Aminoacizi esențiali. Importanța lor în alimentație și beneficiile pentru sănătate

care sunt aminoacizii esentiali

Aminoacizi esențiali, o componentă vitală pentru dezvoltarea și menținerea sănătății organismului uman. Aceștia sunt denumiți esențiali deoarece nu pot fi sintetizați în mod natural de către corpul uman și, prin urmare, trebuie obținuți prin consumul de alimente

Există nouă aminoacizi esențiali: leucina, izoleucina, valina, metionina, treonina, triptofanul, lisina, fenilalanina și histidina. Aceștia sunt clasificați în funcție de structura lor chimică și de rolul pe care îl îndeplinesc în organism.

Aminoacizii esențiali și importanța în alimentație

Aminoacizii esențiali sunt substanțe organice care se găsesc în alimente și sunt fundamentale pentru funcționarea normală a organismului uman. Aceștia sunt considerați esențiali deoarece corpul nostru nu poate produce în mod natural acești aminoacizi și, prin urmare, trebuie să îi obținem din surse externe, cum ar fi alimentele pe care le consumăm.

Există nouă aminoacizi esențiali

Există nouă aminoacizi esențiali, și anume: leucină, izoleucină, valină, metionină, lizină, treonină, triptofan, fenilalanină și histidină. Acești aminoacizi sunt necesari pentru sinteza proteinelor, care este un proces crucial pentru creșterea și regenerarea țesuturilor, precum și pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar, a sistemului nervos și a altor sisteme importante din organism.

Clasificarea aminoacizilor esențiali este determinată de capacitatea lor de a fi sintetizați în organism. De exemplu, leucina, izoleucina și valina sunt cunoscuți sub denumirea de aminoacizi cu catenă ramificată (BCAA), deoarece au o structură moleculară unică în care catena de carbon este ramificată. Acești aminoacizi sunt esențiali pentru creșterea și regenerarea musculară și sunt adesea folosiți de sportivi și de persoanele care practică exerciții fizice intense.

Beneficiile aminoacizilor esențiali sunt numeroase. Aceștia contribuie la sinteza proteinelor musculare, ceea ce ajută la menținerea și dezvoltarea masei musculare. De asemenea, aminoacizii esențiali joacă un rol important în repararea țesuturilor și în vindecarea rănilor, deoarece sunt implicați în procesul de regenerare celulară. Ei contribuie, de asemenea, la funcționarea optimă a sistemului imunitar și la producerea de hormoni și enzime necesare pentru metabolismul corect al nutrienților.

Alimentele bogate în aminoacizi esențiali includ carne, ouă, lactate, leguminoase, nuci și semințe. Este important să oferim organismului nostru cantitatea necesară de aminoacizi esențiali prin intermediul alimentației echilibrate și sănătoase. În caz contrar, deficiența de aminoacizi esențiali poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi scăderea masei musculare, slăbiciune, oboseală și probleme de creștere și dezvoltare la copii.

Rolul aminoacizilor esențiali în susținerea sănătății și dezvoltării organismului uman

Unul dintre principalele beneficii ale aminoacizilor esențiali este susținerea creșterii și dezvoltării normale a organismului uman. Aceștia sunt indispensabili în perioadele de creștere rapidă, cum ar fi copilăria și adolescența. Aminoacizii esențiali contribuie la formarea și repararea țesuturilor, inclusiv a musculaturii, și sunt implicați în procesul de creștere a masei musculare.

Rol important în menținerea sănătății sistemului imunitar

De asemenea, aminoacizii esențiali joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului imunitar. Acești compuși sunt necesari pentru producerea anticorpilor, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și a bolilor. De asemenea, aminoacizii esențiali sunt implicați în producerea hormonilor și enzimelor, care sunt responsabile de reglarea diferitelor procese chimice din organism.

Susținerea sănătății creierului și a sistemului nervos

Un alt beneficiu important al aminoacizilor esențiali este susținerea sănătății creierului și a sistemului nervos. Aceștia sunt necesari pentru sinteza neurotransmițătorilor, care sunt substanțele chimice implicate în transmiterea semnalelor între celulele nervoase. Aminoacizii esențiali precum triptofanul și fenilalanina sunt precursoare ale neurotransmițătorilor precum serotonină și dopamină, care joacă un rol crucial în reglarea stării de spirit, a somnului și a funcțiilor cognitive.

Reglarea metabolismului, transportul nutrienților și detoxifierea organismulu

Pe lângă aceste beneficii, aminoacizii esențiali au și alte roluri importante în organism, cum ar fi reglarea metabolismului, transportul nutrienților și detoxifierea organismului. De asemenea, aceștia pot ajuta la menținerea masei musculare și la recuperarea după efort fizic intens.

Pentru a beneficia de aceste efecte pozitive ale aminoacizilor esențiali, este important să asigurăm o alimentație echilibrată și sănătoasă, care să cuprindă surse de proteine de înaltă calitate. Carnea, peștele, ouăle, lactatele, leguminoasele și cerealele integrale sunt surse bogate de aminoacizi esențiali. În cazul în care dieta nu furnizează suficienți aminoacizi esențiali, se poate recurge la suplimente alimentare, sub supravegherea unui specialist.

Beneficiile aminoacizilor esențiali pentru creșterea și refacerea masei musculare

Masa musculară este alcătuită în mare parte din proteine, iar aminoacizii esențiali sunt componentele de bază ale acestora. Atunci când efectuăm activități fizice intense, fibrele musculare se deteriorează și necesită refacere. Aminoacizii esențiali ajută la reconstruirea acestor fibre musculare și sunt esențiali pentru creșterea și dezvoltarea masei musculare.

Leucina

Unul dintre aminoacizii esențiali cu un rol important în creșterea și refacerea masei musculare este leucina. Studiile au arătat că leucina stimulează sinteza proteinelor musculare și poate îmbunătăți performanța sportivilor și rezistența musculară. De asemenea, leucina poate ajuta la reducerea durerii musculare și la recuperarea mai rapidă după exerciții intense.

Igualina

Igualina este un alt aminoacid esențial care are beneficii semnificative pentru creșterea și refacerea masei musculare. Acesta ajută la menținerea echilibrului proteic în organism și la prevenirea pierderii masei musculare. Igualina este adesea utilizată în suplimente alimentare pentru sportivi, deoarece poate spori performanța și rezistența musculară.

Valina

Un alt aminoacid esențial important pentru creșterea și refacerea masei musculare este valina. Valina contribuie la sinteza proteinelor musculare și la refacerea fibrelor musculare deteriorate în urma exercițiilor fizice intense. De asemenea, valina poate ajuta la menținerea echilibrului de azot în organism și la protejarea masei musculare împotriva catabolismului.

Aminoacizii esențiali și influența lor asupra funcționării sistemului imunitar

Unul dintre aspectele importante ale aminoacizilor esențiali este influența lor asupra funcționării sistemului imunitar. Sistemul imunitar este responsabil pentru protejarea corpului împotriva agenților patogeni și menținerea sănătății generale. Un aport adecvat de aminoacizi esențiali este esențial pentru ca sistemul imunitar să funcționeze corect și să fie capabil să combată infecțiile și bolile.

Dezvoltarea și repararea țesuturilor

Aminoacizii esențiali sunt implicați în sinteza proteinelor, care sunt necesare pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor. Proteinele joacă un rol crucial în funcționarea sistemului imunitar. Ele sunt responsabile pentru producerea de anticorpi, molecule specializate care ajută la detectarea și neutralizarea agenților patogeni. De asemenea, proteinele sunt implicate în producerea de celule imune, cum ar fi limfocitele T și B, care sunt responsabile pentru recunoașterea și distrugerea agenților patogeni.

Regenerarea celulară și repararea țesuturilor

Un aport adecvat de aminoacizi esențiali poate sprijini și regenerarea celulară și repararea țesuturilor. Acest lucru este important în cazul infecțiilor și rănilor, când organismul trebuie să se vindece și să înlocuiască celulele deteriorate. Aminoacizii esențiali sunt necesari pentru producerea de noi celule și pentru sinteza proteinelor care le compun.

Proprietăți antiinflamatorii

De asemenea, aminoacizii esențiali pot avea proprietăți antiinflamatorii, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamației în organism. Inflamația cronică poate afecta negativ sistemul imunitar și poate crește riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Prin urmare, un aport adecvat de aminoacizi esențiali poate contribui la menținerea unui sistem imunitar sănătos și la prevenirea acestor afecțiuni.

Pentru a asigura un aport adecvat de aminoacizi esențiali, este important să consumăm o dietă echilibrată și să includem surse bogate de proteine în alimentația noastră. Carnea, peștele, ouăle, lactatele, leguminoasele și cerealele integrale sunt surse excelente de aminoacizi esențiali. De asemenea, suplimentele alimentare pot fi o opțiune pentru persoanele care au nevoie de un aport suplimentar de aminoacizi esențiali.

Aminoacizi esențiali – Amino 6700 Body Line

Care sunt Aminoacizii esentiali? Adesea denumiti blocuri de constructie ale proteinelor, sunt compusi care joaca multe roluri critice in corpul tau.

Aminoacizii esentiali sunt necesari pentru procese vitale precum construirea de proteine ​​si sinteza hormonilor si neurotransmitatorilor.

Unii pot fi, de asemenea, luati sub forma de supliment pentru un mod natural de a stimula performanta atletica sau de a imbunatati starea de spirit.

Sunt clasificati drept esentiali, esentiali conditionat sau neesentiali, in functie de mai multi factori.

Acest articol va spune tot ce trebuie sa stiti despre aminoacizii esentiali, inclusiv modul in care functioneaza, sursele posibile de alimente si beneficiile luarii unui supliment.


Citeste si: Cum sa-ti cresti masa musculara rapid


Ce sunt/care sunt aminoacizii esentiali?

Aminoacizii esentiali sunt compusi organici compusi din azot, carbon, hidrogen si oxigen, impreuna cu un grup de lanturi laterale variabile.

Corpul tau are nevoie de 20 de aminoacizi diferiti pentru a creste si a functiona corect.

Desi toti 20 sunt importanti pentru sanatatea dvs., doar noua aminoacizi sunt clasificati ca esentiali.

Este vorba despre histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina , fenilalanina, treonina, triptofan si valina.

Spre deosebire de aminoacizii neesentiali, aminoacizii esentiali nu pot fi obtinuti de corp si trebuie obtinuti prin dieta.

Cele mai bune surse de aminoacizi esentiali (care sunt aminoacizii esentiali) sunt proteinele animale precum carnea, ouale si pasarile de curte.

Cand mananci proteine, aceasta se descompun in aminoacizi, care sunt apoi folositi pentru a-ti ajuta corpul cu diverse procese, cum ar fi construirea muschilor si reglarea functiei imune.

Aminoacizi esentiali conditionat

Exista mai multi aminoacizi neesentiali care sunt clasificati esentiali conditionat. Acestea sunt considerati esentiali numai in circumstante specifice, cum ar fi boala sau stresul.

De exemplu, desi arginina este considerata neesentiala, corpul tau nu poate satisface cerintele atunci cand lupti cu anumite boli precum cancerul.

De aceea, arginina trebuie sa fie suplimentata prin dieta pentru a satisface nevoile corpului dvs. in anumite situatii.

Aminoacizii esentiali - Amino 6700
COMANDA ACUM

Care sunt aminoacizii esentiali?

Rolurile aminocizilor esentiali in corpul tau

Cei noua aminoacizi esentiali indeplinesc o serie de activitati importante si variate in corpul tau:

 1. Fenilalanina: Fenilalanina este un precursor pentru neurotransmitatorii tirozinei , dopaminei , epinefrinei si norepinefrinei. Acesta joaca un rol integral in structura si functia proteinelor si enzimelor si in producerea altor aminoacizi.
 2. Valina: Valina este unul dintre cei trei aminoacizi cu catena ramificata, ceea ce inseamna ca are un lant care se ramifica intr-o parte a structurii sale moleculare. Valina ajuta la stimularea cresterii musculare si a regenerarii si este implicata in producerea de energie.
 3. Treonina: Treonina este o parte principala a proteinelor structurale, cum ar fi colagenul si elastina, care sunt componente importante ale pielii si tesutului conjunctiv. De asemenea, joaca un rol in metabolismul grasimilor si functia imunitara.
 4. Triptofan: Desi adesea asociat cu cauza somnolentei, triptofanul are multe alte functii. Este necesar pentru a mentine echilibrul adecvat de azot si este un precursor al serotoninei, un neurotransmitator care iti regleaza pofta de mancare, somnul si starea de spirit.
 5. Metionina: Metionina joaca un rol important in metabolism si in detoxifiere. De asemenea, este necesar pentru cresterea tesuturilor si absorbtia de zinc si seleniu, minerale care sunt vitale pentru sanatatea ta.
 6. Leucina: Ca si valina, leucina este un aminoacid cu catena ramificata care este esential pentru sinteza proteinelor si repararea muschilor. De asemenea, ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, stimuleaza vindecarea ranilor si produce hormoni de crestere.
 7. Izoleucina: ultimul dintre cei trei aminoacizi cu lant ramificat, izoleucina este implicata in metabolismul muscular si este concentrata puternic in tesutul muscular. De asemenea, este importanta pentru functia imunitara, productia de hemoglobina si reglarea energiei.
 8. Lizina: Lizina joaca roluri majore in sinteza proteinelor, productia de hormoni si enzime si absorbtia calciului. De asemenea, este importanta pentru producerea de energie, functia imunitara si producerea de colagen si elastina.
 9. Histidina: Histidina este utilizata pentru producerea histaminei, un neurotransmitator care este vital pentru raspunsul imun, digestia, functia sexuala si ciclurile de veghe. Este esential pentru mentinerea tecii de mielina, o bariera protectoare care inconjoara celulele nervoase.

Dupa cum puteti vedea, aminoacizii esentiali sunt la baza multor procese vitale.

Desi aminoacizii sunt cei mai recunoscuti pentru rolul lor in dezvoltarea si repararea muschilor, organismul depinde de ei de mult timp.

De aceea, deficientele esentiale de aminoacizi pot afecta negativ intregul corp, inclusiv sistemul nervos, reproducator, imun si digestiv.

Beneficiile suplimentarii cu aminoacizi esentiali

In timp ce aminoacizii esentiali pot fi gasiti intr-o gama larga de alimente, administrarea de doze concentrate sub forma suplimentata a fost legata de mai multe beneficii pentru sanatate.

Aminoacizii esentiali pot ajuta la imbunatatirea starii de spirit si a somnului

Triptofanul este necesar pentru producerea de serotonina, un produs chimic care actioneaza ca un neurotransmitator in corpul tau.

Serotonina este un regulator esential al starii de spirit, al somnului si al comportamentelor.

In timp ce nivelurile scazute de serotonina au fost legate de starea de spirit depresiva si tulburarile de somn, mai multe studii au aratat ca suplimentarea cu triptofan poate reduce simptomele depresiei, poate stimula starea de spirit si imbunatateste somnul.

Un studiu de 19 zile la 60 de femei in varsta a descoperit ca 1 gram de triptofan pe zi a dus la cresterea energiei si imbunatatirea fericirii, comparativ cu un placebo.

Aminoacizii esentiali - banner

 

Aminoacizii esentiali pot spori performanta exercitiilor

Aminoacizii esentiali cu lant ramificat sunt folositi pe scara larga pentru a atenua oboseala, pentru a imbunatati performantele atletice si pentru a stimula recuperarea musculara dupa exercitii fizice.

Intr-un studiu efectuat pe 16 sportivi instruiti in rezistenta, suplimentele de aminoacizi cu lant ramificat au imbunatatit performanta si recuperarea musculara si scaderea durerilor musculare, comparativ cu un placebo.

O recenzie recenta a opt studii a descoperit ca suplimentarea cu aminoacizi cu lant ramificat a fost superioara repausului in promovarea recuperarii musculare si reducerea durerilor dupa exercitii exhaustive.

In plus, administrarea a 4 grame de leucina pe zi timp de 12 saptamani a crescut performanta de rezistenta la barbatii care nu au fost instruiti, aratand ca de aminoacizii esentiali pot beneficia si non-sportivii.

Aminoacizii esentiali pot preveni pierderea musculara

Pierderea musculara este un efect secundar frecvent al bolilor prelungite si al repausului la pat, in special la adultii in varsta.

S-au gasit aminoacizii esentiali pentru a preveni descompunerea muschilor si pentru a pastra masa corporala slaba.

Un studiu de 10 zile la 22 adulti mai in varsta in repaus la pat a aratat ca cei care au primit 15 grame de aminoacizi esentiali mixti au mentinut sinteza de proteine ​​musculare, in timp ce procesul a scazut cu 30% in grupul placebo.

Suplimentele de aminoacizi esentiali s-au dovedit a fi eficiente si in conservarea masei corpului slab la varstnici si sportivi.

Aminoacizii esentiali ajuta in pierderea in greutate

 

Aminoacizii esentiali pot promova pierderea in greutate

Unele studii umane si animale au demonstrat ca aminoacizii esentiali cu lant ramificat pot fi eficienti in stimularea pierderii de grasime.

De exemplu, un studiu de opt saptamani la 36 de barbati a descoperit ca suplimentarea cu 14 grame de aminoacizi cu lant ramificat pe zi a scazut semnificativ procentul de grasime corporala, comparativ cu proteina din zer sau o bautura sportiva.

Un studiu la sobolani a aratat ca o dieta compusa din 4% leucina suplimentara a redus greutatea corporala si grasimea.

Cu toate acestea, alte studii care investigheaza legatura potentiala dintre aminoacizii cu lant ramificat si pierderea in greutate au fost inconsecvente.

Sunt necesare mai multe studii pentru a determina daca acesti aminoacizi pot favoriza pierderea in greutate.

Aminoacizii esentiali - surse alimentare

 

Surse alimentare si aport recomandat

Deoarece organismul tau nu poate produce aminoacizii esentiali, acestia trebuie sa fie furnizati prin dieta ta.

Din fericire, multe alimente sunt bogate in aminoacizi esentiali, ceea ce faciliteaza satisfacerea nevoilor dvs. zilnice.

Cotele zilnice recomandate pentru 1 kg de greutate corporala pentru cei noua aminoacizi esentiali sunt:

 • Histidina: 14 mg
 • Izoleucina: 19 mg
 • Leucina: 42 mg
 • Lizina: 38 mg
 • Metionina (+ cisteina aminoacidului neesential): 19 mg
 • Fenilalanina (+ tirozina aminoacidului neesential): 33 mg
 • Treonina: 20 mg
 • Triptofan: 5 mg
 • Valina: 24 mg

Alimentele care contin toate cele noua aminoacizi esentiali sunt denumite proteine ​​complete. Care sunt aminoacizii esentiali?

Sursele complete de proteine ​​includ:

 • Carne
 • Fructe de mare
 • pasari de curte
 • oua
 • Lactate

Soia, quinoa si hrisca sunt alimente pe baza de plante care contin toti aminoacizii esentiali, ceea ce ii face surse de proteine ​​complete.

Alte surse de proteine ​​pe baza de plante precum fasolea si nuca sunt considerate incomplete, deoarece le lipseste unul sau mai multi aminoacizi esentiali.

Cu toate acestea, daca urmati o dieta bazata pe plante, puteti totusi asigura un aport adecvat de toti aminoacizii esentiali, atat timp cat mancati o varietate de proteine ​​vegetale in fiecare zi.

De exemplu, alegerea unei varietati de proteine ​​incomplete, precum fasole, nuci, seminte, cereale integrale si legume, va poate asigura ca nevoile dvs. esentiale de aminoacizi sunt satisfacute, chiar daca alegeti sa excludeti produsele de origine animala.

Exista noua aminoacizi esentiali, pe care trebuie sa-i obtineti prin alimentatie: histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan si valina.

Sunt vitale pentru functii precum sinteza proteinelor, repararea tesuturilor si absorbtia de nutrienti.

Unele pot, de asemenea, sa previna pierderea musculara si sa imbunatateasca starea de spirit, somnul, performanta atletica si pierderea in greutate.

Din fericire, acesti compusi vitali se gasesc in multe alimente pe baza de animale si plante , care va ajuta sa va satisfaceti nevoile zilnice printr-o dieta sanatoasa si echilibrata.

 

MAGAZIN SUPLIMENTE CRESTERE MASA MUSCULARA

-25%
aminoacizi product_tag-aminoacizi-din-zer product_tag-aminoacizi-praf product_tag-rolul-aminoacizilor product_tag-suplimente-aminoacizi has-post-thumbnail sale taxable shipping-taxable purchasable product-type-variable yith-wcbm-product-has-badges">
-25%
potenta has-post-thumbnail sale taxable shipping-taxable purchasable product-type-variable yith-wcbm-product-has-badges">
-25%

CITESTE PE BLOG

10 sfaturi pentru a-ti creste masa musculara

Related posts: Definirea musculară. Cum să obții un aspect sculptat și definit al mușchilor Top [...]

Antrenament, ce să mănânci după. Proteine, carbohidrați, grăsimi și alimente antiinflamatorii

După un antrenament intens, alimentația joacă un rol crucial în recuperarea și refacerea corpului. Ceea [...]

2 Comments

Creatina, efecte și beneficii. Secretul performanței fizice

Creatina, un compus organic prezent în mod natural în corpul uman, a câștigat o popularitate [...]

-44%
-25%
-25%
-44%
-25%
-25%
-51%
Prețul inițial a fost: 80 lei.Prețul curent este: 39 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *