Proteinele. Fundamentul unei alimentații sănătoase și esențiale pentru organism

Rolul proteinelor. Proteinele sunt esențiale pentru viață !

Proteinele au o importanță majoră în nutriție, deoarece reprezintă una dintre cele trei categorii de macronutrienți necesari pentru a menține un echilibru alimentar adecvat

Proteinele furnizează aminoacizii necesari pentru dezvoltarea și regenerarea țesuturilor, precum și pentru producerea de enzime, hormoni și anticorpi.

Structura proteinelor este complexă și variată, fiecare proteină având o secvență specifică de aminoacizi care determină funcționalitatea sa. Aceste molecule sunt alcătuite din lanțuri de aminoacizi legate între ele prin legături peptidice. Structura proteinelor poate fi liniară, globulară sau fibroasă, ceea ce le conferă diverse funcții în organism.

Importanța proteinelor în nutriție și sănătate

Proteinele reprezintă un element esențial în nutriție și joacă un rol crucial în menținerea sănătății noastre. Acestea sunt molecule complexe formate din lanțuri de aminoacizi și sunt implicate în numeroase procese vitale din organism.

Una dintre cele mai importante funcții ale proteinelor este aceea de a construi și repara țesuturile din corp. Ele sunt responsabile de creșterea și dezvoltarea musculară, regenerarea celulelor și refacerea structurilor deteriorate. Fără proteine, procesul de reparare și regenerare ar fi extrem de îngreunat, iar organismul nostru ar fi mult mai vulnerabil în fața bolilor și rănilor.

De asemenea, proteinele sunt esențiale pentru menținerea unui sistem imunitar puternic. Ele acționează ca anticorpi, protejându-ne împotriva infecțiilor și a bolilor. Dacă nu consumăm suficiente proteine, sistemul nostru imunitar poate fi slăbit, iar riscul de îmbolnăvire crește.

Proteinele mai au un rol important în menținerea unui nivel adecvat de energie în organism. Atunci când consumăm alimente bogate în proteine, acestea sunt descompuse în aminoacizi și transformate în glucoză, principala sursă de energie a corpului nostru. Acest proces ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale și ne furnizează energia necesară pentru a ne desfășura activitățile zilnice.

În plus, proteinele sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului hormonal. Ele sunt implicate în producția și reglarea hormonilor, care controlează o serie de funcții în organism, cum ar fi metabolismul, creșterea și dezvoltarea, starea de spirit și somnul. Dacă nu avem o cantitate adecvată de proteine în alimentație, sistemul nostru hormonal poate fi afectat, ceea ce poate duce la dezechilibre și probleme de sănătate.

Deși proteinele sunt esențiale pentru sănătatea noastră, este important să le consumăm în cantități adecvate și să alegem surse de proteine sănătoase. Acestea pot fi găsite în carne, pește, ouă, lactate, leguminoase, precum fasolea și nucile, și în produse vegetale, cum ar fi tofu și quinoa.

Proteinele au un rol vital în nutriție și sănătate. Ele sunt responsabile de construcția și repararea țesuturilor, menținerea sistemului imunitar puternic, furnizarea de energie și reglarea sistemului hormonal. Prin consumul adecvat de proteine, putem asigura buna funcționare a organismului nostru și menținerea unei stări optime de sănătate.

Structura și funcțiile proteinelor în organismul uman

Proteinele sunt molecule esențiale pentru funcționarea organismului uman, jucând un rol vital într-o varietate de procese fiziologice. Structura și funcțiile lor sunt extrem de diverse și complexe, contribuind în mod semnificativ la menținerea sănătății și funcționalității organismului uman.

Structura proteinelor este determinată de secvența specifică de aminoacizi, care sunt unitățile de bază ale acestor macromolecule. Există 20 de aminoacizi diferiți, care pot fi aranjați în diferite combinații și ordine pentru a forma o varietate infinită de proteine. Structura finală a unei proteine este dictată de interacțiunile chimice și forțele electrostatice dintre aminoacizi.

Proteinele pot fi clasificate în funcție de structura lor în proteine primare, secundare, terțiare și cuaternare. Proteina primară reprezintă secvența lineară de aminoacizi, în timp ce proteina secundară constă în formarea de structuri helicoidale sau foioase prin interacțiuni între aminoacizi vecini. Proteina terțiară descrie structura tridimensională a unei proteine, iar proteina cuaternară se referă la asocierile între mai multe lanțuri polipeptidice individuale.

Funcțiile proteinelor în organismul uman sunt extrem de diverse și esențiale pentru sănătatea noastră. Unele proteine acționează ca enzime, catalizând reacțiile chimice necesare pentru metabolismul celular. Altele sunt implicate în transportul moleculelor prin membrana celulară sau în sânge, precum hemoglobina care transportă oxigenul în țesuturi. Proteinele structurale asigură rezistența și stabilitatea țesuturilor, cum ar fi colagenul în oase și tendoane. Proteinele hormonale, cum ar fi insulina, reglează nivelul glucozei în sânge și alte procese metabolice.

De asemenea, sistemul imunitar se bazează pe proteine pentru a detecta și neutraliza agenții patogeni, cum ar fi anticorpii și citokinele. Proteinele musculare, cum ar fi actina și miozina, permit contracția și mișcarea mușchilor. Proteinele de coagulare a sângelui controlează procesul de coagulare și opresc sângerarea în caz de leziuni.

Rolul proteinelor în organismul uman este, prin urmare, extrem de complex și esențial pentru menținerea sănătății și funcționalității noastre. Orice defect sau disfuncție în sinteza, structura sau funcția proteinelor poate duce la apariția unor boli grave și potențial letale.

Este important să obținem suficiente proteine din alimentație, deoarece organismul nostru nu poate sintetiza toți aminoacizii esențiali necesari. Sursele bogate de proteine includ carne, ouă, lactate, leguminoase și nuci. Consumul adecvat de proteine este esențial pentru menținerea mușchilor, repararea țesuturilor, producerea celulelor noi și funcționarea corectă a sistemului imunitar.

Proteinele joacă un rol vital în organismul uman, asigurând funcționalitatea și sănătatea noastră. Structura și funcțiile lor complexe sunt esențiale pentru o gamă largă de procese fiziologice. Astfel, este crucial să ne asigurăm că obținem suficiente proteine din alimentație pentru a susține aceste funcții și a menține o stare optimă de sănătate.

Proteinele și rolul lor în construirea și regenerarea țesuturilor

Proteinele sunt molecule complexe formate din lanțuri de aminoacizi și joacă un rol esențial în funcționarea organismului uman. Acestea sunt implicate într-o varietate de procese biologice și au multiple funcții în organism, de la furnizarea de energie până la reglarea metabolismului.

Una dintre cele mai importante funcții ale proteinelor este construirea și regenerarea țesuturilor. Proteinele sunt componente fundamentale ale țesuturilor din corpul nostru, cum ar fi mușchii, organele, oasele și pielea. Ele sunt responsabile pentru structura și forța acestor țesuturi.

Atunci când consumăm alimente bogate în proteine, acestea sunt descompuse în aminoacizi în stomac și intestine. Acești aminoacizi sunt apoi absorbiți în fluxul sanguin și transportați în celulele organismului. Aici, aceștia sunt utilizați pentru a construi și repara țesuturile.

Proteinele sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, precum și pentru menținerea și regenerarea țesuturilor la adulți. În timpul perioadelor de creștere rapidă, cum ar fi copilăria și adolescența, aportul adecvat de proteine este crucial pentru a asigura dezvoltarea corectă a sistemului muscular și a altor țesuturi.

De asemenea, proteinele joacă un rol important în procesul de vindecare a rănilor și a leziunilor. Atunci când țesuturile sunt deteriorate, organismul are nevoie de o cantitate suplimentară de aminoacizi și proteine pentru a repara aceste țesuturi și a promova vindecarea.

Deși proteinele sunt esențiale pentru organism, este important să menționăm că excesul de proteine poate avea și efecte negative asupra sănătății. Consumul excesiv de proteine poate suprasolicita rinichii și poate duce la acumularea de toxine în organism. De aceea, este important să avem o alimentație echilibrată și să consumăm cantitățile adecvate de proteine în funcție de nevoile individuale.

Proteinele și implicarea lor în procesele de metabolism și producerea de energie

Proteinele sunt macromolecule esențiale pentru funcționarea corectă a organismului uman. Ele sunt formate din lanțuri de aminoacizi și îndeplinesc o varietate de funcții în corp, inclusiv susținerea sistemului imunitar, transportul moleculelor, reglarea funcțiilor celulare și construirea și repararea țesuturilor.

Unul dintre rolurile-cheie ale proteinelor este implicarea lor în procesele de metabolism și producerea de energie. Metabolismul reprezintă totalitatea reacțiilor chimice care au loc în corp pentru a menține viața și a susține funcțiile vitale. Proteinele sunt implicate în mai multe aspecte ale metabolismului, inclusiv în descompunerea și absorbția nutrienților, sinteza și repararea țesuturilor și producerea de energie.

Atunci când consumăm alimente bogate în proteine, acestea sunt descompuse în aminoacizi în stomac și intestinele subțiri, prin intermediul enzimelor digestive. Aminoacizii sunt apoi absorbți în sânge și transportați către celulele din întregul corp. Aici, aminoacizii sunt utilizați pentru sinteza proteinelor necesare pentru creștere, dezvoltare și repararea țesuturilor.

Un alt aspect important al metabolismului proteinelor este producerea de energie. Aminoacizii pot fi convertiți în molecule intermediare care intră în ciclul Krebs și în lanțul respirator, două procese cheie implicate în producerea de energie celulară. Astfel, proteinele pot furniza energie în situații în care necesarul de carbohidrați și grăsimi este insuficient.

De asemenea, proteinele joacă un rol important în reglarea metabolismului. Unele proteine acționează ca enzime, catalizând reacțiile chimice necesare pentru desfășurarea metabolismului. Alte proteine sunt implicate în reglarea expresiei genelor, ceea ce influențează metabolismul și funcționarea celulară.

Proteinele sunt esențiale pentru susținerea proceselor de metabolism și producerea de energie în organismul uman. Ele sunt implicate în descompunerea și absorbția nutrienților, sinteza și repararea țesuturilor și producerea de energie celulară. De asemenea, proteinele joacă un rol crucial în reglarea metabolismului și funcționarea celulară. Asigurarea unui aport adecvat de proteine este esențială pentru menținerea sănătății și bunăstării generale.

Pachet pentru îngrășare rapidă cu Vitamine + Proteine pentru îngrășat + Complex carbohidrați Kilo Mass Liquid

      Cuvântul proteină provine din cuvântul grecesc “Protos”, ce semnifică elementul principal.

Proteinele sunt elemente esențiale organismului: asigură creșterea și repararea, buna funcționare și structura tuturor celulelor vii.

Rolul proteinelor

Proteinele  se află în:

  • hormonul de creștere; 
  • insulina care preia controlul nivelului de zahăr din sânge;
  • enzimele care sunt cruciale pentru digestia alimentelor;
  • anticorpii care ne ajută în lupta împotriva infecțiilor;
  • musculatura care permite contracția;
  • hemoglobina care transportă oxigenul în sânge

Si în multe alte funcții și reacții ale corpului nostru.

Așadar proteinele sunt esențiale pentru viață !

Unde se gasesc proteinele? Rolul proteinelor in corp

        Proteinele se găsesc în tot corpul: în mușchi, oase, piele, păr și practic în orice altă parte a corpului sau țesut.

Ceea ce noi suntem, e rezultatul a peste 10.000 de proteine diferite.

        Datorită acestor funcții și reacții importante, se recomandă ca adulții să-și asigure un minim de 0,8 – 1 grame de proteine ​​pentru fiecare kilogram de greutate corporală, pe zi.

          Medicină ne spune că  pentru a obține o gamă largă de proteine  admise, este necesar ca 10-35 % dintre acestea să provină din calorii, în fiecare zi.

Doza zilnică recomandată de proteine  ​​este de 46 – 50 de grame pe zi pentru femei de peste 19 de ani, și 56 – 60 de grame pe zi pentru bărbați de peste 19 de ani.

          În întreaga lume, milioane de oameni nu primesc suficiente proteine.

Carența de proteine sau malnutriția ​​poate provoca insuficiență de creștere, pierderea masei musculare, scăderea imunității, slăbirea inimii și a sistemului respirator, și chiar decesul.

Rolul proteinelor. Structura

Cum sunt alcatuite proteinele. Rolul proteinelor.

            Proteinele  ​​sunt alcătuite din construcții de blocuri numite aminoacizi.

Aminoacizii la rândul lor produc proteinele de care organismul are nevoie pentru a menține mușchii, oasele, sângele și alte organe ale corpului.

În proteine se găsesc o mulțime de aminoacizi diferiți, dar 22 dintre ei sunt foarte importanți pentru sănătatea omului.

          Dintre cei 22 de aminoacizi, organismul poate produce 13, ceilalți 9  fiind obținuți din consumul de alimente sau suplimente bogate în proteine.

Ei sunt cunoscuți sub numele de aminoacizi esențiali.

Dintotdeauna cele mai bune surse de proteine ​​au fost de natură animală, acestea livrând practic toți  aminoacizii de care avem nevoie.

         Sunt însă și alte surse bogate în proteine cum ar fi :fructe, legume, cereale, nuci și semințe, dar acestea sunt lipsite de unul sau mai mulți aminoacizi esențiali.

         Vegetarienii trebuie să fie conștienți de acest lucru.

Oamenii care nu consumă carne, pește, ouă sau produse lactate au mare nevoie să mănânce o varietate de alte alimente care conțin proteine ​​în fiecare zi, în scopul de a obține toți aminoacizii necesari pentru a face proteine ​​noi.

Unele alimente bogate în proteine ​​ sunt mai sănătoase decât altele din cauza a ceea ce vine împreună cu aceste proteine: grăsimi sănătoase sau dăunătoare, fibre benefice sau mai puțin benefice.

Ce fel de proteine consumați este foarte probabil să facă o diferență esențială pentru sănătate.

Rolul proteinelor si cantitatea consumata pe zi

            De exemplu, 170 grame de friptură reprezintă o mare sursă de proteine, aproximativ 40 de grame.

Dar aceasta oferă, de asemenea, și aproximativ 12 grame de grăsimi saturate.

Pentru cineva care are dieta limitată la 2.000 de calorii pe zi, grăsimile saturate ar reprezenta peste 60 % din aportul zilnic recomandat.

            Pe de altă parte 170 grame de șuncă au doar aproximativ 2,5 grame de grăsimi saturate, dar sunt „încărcate„ cu sodiu, peste 2.000 de miligrame, aproximativ 500 de miligrame mai mult decât maximul zilnic de sodiu necesar.  170 grame de somon are aproximativ 34 de grame de proteine ​​și este în mod natural scăzut în sodiu și conține doar 1,7 grame de grăsimi saturate.

          Somonul și alți pești grași sunt, de asemenea, surse excelente de grăsimi Omega-3, un tip de grăsime care este deosebit de bună pentru inimă. În mod alternativ, o cană de linte fiertă oferă aproximativ 18 de grame de proteine ​​și 15 grame de fibre, și nu are practic nici grăsimi saturate și nici sodiu.

            Grija în ce proteine  din alimente și suplimente consumăm este necesară și pentru a evita neplăcutele alergii alimentare, care sunt suprareacții ale sistemului imunitar.

Există tot mai multe dovezi că alegerile alimentare bogate în proteine joacă un rol important  în materie de sănătate și că cei care consumă proteine ​​sănătoase, cum ar fi pește, carne de pui, fasole sau nuci, pot reduce riscul producerii mai multor boli.

O dietă bogată în proteine ​​este benefică pentru inimă, atâta timp cât proteina provine dintr-o sursă sănătoasă.  

        Dovezi suplimentare cu privire la beneficiile pentru inimă de a mânca proteine ​​sănătoase în loc de carbohidrați provine dintr-un studiu randomizat.

Acesta arată că o dietă sănătoasă, în care s-au înlocuit unii carbohidrați cu proteine ​​sănătoase (sau grăsimi sănătoase), a făcut o treabă mai bună în scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului nociv (lipoproteine ​​cu densitate joasă-LDL), decât o dietă sănătoasă, mai bogată însă în carbohidrați.

Calitatea proteinelor ​​contează mai mult decât cantitatea acestora ​​atunci când vine vorba de diabetul zaharat.

Substituind cu o porție de alune, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau cereale integrale în fiecare zi, s-a redus riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 cu 16 până la 35 %. Rolul proteinelor.

Când vine vorba de cancer, proteinele ​​de calitate, par să conteze din nou.

Cercetările privind asocierea dintre proteine ​​și cancer este în curs de desfășurare.

Unele date au făcut o asociere legată de faptul că cine mănâncă o cantitate mare de carne roșie și carne roșie procesată este supus la un risc crescut de cancer de colon, cancer de stomac, precum și cancer pancreatic sau de prostată.

Rolul proteinelor pentru sanatatea oaselor

 Rolul proteinelor – alte roluri ale proteinei

Digerarea proteinelor eliberează acizi în sânge, pe care corpul îi neutralizează de obicei cu calciu și alți agenți de tamponare.

O cantitate mare de proteine consumate, duce la o necesitate mare de calciu – iar o parte din acesta este sustras din os.  

        Ca urmare, o dietă bogată în proteine ​​pentru o perioadă lungă de timp, ar putea slăbi oasele.

Într-un studiul al Sănătății s-a constatat că femeile care au mâncat mai mult de 95 de grame de proteine ​​pe zi au avut cu 20 % mai multe șanse de a-și rupe încheietura mâinii, pe o perioadă de 12 ani, în comparație cu cele care au consumat o cantitate medie de proteine ​​(mai puțin de 68 de grame pe zi).

        Acest domeniu de cercetare este încă controversat, rezultatele nefiind consistente.

Unele studii sugerează că o creștere de proteine ​​crește riscul de fracturi; altele au legat dietele bogate în proteine ​​cu o densitatea minerală osoasă crescută, altfel spus, oase mai puternice.

Rolul proteinelor pentru slabire

Proteinele ​​și controlul greutății 

Aceleași alimente bogate în proteine, care sunt alegeri bune pentru prevenirea bolilor, pot ajuta, de asemenea, și în controlul greutății.

Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Harvard au urmărit dieta, stilul de viață și obiceiurile a 120.000 de bărbați și femei, timp de până la 20 de ani, cercetând modul în care mici modificări au contribuit la creșterea în greutate de-a lungul timpului. 

Cei care au mâncat mai multă carne roșie și carne prelucrată pe parcursul studiului, au câștigat în greutate mai mult cu aproximativ jumătate de kg.

In timp ce cei care au mâncat mai multe fructe cu coajă lemnoasă pe parcursul studiului au pierdut în greutate, aproximativ o jumătate de kg.

Un alt studiu a arătat că a mânca aproape zilnic o porție de fasole, năut, linte sau mazăre poate duce la o mai bună gestionare a greutății și, chiar, pierderea în greutate.

Nu e nevoie să exagerăm totuși cu proteinele.

Cu toate că unele studii arată beneficiile bogate asociate proteinelor, totuși dietele sărace în carbohidrați, evitarea fructelor și a cerealelor integrale înseamnă lipsă de fibră sănătoasă, vitamine și minerale și alți fitonutrienți.

Așadar echilibrul este esențial!

PACHET BODY LINE SLIM - slabire rapida

Digestia proteinelor.

 

MAGAZIN SUPLIMENTE PROTEINE

-25%
-25%
-4%
Prețul inițial a fost: 363 lei.Prețul curent este: 349 lei.

CITESTE PE BLOG

Ce sunt proteinele. Esențiale pentru organismul nostru și beneficiile consumului lor

Proteinele reprezintă unul dintre cele mai importante nutrienți pentru organismul nostru. Ele sunt compuse din [...]

1 Comment

Care sunt cele mai bune shakeuri proteice?

Cele mai bune shakeuri proteice | Proteine | Creatina | BCAA Shake-urile proteice sunt minunate! [...]

Proteina din zer – ghid complet

Proteina din zer. Ce sunt proteinele din zer? Tipuri de proteina din zer. Proteina din [...]

4 Comments

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *