Retenția de apă. Cum să o gestionăm pentru a menține o greutate sănătoasă

retentia de apa 3

Retenția de apă este un factor important care poate influența fluctuațiile de greutate în mod semnificativ.

De ce apare retenția de apă? Glicogenul reține foarte multă apă în organism. De fiecare gram de glicogen sunt atașate 3 grame de apă, iar de aici și excesul de apă în organism, și kilogramele în plus. 

Retenția de apă poate fi cauzată de mai mulți factori și poate fi localizată fie în întreg organismul, fie doar în anumite zone (mâini, picioare, abdomen etc). Hai să aflăm care sunt principalele cauze ale retenției de apă.

Impactul retenției de apă asupra fluctuațiilor de greutate și cum să o gestionăm

Retenția de apă este un fenomen comun care poate contribui semnificativ la fluctuațiile de greutate pe care le experimentăm. Aceasta se referă la acumularea excesivă de lichide în țesuturi și între celulele corpului, ceea ce poate duce la umflături și senzația de greutate în exces. Deși retenția de apă poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi o alimentație bogată în sare, dezechilibre hormonale sau anumite afecțiuni medicale, este important să știm cum să o gestionăm pentru a evita fluctuațiile de greutate necontrolate.

Impactul retenției de apă asupra fluctuațiilor de greutate este semnificativ, deoarece poate duce la creșteri bruste în kilogramele corporale. Atunci când reținem apă, corpul nostru poate părea umflat și mai greu, ceea ce poate afecta atât aspectul fizic, cât și starea noastră de bine. De asemenea, fluctuațiile de greutate cauzate de retenția de apă pot fi frustrante pentru cei care încearcă să își mențină sau să își reducă greutatea.

Pentru a gestiona retenția de apă și a preveni fluctuațiile de greutate asociate, este important să adoptăm anumite măsuri. În primul rând, reducerea consumului de sare poate ajuta la scăderea retenției de apă, deoarece sarea poate contribui la retenția de lichide în organism. De asemenea, este recomandat să consumăm alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, spanacul sau avocado, deoarece acest mineral poate ajuta la eliminarea excesului de apă din organism.

Pe lângă alimentație, este important să ne hidratăm corespunzător și să facem mișcare regulat pentru a stimula circulația și eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, o odihnă adecvată și reducerea stresului pot contribui la gestionarea retenției de apă și prevenirea fluctuațiilor de greutate.

Retenția de apă poate juca un rol semnificativ în fluctuațiile de greutate pe care le experimentăm, dar există modalități eficiente de a o gestiona. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, hidratare corespunzătoare, exerciții fizice regulate și gestionarea stresului, putem reduce retenția de apă și menține o greutate corporală sănătoasă și stabilă.

Cum să recunoaștem și să controlăm retenția de apă pentru a evita fluctuațiile de greutate

Retenția de apă poate juca un rol important în fluctuațiile de greutate. Atunci când corpul reține prea mult lichid, acest lucru poate duce la creșterea în greutate, deoarece apa în exces poate fi stocată în țesuturile corporale. Pe de altă parte, atunci când corpul elimină prea mult lichid, acest lucru poate duce la scăderea în greutate.

Pentru a recunoaște retenția de apă, este important să fim atenți la anumite semne și simptome. Acestea pot include umflarea mâinilor, picioarelor sau abdomenului, senzația de balonare, creșterea în greutate bruscă sau fluctuații mari în greutate într-un timp scurt, precum și senzația de sete excesivă.

Pentru a controla retenția de apă și a evita fluctuațiile de greutate, este recomandat să adoptăm anumite măsuri. În primul rând, este important să avem o dietă echilibrată, bogată în nutrienți și să consumăm suficientă apă pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, este recomandat să reducem consumul de sare, deoarece sarea poate duce la retenție de apă.

Un alt aspect important în controlul retenției de apă este activitatea fizică regulată. Exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la eliminarea excesului de lichid din organism. De asemenea, este important să evităm sedentarismul și să ne mișcăm cât mai mult posibil.

În concluzie, retenția de apă poate fi un factor important în fluctuațiile de greutate. Recunoașterea și controlul acesteia pot fi cheia pentru menținerea unei greutăți sănătoase și a unei stări de sănătate bune în general. Adoptarea unei diete echilibrate, consumul adecvat de apă, reducerea consumului de sare și activitatea fizică regulată pot contribui semnificativ la evitarea fluctuațiilor de greutate cauzate de retenția de apă.

Cauze

Modificări hormonale

Retenția de apă poate apărea în timpul sarcinii sau în perioada premenstruală, ca urmare a dezechilibrului anumitor hormoni, cum ar fi progesteronul şi care se manifestă prin edeme la nivelul mâinilor și picioarelor, însoțite de senzația de greutate și disconfort;

Sarcina

Retenția de apă în sarcină este legată de cantitatea de sânge care circulă în corp. Pentru a contribui la creșterea fătului, volumul de sânge se triplează, astfel încât corpul gravidei reține mai multă apă pentru a susține aportul crescut de sânge. Tot acest proces provoacă senzația de „strângere” a pielii și scade fluxul de sânge care se întoarce de la picioare la inimă, ceea ce poate duce la edeme la nivelul membrelor;

Menopauza

Retenția de apă în menopauză este cauzată de scăderea nivelului de progesteron din organism;

Lipsa activității fizice

Persoanele care sunt inactive fizic (nu pot merge din motive medicale sau au un zbor lung cu avionul), care petrec foarte mult timp la birou sau stau foarte mult în picioare pot fi afectate de retenția de apă. Gravitația păstrează sângele în extremitățile inferioare;

Insuficiența renală

Deoarece rinichii sunt responsabili pentru menținerea echilibrului hidroelectrolitic, persoanele cu boală cronică de rinichi suferă adesea și de retenție de apă;

Insuficiența cardiacă

Dacă inima nu poate pompa suficient sânge prin corp, este posibil să apară o acumulare de apă în plămâni, brațe și picioare. În insuficiența cardiacă, inima nu poate pompa sângele, iar acesta rămâne în sistemul venos, crescând presiunea hidrostatică. Ca urmare, apa trece în spațiu extravascular, provocând edeme;

Ciroza hepatică

Presiunea crescută în ficat și producția redusă de proteine pot duce la retenție de apă;

Leziuni capilare

Deteriorarea capilarelor (vasele mici de sânge care hrănesc celulele) poate face ca excesul de lichid să intre în spațiile dintre celule, ceea ce duce la retenția de apă;

Probleme ale sistemului limfatic

Sistemul limfatic joacă un rol cheie în echilibrul fluidelor din organism. Leziunile, infecțiile, anumite tipuri de cancer și chiar tratamentul local al cancerului pot cauza probleme limfatice;

Consumul prea mare de sare

Utilizată în exces în alimentație, sarea provoacă retenție de apă, la fel şi ingerarea de produse procesate sau băuturi cu un conținut ridicat de sodiu;

Afecțiunile tiroidiene

Glanda tiroidă secretă hormoni care contribuie la reglarea nivelului de lichide din țesuturi; atunci când aceștia nu sunt în limite normale, apare retenția de apă;

Obezitatea

Poate fi asociată cu o retenție crescută de apă la nivelul brațelor și picioarelor;

Malnutriția

O deficiență severă de proteine poate provoca o afecțiune caracterizată prin retenție de lichide și un abdomen mărit;

Alergiile

Când corpul detectează un alergen, eliberează un compus numit histamină, care determină traversarea lichidului din capilare în țesutul extracelular, provocând edem și inflamație pe termen scurt;

Medicamente

Anumite medicamente (contraceptivele orale, corticosteroizii, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), medicamente pentru boala Parkinson, curele de chimioterapie și unele medicamente pentru diabet) pot crește retenția de apă.

Simptome

Retenția de apă te poate face să te simțiți mai greu decât de obicei și mai puțin agil sau activ şi poate provoca, de asemenea, unele semne vizibile:

 • picioare și glezne umflate;
 • creșterea în volum a abdomenului, feței și șoldurilor;
 • articulații rigide;
 • fluctuații de greutate.

Excesul de lichid în plămâni (edemul pulmonar) poate indica o problemă gravă a inimii sau a sistemul respirator. Simptomele includ dificultăți de respirație, tuse, durere în piept și slăbiciune, deoarece pot afecta capacitatea plămânilor de a furniza oxigen organismului.

Cunoscută și sub numele de hidrocefalie, retenția de lichide în creier poate provoca vărsături, vedere încețoșată, dureri de cap și tulburări de echilibru, care pot ajunge chiar să pună viața pacientului în pericol.

Remedii și tratament

Deși retenția de lichide poate fi un semn al mai multor afecțiuni grave, ea poate fi totuși ținută sub control prin câțiva pași simpli, cu condiția ca edemele să fie ușoare și pacientul să nu sufere de boli cronice.

Iată cum poate fi eliminată rapid apa din organism:

 • consum cât mai redus de sare;
 • alimentație bogată în potasiu și magneziu: ajută la echilibrarea nivelului de sodiu;
 • înlocuirea carbohidraților rafinați cu cereale integrale bogate în fibre;
 • suplimente cu hibiscus;
 • consum de usturoi și fenicul: sunt considerate diuretice naturale;
 • consum de urzică: susține echilibrul hidroelectrolitic.

Ceaiuri diuretice pentru eliminarea apei din organism sunt cele de:

 • păpădie;
 • mătase de porumb;
 • păducel;
 • ienupăr;
 • coada-calului;
 • pătrunjel.

Sfaturi utile pentru eliminarea apei din organism

Câteva schimbări în stilul de viață sunt mereu binevenite și benefice pentru sănătate, în special dacă aceste schimbări pot influența pozitiv retenția de apă din corp. Este mult mai ușor decât pare să menții un echilibru al fluidelor în organism. Tot ce trebuie să faci este să urmezi aceste sfaturi:

1. Fă sport

Dacă sedentarismul este una dintre cauzele retenției de apă, atunci mișcarea va fi o soluție sigură. Câteva minute de mișcare în fiecare zi te ajută să elimini excesul de apă din organism și, mai ales, să scapi de umflăturile din zona picioarelor și a gleznelor. Dacă facem exerciții fizice, organismul va apela la rezervele de glicogen pentru a furniza corpului energie, iar în acest fel, cu glicogenul va elimina și moleculele de apă stocate.

2. Ai grijă la consumul de sare

O altă schimbare benefică în stilul tău de viață este să limitezi consumul de sare. Acest obicei benefic nu doar că te va ajuta să elimini apa din organism, dar te va proteja și de dezvoltarea altor afecțiuni neplăcute. Un sfat util în acest sens este să limitezi consumul de alimente procesate și să te axezi mai mult pe fructe și legume proaspete.

3. Consumă mai mult potasiu și magneziu

La fel ca sodiu, și potasiu este un mineral implicat în menținerea echilibrului fluidelor. Postasiu este benefic în procesul de eliminare al excesului de apă datorită proprietății de a scădea cantitatea de sodiu din organism. Este recomandat să consumi undeva la 4700 mg de potasiu zilnic. Bananele, frunzele verzi, avocado și roșiile sunt surse benefice de potasiu.

Magneziu este și el extrem de important pentru organism, dar și pentru normalizarea procesului de echilibrare a fluidelor. Numeroase studii au arătat că magneziu este benefic în eliminarea apei. Un adult are nevoie de 310-420 mg de magneziu zilnic. Spanacul, migdalele sau fasolea neagră sunt surse excelente de magneziu. De asemenea poți apela cu încredere la un supliment cu magneziu pentru retenția de apă.

4. Hidratează-te

Sună paradoxal, însă consumul unei cantități mai mari de apă pe parcursul zilei poate crește considerabil cantitatea de apă eliminată din organism. Dacă organismul nu este hidratat corect, acesta va stoca apa și sărurile în țesuturi. Odată ce corpul primește suficientă apă, acesta va elimina stocurile și va restabili echilibrul.

Rolul crucial al retenției de apă în pierderea sau creșterea în greutate

Retenția de apă este un proces natural al organismului care poate avea un impact semnificativ asupra fluctuațiilor de greutate. Acest fenomen poate fi influențat de mai mulți factori precum alimentația, nivelul de hidratare, exercițiile fizice și stresul.

Rolul crucial al retenției de apă în pierderea sau creșterea în greutate este unul destul de complex. Atunci când organismul reține prea multă apă, acest lucru poate duce la creșterea în greutate. Acest lucru se întâmplă deoarece excesul de apă poate fi stocat în țesuturile corporale, ducând astfel la umflarea acestora.

Pe de altă parte, retenția insuficientă de apă poate duce la deshidratare, care poate afecta negativ metabolismul și capacitatea organismului de a arde calorii eficient. Prin urmare, este important să menținem un echilibru adecvat al retenției de apă pentru a susține un proces sănătos de pierdere sau menținere a greutății.

Un alt aspect important de luat în considerare este faptul că retenția de apă poate masca pierderea reală în greutate. De exemplu, dacă o persoană reține apă în exces în timp ce urmează o dietă sau un program de exerciții fizice, acest lucru poate duce la o stagnare sau chiar la creșterea în greutate pe cântar, deși în realitate pierderea de grăsime a avut loc.

Pentru a controla retenția de apă și a menține un echilibru sănătos al greutății, este recomandat să consumăm suficientă apă, să evităm alimentele procesate și să facem exerciții fizice în mod regulat. De asemenea, reducerea nivelului de stres și obținerea unui somn adecvat pot contribui la menținerea unui echilibru sănătos al apei în corp.

Retenția de apă joacă un rol crucial în fluctuațiile de greutate și este important să fim conștienți de impactul său asupra procesului de pierdere sau creștere în greutate. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, putem menține un nivel optim al retenției de apă și susține obiectivele noastre de greutate în mod eficient.

Strategii eficiente pentru a gestiona retenția de apă și a menține o greutate sănătoasă

Retenția de apă poate fi un factor important în fluctuațiile de greutate și poate crea frustrare pentru cei care încearcă să își mențină greutatea sau să slăbească. Retenția de apă poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi consumul excesiv de sare, dezechilibrele hormonale, stresul, lipsa de somn sau chiar anumite medicamente.

Pentru a gestiona retenția de apă și a menține o greutate sănătoasă, este important să adoptăm anumite strategii eficiente. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta în acest sens:

1. Reducerea consumului de sare: Sarea poate determina corpul să rețină apă, ceea ce poate duce la balonare și creșterea în greutate. Încercați să reduceți consumul de sare și să optați pentru alternative mai sănătoase, cum ar fi condimentele sau ierburile aromatice.

2. Consumul adecvat de apă: Deși poate părea contraintuitiv, consumul unei cantități adecvate de apă poate ajuta la eliminarea excesului de apă din organism. Asigurați-vă că beți suficientă apă în timpul zilei pentru a menține hidratarea corectă a corpului.

3. Adoptarea unei diete echilibrate: O dietă bogată în fructe, legume, proteine slabe și carbohidrați complecși poate ajuta la menținerea unui echilibru sănătos în organism și la prevenirea retenției de apă.

4. Exercițiile fizice regulate: Activitatea fizică poate ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine și la eliminarea excesului de apă din organism. Includeți exerciții cardio și de forță în rutina dvs. de antrenament pentru rezultate optime.

Prin adoptarea acestor strategii eficiente și prin conștientizarea factorilor care pot influența retenția de apă, puteți gestiona mai bine fluctuațiile de greutate și vă puteți menține un stil de viață sănătos și echilibrat. Consultați întotdeauna un specialist în nutriție sau un medic înainte de a începe orice program de pierdere în greutate sau de gestionare a retenției de apă.

Diureticele sunt acele alimente sau suplimente care favorizează diureza, cresc cantitatea de urină din organism și ajută, astfel, la eliminarea retenției de apă. Poți apela oricând la diuretice naturale precum ceaiurile din plante sau alimentele bogate în apă, precum și la suplimente diuretice care au în compoziție extracte din plante benefice pentru acest proces.

Cele mai eficiente alimente și plante pentru acest proces sunt: ceaiul verde, ceaiul negru, păpădia, lămâile, pepenele roșu, castravetele sau strugurii.

Proline Biotic X10 Body Line Supliment Probiotic – 30 capsule

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *