Vitamina E și beneficiile pentru o piele și un păr sănătos. Esențială în alimentație și benefică pentru sănătate

Vitamina E

Vitamina E este un nutrient esențial pentru sănătatea pielii și a părului. Această vitamină, cunoscută și sub denumirea de tocoferol, are proprietăți antioxidante puternice, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi

Cu toate acestea, beneficiile vitaminei E nu se rezumă doar la aspectul estetic, ci contribuie și la menținerea sănătății generale.

Vitamina E, proprietăți pentru sănătatea pielii și părului

Vitamina E ajută la hidratarea pielii și a părului. Prin aplicarea directă a produselor cosmetice care conțin vitamina sau prin consumul alimentelor bogate în acest nutrient, putem observa o îmbunătățire semnificativă a hidratării pielii și a strălucirii părului.

În plus, are și proprietăți anti-îmbătrânire. Aceasta contribuie la menținerea elasticității pielii și la prevenirea apariției ridurilor și liniilor fine. De asemenea, vitamina E poate ajuta la reducerea apariției petelor și a cicatricilor, conferind pielii un aspect mai uniform și sănătos.

Un alt beneficiu al vitaminei pentru sănătatea pielii și a părului este acțiunea sa antiinflamatoare. Aceasta poate ajuta la calmarea iritațiilor și inflamațiilor pielii, precum acneea sau dermatita. De asemenea, vitamina E poate contribui la reducerea mâncărimilor și a roșeții, oferind un confort sporit pielii noastre.

Poate fi utilă și în tratarea problemelor dermatologice

Pe lângă aceste beneficii, poate fi utilă și în tratarea problemelor dermatologice, cum ar fi cicatricile și acneea.

În ceea ce privește părul, vitamina E este recunoscută pentru capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea părului și de a încuraja creșterea acestuia. Prin stimularea circulației sanguine la nivelul scalpului, poate contribui la o hrănire mai bună a foliculilor de păr și la creșterea părului mai sănătoasă și mai puternică. De asemenea, ajută la combaterea deteriorării provocate de factorii externi, cum ar fi razele UV sau poluarea, care pot duce la fragilitatea și deteriorarea părului.

Este întotdeauna recomandat să obținem această vitamină prin alimentația noastră. Alimentele includ nuci și semințe, ulei de germeni de grâu, ulei de floarea-soarelui, avocado, spanac și alte legume cu frunze verzi.

Este important să reținem că excesul de poate fi, de asemenea, dăunător pentru sănătate. Prin urmare, este recomandat să consultăm un medic sau un specialist în nutriție înainte de a lua suplimente alimentare și să respectăm doza zilnică recomandată.

Este esențială în alimentație și beneficii pentru sănătate

Vitamina E este un nutrient esențial pentru organismul nostru, care aduce numeroase beneficii pentru sănătate și are un rol important în alimentație, fiind cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii.

În primul rând, ajută la protejarea celulelor de acțiunea radicalilor liberi, care pot cauza daune oxidative și pot contribui la dezvoltarea diferitelor afecțiuni, precum bolile de inimă, cancerul sau îmbătrânirea prematură.

Un alt beneficiu al vitaminei E pentru sănătate este legat de sistemul imunitar. Aceasta joacă un rol important în protejarea organismului împotriva infecțiilor și a bolilor, contribuind la întărirea sistemului imunitar și la creșterea rezistenței organismului.

Doza zilnică recomandată

Majoritatea oamenilor își iau doza zilnică recomandată dintr-o alimentație echilibrată, însă, în anumite situații, e nevoie de suplimente alimentare. Cantitatea de de care o persoană are nevoie diferă în funcție de vârstă. European Food Safety Authority recomandă următoarele valori pentru necesarul mediu zilnic:

Sugari cu vârsta de la 7 la 11 luni – 5 mg;

Copii cu vârsta de la 1 la 3 ani – 6 mg;

Copii cu vârsta de la 3 la 10 ani – 9 mg;

Copii și adolescenți (băieți) cu vârsta de la 10 la 18 ani – 13 mg;

Copii și adolescenți (fete) de la 10 la 13 ani – 11 mg;

Adulți (bărbați) – 13 mg;

Adulți (femei) – 11 mg.

Surse de vitamina E

Vitamina E se găsește în numeroase alimente și uleiuri. Nucile, semințele și uleiurile vegetale conțin cantități mari de alfa-tocoferol. De asemenea, legumele cu frunze verzi și cerealele conțin cantități semnificative.

Totodată, se poate găsi în forme sintetice, atât ca suplimente alimentare, precum și sub formă de loțiuni ori uleiuri.

Alimentele bogate în vitamina E

Printre cele mai bogate surse alimentare se numără:

 • ouăle;
 • carnea de pasăre;
 • porumbul;
 • germenii de grâu;
 • măslinele;
 • arahidele;
 • migdalele;
 • alunele;
 • soia;
 • semințele de floarea-soarelui;
 • uleiul din germeni de grâu;
 • uleiul din șofrănel;
 • uleiul din floarea-soarelui;
 • uleiul de porumb;
 • uleiul de soia;
 • roșiile;
 • spanacul;
 • broccoli;
 • kiwi;
 • mango;
 • nuca de cocos.

Beneficii

De-a lungul timpului, oamenii de știință au studiat modul în care vitamina E influențează starea de sănătate. Dacă în cazul unor manifestări, legătura dintre vitamina E și ameliorarea simptomelor sau întârzierea progresului bolii este bine cunoscută, în ceea ce privește anumite afecțiuni, e nevoie de cercetări suplimentare, pentru a înțelege exact cum acționează acest nutrient.

Poate reduce stresul oxidativ

Un proces de oxidare și îmbătrânire accelerată are loc în organismul uman când celulele sunt expuse la compuși numiți radicali liberi.

Radicalii liberi afectează structura celulelor sănătoase. Acești compuși contribuie, totodată, la dezvoltarea unor probleme cronice de sănătate, precum afecțiunile cardiovasculare și unele forme de cancer. Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru între apărarea antioxidantă și radicalii liberi.

Antioxidanții contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, drept urmare protejează celulele organismului. Vitamina E are rol de antioxidant în organism, iar oamenii de știință analizează modul în care proprietățile sale antioxidante pot contribui la gestionarea anumitor afecțiuni cronice.

Poate fi de ajutor în reducerea simptomelor osteoartritei

Osteoartrita este o afecțiune cronică ce implică degenerarea articulațiilor, ceea ce cauzează durere și rigiditate. Oamenii de știință au studiat legătura dintre vitamina E și simptomele osteoartritei, iar rezultatele au fost îmbucurătoare.

Un studiu din 2017 a arătat că persoanele care suferă de osteoartrita la nivelul genunchiului în stadiu avansat și cărora li se administrează 400 UI de vitamina E o dată pe zi, timp de două luni, au șanse ridicate de a-și îmbunătăți simptomele clinice și de a reduce nivelul de radicali liberi.

Poate fi un adjuvant în gestionarea diabetului

Diabetul este o afecțiune cronică ce implică rezistența la insulină și are legătură cu nivelul ridicat de stres oxidativ din organism.

În urma mai multor studii despre suplimentarea cu vitamina E și diferite forme de diabet (diabet de tip 1 și diabet de tip 2), oamenii de știință au ajuns la concluzia că vitamina E poate contribui la întârzierea apariției bolilor și poate fi sprijin în reducerea simptomelor.

Vitamina E poate fi suport în ținerea sub control a complicațiilor diabetului, însă în continuare se fac cercetări în privința beneficiilor acestui nutrient.

Poate contribui la sănătatea pielii

Vitamina E este un ingredient comun în produsele cosmetice destinate îngrijirii pielii cu aspect matur și este, adesea, folosită în produsele create pentru vindecarea rănilor.

Deoarece vitamina E contribuie la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ, poate ajuta pielea să lupte împotriva factorilor de stres din mediu. Studiile au arătat că vitamina E aplicată topic poate avea proprietăți fotoprotectoare (protejează pielea împotriva efectelor razelor ultraviolete). În ceea ce ce privește efectele vitaminei E asupra vindecării rănilor, încă nu sunt rezultate clare.

Poate întârzia apariția simptomelor bolii Alzheimer

Există studii care arată că dozele crescute de vitamina E pot întârzia progresul bolii Alzheimer în rândul oamenilor care au fost diagnosticați cu o formă ușoară spre moderată a acestei afecțiuni neurodegenerative. Însă, e nevoie de cercetări amănunțite pentru a exista o certitudine în privința efectelor vitaminei E asupra declinului cognitiv.

Poate contribui la reducerea dismenoreei

Dismenoreea reprezintă durerea resimțită de femei în perioada ciclului menstrual. Durerea menstruală este localizată, cel mai frecvent, în abdomenul inferior, iar intensitatea ei variază de la caz la caz. Suplimentele pe bază de vitamina E, consumate cu două zile înainte de menstruație și în următoare trei zile, pot ameliora durerea și intensitatea sângerărilor menstruale.

Poate reduce riscul de a dezvolta boli coronariene

Unele studii corelează aportul crescut de vitamina E din suplimente cu riscul redus de a dezvolta boli coronariene. Participanții la studii au fost desemnați aleatoriu să ia suplimente cu vitamina E sau placebo (pastile fără vitamina E sau ingrediente active), fără să știe de fapt ce tratament urmează. Însă, alte studii au arătat că suplimentele cu vitamina E nu par să prevină bolile de inimă, să reducă severitatea lor sau să influențeze riscul de deces din cauza acestor afecțiuni. Drept urmare, oamenii de știință încă nu știu exact dacă dozele mari de vitamina E pot proteja inimile persoanelor tinere și sănătoase, care nu sunt predispuse la a suferi de boli coronariene.

Poate reduce simptomele unor afecțiuni oculare

Degenerescența maculară legată de vârstă se numără printre cele mai frecvente cauze de pierdere a vederii în rândul persoanelor vârstnice.

Persoanele care au participat la studiu, care sufereau de degenerescență maculară și erau în categoria de risc de a dezvolta o formă gravă a bolii, au observat o reducere a simptomelor afecțiunii, după ce au consumat un supliment alimentar ce conținea o doză mare de vitamina E, combinată cu alți antioxidanți, precum zinc și cupru.

Vitamina E reprezintă un nutrient esențial pentru sănătatea noastră, având un rol important în protejarea celulelor, întărirea sistemului imunitar și menținerea sănătății pielii și a părului.

Prin includerea în alimentație a alimentelor bogate în vitamina E, putem beneficia de toate aceste proprietăți și ne putem bucura de o stare de sănătate optimă.

Împreună cu vitaminele, proteinele pentru îngrașare rapidă cu Vitamine + Proteine pentru îngrășat + Complex carbohidrați carbo plus, reprezintă solutia ideală pentru persoanele care doresc să crească în greutate și masă musculară, fără riscul de a acumula grăsime.

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *