Afișez toate cele 4 rezultate

Aminoacizi esentiali:

Aminoacizi esentiali – Aminoacizii sunt substante organice pe baza carora, in urma reactiilor metabolice, de obicei, se construiesc si se degradeaza proteinele. Sunt practic constituenti ai proteinelor.

Toate proteinele contin aceeasi 20 de aminoacizi, dar in diferite combinatii (inclusiv cu alte componente – glucide, lipide, elemente anorganice etc.) si aranjamente chimice.

Dintre cei 20 de aminoacizi, 8 trebuie furnizati prin alimentatie, ceilalti 12 putand fi produsi de organism.


Cei 8 aminoacizi care nu pot fi sintetizati, se numesc aminoacizi esentiali sau „indispensabili".

Termenul de "esential" se aplica in nutritie pentru orice componenta nutritionala care nu poate fi produsa in organism si care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie.

Ea se refera nu doar la aminoacizi, dar si la alte substante: grasimi (omega 3, omega 6) sau vitamine.

Cei 8 aminoacizi esentiali sunt: Izoleucina, Leucina, Lizina, Metionina, Fenilalanina, Treonina, Triptofanul si Valina.

Acestora li se adauga 2 aminoacizi semiesentiali, dar care figureaza adesea alaturi de aminoacizii esentiali in terminologia oficiala: cisteina  si tirozina.

Unii specialisti pun pe lista cu aminoacizi esentiali si histidina, dar acesta este indispensabil doar la sugari, adultii fiind capabili sa-l sintetizeze..

Aminoacizii esentiali sunt necesari pentru sinteza unor substante biologice importante in organism: hormonii tiroidieni, catecolaminele (fenilalanina/tirozina), serotonina (triptofan), histamina (histidina) etc.

Iata care este rolul fiecarul amionacid esential in organism:

Valina

- insuficienta ei in alimentatie provoaca dereglari de coordonare a miscarilor, scaderea nivelului de energie si a imunitatii.

Lizina

- intra in componenta triptofanului si metioninei. Insuficienta de lizina in dieta are drept consecinta dereglarea circulatiei sanguine, micsorarea numarului de eritrocite in sange si continutului de hemoglobina, provoaca oboseala muschilor, dereglari în calcificarea oaselor, cefalee, vertijuri, greata, voma, anemie;

Metionina

- normalizeaza metabolismul lipidelor si al fosfolipidelor in ficat si se recomanda la profilaxia si tratarea aterosclerozei. Metionina este necesarala functionarea suprarenalelor si la sinteza adrenalinei. Aminoacizi esentiali pentru rinichi.

Treonina

- in lipsa ei se micsoreaza masa corpului si se incetineste cresterea;

Triptofanul

- participa la sinteza albuminei si globulinei si mentinerea echilibrului azotat, la sinteza proteinelor serice si a hemoglobinei;

Fenilalanina 

- participa la normalizarea functiei glandei tiroide si a galndei suprarenale;

Histidina

- participa la sinteza hemoglobinei. Decarboxilarea histidinei contribuie la formarea histaminei, care dilata vasele, mareste permeabilitatea peretilor lor;

Leucina

- contribuie la normalizarea bilantului de azot, a metabolismului proteic si glucidic;

Izoleucina

- intra în componenta proteinelor organismului. Lipsa izoleucinei în ratia alimentara provoaca echilibru azotat negativ;

Sursele de aminoacizi esentiali:

Proteinele cu inalta valoare biologica sau complete, contin toti aminoacizii esentiali (de exemplu, proteinele din lapte, ou), in timp ce in proteinele incomplete (proteinele vegetale, cu exceptia proteinei de soia, care este una completa), lipsesc unul sau mai multi aminoacizi esentiali.

Suplimentul AMINO 6700 contine aminoacizi esentiali + BCAA, ZMA si GABA si a fost creat pentru a performa.

Platinium AMINO 6700, sub forma de pudra si cu o aroma placuta de mar, contine cei mai importanti aminoacizi pentru sanatate si aspect fizic armonios!

Beneficiile consumului de Platinium Amino 6700:

•  asimilare rapida, •  creste energia in timpul antrenamentului, •  sprijina refacerea dupa fiecare antrenament, •  relaxeaza si ofera o stare de bine, •  regleaza apetitul, •  sistem imunitar mai puternic, •  accelereaza metabolismul si ajuta la slabire;