IMC, indicele de masă corporală. Cheia pentru o stare de sănătate optimă

formula indice masa corporala

IMC, indicele de masă corporală, este unul dintre cei mai utilizați indicatori în evaluarea stării de sănătate a unei persoane. Acesta este un instrument indispensabil în monitorizarea greutății corporale și a compoziției corporale

Indicele de masă corporală este un indicator important în evaluarea stării de sănătate, oferind informații despre riscul de dezvoltare a unor boli grave. Cu toate că nu este perfect, IMC-ul poate fi utilizat ca un instrument de screening pentru identificarea persoanelor cu risc crescut, iar rezultatele acestuia pot ghida deciziile în ceea ce privește intervențiile medicale și stilul de viață al unei persoane.

IMC și importanța în evaluarea stării de sănătate

Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator utilizat în mod frecvent pentru evaluarea stării de sănătate a unei persoane. Acesta este calculat pe baza greutății și înălțimii unei persoane și oferă o estimare a proporției de grăsime corporală.

Importanța IMC în evaluarea stării de sănătate este dată de faptul că acesta poate oferi informații esențiale despre riscul dezvoltării unor afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială. Prin urmare, monitorizarea IMC-ului poate ajuta la identificarea precoce a acestor condiții și la implementarea unor măsuri preventive.

Un IMC sănătos se încadrează în intervalul 18,5-24,9. Valorile mai mici de 18,5 indică subponderalitate, în timp ce valorile mai mari de 25 indică supraponderalitate sau chiar obezitate. Aceste condiții pot duce la o serie de probleme de sănătate, cum ar fi scăderea rezistenței la infecții, afecțiuni ale sistemului cardiovascular și dificultăți în mobilitate.

Este important de menționat că IMC-ul nu este un indicator perfect al stării de sănătate, deoarece nu ține cont de compoziția corporală a unei persoane. De exemplu, persoanele cu un nivel ridicat de masă musculară pot avea un IMC mai mare, chiar dacă procentul lor de grăsime corporală este scăzut. De asemenea, factori precum vârsta, sexul și structura osoasă pot influența rezultatele IMC-ului.

Cu toate acestea, IMC-ul rămâne un instrument util în evaluarea stării de sănătate, în special în contextul epidemiologic. Acesta poate fi utilizat ca un prim pas în identificarea persoanelor cu risc crescut de dezvoltare a unor afecțiuni asociate cu greutatea corporală. În funcție de rezultatele obținute, se pot lua în considerare alte investigații medicale și se pot recomanda modificări ale stilului de viață, precum adoptarea unei diete echilibrate și creșterea nivelului de activitate fizică.

Cum să interpretezi corect indicele de masă corporală

Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator utilizat pentru a evalua starea de sănătate a unei persoane în funcție de greutatea și înălțimea sa. Este o măsură simplă, dar eficientă, care poate oferi informații importante despre compoziția corporală și riscul apariției unor afecțiuni legate de greutate.

Pentru a interpreta corect indicele de masă corporală, este important să se țină cont de câteva aspecte. În primul rând, IMC este calculat prin împărțirea greutății în kilograme la pătratul înălțimii în metri. Rezultatul obținut este apoi comparat cu valorile normale pentru a determina în ce categorie se încadrează o persoană: subponderală, normală, supraponderală sau obeză.

Cu toate acestea, IMC nu poate oferi o imagine completă a stării de sănătate a unei persoane. De exemplu, nu ține cont de compoziția corporală, adică proporția de grăsime, mușchi și apă din organism. Astfel, două persoane cu același IMC pot avea compoziții corporale diferite, ceea ce înseamnă că riscurile pentru sănătate pot fi diferite.

De asemenea, este important să se țină cont de alte factori în afara IMC-ului, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică și istoricul medical al unei persoane. Acești factori pot influența riscul apariției unor afecțiuni, precum diabetul de tip 2, bolile de inimă sau hipertensiunea arterială, indiferent de IMC.

Pentru a interpreta corect IMC-ul, este recomandat să se consulte un medic sau un specialist în nutriție. Aceștia pot evalua în mod individual fiecare caz și pot oferi recomandări personalizate pentru menținerea unei stări de sănătate optime. De asemenea, pot fi realizate și alte măsurători, cum ar fi circumferința taliei, care pot oferi informații suplimentare despre riscul apariției unor afecțiuni.

Impactul indiceului de masă corporală asupra riscului de boli cronice

Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator folosit pentru a evalua greutatea corporală în raport cu înălțimea unei persoane. Acesta este considerat a fi un instrument util pentru a determina starea generală de sănătate a unei persoane, deoarece există o legătură strânsă între greutatea corporală și riscul de apariție a bolilor cronice.

Valorile mai mici de 18,5 indică subponderabilitatea

Un IMC sănătos se situează între 18,5 și 24,9. Valorile mai mici de 18,5 indică subponderabilitatea, în timp ce valorile peste 24,9 indică supraponderabilitatea sau chiar obezitatea. Atât subponderabilitatea, cât și obezitatea sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a unor boli cronice.

Studiile au arătat că persoanele cu IMC ridicat, în special cele care suferă de obezitate, prezintă un risc crescut de a dezvolta afecțiuni precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, boala hepatică și diverse tipuri de cancer. Aceste boli pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții și pot determina complicații grave sau chiar deces.

Persoanele subponderale pot prezenta un risc crescut de osteoporoză

Pe de altă parte, persoanele subponderale pot prezenta un risc crescut de osteoporoză, anemie și alte probleme de sănătate asociate cu un aport insuficient de nutrienți. De asemenea, un IMC scăzut poate indica și o slăbire a sistemului imunitar, ceea ce poate face organismul mai vulnerabil la infecții și boli.

Este important de menționat că IMC-ul nu este un indicator perfect al sănătății, deoarece nu ia în considerare compoziția corporală sau distribuția grăsimii în organism. De exemplu, persoanele cu un IMC ridicat pot avea o masă musculară mai mare și pot fi într-o stare de sănătate mai bună decât sugerează acest indicator. De asemenea, persoanele cu un IMC normal pot avea un procent ridicat de grăsime corporală și pot fi expuse unui risc crescut de boli cronice.

Cu toate acestea, IMC-ul rămâne un instrument util pentru evaluarea generală a stării de sănătate și poate fi un prim pas în identificarea persoanelor cu un risc crescut de boli cronice. Este important să ne amintim că IMC-ul trebuie interpretat în contextul individual și să fie folosit în combinație cu alte măsurători, cum ar fi circumferința taliei și evaluarea compoziției corporale, pentru a obține o imagine mai completă a stării de sănătate a unei persoane.

Strategii eficiente pentru menținerea unui indice de masă corporală sănătos

Menținerea unui indice de masă corporală (IMC) sănătos este esențială pentru a avea un stil de viață sănătos și pentru a preveni apariția unor afecțiuni grave, precum bolile de inimă, diabetul de tip 2 și obezitatea.

1. Adoptă o alimentație echilibrată:

O dietă sănătoasă și echilibrată este cheia menținerii unui IMC sănătos. Aceasta trebuie să includă alimente bogate în nutrienți și să fie diversificată. Consumă în mod regulat fructe și legume proaspete, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Evită alimentele procesate și bogate în zahăr și sare.

2. Controlul porțiilor:

Cantitatea de alimente consumată este la fel de importantă precum calitatea acestora. Învață să controlezi mărimea porțiilor și să mănânci în mod conștient. Folosește farfurii mai mici sau împarte mesele în porții mai mici pentru a evita supraalimentarea.

3. Stabilește un program regulat de exerciții fizice:

Activitatea fizică regulată este esențială pentru menținerea unui IMC sănătos. Încearcă să faci cel puțin 30 de minute de exerciții moderate în fiecare zi. Alege activități care îți plac și care îți aduc plăcere, astfel încât să fii mai motivat să le continui pe termen lung.

4. Gestionează stresul:

Stresul cronic poate influența în mod negativ IMC-ul. Încearcă să găsești modalități eficiente de a gestiona stresul, cum ar fi practicarea tehnicilor de relaxare, meditația sau activitățile recreative. Asigură-te că dormi suficient și că ai un stil de viață echilibrat.

5. Evită obiceiurile nesănătoase:

Renunță la fumat și limitează consumul de alcool. Aceste obiceiuri pot avea un impact negativ asupra IMC-ului și pot crește riscul apariției unor afecțiuni grave.

6. Monitorizează-ți progresul:

Pentru a menține un IMC sănătos, este important să monitorizezi constant progresul. Măsoară-ți greutatea și înălțimea în mod regulat, și ține evidența acestor măsurători. Astfel, vei putea identifica rapid orice schimbări și vei putea lua măsuri în consecință.

Proteină pentru femei – THERMOGENIC PROTEIN

Alături de faptul că ne ajută să calculăm corect greutatea corporală, un indice masă corporală (IMC) este extrem de util în identificarea sau prevenirea anumitor probleme de sănătate. Fiind calculat prin raportarea greutății la înălțime, acesta funcționează precum cea mai simplă și corectă modalitate de a calcula cu usurință greutatea corporală. In funcție de valorile pe care le are un indice masă corporală, putem afla care sunt afecțiunile pentru care avem o predispoziție.

Indice masă corporală: scurtă istorie

Utilizat pentru prima dată în anul 1832, de către astronomul și fizicianul Adolphe Quetelet, indicele de masă corporală a devenit o unealtă utilă în controlul greutății corporale. Prin studii inovative asupra creșterii în greutate, Quetelet a remarcat o legatură între creșterea în greutate și înălțimea la pătrat.

Indice masa corporala greutate
Află dacă ești subponderal, ponderal, supraponderal sau obez prin simpla calculare a indicelui de masă corporală.

Fiind utilizat la nivel mondial începând cu anul 1970, Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea acestui indice pentru a determina starea de sănătate a unei persoane în funcție de grupa de vârstă în care se încadrează, fiind o modalitate eficientă și simplă de a calcula gradul de obezitate al unei persoane.

Incepand cu anul 1972, indicele Quetelet a fost numit indice masă corporală de către Ancel Keyes. Indexul și-a dovedit cu adevărat utilitatea după cel de-al Doilea Razboi Mondial, în cazul mortalității crescute în rândul persoanelor obeze, ceea ce a dus la realizarea de studii epidemiologice.

Astfel, indicele de masă corporală a devenit cea mai bună modalitate de calculare a greutății corporale.

Formula de calcul si interpretare

Indicele de masă corporală evaluează greutatea în funcție de înălțime și nu are o valoare fixă, ci este situată între anumite intervale, după cum se poate observa și în imaginea alăturată.   

Interpretare indice masa corporala
Persoanele ponderale au un indice masă corporală cuprins între 18,5 și 24,9

Pentru a se calcula, se împarte greutatea în kilograme la patratul înalțimii în metri. Astfel, o persoană care cântărește 54kg și are o înălțime de 1,64cm va avea un IMC de 20.1 este ponderală, fiind astfel ferită de afecțiuni cauzate de kilograme în exces.

Dacă un indice masă corporală sub 18,5 arată subponderabilitate, situație în care un medic nutriționist poate sugera o cură de ingrășare sau chiar utilizarea unor pudre proteice cu un conținut ridicat de calorii, indicele cuprins între 18,5 și 24,9 specifică o greutate normală. In cazul acestor persoane greutatea nu este un factor de risc pentru instalarea diferitelor boli.

Situația, însă, este diferită pentru persoanele cu un indice între 25 si 29,9, care sunt considerate supraponderale. Dieta și mișcarea sunt necesare pentru pierderea surplusului de greutate și revenirea la ponderabilitate.

Fructe si legume alimentație sănătoasă

Adoptarea unei alimentații sănătoase este esentială pentru un organism sănătos.

In cazul în care un indice masă corporală depașește valoarea de 30, atunci s-a atins primul grad de obezitate, situație în care există o predispoziție pentru hipertensiune arterială, diabet sau  afecțiuni ale bilei. Urmarea unui regim de scădere în greutate, cu o alimentație sănătoasă și mișcare sunt necesare.

După valoarea de 35, IMC arată obezitate de gradul 2, iar atunci când atinge pragul de 40, vorbim despre obezitate morbidă. Cu cât indicele este mai mare de 30, cu atât riscul de a dezvolta probleme de sănătate este mai mare, sănătatea fiind, așadar, pusă in pericol.  

4 afecțiuni asociate unui indice masă corporală mare

Indicele de masă corporală este un indicator al stării de sănătate, date fiind afecțiunile ce pot fi asociate supraponderabilitătii sau obezității.

Iată 4 afecțiuni asociate unui indice masă corporală mare:

Afecțiuni cardiovasculare

Afecțiunile cardiovasculare, precum boala coronariană sau boala vasculară, reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. In ciuda statisticilor îngrijorătoare, schimbări ale alimentației măresc speranța de viață a persoanelor afectate de aceste boli.

Alături de fumat, nivel ridicat de colesterol LDL și trigliceride, hipertensiune arterială și diabet, supraponderabilitatea și obezitatea sunt factori de risc pentru apariția afecțiunilor cardiovasculare. IMC te ajută să stabilești în mod corect care este greutatea ta optimă, iar în cazul în care acesta se află peste 25, atunci prezinți risc pentru dezvoltarea unor boli ale sistemului cardiovascular.

Deși un IMC peste 25 te poate speria, nu există motive de îngrijorare dacă acorzi importanță alimentației și mișcării. Prin miscare asiguri inimii o funcționare optimă, permițând o mai bună pompare a sângelui în organism și reducerea diferiților factori de risc, precum colesterol, supraponderabilitate și chiar stres.

Imbină efectele benefice ale mișcării cu o alimentație corespunzatoare, alcatuită din alimente cu un conținut scăzut în sodiu, colesterol, grasimi parțial hidrogenate sau saturate, cât și zaharuri rafinate, toate acestea reprezentând un pericol pentru sănătate.

imc si afectiuni cardiovasculare
Dieta si mișcarea conlucrează pentru o inimă sănătoasă.

Adaugă în alimentație produse bogate în acizi grași omega-3, fructe, legume și cereale integrale. Poți opta, de asemenea, pentru un supliment nutritiv care sa aibă grijă de sănătatea ta.

Diabet zaharat de tip 2

Din nefericire, există o legătură de cauzalitate între un indice de masă corporală mare, peste 30 și diabet zaharat de tip 2. Modificările metabolice din organism afectează funcționarea sistemului cardiovascular, la fel cum scăderea în greutate îmbunătățește sensibilitatea organismului la insulină.

Fiind o afecțiune caracterizată prin prezența unui nivel ridicat de glucoză in sânge, persoanele cu diabet zaharat prezintă o rezistentă crescută la insulină, acesta fiind hormonul responsabil de menținerea în limite normale a nivelului de glicemie.

Din cauza unei dificultăți de a transforma glucoza în energie, organismul unei persoane cu diabet se va confruntă cu neplăcerile pricinuite de hiperglicemie, un IMC mare fiind astfel un factor de risc pentru apariția diabetului.

Scăderea in greutate, observabilă, printre altele, printr-o reducere a indexului de masă corporală, va avea efecte benefice asupra insulinorezistenței. Tocmai de aceea se recomandă o dietă săracă în calorii, evitarea alimentelor bogate în grăsimi, cât și dulciurile și produsele făinoase, acestea făcând posibilă o normalizare a valorilor IMC.

Glicemie
Scăderea in greutate îmbunătățește viața pacienților cu diabet de tip 2.

Alături de modificările în alimentație, dedică 30 de minute de 3 ori pe săptămână pentru o activitate sportivă preferată. Efectele se vor observa în reducerea indicelui de masă corporală și a riscului diferitelor probleme de sănătate la apariția cărora poate contribui.

Afectiuni digestive

Un indice de masă corporală mare, peste 30, este un factor de risc pentru instalarea bolilor digestive, precum sunt steatoză hepatică și refluxul gastroesofagian.   Ficatul este responsabil de digerarea grăsimilor și absorbția vitaminelor lipo-solubile, fiind aliatul unei digestii sănătoase.

Produse detoxifiere Body Line
Pachet detoxifiere Body Line.

Atunci când procesul de metabolizare a grăsimilor este afectat apare depozitarea excesivă a grăsimilor la nivelul ficatului, ceea ce duce la instalarea unor afecțiuni hepatice, precum steatohepatita. Un indice masă corporală mare, asociat unei persoane supraponderale sau obeze, este un factor de risc pentru apariția afecțiunilor hepatice, cât și a altor boli digestive.

Dieta este cel mai bun tratament al afecțiunilor digestive, astfel încât este recomandat sa renunți la consumul de carbohidrați din pâine, paste făinoase, biscuiți și produse de patiserie, în timp ce crești consumul de fructe și legume proaspete.  De asemenea, îți poți proteja sănătatea ficatului cu ajutorul aminoacizilor esențiali, cu importante beneficii pentru funcțiile hepatice.

Afecțiuni respiratorii

Dat fiind faptul că un indice masă corporală mare indică obezitatea sau supraponderabilitate, acesta este asociat, totodată, cu afecțiuni respiratorii. Complicații respiratorii, precum sindromul de apnee în somn, hipertensiune pulmonară, sindromul Pickwick sau insuficiență respiratorie sunt câteva dintre afecțiunile respiratorii influențate de greutatea corporală mare.

Acid Linoleic Conjugat Body Line
Acid Linoleic Conjugat.

Calitatea vieții pacientului cu un indice de masă corporală mare este serios afectată, în unele cazuri viața acestuia fiind pusă în pericol. O îmbunătățire a stării de sănătate începe cu schimbarea stilului alimentar și reducerea caloriilor consumate zilnic, încât să se poată arde depozitele de grăsime acumulate.

De asemenea, este necesară consumarea de alimente sănătoase, precum fructe, cereale integrale, carne slabă, legume, pește și fructe de mare. Bineînțeles, este bine să eviți alimentele procesate, cele semi-preparate, sucurile și alcoolul. Nu în ultimul rand, este de mare ajutor pentru sănătatea persoanelor cu afecțiuni respiratorii și un indice masă corporală mare să facă sport, cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi, până la atingerea greutății dorite.

Menține o greutate optimă pentru un organism sănătos!

Greutatea optimă a organismului, cu un indice masă corporală în limite normale, este esențială pentru un organism sănătos și pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Alimentația sănătoasă, diversificată, bogată în alimente cu un conținut ridicat de vitamine și minerale, împreună cu exerciții fizice, sunt secretul menținerii unei greutăți optime.

Modul în care asociezi alimentele este important în menținerea unei greutăți normale sau în procesul de slăbire. Află cum să combini corect mâncărurile și care sunt cele 7 combinații de alimente care te ajută în procesul de slăbire, pentru a beneficia de tot ceea ce este mai bun din hrană.

Arzătoare de grasimi, de ajutor în controlul greutatii

Atunci când ne fuge pământul de sub picioare și simțim că cedăm în lupta cu greutatea, nu trebuie să ne pierdem speranța. Există produse, precum sunt arzătoarele de grăsimi, concepute pentru a ne ajuta să accelerăm procesul de slăbire.

Suplimente slăbit Body Line
Pachet ”Slăbești fără mișcare”.

Aceste produse includ suplimente pentru regenerarea ficatului, accelerarea arderilor și reducerea absorbției grăsimilor, dar și pentru îmbunătățirea performanțelor sportive. Mereu la îndemână atunci când ai nevoie de ajutor în lupta împotriva kilogramelor în plus, suplimentele arzătoare de grăsimi de la Body Line sunt aliatul unui organism sănătos și al unui indice masă corporală în limite normale.

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *