Dietele fără gluten. Cine ar trebui să le urmeze. Avantaje, recomandări și motive

gluten 1

Dietele fără gluten au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, fiind promovate ca o modalitate eficientă de a îmbunătăți sănătatea și de a controla diverse afecțiuni. Cu toate acestea, nu toată lumea are nevoie să elimine glutenul din alimentație

Persoanele care ar trebui să urmeze o dietă fără gluten sunt cele care suferă de sensibilitate la gluten sau de boala celiacă. Sensibilitatea la gluten este o afecțiune în care consumul de gluten poate provoca simptome digestive neplăcute, cum ar fi balonare, diaree sau crampe abdominale. În cazul persoanelor cu boala celiacă, glutenul poate provoca daune grave la nivelul intestinului subțire și poate duce la deficiențe de nutrienți și alte complicații de sănătate.

Dietele fără gluten. Beneficiile

Beneficiile dietei fără gluten pentru persoanele cu sensibilitate la gluten sunt multiple. Eliminând glutenul din alimentație, aceste persoane pot reduce simptomele digestive neplăcute și pot îmbunătăți calitatea vieții. De asemenea, pot preveni apariția complicațiilor asociate cu consumul de gluten în cazul bolii celiace.

Este important ca persoanele care suspectează că au sensibilitate la gluten sau boala celiacă să consulte un medic sau un specialist în nutriție pentru a primi un diagnostic corect și pentru a primi recomandări personalizate în ceea ce privește dieta fără gluten. Este esențial ca aceste persoane să înțeleagă și să respecte cu strictețe cerințele unei diete fără gluten pentru a-și menține sănătatea și a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Cine ar trebui să evite glutenul în alimentație. Recomandări și motive

Dieta fără gluten a devenit tot mai populară în ultimii ani, fiind asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, nu toată lumea ar trebui să urmeze o dietă fără gluten. Există anumite categorii de persoane care ar trebui să evite glutenul în alimentație din motive de sănătate.

Persoanele cu boală celiacă:

Boala celiacă este o afecțiune autoimună în care consumul de gluten provoacă leziuni la nivelul intestinului subțire. Persoanele cu boală celiacă trebuie să evite complet glutenul pentru a preveni complicațiile și pentru a-și menține sănătatea intestinală.

Persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă:

Există și persoane care nu au boala celiacă, dar simt disconfort sau alte simptome digestive atunci când consumă gluten. Aceste persoane pot avea sensibilitate la gluten non-celiacă și ar trebui să evite glutenul pentru a se simți mai bine.

Persoanele cu alergie la grâu:

Persoanele care au o alergie la grâu trebuie să evite glutenul, deoarece acesta se găsește în grâu și în alte cereale precum orzul și secara. Consumul de gluten poate provoca reacții alergice severe la aceste persoane.

Persoanele cu alte afecțiuni asociate cu glutenul:

Unele afecțiuni autoimune, precum tiroidita Hashimoto sau artrita reumatoidă, pot fi influențate negativ de consumul de gluten. De aceea, persoanele cu aceste afecțiuni ar putea beneficia de evitarea glutenului în alimentație.

Dieta fără gluten nu este potrivită pentru toată lumea, dar poate fi benefică pentru anumite categorii de persoane care au afecțiuni specifice legate de consumul de gluten. Este important să consulți un medic sau un nutriționist înainte de a lua decizia de a elimina glutenul din alimentație, pentru a te asigura că faci ce este mai bine pentru sănătatea ta.

Cum să îți dai seama dacă ești intolerant la gluten și cum te poate ajuta o dietă fără gluten

Dieta fără gluten a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, în special printre cei care suferă de intoleranță la gluten sau de boala celiacă. Cu toate acestea, mulți oameni se întreabă dacă ar trebui sau nu să renunțe la gluten, chiar dacă nu au o intoleranță sau o sensibilitate la aceasta proteină.

Cine ar trebui să urmeze o dietă fără gluten?

În primul rând, persoanele diagnosticate cu boala celiacă ar trebui să evite complet glutenul din alimentație. Boala celiacă este o afecțiune autoimună în care consumul de gluten provoacă daune intestinale și alte simptome neplăcute. Persoanele care au diagnosticul de sensibilitate la gluten non-celiacă ar putea, de asemenea, să beneficieze de o dietă fără gluten, deoarece eliminarea acestuia din alimentație le-ar putea ameliora simptomele digestive.

În plus, există și persoane care nu au o intoleranță la gluten, dar simt că se simt mai bine atunci când nu consumă gluten. Aceste persoane ar putea suferi de sensibilitate la gluten non-diagnosticată sau ar putea beneficia pur și simplu de o dietă mai echilibrată și mai sănătoasă, care să includă mai multe alimente integrale și mai puține produse procesate.

Cum să îți dai seama dacă ești intolerant și cum te poate ajuta o dietă fără gluten? Dacă ai simptome precum balonare, diaree, oboseală constantă, dureri de stomac sau probleme de piele, este posibil să ai o intoleranță. Pentru a confirma diagnosticul, poți face teste de sânge sau biopsii intestinale.

În cazul în care ești diagnosticat cu intoleranță sau boala celiacă, o dietă poate fi extrem de benefică pentru tine. Renunțarea poate ajuta la vindecarea intestinelor, îmbunătățirea digestiei și reducerea simptomelor neplăcute. Este important să consulți un medic sau un nutriționist înainte de a începe o dietă, pentru a te asigura că vei obține nutrienții necesari din alte surse alimentare și că vei evita deficiențele nutriționale.

Dieta este recomandată în special pentru cei diagnosticați cu boala celiacă sau cu sensibilitate, dar poate fi benefică și pentru alte persoane care simt că reacționează negativ la consum. Este important să consulți un specialist înainte de a face schimbări majore în alimentație, pentru a te asigura că vei beneficia de o dietă sănătoasă și echilibrată.

Dieta fără gluten. Avantaje și dezavantaje pentru sănătate

Dieta a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, iar mulți oameni aleg să elimine complet glutenul din alimentația lor. Cu toate acestea, nu toți oamenii au nevoie să urmeze o dietă.

În primul rând, persoanele care suferă de boala celiacă ar trebui să evite glutenul complet. Boala celiacă este o afecțiune autoimună în care consumul provoacă daune la nivelul intestinului subțire. Pentru acești oameni, dieta fără este singura opțiune pentru a evita complicațiile și a menține sănătatea.

De asemenea, persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă ar putea beneficia de o dietă fără. Aceste persoane pot experimenta simptome digestive neplăcute, cum ar fi balonare, diaree sau greață, după consumul. Eliminarea glutenului din alimentație poate ajuta la ameliorarea acestor simptome.

În ceea ce privește avantajele și dezavantajele pentru sănătate ale dietei fără, există unele aspecte de luat în considerare. Unul dintre avantaje este faptul că o dietă fără poate îmbunătăți digestia și poate reduce inflamația în organism. De asemenea, persoanele care suferă de boala celiacă vor observa o îmbunătățire a stării lor de sănătate în urma eliminării glutenului din dietă.

Pe de altă parte, dieta fără poate fi mai restrictivă și poate fi mai dificil de urmat, deoarece multe alimente conțin. De asemenea, unele studii sugerează că persoanele care urmează o dietă fără pot avea un aport mai mic de fibre și nutrienți esențiali.

Dieta fără gluten este potrivită pentru persoanele cu boala celiacă sau sensibilitate. Pentru restul populației, nu există motive să elimine glutenul complet din alimentație, cu excepția cazului în care există alte motive medicale sau de sănătate. Este important să consulți un medic sau un nutritionist înainte de a începe o dietă fără pentru a te asigura că îți îndeplinești nevoile nutriționale.

O dietă poate fi urmată fie că este o necesitate medicală sau doar o preferință personală. Aproximativ 1% dintre americani au boala celiacă care necesită o dietă fără, în timp ce mai mulți oameni renunță la pâine din alte motive. Potrivit unei recenzii din 2019 publicată în Journal of Nutrition and Metabolism , până la 5% din populație raportează că urmează o dietă fără din cauza preferințelor personale, în timp ce 13% auto-raportează o sensibilitate la produsele care conțin.

Există o mulțime de zvonuri în jurul dietei fără. „Unii oameni cred că este un mod mai sănătos de a trăi sau o oportunitate de a pierde în greutate; cu toate acestea, nu există nicio cercetare care să confirme că eliminarea glutenului din dietă duce la oricare dintre aceste lucruri”, spune Rachel Begun, MS, RDN , nutriționist culinar și expert în dietă.

Indiferent de raționamentul tău, începerea unei diete fără gluten în mod corect te poate menține fericit, sănătos și mulțumit.

Ce este o dietă fără gluten?

În mod surprinzător, o dietă fără este similară cu o dietă tradițională sănătoasă – sunt necesare puține alimente de lux. Umpleți-vă farfuria cu alimente sănătoase, cum ar fi legume, fructe, fasole, nuci, semințe, pește și carne slabă. Acestea sunt ceea ce recomandă dieteticienii să constituie cea mai mare parte a dietei tale.

Și dacă îți plac cerealele, le poți mânca în continuare. Atât de mulți oameni cred că înseamnă deloc cereale, dar există atât de multe opțiuni grozave. Orezul, meiul, quinoa și hrișca sunt doar câteva exemple. De asemenea, puteți găsi cu ușurință paste făcute din porumb, quinoa sau fasole.

Dacă mâncați în acest fel, probabil că nu va trebui să vă faceți griji cu privire la deficiențele nutriționale, spune Begun. Excepția este dacă suferiți de boală celiacă, deoarece corpul dumneavoastră nu absoarbe toți nutrienții din alimente.. În mod obișnuit, pacienții nou diagnosticați au deficit de fibre, fier, calciu, vitamina D și chiar proteine, potrivit unei recenzii din 2019 publicată în Medicina (Kaunas). În acest caz, Begun recomandă să discutați cu un dietetician înregistrat, care vă poate recomanda suplimente sau alte modificări alimentare necesare.

Alimente de consumat

Există multe alimente care nu conțin gluten în mod natural, pe care să le savurați:

 • Proteine animale: carne de vită, pui, produse lactate, ouă, carne de vânat, miel, carne de porc, fructe de mare și curcan.
 • Grăsimi și uleiuri: Avocado, ulei de cocos, măsline, uleiuri, grăsimi saturate și unt.
 • Fructe și legume: sub orice formă, inclusiv proaspete, congelate, uscate sau conservate.
 • Cereale și pseudocereale fără: amarant, hrișcă, porumb, mei, quinoa, orez, sorg, teff și orez sălbatic.
 • Ierburi și condimente: Niciuna dintre ierburile și condimentele proaspete și uscate nu conțin în mod natural (mare atenție la condimentele pe care le achiziționați din magazin).
 • Leguminoase: fasole, linte, mazăre, arahide și soia.
 • Nuci și semințe: de orice tip, inclusiv migdale, caju, chia, in, nuci

Există, de asemenea, o mare varietate de produse certificate fără, inclusiv pâine, cereale, făină, biscuiți, paste și produse de patiserie.

Alimente de evitat

Singurele alimente care trebuie evitate în dieta bolii celiace sunt cele care conțin.

 • Grâu
 • Griş
 • Germene de grâu
 • Tărâțe de grâu
 • Orz
 • Secară
 • Triticale (un hibrid între grâu și secară)

Produsele realizate cu aceste ingrediente includ:

Produse de patiserie și mic-dejun: covrigi, biscuiți, pâine, clătite, cornuri, gogoși, tortilla din făină, pâine prăjită, brioșe, pâine naan, clătite, chifle și vafe.

Deserturi: Brownies, tort, prăjituri, plăcinte și anumite bomboane.

Paste: Chow mein, cușcuș, găluște, tăiței, gnocchi, ravioli, tăiței soba, tăiței udon și paste din grâu.

Gustări: biscuiți și covrigi.

Unele băuturi: bere și alte băuturi sintetice.

Altele: pesmet, crutoane, multe sosuri, sosuri îngroșate, sos de soia, sau alimentele care au unul din ingrediente „amidon modificat din porumb”.

Alimentele care sunt adesea contaminate cu gluten includ:

 • Alimente prăjite: Multe restaurante prăjesc toate alimentele în aceeași friteuză, care lasă urme de cross-contaminare – spre exemplu cartofii prăjiti în același ulei cu schnitzelele.
 • Articole manipulate necorespunzător la restaurante: Articolele trebuie preparate cu echipamente speciale și, cel mai important, este necesară purtarea unei perechi noi de mănuși pentru fiecare preparat.
 • Ovăz: ovăzul este adesea procesat și transportat cu același echipament ca și cerealele și poate fi contaminat, cu excepția cazului în care sunt etichetate în mod specific ca fiind GF.

Alimentele care conțin frecvent gluten ascuns includ:

 • Sirop de orez brun: orezul brun este în natural fără, dar siropul este adesea preparat cu malț de orz.
 • Chipsuri: anumite branduri și arome sau oțet de malț, așa că verificați etichetele.
 • Înghețate și iaurturi: verificați ca acestea să nu aibă incorporate anumite mixuri de prăjituri.
 • Sosuri de salată: pot conține oțet de malț, sos de soia sau făină.
 • Înlocuitori de carne: Burgeri vegetarieni, cârnați vegetarieni și imitațile de fructe de mare pot conține.
 • Carne: Unele amestecuri de carne deja preparate conțin sau sunt marinate cu ingrediente care conțin.
 • Pachetele de condimente: pot conține amidon modificat sau făină.
 • Supă: agenții de îngroșare din făină (adesea utilizați în supele cremoase) sau orz.
 • Bulion: unele varietăți conțin făină.

Alimente ambalate

Dacă nu planificați acest nou mod de a mânca, este ușor să utilizați alimente ambalate. Brioșele, brownies-urile, cerealele sau pizza. Acestea sunt adesea făcute cu cereale rafinate, sunt grele în zahăr și conțin adesea mai multe calorii decât omologii lor tradiționali. Rezultatul: este posibil să începeți să vă îngrășați dacă aceasta este principala schimbare pe care o faceți dietei. Așadar, gândiți-vă la acestea ca la alimente „ocazionale”. Este la fel ca în orice dietă. Un baton de bomboane este doar un baton de bomboane – fără sau nu.

O dietă necesită muncă și ceva planificare, mai ales la început pe măsură ce te obișnuiești cu un nou mod de a mânca. Begun sugerează ca oamenii să se alăture unui grup local de asistență sau să găsească asistență online. Aceste grupuri vă ajută să împărtășiți informații valoroase care vă pot face viața mai ușoară și mai bună, cum ar fi unde să mergeți pentru a obține cel mai bun mac cu brânză.

Cele mai importante beneficii ale dietei

Medicii sunt de părere că o dietă poate avea beneficii pentru sănătate, dacă este ținută corect și dacă în dietă se introduc cât mai puține alimente procesate. În cazul persoanelor cu boală celiacă, o dietă cu alimente este unica formă de tratament sigură care se poate recomanda. Avantaje pentru o astfel de dietă apar și pentru cei care au boli de piele, de tiroidă sau inflamatorii, cum este artrita reumatoidă.

Reduce simptomele intoleranței la lactoză

Atunci când se consumă o cantitate mare se deteriorează mucoasa intestinului care descompune lactoza din produsele lactate. Dieta îmbunătățește sănătatea intestinului și elimină simptomele intoleranței la lactoză.

Scade frecvența durerilor de cap

Studiile au demonstrat că există o legătură directă între intestine și creier. Atunci când problemele digestive afectează o persoană, este foarte probabil ca aceasta să manifeste și dureri de cap. Consumul scăzut de aduce beneficii pentru sănătatea intestinelor, dar și pentru cea a întregului organism, reducând durerile de cap simple și migrenele.

Alimentele fără gluten țin depresia la distanță

Consumul provoacă inflamații și dureri la nivelul articulațiilor, fiind un factor și pentru inflamațiile din alte țesuturi și organe. Acest răspuns inflamator al corpului afectează și starea de spirit, apărând simptome precum depresia și anxietatea. Alimentele contribuie la crearea unui echilibru emoțional care îmbunătățește starea generală.

Ajutor pentru slăbit

Există diete care sunt de mare ajutor în procesul de slăbire. Vedete precum Gwineth Paltrow, Miley Cirus sau Oprah au declarat că au scăpat de kilogramele în plus printr-un consum foarte mic, promovând ideea că prin înlăturarea produselor s-au simțit mai bine, au avut mai multă energie și au slăbit vizibil.

Persoanele care își doresc să urmeze o astfel de dietă trebuie să fie atente la alimentele consumate, evitându-le pe cele procesate, cu adaos de zahăr rafinat, sodiu, aditivi și calorii și alegându-le pe cele integrale, cu proteine esențiale, carbohidrați și grăsimi sănătoase.

Un studiu care a fost publicat în revista Time a relevat că 30% dintre cei care urmează o dietă o fac pentru a slăbi, iar peste 50% dintre adepții săi o văd ca pe o soluție pentru un stil de viață sănătos. Printre alimentele se numără: orezul brun, quinoa, cartofii dulci și amidonul.

Pachet Burner Detox – 2 FAT BURNER X10 (120 capsule) + 1 DETOX 10 LINE (60 capsule)

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *