Hidratarea adecvată. 5 sfaturi pentru a bea mai multă apă și a-ți menține nivelul adecvat

5 2

Hidratarea adecvată este esențială pentru menținerea sănătății și a funcționării optime a organismului nostru. Cu toate acestea, pentru mulți dintre noi, este o provocare să bem suficientă apă în fiecare zi

Fie că suntem ocupați sau pur și simplu nu ne simțim sete, este important să găsim modalități de a ne asigura că ne hidratăm corespunzător

Cum să te hidratezi eficient: 5 sfaturi pentru a bea mai multă apă

Hidratarea adecvată este esențială pentru sănătatea noastră generală. Cu toate acestea, mulți dintre noi se luptă să bea suficientă apă pe parcursul zilei. Din fericire, există câteva sfaturi și trucuri care ne pot ajuta să ne hidratăm mai eficient și să ne asigurăm că consumăm cantitatea optimă de apă zilnică.

1. Stabilește-ți obiective zilnice

O modalitate eficientă de a bea mai multă apă este să-ți stabilești obiective zilnice. Poți începe prin a-ți propune să bei un anumit număr de pahare de apă pe zi. De exemplu, poți începe cu obiectivul de a bea opt pahare de apă pe zi și să îl crești treptat pe măsură ce te obișnuiești. Stabilirea unui obiectiv te va motiva să te concentrezi și să fii mai disciplinat în privința hidratării.

2. Folosește un pahar sau o sticlă preferată

Un alt truc pentru a bea mai multă apă este să folosești un pahar sau o sticlă preferată. Alegerea unui recipient care îți place poate face procesul de hidratare mai plăcut și inspiră să bei mai multă apă. Poți opta pentru un pahar colorat sau o sticlă cu un design atrăgător care să te motiveze să bei mai mult.

3. Stabilește-ți un program de hidratare

Crearea unui program de hidratare poate fi util pentru a te asigura că bei suficientă apă pe parcursul zilei. Poți începe prin a-ți seta alarme sau notificări pe telefon pentru a-ți aminti să bei apă la anumite intervale de timp. De exemplu, poți seta un reminder să bei un pahar de apă în fiecare oră sau la fiecare două ore. Această metodă te poate ajuta să îți formezi un obicei și să îți amintești să bei apă în mod regulat.

4. Adaugă gust în apa ta

Dacă găsești apa obișnuită plictisitoare, poți adăuga un strop de prospețime și gust prin adăugarea de felii de lămâie, mentă sau alte fructe în paharul tău de apă. Aceasta poate fi o modalitate plăcută de a-ți diversifica gusturile și de a face apa mai atrăgătoare pentru tine. Poți experimenta cu diferite combinații de fructe și plante pentru a-ți găsi preferata.

5. Consumă alimente bogate în apă

O modalitate suplimentară de a-ți asigura hidratarea adecvată este să consumi alimente bogate în apă. Fructele și legumele precum pepenele verde, castraveții, salata verde, roșiile și portocalele sunt excelente surse de apă și pot contribui la aportul tău zilnic. Consumul acestor alimente te poate ajuta să te hidratezi în mod natural și să completezi necesarul de apă din organism.

În concluzie, hidratarea adecvată este esențială pentru sănătatea noastră. Dacă te confrunți cu dificultăți în a bea suficientă apă, încearcă să îți stabilești obiective zilnice, să folosești un pahar sau o sticlă preferată, să îți creezi un program de hidratare, să adaugi gust în apa ta și să consumi alimente bogate în apă. Aceste sfaturi te vor ajuta să te hidratezi eficient și să te simți mai bine în fiecare zi.

Hidratare optimă. 7 strategii pentru a-ți menține nivelul de apă adecvat”

Hidratarea adecvată este esențială pentru funcționarea optimă a organismului nostru. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, consumul suficient de apă poate fi o provocare. Dacă te numeri printre acești oameni, iată câteva strategii care te pot ajuta să-ți menții nivelul de apă adecvat și să te hidratezi corespunzător:

1. Începe prin a-ți stabili un obiectiv

Începe prin a-ți stabili un obiectiv zilnic de consum de apă. Poți folosi o sticlă de apă cu măsurători pentru a-ți urmări progresul și a-ți aminti să bei în mod regulat.

2. Începe-ți ziua cu un pahar de apă:

O metodă simplă și eficientă de a începe ziua este să bei un pahar de apă imediat după trezire. Aceasta nu numai că te ajută să te hidratezi de la începutul zilei, dar poate stimula și digestia.

3. Încorporează alimente bogate în apă în dieta ta:

Fructele și legumele sunt o sursă excelentă de hidratare, deoarece conțin cantități semnificative de apă. Căpșunile, pepenele verde, castraveții și roșiile sunt doar câteva exemple de alimente bogate în apă pe care le poți adăuga în dieta ta.

4. Setează-ți amintiri:

Dacă ai tendința de a uita să bei apă, setează-ți alarme sau notificări pe telefonul tău pentru a-ți aminti să bei în mod regulat. Poți stabili un program sau poți alege să bei un pahar de apă înainte de fiecare masă sau în pauzele dintre activități.

5. Folosește apă aromată:

Dacă te plictisești de gustul apei simple, poți adăuga felii de fructe sau frunze de mentă în sticla ta de apă pentru a-i da un gust plăcut. Aceasta poate fi o modalitate distractivă de a-ți face consumul de apă mai interesant și mai plăcut.

6. Bea apă în mod constant pe parcursul zilei:

În loc să încerci să bei cantități mari de apă o dată, încearcă să bei în mod constant pe parcursul întregii zile. Acest lucru te va ajuta să te hidratezi în mod regulat și să-ți menții nivelul de apă adecvat.

7. Folosește o aplicație de monitorizare a hidratării:

Există numeroase aplicații disponibile care te pot ajuta să-ți monitorizezi consumul de apă și să-ți amintească să bei în mod regulat. Aceste aplicații pot fi utile pentru a-ți menține nivelul de apă adecvat și pentru a-ți urmări progresul în timp.

În final, consumul adecvat de apă este esențial pentru a ne menține sănătatea și bunăstarea. Cu ajutorul acestor strategii simple, poți să-ți menții nivelul de apă adecvat și să te hidratezi corespunzător, chiar și atunci când te chinui să bei suficientă apă.

Ce factori influențează cantitatea de apă din organism?

Principalii factori de mediu care influențează cantitatea de apă din organism sunt reprezentați de temperatură, umiditate și altitudine. Alți factori sunt reprezentați de exercițiul fizic, sarcina și alăptarea, starea de sănătate.

Exercițiul fizic

Pentru orice activitate care ne face să transpirăm, trebuie să consumăm suplimentar lichide pentru a completa pierderea acestora.

În ceea ce privește exercițiile fizice, este important să consumăm apă înainte, în timpul și după antrenament. Dacă antrenamentul fizic durează peste o oră, este recomandat să înlocuim apa cu băuturi sportive, deoarece acestea pe lângă apă conțin și minerale, care pot înlocui mineralele din sânge (electroliți) pierdute prin transpirație.

Mediul înconjurător

În general, vremea caldă și cu o umiditate crescută ne face să transpirăm. De aceea, este important să consumăm suplimentar lichide pentru a preveni deshidratarea.

De asemenea, deshidratarea poate apărea și la altitudini mari; aceasta producându-se ca urmare a creșterii cantității de urină, a respirației rapide și a aerului care devine din ce în ce mai uscat pe măsură ce altitudinea crește.

În plus, temperaturile mai reci care se găsesc la altitudini mai mari suprimă senzația de sete (cu până la 40%), iar rinichii conservă mai puține lichide.

Starea generală de sănătate

Febra, vărsăturile sau diareea contribuie la pierderea de lichide a organismului. Deoarece uneori în stările avansate și repetate de vomă nu este recomandat consumul de lichide sau alimente, singura soluție pentru rehidratare poate fi administrarea intravenoasă a fluidelor.

În cazul infecțiilor urinare sau a pietrelor în tractul urinar, se recomandă consumul suplimentar de lichide pentru a rămâne hidratați și pentru a permite “spălarea” vezicii urinare sau a tractului urinar.

Sarcina și alăptarea

În ceea ce privește femeile gravide sau cele care alăptează, acestea au nevoie de un aport hidric crescut. Pentru femeile care alăptează, medicii recomandă ca acestea să consume 3,1 litri de lichide pe zi.

Ce este deshidratarea și cum apare aceasta?

Pentru a preveni deshidratarea toate mamiferele terestre, vertebratele, pasările și reptilele au dezvoltat un mecanism – setea – pentru a-și menține aportul de apă și lichide din corp.

Setea poate fi definită ca senzația subiectivă a unei dorințe sau a unei nevoi de a consuma lichide. Aceasta este uneori asociată cu senzația de gură uscată, dureri de cap sau iritabilitate .

Mecanismul setei este legat de capacitatea rinichilor de a elimina excesul de apă sau de a reține apa prin reducerea secreției de urină.

Se spune că atunci când experimentăm senzația de sete, organismul este deja deshidratat, iar pentru a nu ne deshidrata, se recomandă să consumăm lichide înainte să ne fie sete.

Deși două treimi din greutatea corpului uman este compusă din apă, această apă este necesară pentru circulație și pentru alte procese corporale, inclusiv respirație și transformarea alimentelor în energie.

Deshidratarea apare atunci când pierdem mai multe lichide decât primim, iar corpul nostru nu are suficientă apă și alte fluide pentru a-și îndeplini funcțiile normale. Dacă nu înlocuim lichidele pierdute, ne vom deshidrata. S-a demonstrat că dacă pierdem doar 2,5% din greutatea corporală din cauza pierderii de apă, vom pierde 25% din eficiență. Pentru un bărbat de 80 de kilograme, aceasta înseamna aproximativ 2 litri de apă.

Deși oricine se poate deshidrata, această stare este deosebit de periculoasă pentru copiii mici și adulții mai în vârstă. Cea mai frecventă cauză de deshidratare la copiii mici este diareea severă și/sau vărsăturile. Adulții mai în vârstă au în mod natural un volum mai mic de apă în corp. În plus, aceștia pot suferi de afecțiuni sau pot lua medicamente care cresc riscul de deshidratare.

Pe scurt, lipsa apei în organism poate duce la deshidratare. Chiar și o deshidratare ușoară ne poate scurge energia și ne poate face să ne simțim obosiți.

Deshidratarea poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi:

 • Supraîncălzirea sau febra;
 • Lipsa unei surse de apă;Diabet;
 • Hipertiroidism;
 • Insuficiența renală;
 • Diaree;
 • Vărsături;
 • Băuturi sau medicamente diuretice.

Indiferent de cauza deshidratării, aceasta poate fi însoțită de:

 • gură uscată sau lipicioasă;
 • piele lăsată sau uscată – o metodă prin care putem verifica dacă suntem deshidratați este să ne tragem ușor de pielea de pe fața externă a mâinii (ca într-o ciupitură); dacă aceasta revine la poziția inițială mai greu (formează un pliu), înseamnă că suntem deshidratați;
 • stare de moleșeală, somnolență sau oboseală;
 • urinare puțină sau deloc;
 • sete extremă;
 • dureri de cap;
 • confuzie;
 • amețeală sau vertij

Semnele deshidratării severe includ sete excesivă, lipsa transpirației, tensiune arterială scăzută, ritm cardiac crescut, tahipnee (respirație accentuată), ochii în fundul capului, urină închisă la culoare, și altele.

Cel mai ușor lucru de făcut atunci când credem că suntem deshidratați este să acordăm atenție culorii urinei. Dacă urina este galben-pai clară, înseamnă că suntem bine hidratați. Dacă este închisă la culoare, este necesar să consumăm mai multe lichide. Dar, există și posibilitatea ca urina să fie aproape incoloră, fapt ce se poate întâmpla dacă bem prea mult apă (sau în unele afecțiuni medicale).

Medicii mai spun că dacă ajungem să urinăm o dată la 45 minute, este timpul să consumăm mai puține lichide.

Ce fel de băuturi este bine să consumăm pentru a ne hidrata?

Pentru majoritatea, apa este cea mai buna băutură pentru a rămâne hidratat.

Pentru sportivi și cei care fac exerciții fizice intense, băuturile cu electroliți pot fi consumate, deși tind să fie bogate în zaharuri și calorii adăugate.

Apa cu lămâie

Apa cu lămâie este considerată una dintre cele mai hidratante băuturi. Nutriționiștii recomandă ca aceasta să se consume zilnic, fiind făcută cu sucul de la două lămâi și un vârf de sare. Acest băutură ne va menține hidratați și este, de asemenea, cel mai bun mod de a obține doza zilnică de vitamina C.

Laptele

Laptele este considerat de către cercetători ca fiind mai hidratant decât apa, deoarece este reținut în organism mai mult timp. Deși acesta este bogat în substanțe nutritive esențiale, inclusiv calciu, proteine și vitamina B, ar trebui consumat cu moderație din cauza celorlalte efecte potențiale asupra sănătății noastre.

Apa de cocos

Apa de cocos face și ea parte din topul celor mai hidratante băuturi. Are un conținut scăzut în calorii și bogat în potasiu. De asemenea, are o natură energizantă, ceea ce o face un înlocuitor mai sănătos pentru băuturile energizante.

Ceaiurile

Ceaiurile din plante sunt băuturi hidratante excelente pentru iarna în general. Sunt naturale și fără cofeină, deci nu trebuie să vă faceți griji.

Apa filtrată

Unul dintre beneficiile importante al apei filtrate este acela că sporește hidratarea. În funcție de calitatea filtrului, aceasta poate poate fi îmbunătățită atât de mult încât va deveni mai hidratantă decât cea standard de la robinet.

Creatina Monohidrata Creapure® PURE CREATINE 300g. Body Line

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *