Uleiurile de gătit. Care sunt cele mai sănătoase?

ulei 1

Uleiurile de gătit reprezintă un ingredient esențial în bucătăria noastră de zi cu zi, însă nu toate sunt la fel de sănătoase pentru organism.

Grăsimile au adesea o reputație proastă. Dar, în ciuda a ceea ce poate ați auzit, grăsimile și mai ales uleiurile sunt o parte esențială a unei diete. Soteți, coaceți, stropiți sau sfârâiți, uleiurile sunt punctul de plecare al oricărei mese reușite, plus că ne ajută să absorbim nutrienți importanți.

Uleiurile de gătit pentru o alimentație sănătoasă

Uleiurile de gătit sunt un ingredient esențial în bucătărie, însă nu toate sunt la fel de sănătoase. Există o varietate de uleiuri disponibile pe piață, iar unele sunt mai recomandate pentru o alimentație sănătoasă decât altele.

1. Ulei de măsline extravirgin:

Este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri de gătit datorită conținutului său ridicat de grăsimi mononesaturate, antioxidanți și acizi grași esențiali. Acest ulei este potrivit pentru prăjirea la temperaturi mai scăzute sau pentru salate și sosuri.

2. Ulei de cocos:

Acest ulei are un conținut ridicat de acizi grași cu lanț mediu, ceea ce îl face ideal pentru gătit la temperaturi înalte. De asemenea, uleiul de cocos are beneficii pentru sănătatea inimii și a creierului.

3. Ulei de avocado:

Acest ulei este bogat în grăsimi sănătoase și antioxidanți, fiind potrivit pentru gătit la temperaturi înalte sau pentru adăugarea în salate și sosuri. Uleiul de avocado este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătatea pielii și a părului.

4. Ulei de floarea-soarelui:

Acest ulei are un conținut ridicat de acizi grași omega-6 și vitamina E, fiind potrivit pentru gătit la temperaturi medii sau pentru prăjire. Este important să alegi un ulei de floarea-soarelui presat la rece pentru a beneficia de toate proprietățile sale nutriționale.

Este important să alegi uleiuri de gătit de calitate și să le folosești în mod corespunzător pentru a beneficia de beneficiile lor pentru sănătate. În plus, este recomandat să eviți uleiurile rafinate și parțial hidrogenate, deoarece acestea pot avea efecte negative asupra sănătății tale.

Cum să alegi uleiul potrivit pentru gătitul sănătos

Uleiurile de gătit reprezintă un ingredient de bază în bucătăria noastră de zi cu zi. Cu toate acestea, nu toate uleiurile sunt la fel de sănătoase. Există o varietate mare de uleiuri disponibile pe piață, iar alegerea celui potrivit poate fi uneori dificilă.

1. Ulei de măsline extravirgin:

Acesta este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri de gătit disponibile. Este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă și antioxidanți care contribuie la reducerea inflamației din organism. Este ideal pentru gătit la temperaturi mai mici sau pentru salate.

2. Ulei de cocos:

Acest ulei are un conținut ridicat de grăsimi saturate, care pot fi controversate. Cu toate acestea, uleiul de cocos conține și acizi grași cu lanț mediu care pot oferi diverse beneficii pentru sănătate, precum îmbunătățirea digestiei și stimularea metabolismului. Este potrivit pentru prăjire și coacere la temperaturi medii.

3. Ulei de avocado:

Acest ulei este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, vitamine și antioxidanți. Este ideal pentru gătit la temperaturi ridicate, deoarece are un punct de fum ridicat.

Cum să alegi uleiul potrivit pentru gătitul sănătos:

– Alege uleiuri nerafinate sau presate la rece, deoarece acestea păstrează mai bine nutrienții și antioxidanții.

– Verifică punctul de fum al uleiului. Alege un ulei cu un punct de fum mai mare pentru gătit la temperaturi ridicate și unul cu un punct de fum mai mic pentru gătit la temperaturi mai scăzute.

– Verifică eticheta și asigură-te că alegi un ulei de înaltă calitate, fără aditivi sau conservanți.

– Folosește diferite tipuri de uleiuri în funcție de preparatul pe care îl pregătești și de temperaturile de gătire necesare.

Alegerea uleiului potrivit pentru gătitul sănătos poate contribui semnificativ la menținerea unei diete echilibrate și a unei sănătăți de fier. Optează pentru uleiuri sănătoase și de înaltă calitate în preparatele tale pentru a te bucura de gusturi delicioase și beneficii pentru sănătate.

Beneficiile uleiurilor de gătit sănătoase pentru organism

Uleiurile de gătit sunt un ingredient esențial în bucătărie, însă nu toate sunt la fel de sănătoase pentru organism. Pe piață există o varietate de uleiuri de gătit, dar este important să știm care sunt cele mai bune pentru sănătatea noastră.

Beneficiile uleiurilor de gătit sănătoase pentru organism sunt numeroase. În primul rând, aceste uleiuri sunt bogate în acizi grași sănătoși, cum ar fi acizii grași mononesaturați și polinesaturați, care sunt esențiali pentru o bună funcționare a organismului. Consumul regulat de uleiuri sănătoase poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge și la prevenirea bolilor de inimă.

De asemenea, uleiurile de gătit sănătoase sunt bogate în antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism și la reducerea riscului de apariție a cancerului. Aceste uleiuri pot avea și proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamațiilor din organism și la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni precum artrita.

În plus, uleiurile de gătit sănătoase sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina E, vitamina K și fierul, care sunt esențiale pentru menținerea sănătății pielii, a sistemului imunitar și a sănătății oaselor.

Alegerea uleiurilor de gătit sănătoase pentru prepararea alimentelor este esențială pentru menținerea unei diete echilibrate și pentru promovarea unei bune stări de sănătate. Optează pentru uleiuri precum uleiul de măsline extravirgin, uleiul de cocos sau uleiul de avocado pentru a beneficia de toate aceste beneficii pentru organism.

Uleiuri de gătit. Ce trebuie să știi despre grăsimile sănătoase

Uleiurile de gătit sunt un ingredient de bază în bucătărie, însă alegerea celor mai sănătoase tipuri de ulei poate fi o provocare. Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru o alimentație echilibrată și pentru menținerea sănătății inimii, a creierului și a pielii.

Există trei tipuri principale de grăsimi sănătoase: grăsimile saturate, grăsimile mononesaturate și grăsimile polinesaturate. Grăsimile saturate se găsesc în principal în produsele de origine animală și în uleiurile de nucă de cocos și de palmier. Consumul excesiv de grăsimi saturate poate crește nivelul de colesterol din sânge și riscul de boli de inimă.

Grăsimile mononesaturate, găsite în uleiul de măsline, uleiul de avocado și uleiul de arahide, sunt considerate grăsimi sănătoase deoarece pot contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) din sânge și pot crește nivelul de colesterol HDL (colesterolul „bun”).

Grăsimile polinesaturate, precum acizii grași Omega-3 și Omega-6, se găsesc în uleiurile de pește, uleiul de soia și uleiul de floarea-soarelui. Aceste grăsimi sunt esențiale pentru funcționarea corectă a creierului și a sistemului nervos și pot ajuta la reducerea inflamațiilor din organism.

Atunci când alegi un ulei de gătit, este important să optezi pentru unul care să conțină grăsimi sănătoase și să fie stabil la temperaturi ridicate. Uleiurile cu un punct de ardere ridicat sunt mai potrivite pentru prăjire și gătire la temperaturi înalte, în timp ce uleiurile cu un punct de ardere scăzut sunt mai indicate pentru salate sau pentru gătire la temperaturi mai joase.

Alegerea uleiurilor de gătit potrivite poate contribui la menținerea unei stări bune de sănătate

Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru o alimentație echilibrată și pentru menținerea sănătății generale. Alegerea uleiurilor de gătit potrivite poate contribui la menținerea unei stări bune de sănătate și la prevenirea riscului de boli cronice.

Potrivit lui James Roche, MS, Registered Dietician Nutritionist la SCL Health, „Grăsimea este un nutrient foarte subapreciat, care este esențial pentru o sănătate optimă. Grăsimea este legată de multe funcții și beneficii esențiale pentru sănătate. Nu trebuie să mâncăm o tonă de grăsime, dar ar trebui să facem ca grăsimea pe care o mâncăm să conteze.”

Așadar, ce uleiuri ar trebui să fie elementele de bază în mesele tale? Ei bine, asta depinde de tipul de gătit pe care îl faci. Cel mai important lucru de luat în considerare atunci când alegeți un ulei este punctul său de fum, sau temperatura la care uleiul începe să ardă.

Când încălziți un ulei peste punctul său de fum, acesta își poate pierde aromă, substanțe nutritive și chiar elibera molecule dăunătoare numite radicali liberi. O altă regulă de bază bună este să cercetezi exact ce tipuri de grăsimi sunt în uleiul tău.

Experții recomandă să stai departe de cei cu conținut ridicat de grăsimi saturate și să optezi pentru cele pline de grăsimi sănătoase mononesaturate și polinesaturate. Acestea fiind spuse, grăsimile saturate nu sunt întotdeauna un lucru rău, dar vom ajunge la asta în curând. Bănuim că ceea ce încercăm să spunem este că nutriția este un act de echilibru complex și suntem aici pentru a face totul mai ușor. Iată 5 uleiuri pline de nutrienți care merită un loc în cămară.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este popular dintr-un motiv. Este plin de aromă și incredibil de versatil. Dacă doriți să beneficiați de toate beneficiile sale pentru sănătate, căutați întotdeauna „extra virgin” pe etichetă. Aceasta înseamnă că uleiul este nerafinat și conține mai mulți nutrienți, antioxidanți și grăsimi sănătoase pentru inima. În comparație cu alte uleiuri, măslinele au un punct de fum scăzut, așa că este cel mai bine folosit pentru gătit la căldură medie până la scăzută, coacere sau ca sosuri pe salate.

Ulei de avocado

Uleiul de avocado se laudă cu aceleași beneficii ca uleiul de măsline extravirgin, dar cu un punct de afumare mai mare, făcându-l excelent pentru prăjit sau prăjit. Este plin de vitamina E și are unul dintre cele mai mari conținuturi de grăsimi mononesaturate din culoarul uleiului. În plus, uleiul de avocado nu are prea multă aromă, așa că nu vă va depăși niciodată abilitățile de gătit.

Ulei de cocos

A existat o mulțime de hype în jurul uleiului de cocos în ultimii câțiva ani. Așadar, s-ar putea să fii surprins să afli că uleiul de cocos este de fapt destul de bogat în grăsimi saturate. Totuși, această grăsime incredibil de rezistentă la căldură are beneficii puternice pentru sănătate. Poate ajuta la îmbunătățirea colesterolului, la uciderea bacteriilor dăunătoare și la stimularea metabolismului. Și pentru a-ți liniști puțin mintea, multe studii recente au arătat că nu toate grăsimile saturate sunt dăunătoare pentru tine.

Ulei de floarea soarelui

Nu numai că acest ulei provine din semințele celor mai frumoase flori din lume, dar conține și aproape 30% din aportul zilnic recomandat de vitamina E într-o singură lingură. Uleiul de floarea soarelui este bogat în acizi grași omega-6, care, deși sunt importanți pentru organism, ar putea fi inflamatori dacă sunt consumați în exces. Deci, așa cum a spus odată un înțelept, „totul cu moderație”.

Unt

Ești șocat să-l vezi pe acesta pe listă? Ascultă-ne. Untul real, neprocesat, poate fi destul de hrănitor. Este plin de vitamine A, E și K2 și bogat în acizi grași care luptă împotriva inflamației. Cel mai sănătos pariu al tău este să alegi grăsime pură de unt, sau ghee, care nu conține zahăr și proteine. Optează pentru unt de la vaci hrănite cu iarbă pentru mai multă vitamina K2 și acizi grași sănătoși.

Uleiuri sănătoase care nu sunt atât de grozave pentru gătit

Multe uleiuri sunt foarte bune pentru tine, dar se descompun mai ușor atunci când sunt expuse la lumină, căldură și aer, și nu sunt la fel de sănătoase pentru gătit.

Ulei din semințe de struguri

Acest ulei sănătos are un nivel scăzut de grăsimi saturate, ceea ce îl face bun pentru talia dvs., precum și pentru rețetele dvs. Un punct de ardere mediu-înalt de aproximativ 420 de grade ar face din acesta un ulei de gătit bun, dar semințele de struguri sunt în mare parte grăsimi polinesaturate, care sunt instabile. Se poate oxida cu ușurință atunci când este expus la lumină, aer și căldură, deci este foarte delicat. Sursă bună de vitamina E și acid oleic.

Uleiul de in

Un alt ulei care este o sursă bună de acizi grași omega-3, dar are un punct de ardere de numai aproximativ 225 de grade, deci nu este bun pentru gătit. Se amestecă în feluri de mâncare după încălzire sau în sosurile de salată.

Ulei de cânepă

Plin de acizi grași sănătoși care pot reduce riscul de diabet, conform studiilor. Este totuși prea delicat pentru a fi încălzit, așa că economisiți pentru salată și uz extern pe piele.

Ulei de alune de pădure

Oferă vitamina E și grăsimi mononesaturate sănătoase. Cel mai bine este folosit în decurs de trei până la șase luni de la desfacere. Prea delicat pentru gătit. De asemenea, grozav în sosuri, legume prăjite sau verdeață la abur.

Uleiuri cu efecte negative asupra sănătății

Unele uleiuri despre care credem că ar fi sănătoase, de fapt, nu sunt.

Multe uleiuri sunt bogate în acizi grași omega 6, dar de acești acizi grași nu ducem lipsă și tocmai de aceea apar dezechilibre. 

Cei mai mulţi oameni consumă prea mulţi acizi graşi Omega-6. În acelaşi timp, consumul de alimente bogate în Omega-3 se află la cel mai mic nivel la care a fost vreodată. Un raport distorsionat al acestor acizi graşi polinesaturaţi poate fi unul dintre cele mai dăunătoare aspecte ale modului de viață pe care îl ducem în ziua de azi.

Corpurile noastre nu au enzime pentru a îi produce şi de aceea trebuie să îi luăm din dietă. Dacă nu îi obţinem din dietă, atunci vom dezvolta un deficit şi ne vom îmbolnăvi. De aceea sunt numiţi acizi graşi „esenţiali”. Aceştia sunt diferiţi de majoritatea grăsimilor. Nu sunt utilizaţi doar pentru energie sau stocaţi, ci sunt biologic activi şi au rol important în procese precum coagularea sângelui şi inflamaţia.

Omega-6 şi Omega-3 nu au aceleaşi efecte. Omega-6 sunt pro-inflamatorii, în timp ce Omega-3 sunt anti-inflamatorii. Desigur, inflamaţia este esenţială pentru supravieţuirea noastră. Ne ajută în protejarea organismului împotriva infecţiilor şi leziunilor, dar poate provoca daune grave şi poate contribui la îmbolnăvire atunci când răspunsul inflamator este inadecvat sau excesiv.

Ulei de soia

Acest ulei este bogat în grăsimi omega-6, care nu sunt neapărat dăunătoare pentru tine, dar noi per ansamblu mănâncăm prea multe, ceea ce poate duce la probleme de sănătate și obezitate. Sursele pentru acest ulei sunt probabil culturi modificate genetic, iar cele mai multe opțiuni sunt puternic procesate cu substanțe chimice.

Ulei de floarea soarelui

Are un punct de fum ridicat, este o sursă excelentă de vitamina E, iar cea mai mare parte a grăsimilor sale este nesaturată. Uleiul acesta este parțial hidrogenat, ceea ce înseamnă că conține grăsimi trans nesănătoase. De asemenea, este bogat în acizi grași omega-6, care atunci când nu sunt la aceași nivel cu omega 3, sunt legați de obezitate, diabet și boli de inimă. Reutilizarea uleiului poate duce la formarea mai multor grăsimi trans nocive.

Ulei de șofrănel

Acesta are un punct de fum ridicat și un nivel scăzut de grăsimi saturate, dar poate forma radicali liberi periculoși atunci când este expus la căldură sau oxigen. Uleiurile polinesaturate de șofrăn conțin mult acid linoleic și pot produce radicali liberi atunci când sunt expuse la căldură. Un studiu mai recent din 2013 a mai descoperit că consumul de grăsimi omega-6 precum cele din uleiul de șofrănel poate duce la un risc mai mare de probleme cardiace.

Ulei de rapiță

Conține acizi grași omega-9 care promovează sănătatea și are și câțiva omega-3. Are un punct de fum ridicat și o aromă neutră. Cu toate acestea, are o cantitate bună de acizi grași omega-6, ceea ce poate duce la probleme de sănătate. De asemenea, râncește destul de ușor și poate forma concentrații mari de acizi grași trans. Rapița poate proveni și ea din culturi modificate genetic.

Ulei din semințe de bumbac

Aproximativ jumătate din acest ulei este alcătuit din acizi grași polinesaturați, care sunt instabili. De asemenea, conține o cantitate bună de acizi grași omega-6.

Ulei de porumb

Un alt ulei care poate produce substanțe chimice nocive atunci când este încălzit. De asemenea, este bogat în acizi grași omega-6 și are un punct de fum/ardere mediu-înalt. O mare parte din uleiul de porumb disponibil provine din plante modificate genetic.

Proline Biotic X10 Body Line Supliment Probiotic – 30 capsule

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *