Dureri de spate? De ce apar durerile de spate?

dureri-de-spate-cauze

Dureri de spate – care sunt cauzele?

Durerea de spate este o afecțiune foarte frecventă, întâlnită la toate vârstele.

De la dureri ușoare ale coloanei vertebrale până la dureri ascuțite, extrem de dureroase, durerile de spate pot să vină și să plece, să fie constante sau să se agraveze, să fie asociate cu simptome neurologice, precum amorțeală și furnicături.

În timp ce durerile de spate pot fi frustrante și debilitante, totuși majoritatea episoadele de dureri de spate se îmbunătățesc sau se rezolvă, de obicei, în câteva zile.

ce cauzeaza dureri de spate

Care sunt cauzele frecvente ce duc la dureri de spate?

Există multiple cauze potențiale, asociate cu durerile de spate. Printre cele mai frecvente, se numără:

Tulpina / entorsa musculară

Tulpinile musculare și entorsele sunt poate cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate. În special în partea inferioară a spatelui.

 • O tulpină se referă la ruperea unui mușchi sau a unui tendon (un țesut fibros care leagă mușchiul de os),
 • O entorsă se referă la ruperea unui ligament (un țesut fibros care leagă două oase între ele).

Acestea pot rezulta dintr-o leziune și se manifestă prin inflamație, provocând durere și, în unele cazuri, spasme musculare.

Durerea unei tulpini musculare sau a unei entorse poate varia de la ușor la debilitant și este adesea mai gravă cu mișcarea și calmată cu odihnă.

Alături de dureri de spate, rigiditatea musculară și limitarea procesului de mișcare, sunt adesea raportate din cauza tulpinilor musculare și a entorselor.


Citește și: Vitaminele care susțin sănătatea oaselor și a articulațiilor


Disc bombat și returat  – dureri de spate

Discurile coloanei vertebrale sunt situate între vertebrele adiacente și servesc ca perne absorbante de șocuri. Aceste discuri încep să se deterioreze de-a lungul timpului, dintr-o combinație de motive, inclusiv:

 • procesul natural de îmbătrânire,
 • traume la nivelul coloanei vertebrale,
 • creștere în greutate,
 • fumat,
 • stres repetitiv la nivelul coloanei vertebrale (de exemplu, statul pe scaun timp îndelungat sau ridicarea obiectelor grele).

Aceste motive predispun la  un format bombat sau proeminent, spre exterior (numit disc bombat sau alunecat).

De-a lungul timpului, discul bombat, fără tratament, se poate rupe.

Când un disc se rupe, conținutul său intern (nucleu pulposus) este eliberat și comprimă rădăcinile nervoase din apropiere sau măduva spinării, în sine.

 • Un disc rupt se numește ruptură de disc sau hernie de disc.

Un disc fisurat în partea din spate, jos, cauzează dureri de spate ascuțite care se pot deplasa spre zona de mijloc, fese și / sau picior.

De asemenea, un disc rupt la nivelul gâtului, poate provoca dureri care se deplasează la nivelul brațului.

Pe lângă durere, o hernie de disc poate provoca simptome neurologice precum slăbiciune musculară, amorțeală și furnicături.  


Creșterea în  greutate influențează, în mod direct, sănătatea coloanei vertebrale, a oaselor și a articulațiilor

MENȚINE O GREUTATE NORMALĂ

Apasa aici pentru Pachetul Body Line Slim – suplimente slabit

Body Line Slim pentru femei

Osteoartrita coloanei vertebrale – dureri de spate

Osteoartrita poate afecta orice articulație din corp, inclusiv articulațiile mici ale coloanei vertebrale (numite articulații vertebrale sau ale fațetelor).

 • Osteoartrita coloanei vertebrale apare ca urmare a “uzurii” cartilajului situat între articulațiile coloanei vertebrale.

Pe măsură ce cartilajul se uzează, se poate dezvolta o durere iritantă, dureroasă, care se agravează odată cu mișcarea.

O senzație din ce în ce mai dureroasă, poate fi resimțită pe măsură ce cartilajul se uzează complet și articulațiile încep să se frece una de cealaltă.

Rigiditatea articulară și o gamă limitată de mișcare pot apărea, de asemenea, cu osteoartrita spinală.

Pe măsură ce osteoartrita coloanei vertebrale progresează, organismul face noi creșteri osoase (pinteni) pentru a stabiliza articulația.

 • Acești pinteni osoși pot comprima, în cele din urmă, rădăcinile nervilor spinali din apropiere, cauzând amorțeală și furnicături, similare cu cea a rupturii de disc.
 • Pe lângă procesul natural de îmbătrânire, obezitatea poate contribui la dezvoltarea osteoartritei coloanei vertebrale.

  Excesul suplimentar de greutate cauzează stres și presiune pe articulațiile vertebrale.

  sciatica - dureri de spate

  Sciatica

  Sciatica se referă la compresia sau ciupirea nervului sciatic, adesea cauzată de un disc herniat sau un pinten osos.

  O vătămare sau traumă a pelvisului, feselor sau coapsei, diabetul, statul pe scaun timp îndelungat și sindromul piriformis (când un mușchi mic al feselor provoacă spasme și irită nervul sciatic)- pot provoca sciatica.

  • Deoarece nervul tău sciatic este cel mai lung nerv din corp (care curge de la baza coloanei vertebrale în jos pe ambele picioare), compresia acestuia poate duce la dureri inferioare de spate care se răspândesc la nivelul  feselor și în josul picioarelor, până în tălpile picioarelor ( de obicei pe o parte).

  În plus față de durerea ca de arsură și / sau crampe, pacienții pot prezenta furnicături, amorțeală și slăbiciune musculară.

  Stenoza spinală

  Stenoza spinală provoacă dureri de spate la populația îmbătrânită. Pe măsură ce îmbătrânești, canalul spinal devine treptat restrâns, datorită în parte osteoartritei și îngroșării țesuturilor din coloana vertebrală.

  Dacă canalul spinal devine prea strâns, rădăcinile nervoase pot deveni comprimate, provocând simptome neurologice precum slăbiciune, amorțeală și furnicături.

  În afară de vârstă și artrită, alte condiții care pot duce la dezvoltarea de stenoza spinală includ scolioză și boala Paget (o condiție în care există un defect în modul în care oasele cresc și se descompun).

  O leziune traumatică provenită, de exemplu, dintr-un accident de mașină, poate duce, de asemenea, la stenoza coloanei vertebrale (din cauza umflării bruște și inflamația din canalul spinal).

  dureri de spate stenoza spinala╠c min 522x400 1

  Spondiloliza și spondilolisteza – dureri de spate

  Spondiloliza se referă la o fractură de stres, la una dintre vertebrele coloanei vertebrale.

  Această condiție este cel mai frecvent întâlnită la copii și adolescenții care fac sport, cum ar fi gimnastică sau fotbal, și apare în acel loc stresat în mod repetat, pe partea inferioară a spatelui.

  Spondiloliza se poate produce, de asemenea, ca urmare a unor traumatisme la nivelul coloanei vertebrale.

  Sau datorită modificărilor degenerative ale îmbătrânirii, care provoacă pierderea structurilor normale de stabilizare a coloanei vertebrale.

  Dacă o fractură de stres slăbește prea mult vertebrele, vertebra devine instabilă și începe să “alunece” – această stare se numește spondilolisteza.

  Simptomele spondilolistezei includ durerea și rigiditatea la locul vertebrei alunecate.

  Mai mult decât atât, vertebra alunecată prinde rădăcinile nervoase din apropiere, radiază durere (afectează brațele, mâinile și degetele) și simptome neurologice cum ar fi furnicături, amorțeală, slăbiciune.

  Osteoporoza

  Osteoporoza este o afecțiune care afectează oasele. Se manifestă printr-o slăbire a oasele, acestea fiind mai predispuse la rupere.

  • Durerea de spate datorate osteoporozei este cel mai frecvent legată de a fractură de compresie a vertebrei.

  De multe ori, cu o fractură de compresie, o persoană nu raportează un istoric de traume, ci mai degrabă observă dureri bruște de spate după o simplă activitate, precum aplecarea sau strănutul.

  Durerea unei fracturi de compresiune vertebrală este adesea resimțită în partea inferioară a spatelui sau pe mijlocul spatelui (unde a apărut fractura).

  Rareori, durerea radiază în alte zone ale corpului, cum ar fi abdomenul sau picioarele.

  În general, durerea de la o fractură de compresie se agravează adesea cu mișcarea, este ușurată cu repaus sau culcat și variază în intensitate, de la ascuțită la ușoară.


  PACHETUL PENTRU OSTEOPOROZA SI SANATATEA ARTICULATIILOR

  pachet pentru osteoporoza

  Apasa aici pentru Pachtul Articulatii sanatoase


  Scolioza

  Scolioza este o afecțiune în care coloana vertebrală se curbă și se răsucește, cum ar fi litera “S” sau litera “C.”

  De obicei se dezvoltă în copilărie sau în adolescență.

  În cele mai multe cazuri, apariția scoliozei nu este cunoscută, deși poate fi legată de o vătămare sau un defect din naștere.

  În unele cazuri, mai mulți membri ai familiei vor avea scolioză, ceea ce sugerează o potențială componentă genetică.

  Datorită curburii și răsucirii coloanei vertebrale, o persoană poate dezvolta disconfort la nivelul gâtului și, dacă este extrem de severă, probleme cu respirația.  

  dureri de spate - cauze si efecte

  Cauze mai rare care pot provoca dureri de spate

  Mai puțin frecvente sunt durerile de spate care se datorează unor boli ale corpului întreg, cum ar fi spondilita anchilozantă, sau ceva mai alarmante, o tumoare sau infecție.

  Spondilita Anchilozantă (AS)

  Spondilita Anchilozantă este o boală cronică inflamatorie a articulațiilor coloanei vertebrale (vertebre).

  Aceasta cauzează dureri de spate și rigiditate, începând de obicei înainte de vârsta de 40 de ani.

  Durerea de spate tinde să se îmbunătățească odată cu exercițiile fizice și se agravează noaptea.

  Cancer

  Durerile de spate pot proveni și de la o tumoră la nivelul coloanei vertebrale, care poate apărea de la sine (numită tumoră primară a coloanei vertebrale).

  Sau de la cancerul metastatic (o cauză rară, dar posibilă a durerilor inferioare de spate la unele persoane).

  Durerea inferioară a spatelui legată de cancer este mai probabil legată de o tumoră dintr-o zonă înconjurătoare (cum ar fi colonul), decât cancerul însuși.

  În acest caz, în plus față de durerea de spate, care este adesea mai gravă noaptea și poate radia până la nivelul umerilor și gâtului, o persoană  poate prezenta pierderi în greutate inexplicabile și oboseală neobișnuită.

  Infecție

  O infecție la nivelul coloanei vertebrale, numită discită vertebrală sau osteomielită, provoacă durere severă și constantă.

  În mod surprinzător, în ciuda existenței unei infecții, este posibil ca o persoană să nu aibă febră.

  Istoricul unei intervenții chirurgicale anterioare poate oferi un indiciu dacă o infecție este prezentă.

  Sindromul Equina

  Sindromul Equina este un sindrom rar, care apare atunci când mănunchiul de nervi, situat în partea de jos a maduvei spinării, devine deteriorat sau iritat.

  În afară de durere în partea de jos a spatelui, o persoană poate experimenta senzația de amorțeală sau furnicături. Această senzație se  răspândește în jos, pe unul sau ambele picioare.

  Pot apărea efecte adverse, precum disfuncție sexuală, probleme cu vezica urinară și controlul intestinului.

  Când este indicat să mergi la medic?

  Cele mai multe episoade de dureri de spate durează câteva zile și se trec complet într-un timp relativ scurt.

  Dacă experimentezi frecvent dureri de spate noi, trebuie să te adresezi neapărat medicului, pentru evaluări suplimentare.

  Există, de asemenea, câteva semne de avertizare care pot indica o problemă care are nevoie de evaluare imediată:

  • dureri de spate ce persistă mai mult timp,
  • dureri de spate care te trezesc pe timp de noapte,
  • ai dificultăți în a controla intestinele sau vezică urinară,
  • prezinți febră, frisoane, transpirații sau alte semne de infecție,
  • orice alte simptome neobișnuite.

  Un istoric medical detaliat și examenul fizic este punctul de plecare al diagnosticării durerilor de spate.

  Urmate de imagistică și analize de laborator.

  De asemenea, se urmăresc simptome precum febră, sugestivă pentru o posibilă infecție, sau pierdere în greutate inexplicabilă, care poate sugera cancer sau artrită inflamatorie.


  Citește și: Proteina pentru femei reduce apetitul și controlează senzația de foame


  Alte diagnostice ce produc dureri de spate

  Când medicul evaluează durerile de spate, el va lua în considerare și alte afecțiuni de sănătate care le-ar putea provoca.

  De exemplu, câteva afecțiuni gastrointestinale pot provoca dureri la spate, inclusiv pancreatita, boala vezicii biliare și boala ulcerului peptic.

  De obicei, însă, sunt prezente și alte simptome care sugerează o problemă digestivă (versus o problemă musculo-scheletică). Cum ar fi disconfort abdominal sau greață și vărsături.

  De asemenea, zona zoster (erupția herpes zoster) poate provoca dureri de spate.

  De multe ori, durerea apare înainte de apariția erupției cutanate.

  Mai alarmant, anevrismul aortic abdominal (AAA) poate duce la dureri la spate, de obicei secțiunile de la mijloc la cele inferioare.

  O persoană cu un anevrism aortic abdominal poate prezenta, de asemenea, un disconfort al abdomenului împreună cu o senzație pulsantă.

  Alte afecțiuni care pot duce la dureri la spate, includ:

  • Endometrioza
  • Boală inflamatorie pelvină
  • Prostatită
  • Infecție la rinichi.

  Însă cel mai bine știe medicul, care poate efectua un examen pelvin sau abdominal, precum și diverse teste de sânge sau urină, pentru a afla cauza exactă.

  dureri de spate - terapii de vindecare

  Cum tratăm și ne ferim de dureri de spate?

  Cel mai frustrant aspect al tratării durerilor de spate este că deseori este nevoie de timp pentru rezolvarea simptomelor.

  Majoritatea indivizilor se recuperează complet evitând, pur și simplu, stresul.

  Reține, totuși, că acest lucru nu înseamnă odihnă prelungită în pat.

  Activitatea fizică lentă și ușoară poate îmbunătăți timpul de recuperare.

  1. Auto-Îngrijirea 

  2. Medicamente pentru dureri de spate

  Strategii precum odihna, gheața și căldura pot calma durerile de spate și, eventual, grăbesc procesul de vindecare.

  Dacă tratamentele de bază pentru durerile de spate nu îți ameliorează simptomele, următorul pas este să cauți evaluarea medicală.

  În funcție de simptome și de durata problemei, medicul poate crea un regim de tratament, care poate include administrarea unuia sau mai multor medicamente.

  Două dintre cele mai frecvente medicamente utilizate pentru tratarea durerilor de spate ușoare, includ:

  • antiinflamatoare nesteroidiene,
  • relaxante musculare.

  Injecțiile spinale, în care un steroid (cortizon) este injectat în spațiul epidural din jurul coloanei vertebrale, sunt uneori folosite pentru ameliorarea simptomelor de sciatică și spondilolisteză.

  Pentru osteoartrita coloanei vertebrale, uneori se recomandă un analgezic, o injecție de steroizi în articulația fațetelor afectate.

  3. Kinetoterapie pentru dureri de spate

  Terapia fizică poate ajuta la:

  • întărirea și întinderea mușchilor spatelui,
  • îmbunătățirea mobilității și funcției acesteia,
  • ușurează durerea.

  În plus, un regim de exerciții cu impact scăzut, cum ar fi mersul, înotul sau bicicleta, te poate ajuta să-ți îmbunătățești mișcarea și flexibilitatea. În condiții precum spondilolisteza, osteoartrita spinală sau sciatica.

  5. Medicină complementară și alternativă

  Câteva exemple de calmante potențiale, în terapii complementare, pentru durerile de spate, includ:

  • Masaj
  • Acupunctura
  • Tai Chi
  • Yoga
  • Chiropractică.

  Suplimente care conțin magneziu sau vitamina D, pot fi, de asemenea, de ajutor în a ameliora durerea de spate.

  6. Chirurgia vertebrală

  Chirurgia coloanei vertebrale este de obicei rezervată pentru tratamentul durerilor de spate care nu se rezolvă cu pași simpli.

  Cu toate acestea, există anumite condiții în care poate fi necesară intervenția chirurgicală.

  Medicul te poate ajuta să determini când operația poate fi un tratament adecvat pentru starea ta.


  Citește și: Cum să ai energie pentru o viață activă?


  Cum prevenim durerile de spate?

  Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente și incomode afecțiuni.

  Partea bună este că există mai multe strategii pe care le poți întreprinde pentru a preveni apariția și / sau progresia durerilor de spate.

  Unele strategii includ:

  • Menținerea unei greutăți sănătoase,
  • Angajarea într-un program de exerciții care întărește mușchii de bază și are un impact blând și redus (de exemplu, înot, mersul pe jos, yoga sau pilates),
  • Practicarea poziției corecte și mecanica corpului ( de exemplu ridicarea prin îndoirea genunchiilor),
  • Dormirea pe un pat care susține bine coloana vertebrală,
  • Evitarea obiceiurilor dăunătoare, precum fumatul.

  Deși determinarea cauzei durerilor de spate poate fi complicată, există multe acțiuni diferite pe care le poți întreprinde pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de spate. Sau pentru a preveni agravarea acestora.

  Totul se referă la ameliorarea presiunii, reducerea încordării, protejarea coloanei vertebrale și consolidarea mușchilor.

  Schimbarea câtorva obiceiuri zilnice te poate ajuta să menții un spate sănătos, fără durere, pentru mult timp.

  Fii proactiv și nu uita să-ți optimizezi procesul de recuperare. Meriți să te simți cât mai bine și să te bucuri de viață, cât mai curând posibil.  


  Citește în continuare

  Testosteron Suspensie și Testosteron Propinat. Beneficii și riscuri

  Suspensia de testosteron este o formă sintetică de testosteron care este folosită de sportivi pentru [...]

  Testosteronul Cipionat. Tot ce trebuie să știți despre acest steroid anabolic popular

  Testosteronul Cipionat este un steroid anabolic sintetic derivat din testosteron, hormonul sexual masculin. Acesta este [...]

  Testoviron Depot. Tot ce trebuie să știi despre acest steroid

  Testoviron Depot este un steroid anabolic-androgenic ce conține o combinație de hormoni de testosteron. Este [...]

  Omnadren, un ghid complet despre acest steroid. Efecte și utilizări

  Omnadren, pentru toate scopurile, este un geamăn aproape identic cu produsul Sustanon. Ambele sunt soluții [...]

  Metiltestosteronul, efecte, riscuri și utilizări ale acestui steroid androgenic

  Metiltestosteronul este un steroid androgenic sintetic, derivat din testosteron. Acesta este utilizat în principal în [...]

  Cut Stack, un amestec de steroizi popular în rândul sportivilor și culturiștilor

  Cut Stack este un amestec de steroizi care este utilizat în principal înaintea unei competiții. [...]

  -25%
  -50%
  -50%
  -25%
  -51%
  -25%
  -79%

  % REDUCERE - GARANTIE SCURTA %

  Tricou fitness Body Line

  80 lei 25 lei
  -25%

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ×