Boala ficatului gras. Cauze, simptome și tratament

ce este boala ficatului gras

Boala ficatului gras este o afecțiune tot mai des întâlnită în zilele noastre, iar impactul său asupra organismului este unul semnificativ

Ficatul gras, cunoscut și sub denumirea de steatoză hepatică, este o afecțiune în care celulele hepatice acumulează cantități excesive de grăsime. În timp, această acumulare de grăsime poate afecta funcționarea normală a ficatului și poate duce la complicații grave.

Ce este boala ficatului gras și cum afectează organismul

Boala ficatului gras, cunoscută și sub denumirea de steatoză hepatică, este o afecțiune în care se acumulează excesiv grăsime în celulele hepatice. Ficatul gras poate fi clasificat în două tipuri: boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) și boală hepatică grasă alcoolică (AFLD).

NAFLD este cea mai comună formă de boală a ficatului gras și este asociată cu factori precum obezitatea, diabetul de tip 2, nivelurile ridicate de colesterol și trigliceride. AFLD, pe de altă parte, este cauzată de consumul excesiv de alcool și poate apărea la persoanele care consumă alcool în mod regulat și în cantități mari.

Boala ficatului gras poate afecta organismul în mai multe moduri

În stadiile incipiente, este posibil să nu prezinte simptome evidente, ceea ce face dificilă diagnosticarea precoce. Pe măsură ce boala progresează, unele persoane pot dezvolta simptome precum oboseală, greață, dureri abdominale și scăderea poftei de mâncare. În cazurile severe, boala ficatului gras poate duce la apariția cirozei hepatice și la creșterea riscului de cancer hepatic.

Pe lângă aceste efecte asupra ficatului, boala ficatului gras poate afecta și alte organe și sisteme ale organismului. De exemplu, poate crește riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare. De asemenea, poate afecta metabolismul și funcționarea normală a altor organe, cum ar fi pancreasul și rinichii.

Tratamentul pentru boala ficatului gras se concentrează pe gestionarea factorilor de risc și a cauzelor subiacente. În cazul NAFLD, schimbările în stilul de viață, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase, pierderea în greutate și exercițiile fizice regulate, sunt recomandate. În cazul AFLD, se recomandă reducerea sau renunțarea completă la consumul de alcool.

Este important să se acorde atenție și să se prevină apariția bolii ficatului gras, prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin evitarea consumului excesiv de alcool.

De asemenea, persoanele cu factori de risc, cum ar fi obezitatea sau diabetul, ar trebui să fie supravegheate îndeaproape și să efectueze teste de diagnostic periodic pentru a depista eventualele probleme hepatice.

Factorii de risc și simptomele asociate cu boala ficatului gras

Boala ficatului gras, cunoscută și sub denumirea de steatoză hepatică, este o afecțiune în care ficatul acumulează exces de grăsime. Această condiție poate fi reversibilă în stadii incipiente, dar în cazurile severe poate evolua către ciroza hepatică sau chiar cancer de ficat.

Obezitatea

Persoanele supraponderale sau obeze sunt mai susceptibile să dezvolte boala ficatului gras. Excesul de grăsime din organism este depozitat în ficat și poate duce la inflamație și leziuni hepatice.

Diabetul de tip 2

Pacienții cu diabet de tip 2 sunt predispuși la dezvoltarea bolii ficatului gras, deoarece organismul lor are dificultăți în a utiliza eficient insulina pentru a regla nivelul zahărului din sânge.

Consumul excesiv de alcool

Consumul regulat și excesiv de alcool poate provoca inflamație și deteriorarea ficatului, conducând astfel la boala ficatului gras.

Dieta necorespunzătoare

O alimentație bogată în grăsimi saturate și zaharuri rafinate poate contribui la acumularea de grăsime în ficat. Consumul excesiv de alimente procesate și bogate în calorii poate crește riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni.

Sindromul metabolic:

Persoanele cu sindrom metabolic, caracterizat prin prezența simultană a obezității abdominale, hipertensiunii arteriale, niveluri ridicate ale trigliceridelor și rezistență la insulină, sunt predispuse la boala ficatului gras.

Simptomele asociate cu boala ficatului gras pot varia de la absente sau minore până la semne evidente de disfuncție hepatică. În stadiile incipiente, pacienții pot să nu prezinte simptome sau să aibă doar o senzație de disconfort în partea superioară a abdomenului. Pe măsură ce boala progresează, pot apărea simptome precum oboseala, greață, pierderea apetitului, slăbiciune și dureri abdominale.

Diagnosticul bolii ficatului gras se face pe baza unei combinații de investigații medicale, inclusiv analize de sânge, ecografie abdominală și biopsie hepatică. Tratamentul constă în modificarea stilului de viață, inclusiv pierderea în greutate, adoptarea unei diete sănătoase și exerciții fizice regulate. În cazurile severe, pot fi necesare medicamente specifice pentru a controla inflamația și a preveni progresia bolii.

Metode de diagnostic și tratament pentru boala ficatului gras

Boala ficatului gras, cunoscută și sub denumirea de steatoză hepatică, este o afecțiune în care celulele hepatice se umplu cu grăsimi în exces. Această acumulare de grăsime poate afecta funcționarea normală a ficatului și, în timp, poate cauza inflamație și leziuni hepatice.

Pentru a diagnostica boala ficatului gras, medicul poate folosi mai multe metode. Unul dintre cele mai comune teste este analiza de sânge pentru a evalua nivelurile enzimelor hepatice, cum ar fi alanina aminotransferaza (ALT) și aspartat aminotransferaza (AST). Nivelurile ridicate ale acestor enzime pot indica o afecțiune hepatică.

De asemenea, medicul poate recomanda o ecografie abdominală pentru a evalua structura ficatului și pentru a detecta prezența grăsimii în ficat. Această metodă este non-invazivă și poate oferi informații importante despre starea ficatului.

În cazurile mai complexe sau în situații în care există suspiciunea de leziuni hepatice mai grave, poate fi necesară o biopsie hepatică. Această procedură implică prelevarea unei mici mostre de țesut din ficat pentru a fi analizată în laborator. Biopsia hepatică poate oferi informații detaliate despre gradul inflamației și a leziunilor hepatice.

Tratamentul pentru boala ficatului gras implică adesea modificări ale stilului de viață și a obiceiurilor alimentare. Scăderea în greutate și menținerea unei greutăți corporale sănătoase sunt esențiale în tratarea acestei afecțiuni. Dieta ar trebui să fie bogată în fructe, legume și alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate și trans.

Activitatea fizică regulată poate ajuta la reducerea grăsimii în ficat

Activitatea fizică regulată poate ajuta la reducerea grăsimii în ficat și la îmbunătățirea sănătății generale. Este recomandat să se facă cel puțin 150 de minute de exerciții moderate pe săptămână.

În cazurile mai severe, în care boala ficatului gras a progresat către o afecțiune numită steatohepatită non-alcoolică (NASH), pot fi necesare alte intervenții medicale. Medicul poate prescrie medicamente care ajută la reducerea inflamației și a leziunilor hepatice.

De asemenea, este important să se evite consumul excesiv de alcool, deoarece acesta poate agrava boala ficatului gras. Alcoolul poate crește inflamația și poate agrava leziunile hepatice.

Diagnosticarea și tratarea bolii ficatului gras implică o abordare multidisciplinară. Modificările stilului de viață sănătos, cum ar fi alimentația echilibrată și exercițiile fizice regulate, sunt esențiale în gestionarea acestei afecțiuni. În cazurile mai severe, medicul poate recomanda și tratament medicamentos pentru a controla inflamația și a preveni deteriorarea hepatică.

Regenerarea ficatului – Sanohepatic Body Line cu aminoacidul Arginina 1000

După cum sugerează și numele, boala ficatului gras nealcoolic este atunci când grăsimea se acumulează în ficat, din alte motive decât abuzul de alcool. Și este o condiție în creștere.

Majoritatea oamenilor nu prezintă deloc simptome, motiv pentru care se numește și boală „tăcută”.

boala ficatului gras-min

Și 1 din 5 cazuri progresează către o formă mai agresivă de inflamație hepatică, numită steatohepatită nealcoolică, o formă agresivă de boală hepatică grasă, care este marcată de inflamație hepatică și poate evolua către cicatrici avansate (ciroză) și insuficiență hepatică.

Aceste daune sunt similare cu daunele cauzate de consumul intens de alcool.

Care este rolul ficatului?

Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corp.

Ajută la procesarea substanțelor nutritive din alimente și băuturi și filtrează substanțele nocive din sânge.

Prea multă grăsime în ficat poate provoca inflamații hepatice, care îl pot afecta și pot crea cicatrici.

În cazurile severe, această cicatrizare poate duce la insuficiență hepatică.

Care sunt cauzele bolii ficatului gras și care sunt factorii de risc?

Consumul în exces de calorii face ca grăsimea să se acumuleze în ficat.

Când ficatul nu procesează și descompune grăsimile așa cum ar trebui în mod normal, se vor acumula prea multe grăsimi.

Oamenii au tendința de a dezvolta ficat gras dacă au anumite alte afecțiuni.

Factori de risc clari pentru boala ficatului gras:

 • Obezitatea
 • Colesterol ridicat
 • Trigliceride mari
 • Tensiune arterială crescută
 • Excesul de grăsime abdominală

Examinarea inițială este de a verifica enzimele hepatice cu un test de sânge. Dacă sunt anormale, ultrasunetele neinvazive sau scanările RMN pot dezvălui dacă există alte daune.

Ai probleme cu ficatul? Alege pachetul cu suplimente naturale de la Body Line®

Regenerarea ficatului Sanohepatic 

Pachet suplimente pentru regenerarea ficatului

regenerarea ficatului

Conține:

 • PLATINIUM ARGININE 1000 (120 capsule) – cel mai important aminoacid pentru regenerarea și curățarea ficatului.
 • PLATINIUM MEGA VIT&MIN (60 capsule) – vitamine esențiale și enzyme pentru recuperare.

Doar 165,00 lei 104,00 lei

Comandă Acum Suplimente pentru un ficat sănătos Livrarea este gratuită

Ce simptome apar în boala ficatului gras?

Ficatul, situat deasupra stomacului, nu cauzează de obicei semne și simptome.

Când se întâmplă, acestea pot include:

 • Oboseală
 • Durere sau disconfort la nivelul abdomenului superior drept

Semnele și simptomele posibile ale steatohepatitei nealcoolică și cirozei includ:

 • Umflare abdominală (ascită)
 • Vase de sânge mărite chiar sub suprafața pielii
 • Splină mărită
 • Palmele roșii
 • Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter).
stadiile afectarii ficatului

Cauze boala ficatului gras

Experții nu știu exact de ce unii oameni acumulează grăsimi în ficat, în timp ce alții nu.

În mod similar, există o înțelegere limitată a motivului pentru care unii ficați grași dezvoltă inflamații care progresează spre ciroză.

Boala ficatului gras și steatohepatită nealcoolică sunt ambele legate de următoarele:

 • Supraponderalitate sau obezitate
 • Rezistența la insulină, în care celulele tale nu preiau zahăr ca răspuns la hormonul insulină
 • Glicemie crescută (hiperglicemie), indicând prediabet sau diabet de tip 2
 • Niveluri ridicate de grăsimi, în special trigliceride, în sânge

Aceste probleme de sănătate combinate par să promoveze depunerea grăsimilor în ficat.

Pentru unii oameni, acest exces de grăsime acționează ca o toxină pentru celulele hepatice, provocând inflamații hepatice și steatohepatită nealcoolică, care pot duce la acumularea de țesut cicatricial în ficat.

Factori de risc

O gamă largă de boli și afecțiuni pot crește riscul de boala ficatului gras, inclusiv:

 • Colesterol ridicat
 • Niveluri ridicate de trigliceride în sânge
 • Sindromul metabolic
 • Obezitate, în special atunci când grăsimea este concentrată în abdomen
 • Sindromul ovarului polichistic
 • Apnee de somn
 • Diabetul de tip 2
 • Tiroida subactivă (hipotiroidism)
 • Hipofiza hiperactivă (hipopituitarism)

Steatohepatită nealcoolică este mai probabil în aceste grupuri:

 • Persoanele în vârstă
 • Persoanele cu diabet zaharat
 • Persoanele cu grăsime corporală concentrate în abdomen

Este dificil să se distingă boala ficatului gras de steatohepatită nealcoolică, fără alte teste.

cum depistam boala ficatului gras

Cum prevenim boala ficatului gras?

Pentru a reduce riscul de ficat gras:

– Alege o dietă sănătoasă

Urmează o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase.

Exemple de alimente sănătoase care sprijină sănătatea ficatului:

 • Anghinare te pot ajuta să îți protejezi ficatul de daune.

Compușii găsiți în acest aliment sunt studiați pentru capacitatea lor de a preveni pătrunderea toxinelor hepatice în celulele hepatice.

Le poți adăuga la o salată pentru un plus de fibre și nutriție.

 • Fasolea este încărcată cu fibre sănătoase, despre care se știe că susține un microbiom sănătos (sănătatea intestinului).

Un microbiom sănătos, la rândul său, este legat de îmbunătățirea sănătății ficatului.

Fasolea este și o sursă de proteine ​​și fibre pe bază de plante, ce sunt eficiente pentru sațietate și purificarea ficatului.

 • Iaurt  – Este vorba tot despre microbiom. Iaurtul completează microbii în sine, întrucât conține probiotice, care sunt acele bacterii benefice intestinale.

Alege iaurt grecesc simplu, neîndulcit, pentru a menține adaosul de zahăr scăzut și pentru a profita de beneficiile probiotice.

 • Cafeaua – are unele efecte de protecție a ficatului și, deși nu este un aliment, este cu siguranță ceva ce adorăm să bem pentru energie și aromă.

Cafeaua se remarcă prin capacitatea sa de a preveni acumularea grăsimilor și a țesutului conjunctiv în ficat (ambele sunt prezente în boli hepatice).

De asemenea, cafeaua pare să reducă inflamația ficatului și să crească nivelul de antioxidanți pe care corpul îl produce în mod natural (numit glutation).

 • Fructele de pădure – Afinele, murele, zmeura și alte fructe similare sunt încărcate cu un grup de compuși numiți polifenoli.

Aceste substanțe par să protejeze celulele hepatice de daune și să furnizeze antioxidanți pentru a reduce deteriorarea radicalilor liberi în țesutul hepatic.

 • Legume verzi – precum broccoli, conopidă, varză, verdeață, hrean, varză de Bruxelles, susțin capacitatea ficatului de detoxifiere.
 • Pește gras – o sursă sănătoasă de grăsime, ce reduce inflamația și menține ficatul sănătos.

Conține omega-3 ce are efecte benefice în reglarea metabolismului lipidelor hepatice, a funcției țesutului adipos și a inflamației. Alege să mănânci cel puțin 2-3 porții de pește pe săptămână. 

 • Nucile – sunt, de asemenea, o sursă de grăsimi sănătoase. Mănâncă nuci atunci când ai nevoie de o gustare. 
evita boala ficatului gras prin greutate normala si exercitii fizice

– Menține o greutate sănătoasă

Dacă ești supraponderal sau obez, redu numărul de calorii pe care le consumi în fiecare zi și fă mai multă mișcare.

Dacă ai o greutate sănătoasă, lucrează pentru a o menține, alegând o dietă sănătoasă și făcând mișcare.

– Fă exerciții fizice

Activitatea fizică regulată și un stil de viață sănătos, scad stresul asupra ficatului, crește nivelul de energie și ajută la prevenirea obezității – un factor de risc pentru bolile hepatice.

În ficat, exercițiile fizice măresc oxidarea acizilor grași, scade sinteza acizilor grași și previne afectarea mitocondrială și hepatocelulară printr-o reducere a eliberării modelelor moleculare asociate cu deteriorarea.

În concluzie, exercițiul fizic este o strategie terapeutică dovedită pentru a îmbunătăți boala ficatului gras.

Propune-ți să faci cel puțin 30 de minute de exerciții, în majoritatea zilelor săptămânii.

suplimente alimentare pentru ficat gras

Obține sprijin din suplimente alimentare

Cunoscută pentru efectele sale, arginina este un real imuno-suport. În special în condiții catabolice.

Arginina ajută la detoxifierea ficatului prin neutralizarea amoniacului și poate beneficia în tratamentul tulburărilor hepatice, cum ar fi ciroza hepatică și ficatul gras.

L-arginina scade semnificativ nivelurile enzimelor hepatice și leziunile hepatice histopatologice.

Arginina ajută ficatul gras?

Da, l-arginina a îmbunătățit semnificativ fluxul sanguin venos arterial hepatic, portal, microcirculația hepatică și oxigenarea țesuturilor, la ficatul gras.

Vitaminele pot ajuta în boala ficatului gras

O persoană cu afecțiuni hepatice are nevoie de tratament adecvat și poate necesita modificări ale stilului de viață sau ale dietei.

Pentru a-ți ajuta ficatul să funcționeze eficient, asigură-te că ai vitamine și nutrienți esențiali în dietă.

Când nu poți obține o cantitate adecvată din dietă, poți lua în considerare administrarea de suplimente.

Sunt dovezi care sugerează că suplimentele cu vitamine pot îmbunătăți sănătatea ficatului.

Ai probleme cu ficatul? Alege pachetul cu suplimente naturale de la Body Line®

Regenerarea ficatului Sanohepatic 

Pachet suplimente pentru regenerarea ficatului

regenerarea ficatului

Conține:

 • PLATINIUM ARGININE 1000 (120 capsule) – cel mai important aminoacid pentru regenerarea și curățarea ficatului.
 • PLATINIUM MEGA VIT&MIN (60 capsule) – vitamine esențiale și enzyme pentru recuperare.

Doar 165,00 lei 104,00 lei

Comandă Acum Suplimente pentru un ficat sănătos Livrarea este gratuită

Un ficat sănătos înseamnă mai multă energie, o piele mai curată și un control mai bun al greutății

Alege corect și ajută ficatul să elimine toxinele pe care le întâlnește în dietă, în stilul de viață și în mediu.

Ficatul este cel mai important organ de detoxifiere din corpul tău. Un ficat suprasolicitat poate provoca probleme de sănătate în fiecare parte a corpului.

Îmbunătățirea sănătății ficatului poate duce la o energie mai bună, o imunitate mai puternică și o stare de bine constantă.

Te-ar mai putea interesa:

Sănătate

Silimarina și protecția esențială a ficatului. Beneficii, rol și acțiune terapeutică

O plantă medicinală veche, silimarina este un remediu pe bază de plante multifuncțional pentru orice. [...]

Citește mai mult...

Sănătate

Sistemul imunitar. Cum funcționează și cum ne protejează de boli

A-ți păstra sănătatea generală și a-ți menține sistemul imunitar în formă, este foarte important. Mai [...]

Citește mai mult...

Fitness Sănătate

L-Arginina, rolul în organism și beneficii aduse sănătății

L-Arginina este un aminoacid esențial cu multiple roluri în organismul uman. Este implicată în numeroase [...]

Citește mai mult...

Sănătate

Cum să-ți accelerezi metabolismul și să consumi mai multe calorii

Stimularea metabolismului se referă la cât de repede corpul tău arde calorii. Acest fapt depinde [...]

1 Comment

Citește mai mult...

Sănătate

Învinge hormonii și atinge greutatea ideală. Îngrășare rapidă, cauze

Creșterea în greutate este controlată în mare măsură de hormoni. Îți influențează apetitul și cantitatea [...]

Citește mai mult...

Diete și rețete de slăbit

Dieta daneză 13 zile. Originea, principii, beneficii și plan alimentar

Dacă te întrebi ce este dieta metabolică de 13 zile sau dieta daneză...ei bine, este [...]

1 Comment

Citește mai mult...
-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *