Proteine – totul despre beneficiile lor

Proteinele sunt cruciale pentru o sanatate buna. De fapt, numele proteine provine de la cuvantul grecesc proteos , care inseamna „primar” sau „primul loc”. In acest articol vom prezenta beneficiile proteinelor si cum functioneaza acestea.

Proteinele sunt formate din aminoacizi care se unesc pentru a forma lanturi lungi. Te poti gandi la o proteina ca la un sir de margele in care fiecare perla este un aminoacid.

Exista 20 de aminoacizi care ajuta la formarea miilor de proteine ​​diferite in corpul tau.

Proteinele isi desfasoara majoritatea in celula si indeplinesc diferite locuri de munca.

Iata 9 functii importante ale proteinei din corpul tau.

proteinele asigura crestere

1. Crestere si intretinere

Corpul tau are nevoie de proteine pentru cresterea si intretinerea tesuturilor.

Cu toate acestea, proteinele corpului tau sunt intr-o stare constanta de transformare.

In conditii normale, corpul tau descompune aceeasi cantitate de proteine ​​pe care o foloseste pentru a construi si repara tesuturile. Alteori, acesta descompune mai multe proteine ​​decat poate crea, crescand astfel nevoile corpului tau.

Acest lucru se intampla de obicei in perioadele de boala, in timpul sarcinii si in timpul alaptarii.

Oamenii care se recupereaza de la o accidentare sau o interventie chirurgicala, adultii in varsta si sportivii necesita si mai multe proteine.

2. Provoaca reactii biochimice

Enzimele sunt proteine ​​care ajuta miile de reactii biochimice care au loc in interiorul si in afara celulelor tale.

Structura enzimelor le permite sa se combine cu alte molecule din interiorul celulelor numite substraturi, care catalizeaza reactiile esentiale pentru metabolismul dumneavoastra.

Enzimele pot functiona, de asemenea, in afara celulei, cum ar fi enzimele digestive precum lactoza si zaharoza, care ajuta la digerarea zaharului.

Unele enzime necesita alte molecule, cum ar fi vitaminele sau mineralele, pentru a avea loc o reactie.

Functiile corporale care depind de enzime includ:

  • Digestie
  • Producere de energie
  • Coagularea sangelui
  • Contractie musculara

Lipsa sau functionarea necorespunzatoare a acestor enzime poate duce la boala.

3. Actioneaza ca un mesager

Unele proteine ​​sunt hormoni, care sunt mesageri chimici care ajuta comunicarea dintre celulele, tesuturile si organele tale.

Sunt facute si secretate de tesuturi sau glande endocrine si apoi transportate in sangele tau catre tesuturile sau organele tinta unde se leaga de receptorii de proteine ​​de pe suprafata celulei.

Hormonii pot fi grupati in trei categorii principale:

  • Proteine ​​si peptide: Acestea sunt obtinute din lanturi de aminoacizi, variind de la cateva zeci la cateva sute.
  • Steroizi: Acestia sunt obtinuti din colesterolul gras. Hormonii sexuali, testosteronul si estrogenul sunt pe baza de steroizi.
  • Aminoacizi: Acestia sunt obtinuti din aminoacizii triptofan sau tirozina, care ajuta la formarea hormonilor legati de somn si metabolism.

Proteinele si polipeptidele alcatuiesc majoritatea hormonilor corpului tau.

Cateva exemple includ:

  • Insulina: semnaleaza absorbtia de glucoza sau zahar in celula.
  • Glucagon: semnalizeaza descompunerea glucozei stocate in ficat.
  • hGH (hormonul de crestere uman): stimuleaza cresterea diferitelor tesuturi, inclusiv a oaselor.
  • ADH (hormonul antidiuretic): Semnalizeaza rinichii sa reabsorbeze apa.
  • ACTH (hormon adrenocorticotrop): Stimuleaza eliberarea cortizolului, un factor cheie in metabolism.

4. Proteinele ofera structura

Unele proteine ​​sunt fibroase si ofera celulelor si tesuturilor rigiditate.

Aceste proteine ​​includ cheratina, colagenul si elastina, care ajuta la formarea cadrului conjunctiv al anumitor structuri din corpul tau.

Keratina este o proteina structurala care se gaseste in pielea, parul si unghiile tale.

Colagenul este cea mai abundenta proteina din corpul tau si este proteina structurala a oaselor, tendoanelor, ligamentelor si pielii tale.

Elastina este de cateva sute de ori mai flexibila decat colagenul. Elasticitatea ridicata permite multor tesuturi din corp sa revina la forma lor originala dupa intindere sau contractare, cum ar fi uterul, plamanii si arterele.

proteine si reglajul ph-ului

5. Proteina mentine pH-ul adecvat

Proteinele joaca un rol esential in reglarea concentratiilor de acizi si baze in sangele si in alte lichide corporale.

Echilibrul dintre acizi si baze este masurat folosind scala de pH. Acesta variaza de la 0 la 14, 0 fiind cel mai acid, 7 neutru si 14 cel mai alcalin .

Exemple de valoarea pH-ului substantelor comune includ:

  • pH 2: Acid stomacal
  • pH 4: Suc de rosii
  • pH 5: cafea neagra
  • pH 7,4: sange uman
  • pH 10: Lapte de magnezie
  • pH 12: Apa sapuna

O varietate de sisteme de tamponare va permite lichidelor corporale sa mentina valori normale ale pH-ului.

Este necesar un pH constant, deoarece chiar si o usoara modificare a pH-ului poate fi daunatoare sau potential mortala.

Un mod in care corpul tau regleaza pH-ul este cu proteine. Un exemplu este hemoglobina, o proteina care formeaza globule rosii.

Hemoglobina leaga cantitati mici de acid, contribuind la mentinerea valorii normale a pH-ului sangelui tau.

Celelalte sisteme tampon din corpul tau includ fosfat si bicarbonat.

 

6. Proteinele echilibreaza lichidele

Proteinele regleaza procesele corpului pentru a mentine echilibrul fluidelor.

Albumina si globulina sunt proteine ​​din sangele dvs. care ajuta la mentinerea echilibrului de lichide al corpului prin atragerea si retinerea apei.

Daca nu mancati suficienta proteina, nivelul dvs. de albumina si globulina scade in cele din urma.

In consecinta, aceste proteine ​​nu mai pot pastra sangele in vasele de sange, iar lichidul este fortat in spatiile dintre celulele tale.

Pe masura ce lichidul continua sa se acumuleze in spatiile dintre celulele tale, apare umflarea sau edemul, in special in regiunea stomacului.

Aceasta este o forma de malnutritie proteica severa numita kwashiorkor care se dezvolta atunci cand o persoana consuma suficiente calorii, dar nu consuma suficienta proteina.

Kwashiorkor este rar in regiunile dezvoltate ale lumii si apare mai des in zonele infometate.

proteine si sistemul imunitar

7. Proteina sustine sanatatea imunitara

Printre beneficiile proteinelor se afla si ajutorul la formarea imunoglobulinelor sau anticorpilor pentru a lupta impotriva infectiei.

Anticorpii sunt proteine ​​din sangele tau care ajuta la protejarea corpului de invadatorii nocivi, cum ar fi bacteriile si virusurile.

Cand acesti invadatori straini intra in celulele tale, corpul tau produce anticorpi care le eticheteaza pentru eliminare.

Fara acesti anticorpi, bacteriile si virusii ar fi liberi sa inmulteasca si sa-ti copleseasca corpul cu boala pe care o provoaca.

Dupa ce corpul tau a produs anticorpi impotriva unei anumite bacterii sau virus, celulele tale nu uita niciodata cum sa le faca.

Acest lucru permite anticorpilor sa raspunda rapid data viitoare cand un anumit agent de boala va invadeaza corpul.

Drept urmare, corpul dumneavoastra dezvolta imunitate impotriva bolilor la care este expus.

8. Proteinele transporta si depoziteaza substante nutritive

Proteinele de transport transporta substante pe tot fluxul sanguin – in celule, in afara celulelor sau in celule.

Substantele transportate de aceste proteine ​​includ substante nutritive precum vitamine sau minerale, zahar din sange, colesterol si oxigen.

De exemplu, hemoglobina este o proteina care transporta oxigenul din plamani catre tesuturile corpului. Transportorii de glucoza (GLUT) muta glucoza catre celulele tale, in timp ce lipoproteinele colesterol si alte grasimi in sange.

Transportatorii de proteine ​​sunt specifici, ceea ce inseamna ca se vor lega doar de substante specifice. Cu alte cuvinte, un transportor de proteine ​​care misca glucoza nu va muta colesterolul.

Proteinele au si roluri de stocare. Ferritina este o proteina de stocare care pastreaza fierul.

O alta proteina de stocare este cazeina , care este proteina principala din lapte care ajuta copiii sa creasca.

9. Proteinele ofera energie

Proteinele pot furniza energie corpului tau.

Proteina contine patru calorii pe gram, aceeasi cantitate de energie pe care o furnizeaza carbohidratii. Grasimile furnizeaza cea mai mare energie, la noua calorii pe gram.

Cu toate acestea, ultimul lucru pe care corpul tau doreste sa il foloseasca pentru energie este proteina, deoarece acest nutrient valoros este utilizat pe scara larga in intregul corp.

Carbohidratii si grasimile sunt mult mai potrivite pentru furnizarea de energie, deoarece corpul dvs. isi pastreaza rezervele pentru utilizare ca si combustibil. Mai mult, sunt metabolizati mai eficient comparativ cu proteinele.

De fapt, proteina furnizeaza corpului tau foarte putin din nevoile sale de energie in conditii normale.

Cu toate acestea, intr-o stare de post (18–48 ore fara aport alimentar), corpul tau descompune muschiul scheletului, astfel incat aminoacizii sa va poata furniza energie.

De asemenea, corpul tau foloseste aminoacizi din muschiul scheletului descompus in cazul in care stocarea carbohidratilor este scazuta. Acest lucru poate aparea dupa un exercitiu exhaustiv sau daca in general nu consumi suficiente calorii.

Beneficiile proteinelor

Proteina are multe roluri in corpul tau.

Acesta ajuta la repararea si la construirea tesuturilor corpului, permite reactiile metabolice sa aiba loc si coordoneaza functiile corporale.

Pe langa faptul ca ofera corpului tau un cadru structural, proteinele mentin, de asemenea, echilibrul adecvat al pH-ului si fluidelor.

In cele din urma, iti pastreaza sistemul imunitar puternic, transporta si pastreaza nutrienti si poate actiona ca sursa de energie, daca este nevoie.

Colectiv, aceste functii fac din proteine ​​unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru sanatatea ta.

-38%
160,00 lei99,00 lei
-29%
140,00 lei 99,00 lei
-19%
Stoc epuizat

Arzatoare de grasimi

Pure WPC 82% – Proteine Whey

110,00 lei 89,00 lei

One thought on “Proteine – totul despre beneficiile lor

  1. Pingback: Intoleranța alimentară - ce este și cum o putem evita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *