Colagenul și rolul său în menținerea sănătății pielii, articulațiilor și a sistemului muscular

Colagenul

Colagenul este o componentă esențială pentru sănătatea pielii și a articulațiilor, având o serie de beneficii remarcabile

Colagenul joacă un rol crucial în menținerea sănătății pielii și a articulațiilor. Aceasta este o proteină structurală ce se găsește în mod natural în organismul uman și care asigură rezistența, elasticitatea și hidratarea pielii.

Colagenul este esențial pentru menținerea elasticității pielii și prevenirea îmbătrânirii premature

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția naturală de colagen în organism scade treptat, ceea ce duce la apariția ridurilor, lăsarea pielii și pierderea elasticității. Prin urmare, suplimentarea cu colagen poate fi extrem de benefică în prevenirea și ameliorarea semnelor de îmbătrânire prematură. Acesta poate contribui la întărirea structurii pielii, la reducerea ridurilor și la creșterea fermității acesteia, oferindu-i un aspect tânăr și sănătos.

Colagenul nu este important doar pentru sănătatea pielii, ci și pentru întărirea oaselor și a sistemului muscular. Această proteină este un component esențial al țesutului conjunctiv, care asigură rezistența și flexibilitatea oaselor și a articulațiilor. Prin consumul de colagen, putem susține sănătatea sistemului osos și muscular, reducând riscul de fracturi și de deteriorare a cartilajelor.

Beneficiile colagenului

Unul dintre principalele beneficii ale colagenului este legat de sănătatea pielii. Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen în organism scade, ceea ce duce la apariția ridurilor, pierderea elasticității și a fermității pielii. Suplimentarea cu colagen poate ajuta la menținerea unui aspect tânăr și sănătos al pielii, promovând hidratarea, elasticitatea și reducând apariția ridurilor.

Colagenul este benefic și pentru sănătatea articulațiilor. Articulațiile noastre sunt alcătuite din cartilaje, care acționează ca un amortizor între oase, permițându-ne să ne mișcăm fără să simțim durere sau disconfort. Colagenul ajută la menținerea sănătății cartilajelor, contribuind la reducerea inflamației și a durerii în articulații. De aceea, suplimentarea cu colagen poate fi benefică în cazul afecțiunilor articulare precum osteoartrita.

Există mai multe surse de colagen pe care le putem obține prin alimentație sau prin suplimente. Unele alimente bogate în colagen includ pielea de pui, oasele de vită, peștele și gelatina.

Suplimentele de colagen sunt disponibile sub formă de capsule, pudră sau lichid și pot fi utilizate în mod regulat pentru a sprijini sănătatea pielii și a articulațiilor.

Colagenul contribuie la întărirea oaselor și a sistemului muscular

În ceea ce privește întărirea oaselor, colagenul joacă un rol crucial. Oasele sunt compuse în principal din colagen, care le conferă rezistență și flexibilitate.

Pe lângă întărirea oaselor, colagenul poate contribui și la întărirea sistemului muscular. Mușchii sunt alcătuiți în principal din proteine, iar colagenul este unul dintre cei mai importanți constituenți ai acesteia.

Gainer Masă Musculară rapidă M.M.A 33 – Body Line este un aliat perfect în dezvoltarea și creșterea masei musculare.

Colagenul ajută la menținerea integrității structurale a mușchilor și facilitează contractarea și extinderea acestora. Prin urmare, o deficiență de colagen poate duce la slăbirea mușchilor și la scăderea performanței fizice.

Tipuri de colagen

Deși în funcție de secvența de aminoacizi care formează lanțurile polipeptidice ale proteine s-au identificat peste 28 de tipuri de colagen, patru dintre acestea sunt cele mai importante pentru organismul uman.

 • colagenul de tip I se regăsește în piele, tendoane, oase, țesut conjunctiv și dinți, fiind componenta structurală de bază a matricei extracelulare de la nivelul dermului (se găsește în corp în proporție de 90%);
 • colagenul de tip II se regăsește doar în țesuturile cartilaginoase, acoperind suprafețele articulare; are un rol esențial în amortizarea articulațiilor și a discurilor intervertebrale;
 • colagenul tip III susține structura mușchilor, a organelor și vaselor de sânge;
 • colagenul tip IV se regăsește în epidermă și structura reticulară a membranelor, având rol în formarea și susținerea lor.

Colagenul endogen este produs în mod natural în organism, până în jurul vârstei de 30 de ani. Atunci când se regăsește în corp în cantități suficiente, este esențial pentru sănătatea oaselor, articulațiilor dar și frumusețea pielii.

Chiar și după această etapă a vieții, această moleculă rămâne însă la fel de importantă, motiv pentru care se recomandă folosirea de colagen exogen sau sintetic.

Alimente care stimulează producția naturală de colagen

Producția endogenă (naturală) de colagen din organism începe să se diminueze începând cu vârsta de 25-30 de ani, dar astfel de rezerve sunt încă importante pentru sănătatea oaselor, articulațiilor și a pielii.

 • proteinele din carne roșie, carne de pasăre, fructe de mare, tofu, legume;
 • albuș de ou, germeni de grâu, varză, sparanghel, ciuperci (conțin prolină, unul din aminoacizii sintetizați de organism pentru a produce colagen);
 • gelatina, pielea de porc sau de pui;
 • citrice, mere, legume verzi (stimulează absorbția suplimentelor și producția naturală de colagen datorită conținutului de Vitamina C);
 • susan, nuci, cereale integrale, linte, fasole, semințe de dovleac, ouă conțin zinc);
 • piper negru, caju, semințe de susan, pudră de cacao, ciocolată neagră, asparagus, linte, organe (conțin cupru). Ce rol au suplimentele cu colagen

Carența sau excesul de colagen

Odată cu reducerea colagenului, funcțiile vitale din organism încep și ele să aibă de suferit. Carențele de colagen se pot manifesta prin:

 • accentuarea ridurilor și piele cu aspect tern, îmbătrânit;
 • deteriorarea circulației sangvine;
 • reducerea tonusului muscular;
 • inflamarea sau deformarea articulațiilor, precum și diminuarea elasticității lor;
 • slăbirea funcțiilor vizuale și ale celor ale tractului gastrointestinal.

Contraindicații pentru colagen

Proteina de colagen are rolul de a susține activitatea țesuturilor conjunctive și a pielii. Cu toate acestea, un exces de colagen în organism sau posibile reacții colaterale pot include:

 • dureri musculare sau articulare,;
 • respirație urât mirositoare;
 • gust amărui în gură;
 • posibile reacții alergice.

Anumite studii au arătat și o posibilă legătură între consumul de colagen sub formă de gelatină și riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Cu toate acestea, un raport al unor studii clinice a indicat că un consum mediu zilnic de 3-15 g de peptide de colagen hidrolizat este sănătos și sigur pentru organism.

Chiar și o cantitate mai mică, de 2,5 grame pe zi, contribuie la o piele sănătoasă și hidratată, un aport de 5 grame îmbunătățește densitatea osoasă iar dozele de 15 grame/zi ajută la masa musculară și compoziția corpului.

Colagenul are multiple beneficii pentru sănătate. Prin urmare, este important să acordăm atenție acestui nutrient esențial și să îl includem în dieta noastră sau să ne suplimentăm corespunzător.

Suplimentele pentru slabit cu proteine si arzatoare de grasimi – Body Line Slim reprezintă varianta concepută pentru a te ajuta în atingerea scopului tău de a slăbi repede, ușor și sănătos.

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *