Febra musculară, cum să previi, tratezi și să eviți disconfortul. Remedii sigure pentru febră musculară, indiferent de cauză

Febra musculară

Febra musculară este o afecțiune comună care poate apărea după exerciții fizice intense sau neobișnuite. Se caracterizează prin dureri musculare și sensibilitate la nivelul mușchilor afectați

Deși febra musculară poate fi inconfortabilă, de obicei dispare de la sine în câteva zile și nu necesită tratament medical. Cu toate acestea, există câteva metode simple pentru a preveni și trata această afecțiune.

Ce este febra musculară și de ce apare

Febră musculară este o senzație de durere sau disconfort resimțită în mușchi, de obicei la câteva ore sau zile după un exercițiu intens sau neobișnuit. Apare în principal în urma unui efort fizic excesiv sau a unor exerciții care implică mușchii care nu sunt folosiți în mod obișnuit.

Această senzație de durere este rezultatul micro leziunilor musculare minore care apar în timpul efortului fizic intens. Atunci când facem exerciții, mușchii noștri se contractă și se relaxează în mod repetat, ceea ce determină creșterea tensiunii și a stresului asupra fibrelor musculare. Aceste microleziuni declanșează inflamația și eliberarea de substanțe chimice inflamatorii în mușchi, ceea ce provoacă senzația de durere și disconfort.

Există mai mulți factori care pot contribui la apariția febrei musculare.

Printre aceștia se numără:

  • intensitatea și durata exercițiilor fizice,
  • nivelul de pregătire fizică,
  • nerespectarea perioadelor de odihnă și recuperare,
  • exercițiile repetitive care implică același grup muscular,
  • precum și o alimentație și hidratare inadecvată.

Atunci când ne antrenăm în mod regulat, mușchii noștri se adaptează treptat la stresul exercițiilor fizice și devin mai puternici și mai rezistenți. Prin urmare, febra musculară este mai frecventă la persoanele care fac exerciții noi sau care își intensifică brusc rutina de antrenament.

Febra musculară – cum să o prevenim

Pentru a vă asigura că nu vă opriți din activitatea fizică din cauza febrei musculare, în primul rând, este important să înțelegeți cum să o preveniți.

1. Încălzirea înainte de exerciții fizice

Încălzirea adecvată înainte de a începe exercițiile fizice poate contribui la prevenirea febrei musculare. Încălzirea constă în efectuarea unor exerciții ușoare care implică grupurile musculare pe care le vei lucra în timpul antrenamentului. Aceasta ajută la pregătirea mușchilor și la creșterea fluxului de sânge către acestea, reducând riscul de leziuni și de apariție a febrei musculare.

2. Întinderea mușchilor după exerciții fizice

După terminarea antrenamentului, este important să întinzi mușchii pentru a-i relaxa și a îmbunătăți flexibilitatea. Întinderea mușchilor ajută, de asemenea, la eliminarea acidului lactic acumulat în timpul exercițiilor fizice intense, ceea ce poate ajuta la reducerea senzației de durere și la prevenirea apariției febrei musculare.

3. Hidratare adecvată

Hidratarea adecvată este esențială pentru menținerea sănătății mușchilor și a întregului organism. Consumul unei cantități suficiente de apă înainte, în timpul și după exercițiile fizice poate ajuta la prevenirea deshidratării și a apariției febrei musculare. De asemenea, hidratarea corectă ajută la eliminarea toxinelor din organism și la menținerea funcționării optime a mușchilor.

4. Gradualitatea în introducerea exercițiilor noi

Dacă ești în procesul de a-ți dezvolta un program de exerciții fizice, este important să introduci noile exerciții treptat și să acorzi mușchilor timp să se adapteze. Suprasolicitarea mușchilor poate duce la apariția febrei musculare și la leziuni. Începe cu exerciții ușoare și crește treptat intensitatea și durata antrenamentelor pe măsură ce mușchii se întăresc și se adaptează.

5. Gheată și comprese reci

În cazul în care deja ai dezvoltat febră musculară, aplicarea de gheață sau a compreselor reci pe zona afectată poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului. Aceste metode pot fi folosite de mai multe ori pe zi, timp de 15-20 de minute, pentru a obține beneficii maxime.

Pentru a preveni sau reduce simptomele febrei musculare, este important să respectăm câteva principii

În primul rând, este esențial să ne antrenăm progresiv și să evităm excesul de efort. Este recomandat să începem cu exerciții de încălzire și să ne întindem după antrenament pentru a ajuta la relaxarea și recuperarea mușchilor.

De asemenea, o alimentație echilibrată și o hidratare adecvată sunt esențiale pentru menținerea sănătății musculare. Consumul de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase este important pentru refacerea mușchilor și pentru susținerea proceselor de reparare a țesuturilor.

În cazul în care apare febră musculară, există câteva măsuri pe care le putem lua pentru a ameliora simptomele. Repausul activ, care implică exerciții ușoare de întindere și mișcare, poate ajuta la stimularea circulației și la reducerea senzației de durere. Aplicarea de comprese calde sau reci pe zona afectată poate oferi, de asemenea, alinare temporară.

Exerciții recomandate pentru a evita febra musculară excesivă

Exercițiile fizice sunt esențiale pentru menținerea unei stări de sănătate optime, dar pot aduce și unele inconveniente, cum ar fi febra musculară. Această senzație neplăcută apare de obicei la câteva ore după un antrenament intens și este caracterizată prin dureri musculare și rigiditate.

1. Încălzirea înainte de antrenament:

 O încălzire adecvată înainte de a începe exercițiile fizice este esențială pentru a preveni apariția febrei musculare. Realizați exerciții de încălzire care să implice toate grupele musculare, cum ar fi joggingul ușor sau săriturile. Aceste exerciții vor pregăti mușchii pentru efortul fizic și vor ajuta la reducerea riscului de leziuni și a febrei musculare.

2. Creșterea treptată a intensității antrenamentului:

Este important să vă antrenați progresiv și să nu vă suprasolicitați mușchii în mod excesiv. Începeți cu exerciții ușoare și creșteți treptat intensitatea și durata antrenamentelor pe măsură ce vă dezvoltați rezistența și puterea. Această abordare va ajuta mușchii să se adapteze treptat la efort și va reduce riscul de febră musculară.

3. Evitați exercițiile repetitive excesive:

Efectuarea acelorași exerciții fizice în mod repetitiv poate duce la suprasolicitarea mușchilor și la apariția febrei musculare. Încercați să variați exercițiile și să implicați diferite grupe musculare în antrenamentul vostru. De asemenea, asigurați-vă că acordați suficient timp pentru odihnă și recuperare între sesiunile de antrenament.

4. Utilizați tehnicile de răcire după antrenament:

După ce ați terminat un antrenament intens, este recomandat să utilizați tehnici de răcire pentru a ajuta mușchii să se recupereze mai rapid și a preveni febra musculară. Aplicați gheață pe zonele dureroase, faceți băi cu apă rece sau utilizați comprese reci pentru a reduce inflamația și disconfortul muscular.

5. Strecți și masați mușchii:

După antrenament, este important să întindeți și să masați mușchii pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a reduce tensiunea musculară. Aceste tehnici ajută la prevenirea acumulării de acid lactic în mușchi, care este unul dintre factorii care contribuie la apariția febrei musculare.

Remedii sigure pentru febră musculară, indiferent de cauză

Rezultatele cercetărilor sunt mixte şi sunt necesare mai multe studii. Unele descoperiri sugerează că următoarele tratamente pot contribui la reducerea disconfortului.

Masaj

Potrivit mai multor studii, masajul efectuat la 24, 48 sau 72 de ore după un antrenament intens a redus în mod semnificativ durerea cauzată de febră musculară. Mai mult, s-a constatat că un masaj efectuat la 48 de ore după antrenament pare să funcţioneze cel mai bine.

De asemenea, puteţi încerca să vă faceţi singur masaj pe:

  • gambe
  • coapse
  • fese
  • mâini
  • umeri

Pentru a vă masa muşchii, aplicaţi puţin ulei sau loţiune pe zona afectată şi frământaţi uşor muşchii.

Analgezice aplicate topic

Analgezicele topice ajuta la ameliorarea durerii. Analgezicele topice pot contribui la ameliorarea durerii provocate de febră musculară. Aceste produse pot fi aplicate local pe zona afectată de dureri.

Băi cu apă rece

Potrivit unor studii, scufundarea întregului corp timp de 10-15 minute într-o cadă cu apă rece (10-15 ° C) a redus febră musculară.

Băile cu apă rece reprezintă un tratament popular în rândul sportivilor de performanţă.

Băi cu apă caldă

Dacă băile cu apă rece sună prea extrem, încercaţi în schimb să faceţi băi cu apă caldă. O baie cu apă caldă poate reduce durerea şi rigiditatea cauzate de febră musculară.

Este important să fim conștienți de limitele noastre și să ne antrenăm în mod progresiv pentru a preveni apariția febrei musculare. Respectarea principiilor de nutriție și hidratare adecvată, precum și îngrijirea adecvată a mușchilor după antrenament, pot contribui la reducerea simptomelor și la o recuperare mai rapidă.

Febra musculară este o reacție normală a mușchilor la efortul fizic intens sau neobișnuit. 30 de plicuri PreWorkout SPP SUPER POWER PUMP energizant plic miere cu 10 ingrediente este un supliment înainte de antrenament ce te poate ajuta să-ți sporești rezistența, concentrarea, forța și performanța.

-25%
-50%
-50%
-25%
-25%
-25%
-33%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *