Proteinele complete vs. incomplete. Unde le găsim, alimentație, avantaje, dezavantaje

proteine 2

Proteinele reprezintă unul dintre nutrienții esențiali pentru menținerea sănătății și funcționarea corectă a organismului nostru. Ele sunt alcătuite din lanțuri de aminoacizi și au un rol crucial în procesele de creștere și regenerare a țesuturilor, precum și în producția de enzime și hormoni

Există două tipuri principale de proteine: complete și incomplete. Proteinele complete conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul nostru nu îi poate produce singur și, prin urmare, trebuie să-i obținem din alimentație. Pe de altă parte, proteinele incomplete nu conțin toți aminoacizii esențiali și trebuie combinate cu alte alimente pentru a asigura aportul adecvat de aminoacizi.

Proteine complete vs. incomplete. Ce sunt și de ce sunt importante pentru alimentație

Proteinele sunt macronutrienți esențiali pentru funcționarea optimă a organismului uman. Acestea sunt alcătuite din lanțuri de aminoacizi și sunt necesare pentru construirea și repararea țesuturilor, producerea de hormoni și enzime, precum și pentru menținerea sistemului imunitar puternic.

Există două tipuri principale de proteine

Există două tipuri principale de proteine: complete și incomplete. Proteinele complete sunt cele care conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul are nevoie. Acești aminoacizi esențiali nu pot fi sintetizați de către organism și, prin urmare, trebuie obținuți din alimentație. Pe de altă parte, proteinele incomplete sunt cele care nu conțin toți aminoacizii esențiali în cantități suficiente.

Proteinele complete

Proteinele complete se găsesc în alimente de origine animală, cum ar fi carne, pește, ouă și produse lactate. Aceste surse de proteine sunt bogate în aminoacizi și furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali în cantități adecvate. De asemenea, proteinele complete se regăsesc și în unele plante, cum ar fi quinoa, soia și amarantul.

Proteinele incomplete

Pe de altă parte, proteinele incomplete se găsesc în alimente de origine vegetală, cum ar fi legumele, cerealele și leguminoasele. Aceste surse de proteine nu conțin toți aminoacizii esențiali în cantități suficiente și, prin urmare, trebuie combinate pentru a asigura aportul adecvat de proteine complete. De exemplu, combinarea de fasole cu orez sau linte cu quinoa poate crea o proteină completă.

Importanța consumului de proteine

Importanța consumului de proteine complete în alimentație este legată de faptul că acestea furnizează toți aminoacizii esențiali necesari pentru sinteza proteinelor din corp. Deficiența de aminoacizi poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi scăderea imunității, slăbiciune musculară și întârzierea creșterii și dezvoltării. De asemenea, proteinele complete oferă o senzație de sațietate mai mare decât proteinele incomplete, ceea ce poate ajuta la controlul greutății.

Cu toate acestea, proteinele incomplete nu trebuie ignorate. Acestea pot fi o sursă importantă de nutrienți pentru vegetarieni și vegani, care evită sursele de proteine animale. Prin combinarea diferitelor surse de proteine incomplete, aceștia pot obține toți aminoacizii esențiali de care au nevoie.

Proteinele complete și incomplete sunt ambele importante pentru o alimentație echilibrată. Proteinele complete furnizează toți aminoacizii esențiali în cantități adecvate și se găsesc în alimente de origine animală și vegetală selectate. Pe de altă parte, proteinele incomplete pot fi combinate pentru a asigura aportul adecvat de aminoacizi esențiali și sunt o opțiune valoroasă pentru vegetarieni și vegani. O alimentație echilibrată, care include surse adecvate de proteine complete și incomplete, este cheia unei sănătăți optime.

Sursa de proteine complete și incomplete. Alimente esențiale pentru o dietă echilibrată

Proteinele sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru. Ele sunt considerate „cărămizile” care construiesc și repară țesuturile noastre, precum mușchii, oasele și părul. De asemenea, proteinele joacă un rol important în producerea de enzime, hormoni și anticorpi, care ne ajută să ne menținem sistemul imunitar puternic.

Pe de altă parte, proteinele incomplete conțin doar o parte din aminoacizii esențiali. Acestea se găsesc în principal în sursele vegetale, cum ar fi leguminoasele (lentile, fasole, năut), cerealele integrale, semințele și nucile. Pentru a obține toți aminoacizii esențiali din proteinele incomplete, este important să combinăm diferite surse de proteine vegetale în cadrul unei mese, pentru a asigura un aport adecvat și echilibrat de aminoacizi.

O dietă echilibrată ar trebui să includă atât proteine complete, cât și incomplete. Proteinele complete sunt importante deoarece oferă toți aminoacizii esențiali într-o formă ușor asimilabilă pentru organism. Acestea sunt deosebit de benefice pentru sportivi, care au nevoi proteice mai mari, și pentru cei care urmează diete vegetariene sau vegane, deoarece proteinele complete de origine vegetală pot fi mai greu de obținut.

Pe de altă parte, proteinele incomplete sunt esențiale pentru a aduce diversitate în dietă și a asigura un aport adecvat de nutrienți. Acestea sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, și sunt considerate alimente sănătoase pentru inimă și sistemul digestiv. Prin combinarea diferitelor surse de proteine incomplete, putem obține un aport suficient de aminoacizi esențiali și putem beneficia de toate proprietățile nutritive pe care le oferă aceste alimente.

Un exemplu de combinație de proteine incomplete pentru a obține o proteină completă este asocierea leguminoaselor cu cerealele integrale. De exemplu, orezul brun cu linte sau fasole neagră cu quinoa. Aceste combinații asigură un aport complet de aminoacizi esențiali și oferă o sursă de proteine echilibrată și hrănitoare.

Atât proteinele complete, cât și cele incomplete sunt esențiale pentru o dietă echilibrată. Proteinele complete oferă toți aminoacizii esențiali într-o formă ușor asimilabilă, în timp ce proteinele incomplete aduc diversitate și nutrienți esențiali. Prin combinarea diferitelor surse de proteine, putem asigura un aport adecvat de proteine în dietă și ne putem bucura de beneficiile pe care le oferă aceste alimente. Este important să fim conștienți de sursele de proteine pe care le consumăm și să ne asigurăm că obținem o varietate adecvată pentru a ne menține organismul sănătos și puternic.

Avantajele și dezavantajele consumului de proteine complete și incomplete

Proteinele sunt elemente esențiale ale unei alimentații sănătoase și echilibrate. Acestea sunt alcătuite din aminoacizi, care sunt considerați „cărămizile” organismului nostru. Există două tipuri principale de proteine: complete și incomplete.

Proteinele complete sunt cele care conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali în proporții adecvate pentru a susține funcționarea optimă a organismului. Acestea se găsesc în alimente de origine animală, cum ar fi carne, pește, lactate și ouă. Avantajul major al consumului de proteine complete este că acestea furnizează toți aminoacizii necesari pentru a construi și repara țesuturile și enzimele din corpul nostru.

Sunt digerate și absorbite mai ușor de către organism

Un alt avantaj al proteinelor complete este că acestea sunt digerate și absorbite mai ușor de către organism. Acest lucru înseamnă că ele oferă o sursă rapidă de energie și ajută la refacerea mușchilor după antrenamente intense sau după o leziune. De asemenea, proteinele complete au un efect de sațietate mai mare decât cele incomplete, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele care încearcă să slăbească sau să mențină o greutate sănătoasă.

Cu toate acestea, există și dezavantaje ale consumului excesiv de proteine complete. Unul dintre ele este faptul că alimentele bogate în proteine animale pot conține și grăsimi saturate și colesterol, care pot crește riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, consumul excesiv de proteine complete poate suprasolicita rinichii și poate duce la pierderea calciului din oase, ceea ce poate crește riscul de osteoporoză.

Proteinele incomplete sunt cele care nu conțin toți aminoacizii esențiali

Pe de altă parte, proteinele incomplete sunt cele care nu conțin toți aminoacizii esențiali în proporții adecvate. Acestea se găsesc în principal în alimentele de origine vegetală, cum ar fi leguminoasele, cerealele și unele legume. Un avantaj al consumului de proteine incomplete este că acestea sunt de obicei mai sărace în grăsimi saturate și colesterol, ceea ce le face o opțiune sănătoasă pentru cei care doresc să reducă aportul de grăsimi animale.

Totuși, dezavantajul principal al proteinelor incomplete este că acestea nu furnizează toți aminoacizii necesari într-o cantitate suficientă. Acest lucru poate duce la deficiențe de aminoacizi și poate afecta negativ funcționarea organismului. De aceea, persoanele care adoptă o dietă vegetariană sau vegană trebuie să acorde o atenție specială combinațiilor de alimente pentru a asigura un aport adecvat de aminoacizi esențiali.

Atât proteinele complete, cât și cele incomplete au avantaje și dezavantaje. Proteinele complete furnizează toți aminoacizii necesari și au un efect de sațietate mai mare, dar pot fi bogate în grăsimi și colesterol. Pe de altă parte, proteinele incomplete sunt mai sărace în grăsimi animale, dar nu furnizează toți aminoacizii esențiali într-o cantitate suficientă. Indiferent de tipul de proteine pe care îl alegem, este important să ne asigurăm că obținem un aport adecvat de proteine în cadrul unei alimentații echilibrate și sănătoase.

O proteină este formată din 20 de tipuri diferite de aminoacizi

O proteină este formată din 20 de tipuri diferite de aminoacizi (compuși organici), toți legați între ei. Corpul nostru produce singur 11 tipuri de aminoacizi. Dar trebuie să obținem restul de nouă tipuri de aminoacizi, numiți „aminoacizi esențiali”, prin alte surse, cum ar fi alimentele pe care le consumăm. Cei noua aminoacizi esentiali sunt histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina.

Proteine ​​incomplete. Dacă proteina pe care o consumi nu are toate cele nouă tipuri de aminoacizi pe care trebuie să le obții din alimente, se numește „proteină incompletă”.

Exemplele de proteine ​​incomplete includ:

  • Nuci si seminte
  • Cerealele integrale (cum ar fi orezul brun sau pâinea integrală)
  • Legume
  • Leguminoase sub formă de linte, mazăre și fasole.

Proteine ​​complete. Dacă proteina pe care o consumi are toate cele 9 tipuri de aminoacizi pe care trebuie să le obții din alimente, se numește „proteină completă”.

Surse mari de proteine ​​complete sunt:

  • Peşte
  • Păsări de curte (pui, rață sau curcan)
  • Ouă
  • Produse lactate (lapte, iaurt sau brânză, de exemplu)
  • Carne de vită sau porc
  • Produse din soia, cum ar fi tofu și edamame 

‌Aceasta nu înseamnă că, dacă ești vegetarian sau vegan, opțiunile tale pentru proteine ​​complete sunt limitate.

Proteine ​​complete pentru vegetarieni

‌Dacă ești vegetarian sau vegan, experții recomandă să consumi zilnic o varietate de proteine ​​diferite sub formă de nuci, semințe, linte și cereale integrale, astfel încât să formați proteine ​​complete în dieta ta. ‌

Există, de asemenea, câteva surse de proteine ​​complete pe care le puteți obține din alimente. Printre acestea se numără quinoa, hrișca și semințele de cânepă. Dar este posibil să nu obțineți aceeași cantitate de proteine ​​pe care ați obține-o din surse animale pentru aceeași porție.

Cantitatea de proteine ​​de care aveți nevoie într-o zi

Consultați-vă medicul, dieteticianul sau nutriționistul pentru a obține sfaturi și pentru a dezvolta un plan de dietă care vă ajută să obțineți nutriția de care aveți nevoie. În general, ar trebui să urmăriți 0,36 grame de proteine ​​pe kilogram de greutate corporală zilnic.

De asemenea, nu uitați să vă distanțați proteinele pe parcursul zilei. Corpul nostru poate absorbi doar 25 până la 40 de grame de proteine ​​odată.

Dacă faci multe exerciții sau antrenamente intense, este posibil să ai nevoie de mai multe proteine ​​decât media. Suplimentele de proteine ​​și aminoacizi vă pot ajuta să vă satisfaceți nevoile zilnice de proteine. Dar nu exagera cu acestea.

Pudrele de proteine ​​pot părea o modalitate ușoară de a introduce niște proteine ​​în dieta dvs., dacă atingerea aportului de proteine ​​pentru ziua este o provocare. Dar pudrele proteice pot conține zaharuri, arome artificiale, agenți de îngroșare și substanțe chimice toxice care pot fi dăunătoare sănătății tale.

Este recomandat să obțineți proteinele dintr-o mare varietate de surse alimentare. Dar uneori, pulberile fără substanțe chimice pot fi sugerate, sub supraveghere medicală, atunci când aveți anumite afecțiuni medicale.

Efectele nocive ale proteinelor

Ar trebui să încercați să mâncați o mare varietate de surse de proteine ​​cu conținut scăzut de grăsimi, ca parte a unei diete sănătoase bine echilibrate. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă să nu mâncați prea multe proteine.

Consumul zilnic de prea multe proteine ​​vă pune la un risc de:

Pietre la rinichi

Boli de inimă și cancer de colon, dacă dieta ta este bogată în carne roșie și alte surse grase de proteine

‌Unii oameni au tulburări metabolice ale aminoacizilor care sunt afecțiuni medicale ereditare (moștenite de la părinți). Corpurile lor nu sunt capabile să descompună aminoacizii în mod corespunzător sau nu sunt capabili să introducă aminoacizi în celule.

Opțiunile de tratament pentru tulburările metabolice ale aminoacizilor includ planuri speciale de dietă, medicamente și suplimente. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți interesat de aceste opțiuni.

Proteine pentru îngrășare rapidă cu Vitamine + Proteine pentru îngrășat + Complex carbohidrați carbo plus

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *