. Consumul de proteină din ouă poate ajuta la creșterea masei musculare și la refacerea țesuturilor musculare după efort fizic intens.

Proteină vegetală:

Pentru cei care preferă o dietă vegetariană sau vegană, există o varietate de surse de proteine vegetale care pot fi consumate pentru creșterea masei musculare. Acestea includ fasolea, linte, quinoa, nuci și semințe.

Proteină din zer izolat:

Aceasta este o formă pură de proteine din zer, care conține o cantitate ridicată de aminoacizi. Este absorbită rapid de organism și este ideală pentru consumul imediat după antrenament pentru a stimula creșterea musculară.

Proteină din soia:

Soia este o sursă de proteine vegetale de înaltă calitate, care conține toți aminoacizii esențiali.

O privire detaliată asupra proteinelor din lapte: structura, funcții și beneficii pentru sănătate

lapte 990x660 1

Laptele este cunoscut ca fiind o sursă importantă de proteine în alimentația noastră. Aceste proteine sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea organismului, iar consumul regulat de produse lactate poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate.

Structura proteinelor din lapte este complexă și cuprinde mai multe tipuri de proteine, fiecare având un rol specific în organism. Cele mai abundente proteine din lapte sunt cazeina și proteinele serice.

Cazeina

Cazeina reprezintă aproximativ 80% din totalul proteinelor din lapte și este cunoscută pentru capacitatea sa de a forma cheaguri în stomac în timpul digestiei. Aceasta asigură o eliberare lentă și constantă de aminoacizi în organism, ceea ce ajută la menținerea nivelului de energie și la susținerea procesului de dezvoltare musculară. Cazeina este bogată în aminoacizi esențiali, precum leucina, izoleucina și valina, care sunt esențiali pentru sinteza proteinelor și creșterea musculară.

Proteinele serice

Proteinele serice, în schimb, reprezintă aproximativ 20% din totalul proteinelor din lapte. Acestea sunt împărțite în două categorii principale: lactalbumina și lactoglobulina. Lactalbumina este bogată în aminoacizi esențiali și are un conținut ridicat de cisteină, un aminoacid implicat în sinteza glutaminei, un antioxidant puternic. Lactoglobulina, pe de altă parte, este bogată în aminoacizi cu catenă ramificată, care sunt esențiali pentru susținerea procesului de refacere și creștere musculară.

Proteinele din lapte au numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea sunt considerate proteine de înaltă calitate, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali necesari pentru funcționarea optimă a organismului. Consumul de proteine din lapte poate contribui la menținerea masei musculare, la refacerea țesuturilor și la susținerea sistemului imunitar.

De asemenea, proteinele din lapte pot fi o alegere excelentă pentru cei care își doresc să slăbească sau să-și controleze greutatea. Consumul de proteine poate ajuta la menținerea senzației de sațietate, reducând astfel pofta de mâncare și consumul excesiv de calorii.

Care sunt proteinele? PROTEINELE – ESENTA VIETII:

Proteinele reprezinta baza vietii, servind ca materia de constructie a corpului si asigura o buna functionare a acestuia. Din pacate, chiar si multi sportivi manifesta o ignoranta crasa vis-a-vis de proteine, necunoscand nici macar alimentele care au continut proteic.

Ce sunt proteinele? Care sunt proteinele

      Din punct de vedere al calitatii, proteinele sunt continute de carnea slaba (curcan, gaina, vita, peste), in oua precum si in produsele lactate cu un continut scazut de grasimi (lapte, branza, cas).

      Sportivii ca de altfel si alte persoane care opteaza pentru un stil de viata sanatos, agreaza sistemul de hranire constand in mese multiple (4-6), renuntand la modul traditional de hranire, care consta in 2 – 3 mese pe zi.         Servirea celor 4 – 6 mese amelioreaza digestia, optimizeaza fluxul nutritional si minimizeaza depunerile de grasime corporala.

      Cu orice prilej, la fiecare masa trebuie sa asiguram necesarul proteic pe care organismul nu-l poate acumula precum procedeaza cu carbohidratii si grasimile, pentru care este abilitat de a produce stocuri.

ROLUL SUPLIMENTELOR ALIMENTARE:

        A servi mai multe mese pe zi este un fapt benefic, dar aceasta problema isi gaseste o rezolvare mai anevoioasa in practica.

        O persoana sanatoasa din punct de vedere clinic, deci o persoana normala este capabila sa ia de regula trei mese, dimineata, la pranz si seara, in aceasta ordine de idei, suplimentele nutritive reprezinta o alternativa reala, putand fi consumate de 1 ? 3 ori pe zi.

       Pe langa aspectele de ordin practic, suplimentele nutritive au marele avantaj de a contine proteine in concentratie ridicata, pe care organismul nu le poate obtine atat de simplu prin alimentatia traditionala, mai ales din punct de vedere cantitativ.

Un exemplu graitor este acela al proteinelor din zer, care reprezinta abia a 20 ? a parte din continutul de zer. in acelasi registru al valorilor, zerul este considerat la randul sau drept o proteina foarte valoroasa, fiind cea mai importanta sursa de proteine naturale, efectele ei fiind benefice sportivilor cu precadere dar si persoanelor obisnuite care doresc sa-si amelioreze starea de sanatate.

Care sunt proteinele UNDE SE GRESESTE:

     In magazinele de specialitate si in anumite sali de forta se gaseste o abundenta de concentrate proteice, iar publicitatea ce se face acestor produse prin mass media si cu alte prilejuri cum ar fi anumite campionate (concursuri de fitness si culturism) este considerabila, insa din pacate publicul tinta nu este de cele mai multe ori corect informat asupra acestui tip de produse si din pacate de multe ori continutul din ambalaje nu este acela care este trecut pe eticheta produsului, sau in prospectele ce insotesc produsul.

        Acest fapt se datoreaza in primul rand concurentei acerbe ce se manifesta si pe aceasta piata, deocamdata emergenta, fapt pentru care firmele mici, noi intrate pe piata suplimentelor nutritive pentru a putea sa-si creeze o nisa de piata abdica de la principiile calitatii, uneori practicand si o politica de dumping a preturilor.

care sunt proteinele

 

Produsele slabe calitativ nu-si ating obiectivele in masa mare a consumatorilor, astfel incat ele nu produc o dezvoltare reala a musculaturii, a volumului masei musculare in speta, putand provoca incetinirea sau chiar incetarea procesului dezvoltarii corporale, acumularea grasimilor in organism iar persoanele intolerante la anumite substante, cum ar fi de pilda lactoza pot avea anumite probleme neplacute, sub aspect practic.

Deci, in concluzie nu trebuie facut nici un rabat de la calitate, sa achizitionam produse brandate, indicate ar fi cele care poseda certificate de calitate internationala si in ultimul rand pretul acestora sa constituie criteriul care determina optiunea noastra.

Care este valoarea biologica a proteinelor? Care sunt proteinele

in cele ce urmeaza va prezentam valoarea biologica a catorva substante proteice:

– proteine din zer 104 – 159;

– oul intreg (albus + galbenus) 100;

– lapte 91;

– albus de ou 88;

– carne de vita slaba 79;

– carne de pui 79;

– cazeina 77;

– soia 74;

CATEVA ADEVARURI DESPRE CONCENTRATELE PROTEICE: care sunt proteinele?

– nu exista concentrate proteice cu un concentrat superior nivelului de 90%, proteine;

– nu exista de asemenea concentrate proteice cu 0% grasimi sau carbohidrati;

– proteinele derivate din lactate au cel mai bun efect in construirea masei musculare;

– proteinele provenind din soia nu sunt benefice persoanelor de sex masculin deoarece stimuleaza secretia hormonilor estrogeni, care determina anumite modificari in organism si in plus au o valoare biologica redusa.

– cu riscul de a ne repeta, reamintim faptul ca produsele valoroase din punct de vedere calitativ sunt brandate, certificate calitativ au ambalaje usor identificabile, sigilate de catre producator.

Proteina din zer Pure WPI 100% de la Body Line.

PURE WPI 100%

Proteine in slabire.

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *