Alergiile și intoleranțele alimentare. Care este diferența?

alergii

Alergiile și intoleranțele alimentare sunt tot mai frecvente în societatea modernă, afectând un număr tot mai mare de persoane.

Este important să înțelegem diferențele dintre aceste două afecțiuni și cum putem identifica și gestiona corect simptomele acestora.

Alergiile și intoleranțele alimentare. Cum să le identifici și să le gestionezi

Alergiile și intoleranțele alimentare pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane, putând provoca simptome neplăcute precum greață, balonare, erupții cutanate sau chiar reacții severe precum anafilaxia. Este important să înțelegem diferența dintre aceste două condiții și cum să le gestionăm corespunzător pentru a evita potențialele complicații.

Alergiile alimentare sunt reacții imunologice exagerate ale organismului la anumite proteine din alimente, cum ar fi ouăle, laptele, alunele sau glutenul. Simptomele pot varia de la ușoare, cum ar fi mâncărimea sau senzația de disconfort în gât, până la grave, cum ar fi umflarea gâtului sau dificultăți de respirație. În cazul unei alergii alimentare severe, este necesară intervenția medicală urgentă.

Pe de altă parte, intoleranțele alimentare sunt determinate de incapacitatea organismului de a digera anumite alimente, cum ar fi lactoza sau glutenul. Simptomele pot include balonare, diaree sau crampe abdominale și sunt de obicei mai ușoare decât în cazul alergiilor alimentare.

Pentru a identifica alergiile și intoleranțele alimentare, este recomandat să ții un jurnal alimentar în care să notezi alimentele consumate și simptomele resimțite ulterior. De asemenea, poți apela la teste medicale specializate precum testul de sânge pentru alergii sau testul de intoleranță alimentară.

În ceea ce privește gestionarea acestor condiții, este important să eviți consumul alimentelor care declanșează reacțiile adverse. Poți consulta un nutritionist pentru a primi îndrumare în stabilirea unei diete echilibrate și sigure pentru tine. De asemenea, este recomandat să ai mereu la tine un injector cu epinefrină în cazul unei reacții alergice severe.

Înțelegerea alergiilor și intoleranțelor alimentare este crucială pentru a putea gestiona aceste condiții în mod eficient și a evita complicatiile pe termen lung. Consultă întotdeauna un specialist înainte de a face modificări semnificative în dieta ta și fii atent la reacțiile organismului tău pentru a identifica rapid factorii declanșatori.

Impactul alergiilor alimentare asupra sănătății și calității vieții

Alergiile alimentare reprezintă o reacție exagerată a sistemului imunitar la anumite proteine din alimente. Aceste reacții pot fi de la ușoare, precum o iritație a pielii, până la severe, cum ar fi șocul anafilactic. Intoleranțele alimentare, pe de altă parte, sunt determinate de incapacitatea organismului de a digera anumite alimente sau substanțe din alimente.

Impactul alergiilor alimentare asupra sănătății și calității vieții poate fi extrem de semnificativ. Persoanele cu alergii alimentare trebuie să fie extrem de atente la ceea ce mănâncă și să evite cu strictețe alimentele care le provoacă reacții alergice. Alergiile alimentare pot duce la simptome precum greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, senzație de sufocare, umflarea feței sau a gâtului, dificultăți de respirație și chiar șoc anafilactic, care poate fi fatal în absența tratamentului de urgență.

Pe lângă impactul fizic, alergiile alimentare pot avea și un impact emoțional și social asupra persoanelor care le suferă. Aceștia pot fi nevoiți să evite anumite evenimente sociale sau să se simtă izolați din cauza restricțiilor alimentare. De asemenea, costurile suplimentare pentru alimentele speciale sau pentru tratamentele de urgență pot reprezenta o povară financiară.

Este crucial să înțelegem și să gestionăm corect alergiile și intoleranțele alimentare pentru a ne asigura că persoanele afectate beneficiază de o calitate a vieții cât mai bună posibilă. Este important să fim conștienți de semnele și simptomele acestor afecțiuni și să fim pregătiți să acționăm rapid în caz de urgență. De asemenea, este esențial să oferim sprijin și înțelegere persoanelor care suferă de alergii alimentare, pentru a le ajuta să gestioneze mai ușor această provocare.

Alimentația sănătoasă în cazul alergiilor și intoleranțelor alimentare

Alimentația sănătoasă în cazul alergiilor și intoleranțelor alimentare este crucială pentru menținerea unei stări de sănătate optime și prevenirea reacțiilor adverse. Persoanele care suferă de alergii sau intoleranțe alimentare trebuie să fie atente la ceea ce consumă și să evite alimentele care le provoacă simptome neplăcute.

În primul rând, este important să identifici exact care sunt alimentele care îți provoacă reacții alergice sau intoleranțe. Poți face acest lucru prin intermediul unui test de alergie sau intoleranță alimentară, realizat de un medic specialist. După ce ai identificat alimentele problematice, trebuie să le eviți complet din dietă sau să le consumi în cantități foarte mici, în funcție de gradul de intoleranță sau alergie.

Înlocuirea alimentelor problematice cu alternative sănătoase și sigure este un alt pas important în gestionarea alergiilor și intoleranțelor alimentare. Poți consulta un nutriționist pentru a-ți crea un plan alimentar echilibrat care să conțină toate nutrienții necesari și să evite alimentele problematice.

De asemenea, este recomandat să citești cu atenție etichetele alimentelor și să fii atent la posibilele ingrediente ascunse care te pot afecta. Unele produse pot conține alergeni sau ingrediente nedorite, iar este important să le eviți pentru a preveni reacțiile adverse.

În concluzie, o alimentație sănătoasă și echilibrată este esențială în cazul alergiilor și intoleranțelor alimentare. Fiind atent la ceea ce consumi și luând măsuri de precauție, poți gestiona eficient aceste probleme și să îți menții sănătatea în parametri optimi.

Strategii eficiente pentru prevenirea și tratarea alergiilor și intoleranțelor alimentare

Alergiile și intoleranțele alimentare pot fi extrem de neplăcute și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane. De aceea, este important să înțelegem cum putem preveni și trata aceste probleme pentru a ne asigura că ne menținem sănătoși și fericiți.

1. Identificarea alimentelor problematice:

Primul pas în prevenirea și tratarea alergiilor și intoleranțelor alimentare este identificarea alimentelor care cauzează reacții adverse. Pentru a face acest lucru, este recomandat să țineți un jurnal alimentar și să notați orice simptome pe care le experimentați după consumul anumitor alimente. De asemenea, puteți consulta un medic sau un specialist în alergii pentru a efectua teste de alergie și a identifica cauza exactă a reacțiilor adverse.

2. Evitarea alimentelor problematice:

După ce ați identificat alimentele care vă provoacă reacții adverse, următorul pas este să le evitați complet din dieta dumneavoastră. Acest lucru poate fi dificil uneori, deoarece unele alimente pot fi ascunse în produsele alimentare procesate sau pot fi folosite ca ingrediente în rețetele culinare. Cu toate acestea, este important să fiți atenți la etichetele alimentare și să comunicați clar cu persoanele care vă pregătesc mâncarea pentru a evita expunerea la alimentele problematice.

3. Gătitul acasă:

O modalitate eficientă de a controla ingredientele din dieta dumneavoastră și de a evita alimentele problematice este să gătiți cât mai mult posibil acasă. În acest fel, aveți control total asupra ingredientelor folosite și puteți fi siguri că nu există contaminare sau expunere la alimente care vă provoacă reacții adverse.

4. Consultarea unui specialist:

Pentru tratarea alergiilor și intoleranțelor alimentare, este recomandat să consultați un medic sau un specialist în alergii. Aceștia vă pot ajuta să identificați cauza exactă a reacțiilor adverse și vă pot prescrie tratamente sau medicamente adecvate pentru gestionarea simptomelor.

Înțelegerea alergiilor și intoleranțelor alimentare este esențială pentru a ne menține sănătoși și fericiți. Prin identificarea alimentelor problematice, evitarea acestora, gătitul acasă și consultarea unui specialist, putem preveni și trata eficient aceste probleme și ne putem bucura de o viață sănătoasă și fără reacții adverse.

Dacă aveți aceeași reacție la un anumit aliment de fiecare dată când îl mâncați – cum ar fi stomacul deranjat sau diaree – puteți crede că aveți o alergie alimentară. Dar este mai probabil să aveți o intoleranță alimentară, care afectează aproximativ 20 % din populație.

Cheia este înțelegerea diferențelor dintre o intoleranță alimentară și o alergie alimentară, astfel încât să fiți mai bine pregătiți să gestionați modul în care anumite alimente vă afectează corpul.

Înțelegerea cauzelor și simptomelor

Opt tipuri de alimente reprezintă aproximativ 90% din toate alergiile alimentare:

 • ouă.
 • Peşte.
 • Lapte .
 • Arahide .
 • Crustacee .
 • Soia .
 • Nuci de copac, cum ar fi caju și nuci.
 • grâu .

Alergiile alimentare se pot dezvolta la adulți, așa că este posibil ca toată viața să te bucuri de creveți doar pentru a avea o reacție într-o zi aparent din senin.

După ce consumați un aliment la care sunteți alergic, simptomele apar de obicei rapid – în decurs de 30 de minute până la două ore. Atunci când mănânci alimentele ofensatoare, se declanșează un răspuns imun imediat. Acest tip de reacție poate fi fatală dacă nu este tratată imediat cu o injecție de epinefrină sau adrenalină.

Dacă, de exemplu, ești alergic la alune sau soia, ingerarea chiar și a unei cantități mici poate duce la o reacție rapidă și severă numită  anafilaxie.

Aceasta poate include:

 • O erupție cutanată sau urticarie.
 • Dificultate la inghitire.
 • Umflarea buzelor, limbii sau gâtului.
 • Respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație.
 • Intoleranță la mâncare

Uneori, vei auzi oamenii spunând că o anumită mâncare „nu este de acord” cu ei. Poate că produsele lactate le dau gaze, așa că evită cu totul lactatele.

O intoleranță alimentară apare atunci când corpul tău nu poate descompune în mod corespunzător un anumit aliment sau ingredient. Intoleranța la lactoză , de exemplu, este rezultatul unei deficiențe de enzime care împiedică organismul să descompună corect lactoza, un zahăr din lapte.

Simptomele gastrointestinale ale intoleranței alimentare apar de obicei în câteva ore și includ:

 • Diaree.
 • Gaze și balonare.
 • Arsuri la stomac.
 • Greaţă.
 • Dureri de stomac.
 • Stomac deranjat.
 • Sensibilitatea alimentară

Intoleranța alimentară și sensibilitățile alimentare sunt adesea grupate în aceeași categorie și s-ar putea să le auzi discutând în acest fel.

Cu sensibilitatea alimentară, este un răspuns imunitar, dar este un răspuns mult mai lent decât o alergie și adesea se datorează unui fel de dezechilibru în tractul gastro-intestinal.

Simptomele sensibilității alimentare pot imita reacțiile alergice ușoare:

 • Ceața creierului.
 • Oboseală.
 • Piele înroșită.
 • Mâncărime.
 • Dureri articulare sau musculare.
 • Dureri de cap sau migrene.
 • Strănut.
 • Înfundarea sau curgerea nasului.

Simptomele pot să nu fie întotdeauna imediate. De fapt, ar putea dura până la trei zile până când problemele să apară.

Boala celiacă: alergie sau intoleranță?

Boala celiacă poate provoca simptome similare, dar nu este nici o alergie alimentară, nici o intoleranță alimentară. În acest caz, consumul de gluten vă poate face să vă simțiți balonat, gazos sau obosit, dar nu va provoca o reacție alergică sau leziuni ale tractului gastrointestinal (GI).

Alergiile și intoleranța alimentară sunt genetice?

Sunt necesare mai multe cercetări, dar studiile arată că există dovezi convingătoare că copiii sunt expuși unui risc mai mare de alergii alimentare dacă unul sau ambii părinți le au.

Intoleranța și sensibilitățile alimentare pot fi genetice sau se pot dezvolta în timp.

Când apar alergiile alimentare?

Alergiile alimentare devin adesea evidente la începutul copilăriei, în special din alimente precum laptele, nucile, ouăle și soia. Uneori, totuși, aceste alergii se pot dezvolta mai târziu în viață, așa că acest lucru nu este întotdeauna un pariu sigur. ( Cercetările sugerează că introducerea timpurie a alimentelor potențial alergene poate ajuta la prevenirea alergiilor la arahide la sugarii cu risc ridicat. Dacă sunteți îngrijorat, discutați cu medicul alergolog.)

Intoleranța și sensibilitățile se pot dezvolta sau se pot agrava, de asemenea, odată cu vârsta. Din nou, intoleranța la lactoză este un exemplu comun.

Cum să știi dacă ai o alergie sau o intoleranță alimentară

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate ajuta să aflați dacă aveți o alergie sau o intoleranță și apoi să colaboreze cu dvs. pentru a stabili un plan care să vă ajute să vă controlați simptomele.

Iată câteva dintre modalitățile prin care sunt diagnosticate alergiile alimentare, intoleranța și sensibilitățile.

1. Teste alergice

Testarea alergică a pielii poate identifica reacția organismului dumneavoastră la alergeni. Un test de sânge poate identifica un nivel ridicat de anticorpi alergici pe care îi produce sistemul imunitar.

Dar determinarea cauzei intoleranței sau a sensibilității alimentare nu este o știință exactă. În afară de testul de respirație cu hidrogen pentru a diagnostica intoleranța la lactoză, nu există teste cutanate sau de sânge dovedite pentru aceste probleme.

2. Ține un jurnal alimentar

Puteți ține un jurnal alimentar pentru a înregistra ce mâncați, când aveți simptome și care sunt acestea. Dacă observi că un aliment sau un ingredient îți provoacă disconfort în mod constant, este probabil o intoleranță.

3. Încearcă o dietă de eliminare

Puteți colabora cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală pentru a începe o dietă de eliminare pentru a ajuta la identificarea cauzei disconfortului dumneavoastră.

Dacă ai simptome când mănânci un anumit aliment, atunci nu există simptome când nu îl mănânci, iar apoi simptomele reapar când este reintrodus, aceasta face parte din procesul de determinare a identificării unei intoleranțe alimentare.

Cum să gestionezi reacțiile corpului la alimente

Identificarea sursei simptomelor și prevenirea acestora în viitor poate fi dificilă. Dar odată ce ați identificat vinovatul (vinovații) problemelor dvs., iată cum să vă preveniți și să vă gestionați simptomele:

Eliminați alimentele ofensatoare: „Evitarea este cea mai bună metodă de prevenire pentru a ține sub control majoritatea alergiilor și intoleranțelor”, spune Jaeger. Cu alte cuvinte, ferește-te de substanțele care te deranjează.

Încercați un medicament fără prescripție medicală: în unele cazuri, medicamentele pot ajuta în cazurile subtile de intoleranță alimentară.

Care sunt cele mai frecvente alergii alimentare?

Sunt cunoscute și descrise alergii la peste 170 de alimente, dar există 8 alimente principale care le provoacă cel mai frecvent: proteinele din laptele de vacă, ouăle, nucile (nuci braziliene, macadamia, pecan, migdale, fistic, caju, castane, alune de pădure) și arahidele, peștele și fructele de mare (crustacee – homari, raci, creveți, crabi și moluște- midii, stridii, calamari, caracatiță), cereale – in principal la grâu, si intr-o proportie mai mica la secară, orz), soia, semințe de muștar, susan sau lupin. Cel mai frecvent, alergiile alimentare apar la copii.

Ce este o intoleranță alimentară?

Multe dintre manifestările clinice ale unei alergii alimentare și ale unei intoleranțe alimentare sunt asemănătoare, în special cele de la nivelul tubului digestiv. Cea mai importantă diferență dintre cele două afecțiuni este mecanismul de producere. Spre deosebire de alergia alimentara care are drept cauza un raspuns imun exagerat, o intoleranța este rezultatul unui deficit al unei enzime implicate in digerarea corecta a alimentului intolerat. Anumite intoleranțe alimentare pot fi asociate cu o modificare genetică.

Care sunt cele mai frecvente intoleranțe alimentare?

Cele mai cunoscute intoleranțe alimentare sunt: intoleranța la lactoză, intoleranța la fructoză și intoleranța la gluten, denumita si boala celiaca ale carei manifestari clinice sunt declansate de consumul de cereale care contin gluten- (grâu, ovăz, orz, secară).

Cum se manifestă o reacție alergică?

Cele mai frecvente sunt manifestările cutanate: urticaria, înroșirea pielii, mâncărime (prurit). Alte manifestări includ manifestările orale: senzație de disconfort sau mâncărime la nivelul gurii, umflarea buzei, a limbii, a valului palatin, senzația de înțepătură sau chiar edemul glotic; manifestările oculare cuprind mâncărimea, hiperlacrimație, înroșirea si umflarea pleoapelor iar cele de la nivelul aparatului respirator: strănut, mâncarime la nivelul nasului, rinoree, respirație dificilă, wheezing, tuse sau  răgușeală. În 10% din cazurile de reacție alergică poate sa apară anafilaxia care presupune asocierea unor manifestari clinice din cel putin 2 sisteme asociate sau nu cu manifestări de la nivelul sistemului cardiovascular (hipotensiune, lipotimie, amețeală, palpitații) sau neurologic (oboseală, pierderea conștienței).

Dacă prepararam termic alimentele la care avem alergie se mai declanșeaza manifestările clinice?

Depinde de alimentul la care ne referim, unele alimente își amplifică alergenicitatea, altele și-o scad. Spre exemplu, arahidele, prin prăjire devin și mai alergene, iar reacțiile declanșate sunt mai severe.

Ce alergii alimentare apar, cel mai frecvent, la copii?

La sugar cele mai frecvente alergii sunt cele la proteinele laptelui de vacă dar în marea lor majoritate, aceste alergii dispar până la vârsta de 3 ani. La copii mici, frecvent apare alergia la oul si mai rar-la grau. Oul este un aliment care este foarte frecvent consumat și de care este nevoie în special în perioada copilăriei. Alergiile la ou se pot dezvolta atât la albuș cât și la gălbenuș, mai frecvent la albuș. Cele două părți constituente ale oului conțin proteine care au structuri ușor diferite, de aceea apar diferențe. Vestea buna este că de obicei această alergie dispare în perioada adolescenței astfel incat, la 15-16 ani copii încep să tolereze proteinele din ou.

Aminoacizi esentiali – Amino 6700 Body Line. Singurii aminoacizi liberi EAA. Fără proteină din zer

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *